Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Mieszanie zapobiega tworzeniu się pleśni na powierzchni. 
Też , ale też napowietrza roztwór - a do produkcji octu konieczne jest napowietrzenie. Czasem sie zastanawiam nad rurką z  pompką akwariową   ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-676854
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 269
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Poza tym, w zależności od szczepu bakterii, jest tendencja do wytwarzania na powierzchni kożuszka, który hamuje dostęp tlenu. Dlatego mieszanie jest konieczne.

Pomysł z pompką bardzo dobry IMO  :thumbsup:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-676856
Udostępnij na innych stronach

 

 

A może pokusić się o argument biotechnologiczny?   Drożdże ukierunkowują fermentację na alkoholową. Bakterie kwasu mlekowego na mlekową Bakterie kwasu octowego - na ocet  Te ostatnie są bezwzględnie tlenowe. Dlatego - mimo, ze przetwarzają alkohol na ocet - sama fermentacja alkoholowa i dwutlenek węgla bardzo je przytłumiają/redukują. Najlepiej zatem zaszczepić nastaw matką octową, młodym octem lub niczym.

Jak sama napisałaś żeby bakterie kwasu octowego "zadziałały"  musi najpierw być etanol.

Przy produkcji octu z owoców nie sposób pominąć fermentacji alkoholowej.

Co innego w przypadku produkcji octu np z wina (o czym pisała ANNAM).

Jak pewnie wiesz  ;)  raczej nie mam problemu z argumentami biotechnologicznymi, ale praktyka jest w takich przypadkach również bardzo ważna.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-676861
Udostępnij na innych stronach

 

 

żeby bakterie kwasu octowego "zadziałały"  musi najpierw być etanol
W obecności węglowodanów i tlenu. Błędem początkujących winiarzy jest nieumyślny dostęp tlenu do wina i powstaje ocet  :facepalm: Winiarze to wylewają a to świetny ocet winny - tyle ,że musi dojrzeć czasami kilka lat  jak i wino  ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-676872
Udostępnij na innych stronach

 

 

W obecności węglowodanów i tlenu

Węglowodany to raczej do  :cool:  fermentacji alkoholowej - natomiast tlen jest niezbędny i bardzo pożądany (w przemysłowej produkcji stosuje się nawet sprężarki powietrza) - ważna jest również temperatura  - bakterie kwasu octowego są wrażliwe na znaczne jej wahania (optymalna 25-30°C).

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-676885
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nastawiłem "na próbę" w trzech słoikach:

1. Na ćwiartkach;

2. Na soku z dodatkiem "wytłoczyn" z wyciskarki wolnoobrotowej;

3. Na samym soku z  wyciskarki wolnoobrotowej.

Zobaczymy  :rolleyes:  jak będą przebiegać fermentacje.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-678077
Udostępnij na innych stronach

Wirus, stawiam na te dwa pierwsze w tej samej kolejnosci.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-678286
Udostępnij na innych stronach

Ja pokusiłam się jeszcze o ocet malinowy [doskonały do sałatek np z buraczków i sera halloumi]

Doskonały był z Lidla z serii Deluxe,ale już nieosiągalny.Zobaczymy co to wyjdzie z tego mojego nastawu...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-678347
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

A ja dziś mam nastawić i zastanawiam się czy 100 gramów cukru na kg jabłek to dużo? Może wystarczy 50? U Małgoś jest 100 gramów, różne przepisy podają od jednej do pięciu łyżek. To ma jakiś wpływ na smak octu?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681650
Udostępnij na innych stronach

 

 

ma jakiś wpływ na smak octu?
Na  moc, daj w 2 lub 3 dawkach , co jakieś 3 dni . Mieszać /napowietrzać/ codziennie

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681651
Udostępnij na innych stronach

 

ma jakiś wpływ na smak octu?

 

Na  moc, daj w 2 lub 3 dawkach , co jakieś 3 dni . Mieszać /napowietrzać/ codziennie
Wystarczy mi 6 % :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681654
Udostępnij na innych stronach

Ja ze względu na wrodzoną  :cry:   "cukrofobię" dałem  za mało i ............  na  razie  cienko to widzę  :( .

Czyli ile?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681687
Udostępnij na innych stronach

Na 10 l dałem 1 kg w 3 porcjach u mnie pływał grzybek z kombuchy - taki experyment. Ocet dochodzi do siebie po roku-trzech

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681716
Udostępnij na innych stronach

Jak przechowywać ocet jabłkowy i jak długo.? Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681717
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli ile?

 

Ja słodzę do smaku lekko słodkiego  i dodaję matkę drożdżowa ze starego octu .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681728
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli ile?
 

W przepisie było, że jeśli jabłka są słodkie (takie miałem) to można dać 1 łyżkę cukru na 1 litr wody - tyle dałem.

Fermentacja przebiegała bardzo  :hmm: mizernie.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681765
Udostępnij na innych stronach

 

Czyli ile?

 

 

W przepisie było, że jeśli jabłka są słodkie (takie miałem) to można dać 1 łyżkę cukru na 1 litr wody - tyle dałem.

Fermentacja przebiegała bardzo  :hmm: mizernie.

Dzięki. U mnie są takie, że mordę wykręca. Poszło 100 gramów.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681768
Udostępnij na innych stronach

 

 

można dać 1 łyżkę cukru na 1 litr wody

To z czego miał się wytworzyć ten alkohol?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681774
Udostępnij na innych stronach

Jablka a dokladniej sok jablkowy zawiera tylko 9.2 % srednio cukrow. Biorac pod uwage dodatkowe rozcienczenie woda  - otzrymamy tlyko cos ok 4% alkoholu w wyniku fermentacji drozdzowej ( o ile zachodzi w warunkach beztlenowych). Inaczej mowiac - nalezy doslodzic "zaczyn" jablkowy. (Paweljack - trudno jest ocenic ile tego cukru dodac - to zalezy od kilku czynnikow - dodawanie na np. 1 kg. jablek -owszem ale ile wody tez do tego dodasz?). IMO - 80 g na 1 litr "zaczynu" jest ok. 

 Zrobilem "nastaw" na ocet jablkowy poniewaz zostalo mi nieco soku jablkowego z przygotowania miodu pitnego . Niemniej tak "nacudowalem" ze nawet nie jestem w stanie tego przedstawic. Generalnie i ostatecznie moje pomiary(hygrometer i pH-meter) mowia ze powinienem otrzymac ok 9.5% stzezenie alkoholowe. Bacterie kw. octowego ( Acetobacteriaceae).wytrzymuja i dzialaja w stezeniach do ok lub ponad 10% etanolu czyli powinienem byc ok. Mam obecnie nastawione ok 12 litrow i dodatkowo zglebiam temat fermentacji z udzialem tych bacterii. 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681836
Udostępnij na innych stronach

Zrobiliśmy ocet jabłkowy i wczoraj przelaliśmy przez filtr i mamy 2 l octu jabłkowego , ale nie jest super klarowny. Pytanie za 100 punktów. Czy ocet jabłkowy można sklarować "clarowinem" czy zostawić do samoistnego sklarowania.?

 

post-41296-0-40208300-1603612843_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/9/#findComment-681848
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.