Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Witam wszystkich i szacun wielki składam waszym osiągnięciom.

Udało mi się już namówic męża do zbudowania wędzarni, a właściwie do zaadaptowania na ten cel nigdy nie używanej budy dla psa (pies tylko raz pozował do zdjęcia-spac wolał w garażu). Buda jest duża, nie jest trwale związana z podłożem, ściany i podłoga ocieplone wełną mineralną.

Czy ktoś ma pomysł na jej przebudowanie? Nie chcę wstawiac tam beczki itp, choc nie jest to wykluczone. Ale wolałabym drewnianą. Poczytałam wasze wypowiedzi, ale taka ze mnie gapa, że nie mogę znaleźc galerii (wspomniana w którymś wątku wędzarnia Gonza).

Mąż to tak zwana złota rączka (buda to też oczywiście jego praca), ale ponieważ ma mało czasu, chciałabym choc pomysł opracowac samodzielnie, a może i choc częśc prac też wykonac. Oczywiście z ogólnymi zasadami budowy wędzarni już się zapoznałam.

Z góry dziękuję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witaj Sosna w świecie dymu :)

 

Moim zdaniem buda niech zostanie budą, może pies się przekona ;)

A poważnie to chyba trzeba by było sporo zdewastować - wyciąć większy otwór na drzwiczki,

podwyższyć całość dodać komin itp.

Łatwiej jest zrobić od początku.

A mając "złotą rączkę" to tylko kwestia odpowiedniej "perswazji" :wink: :grin:

Tu możesz obejrzeć galerię:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=53

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67535
Udostępnij na innych stronach

buda niech zostanie budą

Z tej budy wędzarni zrobić nie wyda. Taniej, szybciej, prościej i lepiej zbudować wędzarnie od podstaw. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67537
Udostępnij na innych stronach

Buda zbudowana jest z desek sosnowych a to wyklucza całkiem.

Do budowy wędzarni nadają się deski z drzew liściastych.

Albo beczka albo nóweczka :smile:

Pozdrawiam

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67543
Udostępnij na innych stronach

Sosna, tak jak mówią koledzy: odpuść sobie.

Od biedy można użyć drewna iglastego do wędzarni, ale musi to być surowiec bez wyraźnych wycieków żywicznych. A przy budowie budy mąż pewnie nie zwracał na to uwagi, bo i po co.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67549
Udostępnij na innych stronach

Witam

Mam wędzarkę z sosnowych desek i w niczym to nie przeszkadza.Wedzarka w środku już jest całkiem czarna i nie daje żadnego zapachu i smaku wyrobom.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67560
Udostępnij na innych stronach

Moja wędzarka też z desek sosnowych i nic nie "dodaje" do wędzonek. :grin:

Ale faktem jest, że deski były mocno wyschnięte i bez śladów żywicy.

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67563
Udostępnij na innych stronach

Buda zbudowana jest z desek sosnowych a to wyklucza całkiem.

Sławek, tak jak napisali SMORODINA, roj61, chyba nie ma aż takiego znaczenia! Moja wędzarnia jest zbudowana w całości z drewna sosnowego i nic się nie dzieje! Dym zrobił swoje i nic nie ma szansy przedostać się do wędzonek. Po trzecim, może czwartym wędzeniu środek wędzarni jest zupełnie czarny.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67610
Udostępnij na innych stronach

Po trzecim, może czwartym wędzeniu środek wędzarni jest zupełnie czarny.

jasne że tak jest pod warunkiem że deski będą bez sęków i będzie względnie niska temperatura wędzenia, ja miałem TYLKO drzwi z sosnowych desek ale z sękami i było ok do momentu kiedy chciałem podpiec wędzonki (ponad 100st C)- wtedy z sęków się lała żywica a aromat szyszek czuć było na odległość :grin: :devil: .

