Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

robią z czego chcą nawet z MOM. co było nie do pomyślenia w tamtych latach

Arkadiuszu, być może Cię to zdziwi, ale MOM był wykorzystywany już w latach 70. i 80. ubiegłego wieku. Bardzo mi przykro, że poruszona została relikwia, jaką dla Ciebie jest „szesnastka”, ale jeśli chcesz się na niej wzorować, musisz wiedzieć, że dzisiejsze mięso jest inne – w dużej mierze genetycznie modyfikowane. Z tamtych czasów pozostały nam już tylko wspomnienia.

Najważniejsze jednak, że nadal możemy produkować dobre wędliny i rozwijać ten kult, który odziedziczyliśmy po naszych przodkach.

3 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

.A HACAP to po co stosujesz. Po to samo.

HACCP to skrót od Hazard Analysis and Critical Control Points (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli) i jest to system zarządzania bezpieczeństwem żywności. Jego celem jest zapewnienie, że żywność jest bezpieczna dla konsumenta poprzez systematyczne identyfikowanie, ocenianie i kontrolowanie potencjalnych zagrożeń na każdym etapie jej produkcji i obrotu. System ten jest obowiązkowy dla firm z branży spożywczej, takich jak producenci, restauracje, hurtownie czy sklepy. 

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042203
Udostępnij na innych stronach

Szczepan brniesz za daleko ,ja nie jestem ekspertem od historii , ale Twoje porównanie użyte wcześniej świadczy o tym ,że Ty też na pewno nie jesteś ekspertem. Uznaję , że jesteś b. doświadczonym praktykiem w swoim zawodzie i trzymaj się tego. Ładnie cytujesz i wprowadzasz do swoich wypowiedzi wątki z podręczników i publikacji ,dobrze , każdy kto czuje się chociaż ciut mentorem powinien to robić .

Z zastrzeżeniem ,że pokazuje źródło lub tworzy przypisy w przypadku publikacji.

Poruszasz sferę duchową jako przedstawiciel laickiej części społeczeństwa pozostawiam  każdemu do wyboru w co wierzy .Nie poddaję się presji wiernych lub ich funkcjonariuszy , nie wdaję się  w dyskusje to prywatna sprawa każdego. Choć mogę dać przykłady z własnego doświadczenia , ze byłem " represjonowany " w małęj społeczności bokowej. 

Jedno co zauważyłem , ówcześni sekretarze komitetów byli dobrymi mówcami i zgrabnie potrafili zaprezentować swój pogląd słuchaczom - w taki sposób jak Ty to uczyniłeś w tym cytacie " Jeśli chodzi o ludzi wykształconych sprzed wojny, to w 90% wyemigrowali oni na Zachód. Nie uważam tego tematu za polityczny, lecz za dowód na to, jak bardzo zostaliśmy skrzywdzeni przez system komunistyczny — szczególnie w kontekście rozwoju i postępu technicznego."

 

Kolego zacznij ,żyć swoim czasem , a to że używasz języka c czasów egzekutywy ,to przyznaję uważam za Twój talent.

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042218
Udostępnij na innych stronach

Panowie - to jest TEMAT PARÓWEK. Proszę podajcie współczesny przepis w wariancie takim by każdy z nas mógł zrobić - taki krok po kroku, co jakie ile kiedy. 

Jeśli zaś ma to być przepis - typu pierdu pierdu dookoła - to lepiej nic nie piszcie.

Edytowane przez Muski
  • Upvote 2

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042231
Udostępnij na innych stronach

Z jednej strony "szalejecie" na temat mieszania peklosoli z solą - uważacie, że jest to niedopuszczalne ze względu na niebezpieczeństwo mikrobiologicznych skażen, a z  drugiej strony prawie "linczujecie"  SZCZEPANA , który zwraca uwagę na przestrzeganie krytycznych temperatur parzenia wędlin.

Nikt nie zwraca uwagi na to, że na przestrzeni lat nauka bardzo się rozwinęła oraz zmieniły się parametry mikrobiologicznych zagrożeń.

To co kiedyś było tolerowane  teraz jest kategorycznie niedopuszczalne.

A argumenty, że ja jadłem, dziadek jadł i nadal żyjemy są ...........  poniżej krytyki.

