Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

to na 10kg

łopatka4

boczek6

woda1

pieprz 4 dag

czosnek 8dag

peklosol 0,17-0,18dag

wiejska krótko mieszać jak zimne mięso to musi być ciepła woda wychodzi z galaretką

[Mod info - chudziak ]To proszę byś zwracał również uwagę na poprawność pisowni w swych p

 

woda 1 .po co woda to jest kielbasa wiejska. Wode sie dodaje w ilosci 250 ml. z cukrem tylko po to zeby po uwedzeniu jelito mozna bylo sciagnac

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210237
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

W "kiełbasie z okolic Rzeszowa" https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4236

też była gorąca woda , galaretka i robiona bez nadmiernego wyżywania się na mięsie ,same "wady", a kiełbaska palce lizać :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210313
Udostępnij na innych stronach

możemy nie peklować wystarczy sól a jak ktoś chce to wystarczy przelać jelito roztworem

peklosoli i kiełbaska nie jest już szara

 

[ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 19:14 ]

mam ptanie po co dodaje się cukier i w jakich ilosciach :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210391
Udostępnij na innych stronach

Witam, a jaką kiełbasę proponujecie na pierwsze wędzenie? Sprzęt jaki posiadam to: maszynka 10, sitka od 2,5 mm do 16 mm. Brak nadziewarki :sad: , ale ją jeszcze dokupię.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210417
Udostępnij na innych stronach

Praktycznie wszystko możesz robić, nadziewać również
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210419
Udostępnij na innych stronach

Sprzęt jaki posiadam to: maszynka 10, sitka od 2,5 mm do 16 mm. Brak nadziewarki

Nie widzę lejka :rolleyes: - bez tego to tylko ...... :tongue: ...... palcówka.
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210420
Udostępnij na innych stronach

Witam, a jaką kiełbasę proponujecie na pierwsze wędzenie? Sprzęt jaki posiadam to: maszynka 10, sitka od 2,5 mm do 16 mm. Brak nadziewarki :sad: , ale ją jeszcze dokupię.

Święta się zbliżają , więc biała surowa do żurku :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210423
Udostępnij na innych stronach

Nie widzę lejka :rolleyes: - bez tego to tylko ...... :tongue: ...... palcówka.

Lejki też posiadam od 12 mm do 30 mm

 

[ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 22:01 ]

Święta się zbliżają , więc biała surowa do żurku :smile:

Białą już robiłem w zeszłym tygodniu, palce lizać. Taka jak mój tata robił naście lat temu. Jedynie brakowało mi w niej kawałków mięsa, ale wiem, że to wina ślimaka w maszynce, który miażdży mięso przy nadziewaniu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210428
Udostępnij na innych stronach

Co kolwiek zrobisz sam będzie lepsze od sklepowego . Ta wspaniała kiełbasa z SOKOŁOWA (patrz parę postów wcześniej) niby tradycyjna , opakowanie 300g , a w składzie pisze mięso wp. 100g + reszta :grin:

zefik poczytaj jeszcze raz ten post Marka z bielska

Albo nie czytaj spróbuję Ci to jakoś wytłumaczyć :grin:

 

Do wyprodukowania 100 gr. kiełbasy użyto 127 gr. mięsa , czyli!

100 gram x 3 =300 gr. / do wyprodukowania 127 gr. x 3 =381 gr. mięsa

 

Kiełbasa jest dla zakładu nie opłacalna i produkowana dwa razy do roku

na Wielkanoc i Boże Narodzenie.

Pozdro)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210444
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa jest dla zakładu nie opłacalna i produkowana dwa razy do roku

Czemu nie opłacalna ?

Żaden zakład nie produkuje dla ujemnej marży.

Jeśli prawdą jest to co piszą to wydajność jest na minus.

Jak odpowiednio podniosą cenę będą na plusie.

Wierzyć mi się nie chce, ale jak Marek poleca to wie co pisze.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210452
Udostępnij na innych stronach

Ja robię mój patent wiejskiej - jest to w zasadzie modyfikacja głogowskiej

TeBe,

Czyli jest to wiejskostolicznaja odmiana :grin:

Proponuję wyprawę na rzeszowszczyznę i asystowanie przy wyrobie kiełbasy na odległej wsi.

Trudno nie nazwać ich kiełbasy wiejską, skoro wyrabiana jest w tym rejonie tradycyjnie, od dawna, na wsi i przez rolników.

Gorącą wodą polewa się farsz aby częściowo zniszczyć wiązania (musi być krucha a w zasadzie się rozsypywać). Kiełbasa na soli, wyłącznie z czosnkiem i pieprzem, czasami z dodatkiem ziela angielskiego lub kardamonu (pikantna), wędzona z pieczeniem w wędzarni w dość wysokiej temperaturze. Czosnek stosuje się w postaci wyciągu wodnego.

Byłam pod koniec stycznia: wprawdzie robiona była kiełbasa z dzika ale wg powyższych reguł. Ponieważ to był dzik, dodano dla koloru papryki.

Hmm, EAnna, to jak ten wrzątek dodawać? Bo ja obecnie dodaję lód mieląc na 4mm dwójkę, przyprawy też dodaję do dwójki i dopiero po wyrobieniu dodaję jedynkę. Czyli zmielić dwójkę bez lodu, dodać przyprawy, wyrobić, dodac jedynkę, wyrobić i na koniec ten wrzątek? I czy dodanie wrzątku nie wymaga skrócenia osadzania (ja zwykle osadzam taką kiełbaskę niepeklowaną 6-8h) żeby mięso nie zaczęło się psuć? Poeksperymentowałbym :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210456
Udostępnij na innych stronach

Czemu nie opłacalna ?