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67619
Udostępnij na innych stronach

Jak pomyślę o wędzarni z desek, parę godzin wędzenia, potem podpiekanie w wysokiej temperaturze to aż ciarki mi po plecach przechodzą na myśl o pożarze. Czy wędzarnia z desek nigdy Wam nie zaczęła się podpiekać? :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67622
Udostępnij na innych stronach

Czy wędzarnia z desek nigdy Wam nie zaczęła się podpiekać

Mnie nigdy. Może dlatego, że mam murowaną :-)

Ale pamiętam tę w Zrębicach z wypaloną niezłą dziurką. Ciekawe, jak wędzonki z tego "pożarowego" wędzenia smakowały :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67623
Udostępnij na innych stronach

Żeby się nie zapaliła trzeba ją zabezpieczyć od strony paleniska. Popatrz

Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67636
Udostępnij na innych stronach

Uważam że aby dyskutować na temat drewnianych wędzarń trzeba mieć

doświadczenie w ich używaniu, przecież co się ma zapalić :question: chyba że sobie zrobicie

kanał spalinowy z desek.

Od lat używam takiej z desek sosnowych połączonych na felc skrzynia 95 x 95 wys 100 z dachem uchylnym i kominkiem stoi na fundamencie z cegły, kanał dymny z pustaków kominowych wychodzi centralnie na środeczku + rozpraszacz dymu i można opiekać, zapiekać i podpiekać bez obawy że się coś zapali :wink:

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67642
Udostępnij na innych stronach

Ale pamiętam tę w Zrębicach z wypaloną niezłą dziurką. Ciekawe, jak wędzonki z tego "pożarowego" wędzenia smakowały

Ta wypalona dziurka w Zrębicach to moja sprawka :blush:

Ale powstała podczas wygrzewania paleniska na MAXA żeby upiec chleb. Podczs normalnego użytkowania taki pożar nie miał by miejsca.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67644
Udostępnij na innych stronach

co się ma zapalić chyba że sobie zrobicie

kanał spalinowy z desek.

Moja pierwsza wędzarnia z wydrążonego pnia lipowego spłonęła. :blush: Palenisko oddalone 1,4m, kanał ceramiczny w ziemi. Kiedy wędzarnia płonęła palenisko było wygaszone już od 4 godzin. To sa fakty.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67672
Udostępnij na innych stronach

Kiedy wędzarnia płonęła

Znam przypadek, że znajomy na działce uwędził, wygasił palenisko, wrócił nazajutrz na działkę, a wędzarnia zmieniona w popiół. Trochę się zdziwił - zostawił ją całą. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67751
Udostępnij na innych stronach

dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Troszkę zaniepokoiły mnie informacje o zamianie wędzarni drewnianych w kupkę popiołu. Ale przecież wielu z Was ma takie (tj. drewniane),więc może ci, którym to się zdażyło popełnili jakieś błędy na etapie konstrucji/budowy?

Wiem, moje pytanie było naiwne, właściwie źle postawione. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że przebudowa budy na wędzarnię to tak naprawdę demolka stanu obecnego, inaczej się nie da. Ale buda nigdy nie będzie pełnic swojej funkcji, a to jest jedyne miejsce, które można zagospodarowac pod wędzarnię. I to jest podstawowa przyczyna moich dociekań w tym temacie. Tak więc nie odpuszczam tematu. Wędzarnia będzie, to tylko kwestia czasu https://wedlinydomowe.pl/forum/images/smiles/icon_wink.gif

Oczywiście obejrzałam już wcześniej wszystkie fotorelacje z budowy waszych wędzarni, wiele z nich jest naprawdę imponujących. Najbliższa jednak stanu obecnemu jest chyba wędzarnia Jackosza (chodzi mi o to, że drewniana i stan docelowy zbliżony byłby do obecnego - buda już się trochę wkomponowała w otoczenie, zdjęcia są sprzed kilku lat).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67872
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
No i minęło trochę czasu. Z przebudowy budy na wędzarnię nic nie wyszło a to przede wszystkim z tego powodu, że mój ślubny, który oczywiście miał być wykonawcą tejże - po prostu odmówił współpracy w tym temacie. Bo to niby się narobi, a potem będzie stało nieużywane. Buda została przerobiona na drewutnię (składujemy tam drewno na ognisko). I tak minęły blisko dwa lata. Aż kilka tygodni temu znalazłam tu sposób Siary wędzenia na grillu. I mimo uśmiechów M co mi z tego wyjdzie przygotowałam pstrągi, jego zadaniem było tylko ściągnąć grilla z przykrywką ze strychu. I co? Załapał bakcyla od razu. Od tamtej pory wędzenie było w każdy weekend, ślubny obejrzał wszystkie wędzarnie i już postanowione - jak tylko wiosna zawita budujemy wędzarnię Jackosza (taki mały drewniany domeczek na wędzonki). Miejsce już wybrane.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-143140
Udostępnij na innych stronach