Pamiętajmy, że podając receptury na forum powinniśmy myśleć również o bezpieczeństwie innych "domowych masarzy".

 

 

  • Upvote 2
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042232
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Wirus napisał(a):

Z jednej strony "szalejecie" na temat mieszania peklosoli z solą - uważacie, że jest to niedopuszczalne ze względu na niebezpieczeństwo mikrobiologicznych skażen, a z  drugiej strony prawie "linczujecie"  SZCZEPANA , który zwraca uwagę na przestrzeganie krytycznych temperatur parzenia wędlin..... itd...

Jak to dobrze móc wreszcie usłulyszeć głos rozsądku i ogólnego zrozumienia tematu👍

15 minut temu, Muski napisał(a):

Panowie - to jest TEMAT PARÓWEK

Dokładnie się z Tobą zgadzam👍. Proponuję żeby Team dyskutantów parówkowych zaczął prezentować swoje wyroby. Żeby być fer zacznę od Nas i poczekamy na pozostałych. 

Messenger_creation_2113CBEC-585F-41A8-8537-705AAC313272.thumb.jpeg.e337d4da1191959bb93bd2697b7388ce.jpeg

 

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042236
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a):

, ale MOM był wykorzystywany już w latach 70. i 80.

Podaj przykład i  skąd ta wiedza?  :cool: 

2 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a):

że poruszona została relikwia, jaką dla Ciebie jest „szesnastka”, ale jeśli chcesz się na niej wzorować, musisz wiedzieć, że dzisiejsze mięso jest inne – w dużej mierze genetycznie modyfikowane. Z tamtych czasów pozostały nam już tylko wspomnienia.

 

Tutaj to za bardzo nie trybię, genetycznie modyfikowane? Niby jak i gdzie?  :cool: 

2 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a):

HACCP to skrót od Hazard Analysis and Critical Control Points (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli) i jest to system zarządzania bezpieczeństwem żywności. Jego celem jest zapewnienie, że żywność jest bezpieczna dla konsumenta poprzez systematyczne identyfikowanie, ocenianie i kontrolowanie potencjalnych zagrożeń na każdym etapie jej produkcji i obrotu.

Masz HACCP, też mam, po co on, by urzędnik miał podstawy do kontroli, bo wiadomo, że będziemy i tak robić zgodnie ze sztuką,  kiedyś były normy zakładowe, używano termometru, pamiętam jeszcze betonowe kadzie z solankami, stalowe  widły , aluminiowe skrzynki , nie było mom i fosforanów, haminy i innych śmieci i było wszystko zjadliwe i trwałe. Sporo moich receptur bazuje na 16-tce i da się zjeść. 

 

I odnoście tego skana o parówkach, osłonki 16 do 20 mm, wędzenie przez godzinę do lekko brązowego koloru, plus krótkie parzenie 10 minut. Wszystko jasne, parówki były już tak zabezpieczone dymem i ciepłe, że to krótkie parzenie miało rację bytu. :cool:  

Godzinę temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Ładnie cytujesz i wprowadzasz do swoich wypowiedzi wątki z podręczników i publikacji ,dobrze , każdy kto czuje się chociaż ciut mentorem powinien to robić .

Z zastrzeżeniem ,że pokazuje źródło lub tworzy przypisy w przypadku publikacji.

  Tak , też uważam że literatura z której korzystamy powinna być podana, bo tak to trudno ocenić, skąd autor wpisu czerpie wiedzę, raczej sam tego nie wymyślił. 

 

Na koniec 16-tka jest dla mnie reliktem z dawnych lat, mam ją i to najważniejsza pozycja w moich skromnych zbiorach. :cool:  

  • Upvote 1
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042238
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, pis67 napisał(a):

I odnoście tego skana o parówkach, osłonki 16 do 20 mm, wędzenie przez godzinę do lekko brązowego koloru, plus krótkie parzenie 10 minut. Wszystko jasne, parówki były już tak zabezpieczone dymem i ciepłe, że to krótkie parzenie miało rację bytu

Piotrek, co dla Ciebie – jako fachowca – oznacza gorący dym? W jaki sposób go zabezpieczasz? Jeszcze wczoraj twierdziłeś, że grube parówki są nie do zaakceptowania, a przecież nie wędziłeś ich w zimnym dymie, prawda?

