Stanislaw57 Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Marca 2012 to na 10kgłopatka4boczek6woda1pieprz 4 dagczosnek 8dag peklosol 0,17-0,18dagwiejska krótko mieszać jak zimne mięso to musi być ciepła woda wychodzi z galaretką[Mod info - chudziak ]To proszę byś zwracał również uwagę na poprawność pisowni w swych p woda 1 .po co woda to jest kielbasa wiejska. Wode sie dodaje w ilosci 250 ml. z cukrem tylko po to zeby po uwedzeniu jelito mozna bylo sciagnac Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacOn Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Marca 2012 W "kiełbasie z okolic Rzeszowa" https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4236też była gorąca woda , galaretka i robiona bez nadmiernego wyżywania się na mięsie ,same "wady", a kiełbaska palce lizać :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lencz12 Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Marca 2012 możemy nie peklować wystarczy sól a jak ktoś chce to wystarczy przelać jelito roztworem peklosoli i kiełbaska nie jest już szara [ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 19:14 ]mam ptanie po co dodaje się cukier i w jakich ilosciach :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Marca 2012 Witam, a jaką kiełbasę proponujecie na pierwsze wędzenie? Sprzęt jaki posiadam to: maszynka 10, sitka od 2,5 mm do 16 mm. Brak nadziewarki :sad: , ale ją jeszcze dokupię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Marca 2012 Praktycznie wszystko możesz robić, nadziewać również Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Marca 2012 Sprzęt jaki posiadam to: maszynka 10, sitka od 2,5 mm do 16 mm. Brak nadziewarkiNie widzę lejka :rolleyes: - bez tego to tylko ...... :tongue: ...... palcówka. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Marca 2012 Może podwawelską.?Potrzebna Ci tłusta II wieprzowa (kupisz mięso gulaszowe) i wszystko przez sitko 10 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacOn Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Marca 2012 Witam, a jaką kiełbasę proponujecie na pierwsze wędzenie? Sprzęt jaki posiadam to: maszynka 10, sitka od 2,5 mm do 16 mm. Brak nadziewarki :sad: , ale ją jeszcze dokupię. Święta się zbliżają , więc biała surowa do żurku :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Marca 2012 Po „nowemu” kiełbasa biała jest kiełbasą parzoną. :grin: Koledze chodzi o pierwszą wędzoną, jak zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Marca 2012 Nie widzę lejka :rolleyes: - bez tego to tylko ...... :tongue: ...... palcówka.Lejki też posiadam od 12 mm do 30 mm [ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 22:01 ]Święta się zbliżają , więc biała surowa do żurku :smile:Białą już robiłem w zeszłym tygodniu, palce lizać. Taka jak mój tata robił naście lat temu. Jedynie brakowało mi w niej kawałków mięsa, ale wiem, że to wina ślimaka w maszynce, który miażdży mięso przy nadziewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Marca 2012 Co kolwiek zrobisz sam będzie lepsze od sklepowego . Ta wspaniała kiełbasa z SOKOŁOWA (patrz parę postów wcześniej) niby tradycyjna , opakowanie 300g , a w składzie pisze mięso wp. 100g + reszta :grin:zefik poczytaj jeszcze raz ten post Marka z bielska Albo nie czytaj spróbuję Ci to jakoś wytłumaczyć :grin: Do wyprodukowania 100 gr. kiełbasy użyto 127 gr. mięsa , czyli! 100 gram x 3 =300 gr. / do wyprodukowania 127 gr. x 3 =381 gr. mięsa Kiełbasa jest dla zakładu nie opłacalna i produkowana dwa razy do roku na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Pozdro) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Marca 2012 Kiełbasa jest dla zakładu nie opłacalna i produkowana dwa razy do rokuCzemu nie opłacalna ? Żaden zakład nie produkuje dla ujemnej marży. Jeśli prawdą jest to co piszą to wydajność jest na minus. Jak odpowiednio podniosą cenę będą na plusie. Wierzyć mi się nie chce, ale jak Marek poleca to wie co pisze. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Marca 2012 Ja robię mój patent wiejskiej - jest to w zasadzie modyfikacja głogowskiejTeBe, Czyli jest to wiejskostolicznaja odmiana :grin: Proponuję wyprawę na rzeszowszczyznę i asystowanie przy wyrobie kiełbasy na odległej wsi. Trudno nie nazwać ich kiełbasy wiejską, skoro wyrabiana jest w tym rejonie tradycyjnie, od dawna, na wsi i przez rolników. Gorącą wodą polewa się farsz aby częściowo zniszczyć wiązania (musi być krucha a w zasadzie się rozsypywać). Kiełbasa na soli, wyłącznie z czosnkiem i pieprzem, czasami z dodatkiem ziela angielskiego lub kardamonu (pikantna), wędzona z pieczeniem w wędzarni w dość wysokiej temperaturze. Czosnek stosuje się w postaci wyciągu wodnego. Byłam pod koniec stycznia: wprawdzie robiona była kiełbasa z dzika ale wg powyższych reguł. Ponieważ to był dzik, dodano dla koloru papryki. Hmm, EAnna, to jak ten wrzątek dodawać? Bo ja obecnie dodaję lód mieląc na 4mm dwójkę, przyprawy też dodaję do dwójki i dopiero po wyrobieniu dodaję jedynkę. Czyli zmielić dwójkę bez lodu, dodać przyprawy, wyrobić, dodac jedynkę, wyrobić i na koniec ten wrzątek? I czy dodanie wrzątku nie wymaga skrócenia osadzania (ja zwykle osadzam taką kiełbaskę niepeklowaną 6-8h) żeby mięso nie zaczęło się psuć? Poeksperymentowałbym :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Marca 2012 Czemu nie opłacalna ?Bo zużycie surowca do produkcji przewyższa , nad produktem finalnym Żaden zakład nie produkuje dla ujemnej marżyJest na 100% tak jak piszesz ,ale produkt , który pochłania