Bo zużycie surowca do produkcji przewyższa , nad produktem finalnym :cool:

Żaden zakład nie produkuje dla ujemnej marży

Jest na 100% tak jak piszesz ,ale produkt , który pochłania więcej , niż surowiec użyty do produkcji , musi ,być droższy , i to dużo droższy.

Możemy porównać tę wędlinę do wydajnej na 200%

 

Miro jeżeli zakład by zarabiał więcej na wędlinie eko - to by nie produkowali tej "trucizny" , która jest na co dzień w sklepach.

Oczywiście nie można obwiniać zakładu za trucie ludzkości - oni wybierają tę markę na własne życzenie :!:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210471
Udostępnij na innych stronach

Miro jeżeli zakład by zarabiał więcej na wędlinie eko - to by nie produkowali tej "trucizny" , która jest na co dzień w sklepach.

Sorki specu ale jesteś nie doinformowany.

 

Firmy produkują pod segment klienta.

Czyli upraszczając dla marketów wydajność na poziomie 40-50%.

Dal "zamożnych " na stracie + wyższa cena pod etykietą "zdrowa żywność".

Wystarczy przeczytać "wyprodukowano dla" ....

Niby ten sam produkt, ale jak bardzo różny składem i zawartością.

 

Samo życie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210476
Udostępnij na innych stronach

Sorki specu ale jesteś nie doinformowany.

Bardzo możliwe

Firmy produkują pod segment klienta.

Czyli upraszczając dla marketów wydajność na poziomie 40-50%.

Dal "zamożnych " na stracie + wyższa cena pod etykietą "zdrowa żywność".

Wystarczy przeczytać "wyprodukowano dla" ....

Niby ten sam produkt, ale jak bardzo różny składem i zawartością.

każda sieć ma swojego kupca , specjalistę danej branży, i grupy asortymentowej.

 

O jakości produktu w różnych sieciach handlowych , głównie decyduje człowiek , któremu za to płaci dana firma.

 

A wiadomo ,że człowiek to nie maszyna , czasem lepszy , a czasem gorszy ( dla przykładu kupiec z karalucha kupuje w firmie X , jest do tego stworzony i wyciska wszystko ze sprzedawcy producenta X , inny kupiec z sieci Y jest raczej słabym kupcem i bierze to co mu oferuję sprzedawca producenta X.

 

Tak ,że można kupić to samo taniej, lub drożej - mniejszym lub większym kosztem.

 

Demokracja :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210491
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem psujem wędlin są markiety . Oni producentowi narzucają cenę za jaką kupią od niego wędlinę. Niby wolny wybór możesz robić lub nic nie robić. Jednak lepiej robić . I więc robią wędlinę pod cenę . I efekty mamy w jakości .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210508
Udostępnij na innych stronach

Widzę że Sokołów studiuje nasze forum , Taki fachowiec popiera chemię i to na Święta mnie to ruszyło czytając od deski do deski Czarną Oliwkę dopiero zrozumiałem jak nasi starsi bracia napracowali się aby początkujący zrozumieli sedno sprawy, ja to zrozumiałem właściwie, i dlatego mnie to boli. Przepraszam Pana Marka zBielska ale mnie to ruszyło,nie będę z Panem dalej dyskutował.

 

 

pozdrawiam i wszystkiego najlepszego dla Pana i rodziny :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210550
Udostępnij na innych stronach

cukier ma cos do wyrobu gotowego prosze o odpowiedz z góry dziekuje :rolleyes:

 

[ Dodano: Sob 31 Mar, 2012 18:21 ]

na temat takich wędlin poczytacie na stronach IJARS

jest co czytać :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210624
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

witam mam pytanie czy białą kiełbasę można sobie uwędzić przy okazji wędzenia szynki czy to nie ma sensu

Nikt Ci tego nie zabroni Twoja wola :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-251707
Udostępnij na innych stronach

czy białą kiełbasę można sobie uwędzić przy okazji wędzenia szynki

Oczywiście.

Czy to jest kiełbaska zrobiona przez Ciebie?

Jeżeli jest na samej soli (dobrze byłoby zrobić ją na soli morskiej) to po wędzeniu może mieć w środku szare oczko.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-251708
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam, potrzebuję porady dotyczącej kiełbasy :grin:

w sobotę wędziłam po raz drugi. Ponieważ robie to raz w miesiącu i mrożę tak by starczyło na cały miesiąc dla rodzinki wędlin. Moja kiełbasa i kabanosy są zwarte jednak co jakiś kawałek znajduję tak jak by galaretkę rzadszą w środku. Jaki błąd popełniłam? Czy dodałam za dużo wody do kiełbasy, mięso było długo wyrabiane. Szynki wyszły pycha.

Dorota
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-262955
Udostępnij na innych stronach

Moja kiełbasa i kabanosy są zwarte jednak co jakiś kawałek znajduję tak jak by galaretkę rzadszą w środku. Jaki błąd popełniłam? Czy dodałam za dużo wody do kiełbasy,

Prawdopodobnie tak jest jak piszesz - ile dałeś tej wody ?.

Przeważnie daje się 6-8% masy farszu , ale jest to zależne od mięsa w jaki sposób chłonie wodę ale taka galaretka przecież nie jest trująca :grin: a w końcu to swojski wyrób .

 

Pozdrawiam i życzę powodzenia w zadymianiu .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-262972
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.