Muski Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 12 Września 2020 Mieszanie zapobiega tworzeniu się pleśni na powierzchni. Też , ale też napowietrza roztwór - a do produkcji octu konieczne jest napowietrzenie. Czasem sie zastanawiam nad rurką z pompką akwariową Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-676854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 12 Września 2020 Poza tym, w zależności od szczepu bakterii, jest tendencja do wytwarzania na powierzchni kożuszka, który hamuje dostęp tlenu. Dlatego mieszanie jest konieczne.Pomysł z pompką bardzo dobry IMO Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-676856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 12 Września 2020 A może pokusić się o argument biotechnologiczny? Drożdże ukierunkowują fermentację na alkoholową. Bakterie kwasu mlekowego na mlekową Bakterie kwasu octowego - na ocet Te ostatnie są bezwzględnie tlenowe. Dlatego - mimo, ze przetwarzają alkohol na ocet - sama fermentacja alkoholowa i dwutlenek węgla bardzo je przytłumiają/redukują. Najlepiej zatem zaszczepić nastaw matką octową, młodym octem lub niczym. Jak sama napisałaś żeby bakterie kwasu octowego "zadziałały" musi najpierw być etanol.Przy produkcji octu z owoców nie sposób pominąć fermentacji alkoholowej.Co innego w przypadku produkcji octu np z wina (o czym pisała ANNAM).Jak pewnie wiesz raczej nie mam problemu z argumentami biotechnologicznymi, ale praktyka jest w takich przypadkach również bardzo ważna. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-676861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 12 Września 2020 żeby bakterie kwasu octowego "zadziałały" musi najpierw być etanol W obecności węglowodanów i tlenu. Błędem początkujących winiarzy jest nieumyślny dostęp tlenu do wina i powstaje ocet Winiarze to wylewają a to świetny ocet winny - tyle ,że musi dojrzeć czasami kilka lat jak i wino Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-676872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 12 Września 2020 W obecności węglowodanów i tlenu Węglowodany to raczej do fermentacji alkoholowej - natomiast tlen jest niezbędny i bardzo pożądany (w przemysłowej produkcji stosuje się nawet sprężarki powietrza) - ważna jest również temperatura - bakterie kwasu octowego są wrażliwe na znaczne jej wahania (optymalna 25-30°C). Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-676885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 21 Września 2020 Nastawiłem "na próbę" w trzech słoikach:1. Na ćwiartkach;2. Na soku z dodatkiem "wytłoczyn" z wyciskarki wolnoobrotowej;3. Na samym soku z wyciskarki wolnoobrotowej.Zobaczymy jak będą przebiegać fermentacje. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-678077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 23 Września 2020 Wirus, stawiam na te dwa pierwsze w tej samej kolejnosci. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-678286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 24 Września 2020 Na razie w pokoju unosi się dyskretny zapaszek "jabola". Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-678346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 24 Września 2020 Ja pokusiłam się jeszcze o ocet malinowy [doskonały do sałatek np z buraczków i sera halloumi]Doskonały był z Lidla z serii Deluxe,ale już nieosiągalny.Zobaczymy co to wyjdzie z tego mojego nastawu... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-678347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 23 Października 2020 A ja dziś mam nastawić i zastanawiam się czy 100 gramów cukru na kg jabłek to dużo? Może wystarczy 50? U Małgoś jest 100 gramów, różne przepisy podają od jednej do pięciu łyżek. To ma jakiś wpływ na smak octu? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 23 Października 2020 ma jakiś wpływ na smak octu? Na moc, daj w 2 lub 3 dawkach , co jakieś 3 dni . Mieszać /napowietrzać/ codziennie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 23 Października 2020 ma jakiś wpływ na smak octu? Na moc, daj w 2 lub 3 dawkach , co jakieś 3 dni . Mieszać /napowietrzać/ codziennieWystarczy mi 6 % Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 23 Października 2020 Ja ze względu na wrodzoną "cukrofobię" dałem za mało i ............ na razie cienko to widzę . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 23 Października 2020 Ja ze względu na wrodzoną "cukrofobię" dałem za mało i ............ na razie cienko to widzę .Czyli ile? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 23 Października 2020 Na 10 l dałem 1 kg w 3 porcjach u mnie pływał grzybek z kombuchy - taki experyment. Ocet dochodzi do siebie po roku-trzech Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) Jak przechowywać ocet jabłkowy i jak długo.? Edytowane 23 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 23 Października 2020 U mnie w butelkach w garażu takie 5 letnie lepsze , ale robie ok 10 l raz na kilka lat Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 23 Października 2020 Czyli ile? Ja słodzę do smaku lekko słodkiego i dodaję matkę drożdżowa ze starego octu . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 24 Października 2020 Czyli ile? W przepisie było, że jeśli jabłka są słodkie (takie miałem) to można dać 1 łyżkę cukru na 1 litr wody - tyle dałem.Fermentacja przebiegała bardzo mizernie. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 24 Października 2020 Czyli ile? W przepisie było, że jeśli jabłka są słodkie (takie miałem) to można dać 1 łyżkę cukru na 1 litr wody - tyle dałem.Fermentacja przebiegała bardzo mizernie.Dzięki. U mnie są takie, że mordę wykręca. Poszło 100 gramów. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 24 Października 2020 można dać 1 łyżkę cukru na 1 litr wody To z czego miał się wytworzyć ten alkohol? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 24 Października 2020 Również z fruktozy ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 24 Października 2020 Z samych owoców - cienko to widzę - no może z dojrzałych słodkich winogron Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 25 Października 2020 Jablka a dokladniej sok jablkowy zawiera tylko 9.2 % srednio cukrow. Biorac pod uwage dodatkowe rozcienczenie woda - otzrymamy tlyko cos ok 4% alkoholu w wyniku fermentacji drozdzowej ( o ile zachodzi w warunkach beztlenowych). Inaczej mowiac - nalezy doslodzic "zaczyn" jablkowy. (Paweljack - trudno jest ocenic ile tego cukru dodac - to zalezy od kilku czynnikow - dodawanie na np. 1 kg. jablek -owszem ale ile wody tez do tego dodasz?). IMO - 80 g na 1 litr "zaczynu" jest ok. Zrobilem "nastaw" na ocet jablkowy poniewaz zostalo mi nieco soku jablkowego z przygotowania miodu pitnego . Niemniej tak "nacudowalem" ze nawet nie jestem w stanie tego przedstawic. Generalnie i ostatecznie moje pomiary(hygrometer i pH-meter) mowia ze powinienem otrzymac ok 9.5% stzezenie alkoholowe. Bacterie kw. octowego ( Acetobacteriaceae).wytrzymuja i dzialaja w stezeniach do ok lub ponad 10% etanolu czyli powinienem byc ok. Mam obecnie nastawione ok 12 litrow i dodatkowo zglebiam temat fermentacji z udzialem tych bacterii. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 25 Października 2020 (edytowane) Zrobiliśmy ocet jabłkowy i wczoraj przelaliśmy przez filtr i mamy 2 l octu jabłkowego , ale nie jest super klarowny. Pytanie za 100 punktów. Czy ocet jabłkowy można sklarować "clarowinem" czy zostawić do samoistnego sklarowania.? Edytowane 25 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.