więcej , niż surowiec użyty do produkcji , musi ,być droższy , i to dużo droższy. Możemy porównać tę wędlinę do wydajnej na 200% Miro jeżeli zakład by zarabiał więcej na wędlinie eko - to by nie produkowali tej "trucizny" , która jest na co dzień w sklepach. Oczywiście nie można obwiniać zakładu za trucie ludzkości - oni wybierają tę markę na własne życzenie :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Marca 2012 Miro jeżeli zakład by zarabiał więcej na wędlinie eko - to by nie produkowali tej "trucizny" , która jest na co dzień w sklepach.Sorki specu ale jesteś nie doinformowany. Firmy produkują pod segment klienta. Czyli upraszczając dla marketów wydajność na poziomie 40-50%. Dal "zamożnych " na stracie + wyższa cena pod etykietą "zdrowa żywność". Wystarczy przeczytać "wyprodukowano dla" .... Niby ten sam produkt, ale jak bardzo różny składem i zawartością. Samo życie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 30 Marca 2012 Sorki specu ale jesteś nie doinformowany.Bardzo możliwe Firmy produkują pod segment klienta. Czyli upraszczając dla marketów wydajność na poziomie 40-50%. Dal "zamożnych " na stracie + wyższa cena pod etykietą "zdrowa żywność". Wystarczy przeczytać "wyprodukowano dla" .... Niby ten sam produkt, ale jak bardzo różny składem i zawartością. każda sieć ma swojego kupca , specjalistę danej branży, i grupy asortymentowej. O jakości produktu w różnych sieciach handlowych , głównie decyduje człowiek , któremu za to płaci dana firma. A wiadomo ,że człowiek to nie maszyna , czasem lepszy , a czasem gorszy ( dla przykładu kupiec z karalucha kupuje w firmie X , jest do tego stworzony i wyciska wszystko ze sprzedawcy producenta X , inny kupiec z sieci Y jest raczej słabym kupcem i bierze to co mu oferuję sprzedawca producenta X. Tak ,że można kupić to samo taniej, lub drożej - mniejszym lub większym kosztem. Demokracja :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 31 Marca 2012 Moim zdaniem psujem wędlin są markiety . Oni producentowi narzucają cenę za jaką kupią od niego wędlinę. Niby wolny wybór możesz robić lub nic nie robić. Jednak lepiej robić . I więc robią wędlinę pod cenę . I efekty mamy w jakości . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpol Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 31 Marca 2012 Widzę że Sokołów studiuje nasze forum , Taki fachowiec popiera chemię i to na Święta mnie to ruszyło czytając od deski do deski Czarną Oliwkę dopiero zrozumiałem jak nasi starsi bracia napracowali się aby początkujący zrozumieli sedno sprawy, ja to zrozumiałem właściwie, i dlatego mnie to boli. Przepraszam Pana Marka zBielska ale mnie to ruszyło,nie będę z Panem dalej dyskutował. pozdrawiam i wszystkiego najlepszego dla Pana i rodziny :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lencz12 Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 31 Marca 2012 cukier ma cos do wyrobu gotowego prosze o odpowiedz z góry dziekuje :rolleyes: [ Dodano: Sob 31 Mar, 2012 18:21 ]na temat takich wędlin poczytacie na stronach IJARSjest co czytać :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-210624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zundap30 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 22 Listopada 2012 witam mam pytanie czy białą kiełbasę można sobie uwędzić przy okazji wędzenia szynki czy to nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-251703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zundap30 możesz wędzić. Najlepiej by była robiona w domu bo te sklepowe to już nie są takie dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-251706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 22 Listopada 2012 witam mam pytanie czy białą kiełbasę można sobie uwędzić przy okazji wędzenia szynki czy to nie ma sensuNikt Ci tego nie zabroni Twoja wola :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-251707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 22 Listopada 2012 czy białą kiełbasę można sobie uwędzić przy okazji wędzenia szynkiOczywiście. Czy to jest kiełbaska zrobiona przez Ciebie? Jeżeli jest na samej soli (dobrze byłoby zrobić ją na soli morskiej) to po wędzeniu może mieć w środku szare oczko. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-251708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kdor1 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Witam, potrzebuję porady dotyczącej kiełbasy :grin: w sobotę wędziłam po raz drugi. Ponieważ robie to raz w miesiącu i mrożę tak by starczyło na cały miesiąc dla rodzinki wędlin. Moja kiełbasa i kabanosy są zwarte jednak co jakiś kawałek znajduję tak jak by galaretkę rzadszą w środku. Jaki błąd popełniłam? Czy dodałam za dużo wody do kiełbasy, mięso było długo wyrabiane. Szynki wyszły pycha. Cytuj Dorota Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-262955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Moja kiełbasa i kabanosy są zwarte jednak co jakiś kawałek znajduję tak jak by galaretkę rzadszą w środku. Jaki błąd popełniłam? Czy dodałam za dużo wody do kiełbasy, Prawdopodobnie tak jest jak piszesz - ile dałeś tej wody ?. Przeważnie daje się 6-8% masy farszu , ale jest to zależne od mięsa w jaki sposób chłonie wodę ale taka galaretka przecież nie jest trująca :grin: a w końcu to swojski wyrób . Pozdrawiam i życzę powodzenia w zadymianiu . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2801-kie%C5%82baska-wiejska/page/2/#findComment-262972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.