 

Godzinę temu, pis67 napisał(a):

używano termometru, pamiętam jeszcze betonowe kadzie z solankami, stalowe  widły , aluminiowe skrzynki , nie było mom i fosforanów, haminy i innych śmieci i było wszystko zjadliwe i trwałe. Sporo moich receptur bazuje na 16-tce i da się zjeść. 

 

Tak, dokładnie tak było – i nie uważam, że to było coś dobrego, a tym bardziej 'super'. Wręcz przeciwnie – ten okres nie należał do złotego rozwoju Polski. Uważam, że nie mamy się czym szczycić. A jeśli chodzi o 16. św – oczywiście, że ma podstawy. Co więcej, 16 jest dobrym wyborem dla początkujących.

 

Godzinę temu, pis67 napisał(a):

Tutaj to za bardzo nie trybię, genetycznie modyfikowane? Niby jak i gdzie?

W latach 50. i 60. XX wieku świnia rosła co najmniej 12 miesięcy, a dziś zajmuje to zaledwie 4 miesiące. Jak myślisz – jak to możliwe? Czym to jest spowodowane?

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042251
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

. Proponuję żeby Team dyskutantów parówkowych zaczął prezentować swoje wyroby.

Możesz nie wiedzieć bo jeszcze nie byłeś na tej stronie, ale pierwsze swoje domowe parówki pokazałem 6 kwietnia 2014 r.Czy udane.? Z braku umaszynowienia rozdrobnienie mnie nie zadawalało , ale smak był jaki pamiętam kiedy miałem kilka lat. Można je obejrzeć w moim klubie to po co się powtarzać.Te też były parzone przez 10 min w wodzie o temp. 60-65C.

A to ,że Szczepan korzysta z Al lub materiałów technologicznych z tej strony i wstawia je jako swoje  to już dawno zauważyłem.

Edytowane przez arkadiusz
  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042255
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, pis67 napisał(a):

i fosforanów, haminy i innych śmieci

Były, były.😁

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042256
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, arkadiusz napisał(a):

A to ,że autor korzysta z Al lub materiałów technologicznych z tej strony i wstawia je jako swoje  to już dawno zauważyłem.

W związku z tym, że temat był poruszony powyżej między innymi przezemnie więc dopytam czy kierujesz powyższy wpis bezpośrednio do mnie bo przyznam, że nie do końca rozumiem i nie wiem czy mam się ustosunkować?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042259
Udostępnij na innych stronach

Nie nie do Ciebie .Do Szczepana.Zmieniłem już bo można było jak widać dwuznacznie zrozumieć.

Edytowane przez arkadiusz
  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042260
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Do Szczepana

A dajcie już SZCZEPANOWI spokój :yes:, chce Wszystkim pomóc a tu z każdej strony  pazury👹 . Zaraz Wam z tych pazurków zrobię MOM do parówek 😁. Tak na poważnie -trochę przyjaciele pofolgujcie. DYSKUSJA =TAK ALE NIE ATAK.

  • Upvote 4

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042266
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, arkadiusz napisał(a):

Możesz nie wiedzieć bo jeszcze nie byłeś na tej stronie, ale pierwsze swoje domowe parówki pokazałem 6 kwietnia 2014 r.Czy udane.? Z braku umaszynowienia rozdrobnienie mnie nie zadawalało , ale smak był jaki pamiętam kiedy miałem kilka lat. Można je obejrzeć w moim klubie to po co się powtarzać.Te też były parzone przez 10 min w wodzie o temp. 60-65C.

A to ,że Szczepan korzysta z Al lub materiałów technologicznych z tej strony i wstawia je jako swoje  to już dawno zauważyłem.

 

Arkadiuszu, oczywiście, jeśli robisz wyroby tylko dla siebie, możesz je przygotowywać w dowolny sposób – pełna wolność twórcza. Każdy ma prawo do własnych eksperymentów, nawet tych bardziej… oryginalnych.
Jednak uczenie innych takich metod to już trochę inna sprawa – szczególnie, gdy w grę wchodzi zdrowie i bezpieczeństwo.

