Sosna Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Maja 2009 Witam wszystkich i szacun wielki składam waszym osiągnięciom. Udało mi się już namówic męża do zbudowania wędzarni, a właściwie do zaadaptowania na ten cel nigdy nie używanej budy dla psa (pies tylko raz pozował do zdjęcia-spac wolał w garażu). Buda jest duża, nie jest trwale związana z podłożem, ściany i podłoga ocieplone wełną mineralną. Czy ktoś ma pomysł na jej przebudowanie? Nie chcę wstawiac tam beczki itp, choc nie jest to wykluczone. Ale wolałabym drewnianą. Poczytałam wasze wypowiedzi, ale taka ze mnie gapa, że nie mogę znaleźc galerii (wspomniana w którymś wątku wędzarnia Gonza). Mąż to tak zwana złota rączka (buda to też oczywiście jego praca), ale ponieważ ma mało czasu, chciałabym choc pomysł opracowac samodzielnie, a może i choc częśc prac też wykonac. Oczywiście z ogólnymi zasadami budowy wędzarni już się zapoznałam. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Maja 2009 Witaj Sosna w świecie dymu Moim zdaniem buda niech zostanie budą, może pies się przekona A poważnie to chyba trzeba by było sporo zdewastować - wyciąć większy otwór na drzwiczki, podwyższyć całość dodać komin itp. Łatwiej jest zrobić od początku. A mając "złotą rączkę" to tylko kwestia odpowiedniej "perswazji" :wink: :grin: Tu możesz obejrzeć galerię: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=53 Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Maja 2009 buda niech zostanie budą Z tej budy wędzarni zrobić nie wyda. Taniej, szybciej, prościej i lepiej zbudować wędzarnie od podstaw. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Maja 2009 Buda zbudowana jest z desek sosnowych a to wyklucza całkiem. Do budowy wędzarni nadają się deski z drzew liściastych.Albo beczka albo nóweczka :smile: Pozdrawiam Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Maja 2009 Sosna, tak jak mówią koledzy: odpuść sobie. Od biedy można użyć drewna iglastego do wędzarni, ale musi to być surowiec bez wyraźnych wycieków żywicznych. A przy budowie budy mąż pewnie nie zwracał na to uwagi, bo i po co. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Maja 2009 WitamMam wędzarkę z sosnowych desek i w niczym to nie przeszkadza.Wedzarka w środku już jest całkiem czarna i nie daje żadnego zapachu i smaku wyrobom.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Maja 2009 Moja wędzarka też z desek sosnowych i nic nie "dodaje" do wędzonek. :grin: Ale faktem jest, że deski były mocno wyschnięte i bez śladów żywicy. Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Maja 2009 Buda zbudowana jest z desek sosnowych a to wyklucza całkiem. Sławek, tak jak napisali SMORODINA, roj61, chyba nie ma aż takiego znaczenia! Moja wędzarnia jest zbudowana w całości z drewna sosnowego i nic się nie dzieje! Dym zrobił swoje i nic nie ma szansy przedostać się do wędzonek. Po trzecim, może czwartym wędzeniu środek wędzarni jest zupełnie czarny. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Maja 2009 Po trzecim, może czwartym wędzeniu środek wędzarni jest zupełnie czarny. jasne że tak jest pod warunkiem że deski będą bez sęków i będzie względnie niska temperatura wędzenia, ja miałem TYLKO drzwi z sosnowych desek ale z sękami i było ok do momentu kiedy chciałem podpiec wędzonki (ponad 100st C)- wtedy z sęków się lała żywica a aromat szyszek czuć było na odległość :grin: :devil: . Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Maja 2009 Jak pomyślę o wędzarni z desek, parę godzin wędzenia, potem podpiekanie w wysokiej temperaturze to aż ciarki mi po plecach przechodzą na myśl o pożarze. Czy wędzarnia z desek nigdy Wam nie zaczęła się podpiekać? