Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jak zrobiłem na 75stopni

Golonki wędzę dość długo w temp. +/- 60st.C.

Parzę w temp. wody 80-85st.C, czasami ciut większej.

Do jakiej temp w środku? Nie pamiętam, ale też jakoś tak chyba 75-78st.C.

Czas jakieś 3.5-4 godz, w zależności od wielkości.

Temp. w środku sprawdzam pirometrem laserowym.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729199
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czy możesz napisać jak dokonujesz pomiaru temp. wewnątrz wędliny pirometrem laserowym? Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729203
Udostępnij na innych stronach

jak dokonujesz pomiaru

 

W zasadzie to "normalnie" :D  Laser kieruję w golonkę w grubsze miejsce, tak mniej więcej poniżej połowy golonki. Tak samo jak wczoraj kulki parzyłem to też tak poniżej połowy szynki w grube miejsce kierowałem laser. Kiełbasy parzone czy podpiekane, baleroniki i boczki też laserem.

Pirometru nie używam przy wędzeniu udek drobiowych i jak robię konserwy prasowane. Przy tych wyrobach "lecę" na czas, prasowanki liczę 10 min. na 1 cm średnicy praski, temp. wody +/- 75st.C.

Dla mnie pirometr bardzo przydatne urządzonko.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729220
Udostępnij na innych stronach

Nie mów

Nie mówię, tylko piszę ;):D  tak, pirometrem laserowym mierzę temperatury wewnątrz wyrobów wyżej opisanych.

tytan, naprawdę przydatne urządzenie.

"Parę" groszy za niego dałem. Nie jest to urządzenie lidlowe, biedronkowe czy z innego taniego marketu.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729226
Udostępnij na innych stronach

W zasadzie to "normalnie" :D Laser kieruję w golonkę w grubsze miejsce,

Dziękuję za informację :thumbsup:

 

 

Nie mów że zmierzysz tym temperaturę wewnątrz wędliny.

Nigdy nie mówię nigdy lecz nie ukrywam, że trochę sceptycznie do tak wykonanego pomiaru podchodzę ponieważ jest to pomiar zewnętrzny ale w związku z tym, że posiadam pirometr laserowy w momencie kiedy będę parzył wędzonki zrobię pomiar klasycznie z wbitą sondą oraz laserem. Jak się okaże, że pomiary są zbliżone to takie rozwiązanie może ułatwić i przyspieszyć pracę ponadto nie będzie odcieku :)

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729227
Udostępnij na innych stronach

 

 

trochę sceptycznie do tak wykonanego pomiaru podchodzę

Też tak miałem.


[Dodano: 29 paź 2021 - 17:03]

 

 

Dziękuję

Jeszcze jedno

Gdyby to była lipa nie sprawdzona przeze mnie, to bym tego nie opisywał.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729229
Udostępnij na innych stronach

Gdyby to była lipa nie sprawdzona przeze mnie, to bym tego nie opisywał.

Nie wątpię :thumbsup:, jak się orientujesz wędzonki parzymy według wskazania jednego termometru który każdy z nas stosuje (ten swój sprawdzony),  więc zachodzi potrzeba porównania pomiarów i w razie niedużej różnicy pomiarów przyjęcia tolerancji.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729232
Udostępnij na innych stronach

 

 

zachodzi potrzeba porównania pomiarów i w razie niedużej różnicy pomiarów przyjęcia tolerancji.

Oczywiście. Trzeba też brać pod uwagę nieskalibrowanie pirometru.

Ja nie kalibrowałem, koszt prawie 2 "stuffki" :rolleyes::facepalm:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729236
Udostępnij na innych stronach

mozesz dac namiary na ten pirometr

Na aledrogo : https://allegro.pl/kategoria/aparatura-pomiarowa-pirometry-67213

Jak będziesz kupował pirometr to zastanów się nad temperaturą jaką chcesz zmierzyć, temp, ogniska to ok. 550 C natomiast do obróbki metali będzie potrzebny ze skalą powyżej 1000C itd. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729245
Udostępnij na innych stronach

mozesz

Ja za swój, jakieś dwa lata wstecz płaciłem chyba 143 PLN, nieznacznie podrożały.

Do golonek szykuję mocniejszą zalewę niż do inych elementów wp.

Na 1 kg golonki odmierzam 1L zimnej przegotowanej wody i odważam 100g peklosoli i nastrzykuję golonkę przy kości tą samą zalewą w ilości +/- 100 ml. Pekluję nieco powyżej 10 dni, czasami 11 dni, czasami dni 13, różnie.

Na aledrogo

Ja za swój dałem chyba 143 PLN, teraz nieznacznie podrożały, około 2 dychy.

 

post-41817-0-84622900-1635527859_thumb.jpgpost-41817-0-46135000-1635527885_thumb.jpgpost-41817-0-14818500-1635527922_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729263
Udostępnij na innych stronach

 

mozesz

Ja za swój, jakieś dwa lata wstecz płaciłem chyba 143 PLN, nieznacznie podrożały.

Do golonek szykuję mocniejszą zalewę niż do inych elementów wp.

Na 1 kg golonki odmierzam 1L zimnej przegotowanej wody i odważam 100g peklosoli i nastrzykuję golonkę przy kości tą samą zalewą w ilości +/- 100 ml. Pekluję nieco powyżej 10 dni, czasami 11 dni, czasami dni 13, różnie.