Po krótkiej wymianie zdań od razu widać, że masz bardzo specyficzne podejście do wiedzy i doświadczenia. Widać też Twoją fascynację „szesnastką” – szkoda tylko, że chyba bardziej w teorii niż w praktyce. Twoje przekonanie o własnej nieomylności jest naprawdę imponujące, a sposób, w jaki próbujesz ją przekazać innym – jeszcze bardziej.

Gdy ktoś ma inne zdanie, reagujesz z taką energią, że aż trudno nie podziwiać Twojej determinacji. Szkoda tylko, że często przybiera to formę, którą trudno nazwać kulturalną. Może warto czasem zastanowić się nie tylko jak mówisz, ale do kogo?

A co do rzekomego przywłaszczania materiałów technologicznych – bardzo chętnie zobaczę choć jeden przykład. Naprawdę jestem ciekaw.

Nie ukrywam, że przykro mi, iż rozmowa zeszła na takie tory, ale ktoś musiał w końcu powiedzieć Ci kilka słów prawdy. Piszę to nie złośliwie, a raczej w obronie rzemiosła, technologii i pięknej tradycji wyrabiania wędlin, którą warto pielęgnować – najlepiej z odrobiną pokory.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042286
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Muski napisał(a):

A dajcie już SZCZEPANOWI spokój :yes:, chce Wszystkim pomóc

Wtedy mówi się chciałem dobrze a wyszło jak zawsze 🥲.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042299
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Wtedy mówi się chciałem dobrze a wyszło jak zawsze 

Panowie, spokojnie — prawda zawsze się obroni.
Niezależnie od sytuacji, jeśli na tym forum wartość krytyczna 60–65°C jest uznawana za bezpieczną, to będę stał murem za tymi poprawnymi wartościami, mimo wszelkiej krytyki.

  • Like 1
  • Upvote 2

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042305
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

W związku z tym, że temat był poruszony powyżej między innymi przezemnie więc dopytam czy kierujesz powyższy wpis bezpośrednio do mnie bo przyznam, że nie do końca rozumiem i nie wiem czy mam się ustosunkować?

Czytaj linearnie, znaczy ze zrozumieniem 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042319
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, quadro555 napisał(a):

Czytaj linearnie, znaczy ze zrozumieniem

Trudne słowo właśnie miałem luknąć co  znaczy, dzięki quadro...😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042325
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, szrekPL napisał(a):

Trudne słowo właśnie miałem luknąć co  znaczy

Jak się już dowiesz to się podziel może i ja wreszcie zrozumie😉.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042326
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Jak się już dowiesz to się podziel może i ja wreszcie zrozumie😉.

Skoro kogoś uczysz, to wiedz kogo uczysz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042335
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, quadro555 napisał(a):

to wiedz kogo uczysz.

Właśnie mnie uświadomiłeś w moim przekonaniu 👍. Postaram się poprawić 😁.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042336
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Właśnie mnie uświadomiłeś w moim przekonaniu 👍. Postaram się poprawić 😁.

Nie ma problemu. Nie takich nauczycieli przeżyłem. Nic osobistego, to tylko biznes, cytując klasyka. 🍌

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042340
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, quadro555 napisał(a):

Nie ma problemu

Dokładnie tak bo ja mam kabaret za free  pierwszy raz w życiu nie musiałem kupować biletu. Proszę administrację o posprzątanie tej żenady..

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042343
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Dokładnie tak bo ja mam kabaret za free  pierwszy raz w życiu nie musiałem kupować biletu. Proszę administrację o posprzątanie tej żenady..

Zaczęło się fajnie, ale niestety twz przede wszystkim.  

Mamy na forum technologów, mistrzów masarnictwa, nikt nie wyprowadził mnie i @arkadiusz dlaczego posiłkowanie się PW16 jest błędem. 

Zapytam jeszcze raz to są wędliny domowe, czy przemysł, Haccp itp ? 

Panowie wszechwiedzący, usuńcie przepis na parówki parzone z PW16 z tego forum. 

Ewentualnie podajcie przepis i sposób wykonania. 

Przepraszam @EAnna to Twój temat za zaśmiecanie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/14/#findComment-1042344
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.