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Maja 2009 Czy wędzarnia z desek nigdy Wam nie zaczęła się podpiekaćMnie nigdy. Może dlatego, że mam murowaną :-) Ale pamiętam tę w Zrębicach z wypaloną niezłą dziurką. Ciekawe, jak wędzonki z tego "pożarowego" wędzenia smakowały :question: Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Maja 2009 Żeby się nie zapaliła trzeba ją zabezpieczyć od strony paleniska. Popatrz Wiejskie wędzarnie i wędzenie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1793Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Maja 2009 Uważam że aby dyskutować na temat drewnianych wędzarń trzeba miećdoświadczenie w ich używaniu, przecież co się ma zapalić :question: chyba że sobie zrobicie kanał spalinowy z desek.Od lat używam takiej z desek sosnowych połączonych na felc skrzynia 95 x 95 wys 100 z dachem uchylnym i kominkiem stoi na fundamencie z cegły, kanał dymny z pustaków kominowych wychodzi centralnie na środeczku + rozpraszacz dymu i można opiekać, zapiekać i podpiekać bez obawy że się coś zapali :wink: Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Maja 2009 Ale pamiętam tę w Zrębicach z wypaloną niezłą dziurką. Ciekawe, jak wędzonki z tego "pożarowego" wędzenia smakowały Ta wypalona dziurka w Zrębicach to moja sprawka :blush: Ale powstała podczas wygrzewania paleniska na MAXA żeby upiec chleb. Podczs normalnego użytkowania taki pożar nie miał by miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Maja 2009 co się ma zapalić chyba że sobie zrobicie kanał spalinowy z desek.Moja pierwsza wędzarnia z wydrążonego pnia lipowego spłonęła. :blush: Palenisko oddalone 1,4m, kanał ceramiczny w ziemi. Kiedy wędzarnia płonęła palenisko było wygaszone już od 4 godzin. To sa fakty. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Maja 2009 Kiedy wędzarnia płonęła Znam przypadek, że znajomy na działce uwędził, wygasił palenisko, wrócił nazajutrz na działkę, a wędzarnia zmieniona w popiół. Trochę się zdziwił - zostawił ją całą. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 11 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Maja 2009 dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Troszkę zaniepokoiły mnie informacje o zamianie wędzarni drewnianych w kupkę popiołu. Ale przecież wielu z Was ma takie (tj. drewniane),więc może ci, którym to się zdażyło popełnili jakieś błędy na etapie konstrucji/budowy?Wiem, moje pytanie było naiwne, właściwie źle postawione. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że przebudowa budy na wędzarnię to tak naprawdę demolka stanu obecnego, inaczej się nie da. Ale buda nigdy nie będzie pełnic swojej funkcji, a to jest jedyne miejsce, które można zagospodarowac pod wędzarnię. I to jest podstawowa przyczyna moich dociekań w tym temacie. Tak więc nie odpuszczam tematu. Wędzarnia będzie, to tylko kwestia czasu https://wedlinydomowe.pl/forum/images/smiles/icon_wink.gifOczywiście obejrzałam już wcześniej wszystkie fotorelacje z budowy waszych wędzarni, wiele z nich jest naprawdę imponujących. Najbliższa jednak stanu obecnemu jest chyba wędzarnia Jackosza (chodzi mi o to, że drewniana i stan docelowy zbliżony byłby do obecnego - buda już się trochę wkomponowała w otoczenie, zdjęcia są sprzed kilku lat). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-67872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Stycznia 2011 No i minęło trochę czasu. Z przebudowy budy na wędzarnię nic nie wyszło a to przede wszystkim z tego powodu, że mój ślubny, który oczywiście miał być wykonawcą tejże - po prostu odmówił współpracy w tym temacie. Bo to niby się narobi, a potem będzie stało nieużywane. Buda została przerobiona na drewutnię (składujemy tam drewno na ognisko). I tak minęły blisko dwa lata. Aż kilka tygodni temu znalazłam tu sposób Siary wędzenia na grillu. I mimo uśmiechów M co mi z tego wyjdzie przygotowałam pstrągi, jego zadaniem było tylko ściągnąć grilla z przykrywką ze strychu. I co? Załapał bakcyla od razu. Od tamtej pory wędzenie było w każdy