Na aledrogo

Ja za swój dałem chyba 143 PLN, teraz nieznacznie podrożały, około 2 dychy.

 

attachicon.gif20211029_190253.jpgattachicon.gif20211029_190236.jpgattachicon.gif20211029_190226.jpg

 

Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729295
Udostępnij na innych stronach

mozesz dac namiary na ten pirometr

Czasami na Alli... można kupić w dobrej cenie z wysyłką z Polski na chwilę obecną wysyłka tylko z Chin ale ostatnio paczki przychodzą dość szybko.W dzień singla 11,11 można dodatkowo obniżyć cenę kodami.

Bezdotykowy cyfrowy laserowy termometr na podczerwień czujnik temperatury pistolet (-58 ~ 1382 ℉)GM700 BENETECH miernik temperatury-50 ~ 750 ℃
Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729317
Udostępnij na innych stronach

Boczęta (druga fotka) po wczorajszym wędzeniu, parzeniu i nocnym wiszeniu w spiżarni.
Dwa małe kawałki nie parzone będą do przyszłej grochówki, krupniku czy cuś :cool: 
Fotki bez lampy.

 

post-41817-0-29633000-1635594201_thumb.jpgpost-41817-0-23352300-1635594212_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729370
Udostępnij na innych stronach

 

mozesz dac namiary na ten pirometr

Czasami na Alli... można kupić w dobrej cenie z wysyłką z Polski na chwilę obecną wysyłka tylko z Chin ale ostatnio paczki przychodzą dość szybko.W dzień singla 11,11 można dodatkowo obniżyć cenę kodami.

Bezdotykowy cyfrowy laserowy termometr na podczerwień czujnik temperatury pistolet (-58 ~ 1382 ℉)GM700 BENETECH miernik temperatury-50 ~ 750 ℃

 

na ali ostatnio taka drozyzna :facepalm: majn frendy coraz to bogatsze sie robia! :cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729372
Udostępnij na innych stronach

Młodym pokazać, a ze starymi powspominamy, jak kiedyś mniej więcej wyglądały boczki z wieprzka hodowanego w chlewie :thumbsup: , a nie w laboratorium :devil: 
Oczywiście bywały o wiele grubsze boczki :cool: 
Obecnie można trafić w sklepach boczki chudsze od polędwicy :D 
 
post-41817-0-60412300-1635667994_thumb.jpgpost-41817-0-57310100-1635668022_thumb.jpg

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729491
Udostępnij na innych stronach

Tak, kiedyś to były świnie, nie to co dzisiaj :)

 

Czasami jeszcze trafiam na świnkę która ma słoninę i boczek na 4 lub 5  palców, ale to już rzadkość :(

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729512
Udostępnij na innych stronach

 

jak dokonujesz pomiaru

 

W zasadzie to "normalnie" :D  Laser kieruję w golonkę w grubsze miejsce, tak mniej więcej poniżej połowy golonki. Tak samo jak wczoraj kulki parzyłem to też tak poniżej połowy szynki w grube miejsce kierowałem laser. Kiełbasy parzone czy podpiekane, baleroniki i boczki też laserem.

Pirometru nie używam przy wędzeniu udek drobiowych i jak robię konserwy prasowane. Przy tych wyrobach "lecę" na czas, prasowanki liczę 10 min. na 1 cm średnicy praski, temp. wody +/- 75st.C.

Dla mnie pirometr bardzo przydatne urządzonko.

 

Trochę podjarałem się jak szczerbaty na suchary na ten pirometr,ale sięgnąłem języka u mądrzejszych i niestety nie da się tym zmierzyć temperatury wewnątrz :( Coś, ktoś wprowadził kogoś w błąd. 

Nawet rozkład temperatury wewnątrz takiej szynki nie jest jednakowy w całym przekroju to skąd ma wiedzieć jaką temperaturę ma podać? :( :(

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-730076
Udostępnij na innych stronach

Trochę podjarałem się jak szczerbaty na suchary

To znaczy ,że nie wiedziałeś ,że pirometr mierzy temperaturę zewnętrzną ,która zawsze będzie wyższa od wewnętrznej i dlatego profesjonalnie stosuje się termometry z wbijaną sondą. Nas interesuje temperatura wewnątrz a nie na powierzchni.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-730080
Udostępnij na innych stronach

To znaczy ,że nie wiedziałeś ,że pirometr mierzy temperaturę zewnętrzną ,która zawsze będzie wyższa od wewnętrznej i dlatego profesjonalnie stosuje się termometry z wbijaną sondą. Nas interesuje temperatura wewnątrz a nie na powierzchni.

 

Czytałeś ten wątek kilka postów wcześniej? Napisane jest, że mierzył wewnątrz i się zarzekał - dlaczego nie wierzyć?

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-730082
Udostępnij na innych stronach

Trochę podjarałem się jak szczerbaty na suchary na ten pirometr,ale sięgnąłem języka u mądrzejszych i niestety nie da się tym zmierzyć temperatury wewnątrz :(

 

No pewnie że nie zmierzysz.

Wystarczy poznać zasadę działania takiego pirometru.

Edytowane przez tytan58
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-730151
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.