jak tylko wiosna zawita budujemy wędzarnię Jackosza (taki mały drewniany domeczek na wędzonki). Miejsce już wybrane.

 

I ja się ciesze że M dał się przekonać . Potwierdza się , przez żołądek do serca . :grin:

 

Na Nas możesz zawsze liczyć , w razie niejasności , zawsze podpowiemy .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-143145
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję. Wiem, że można na Was liczyć, stronę i forum czytam od dawna regularnie więc wiem, że żadne wołanie o pomoc nie pozostaje bez odpowiedzi. Pozwolę sobie poprosić o radę. Może powinnam pytać w innym miejscu, bardziej związanym z przygotowywaniem wędzonek, ale wątek mówi o amatorstwie, może i inni tu trafią.

Na sobotę (ew. również w niedzielę) zaplanowane wędzenie na grillu oczywiście, bo tylko tym na razie dysponuję. Od wczoraj peklują się wg przepisu Dziadka myszka szynka waga 0,7kg (największa jaka była w sklepie) oraz podobnej wielkości schab bez kości. Oba kawałki zostały nastrzyknięte. Peklowanie do piątku wieczór, następnie przez noc do soboty będzie obciekanie i obsuszanie. Wędzenie na grillu drewnem bukowym sezonowanym. Posiadam termometr, więc mogę sprawdzać temperaturę wewnątrz wędzonek. Nie pytam o czas wędzenia, bo wiem, że sprawdza się po kolorze, a i warunki są inne niż zadymiacze wędzą (temperatura wewnątrz grilla) Ale jeśli chodzi o szynkę, to sprawdzanie kolorem rozumiem, potem parzenie. A co zrobić ze schabem? Mogę wędzić powtórnie w niedzielę, ale przecież wędzenie na zimno mi nie wyjdzie. Parzyć później? Sprawdzać temp wewnątrz wędzonek w trakcie wędzenia? Weźcie pod uwagę, że ja naprawdę zielona w temacie jestem, a im więcej czytam, tym większe kiełbie we łbie mam. Bo np. jedni piszą, że nastrzykiwanie tym, w czym mięso się pekluje, a inni, że osobną solanką (czystą).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-143599
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzać temp wewnątrz wędzonek w trakcie wędzenia?

Temperaturę wewnątrz sprawdzasz tylko podczas parzenia, podczas wędzenia sprawdzasz tylko temp. w wędzarni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-143602
Udostępnij na innych stronach

Sosna,

- wędź swoje wyroby w temp. 50-60 stopni do uzyskania żądanego koloru (słomkowego).

- mierz temperaturę w tym czasie wewnątrz wędzarki aby nie upiec wyrobów.

- następnie parz w wodzie o temp. ok 75 stopni mierząc jednocześnie temp. wewnątrz wyrobów. Jak uzyskasz ok 72 stopnie zakończ parzenie.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-143604
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. Właśnie też doczytałam o sprawdzaniu temp w czasie wędzenia. Najgorzej z utrzymaniem żądanej temp w grillu, masakra. Chyba dam na mszę, żeby wiosna już przyszła. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-143607
Udostępnij na innych stronach

Znajdź jakąś skrzynkę, stary ul, grube, kartonowe pudło lub coś podobnego. Wykop miejsce pod palenisko (ok. metra od ścianki) i kanał dymowy. Kanał i palenisko przykryj kawałkiem blachy, uszczelnij ziemią i jazda.... :grin: Do regulacji dymu worki jutowe, koc lub nawet stary fartuch.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-143608
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.