weekend, ślubny obejrzał wszystkie wędzarnie i już postanowione - jak tylko wiosna zawita budujemy wędzarnię Jackosza (taki mały drewniany domeczek na wędzonki). Miejsce już wybrane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-143140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Sosna :clap: :clap: :clap: To się nazywa powoli ale do celu :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-143142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Stycznia 2011 jak tylko wiosna zawita budujemy wędzarnię Jackosza (taki mały drewniany domeczek na wędzonki). Miejsce już wybrane. I ja się ciesze że M dał się przekonać . Potwierdza się , przez żołądek do serca . :grin: Na Nas możesz zawsze liczyć , w razie niejasności , zawsze podpowiemy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-143145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Dziękuję. Wiem, że można na Was liczyć, stronę i forum czytam od dawna regularnie więc wiem, że żadne wołanie o pomoc nie pozostaje bez odpowiedzi. Pozwolę sobie poprosić o radę. Może powinnam pytać w innym miejscu, bardziej związanym z przygotowywaniem wędzonek, ale wątek mówi o amatorstwie, może i inni tu trafią.Na sobotę (ew. również w niedzielę) zaplanowane wędzenie na grillu oczywiście, bo tylko tym na razie dysponuję. Od wczoraj peklują się wg przepisu Dziadka myszka szynka waga 0,7kg (największa jaka była w sklepie) oraz podobnej wielkości schab bez kości. Oba kawałki zostały nastrzyknięte. Peklowanie do piątku wieczór, następnie przez noc do soboty będzie obciekanie i obsuszanie. Wędzenie na grillu drewnem bukowym sezonowanym. Posiadam termometr, więc mogę sprawdzać temperaturę wewnątrz wędzonek. Nie pytam o czas wędzenia, bo wiem, że sprawdza się po kolorze, a i warunki są inne niż zadymiacze wędzą (temperatura wewnątrz grilla) Ale jeśli chodzi o szynkę, to sprawdzanie kolorem rozumiem, potem parzenie. A co zrobić ze schabem? Mogę wędzić powtórnie w niedzielę, ale przecież wędzenie na zimno mi nie wyjdzie. Parzyć później? Sprawdzać temp wewnątrz wędzonek w trakcie wędzenia? Weźcie pod uwagę, że ja naprawdę zielona w temacie jestem, a im więcej czytam, tym większe kiełbie we łbie mam. Bo np. jedni piszą, że nastrzykiwanie tym, w czym mięso się pekluje, a inni, że osobną solanką (czystą). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-143599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Sprawdzać temp wewnątrz wędzonek w trakcie wędzenia?Temperaturę wewnątrz sprawdzasz tylko podczas parzenia, podczas wędzenia sprawdzasz tylko temp. w wędzarni. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-143602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Sosna, - wędź swoje wyroby w temp. 50-60 stopni do uzyskania żądanego koloru (słomkowego). - mierz temperaturę w tym czasie wewnątrz wędzarki aby nie upiec wyrobów. - następnie parz w wodzie o temp. ok 75 stopni mierząc jednocześnie temp. wewnątrz wyrobów. Jak uzyskasz ok 72 stopnie zakończ parzenie. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-143604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Dzięki. Właśnie też doczytałam o sprawdzaniu temp w czasie wędzenia. Najgorzej z utrzymaniem żądanej temp w grillu, masakra. Chyba dam na mszę, żeby wiosna już przyszła. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-143607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Znajdź jakąś skrzynkę, stary ul, grube, kartonowe pudło lub coś podobnego. Wykop miejsce pod palenisko (ok. metra od ścianki) i kanał dymowy. Kanał i palenisko przykryj kawałkiem blachy, uszczelnij ziemią i jazda.... :grin: Do regulacji dymu worki jutowe, koc lub nawet stary fartuch. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2578-ca%C5%82kiem-zielona-amatorka-dymienia/#findComment-143608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.