Zbój Madej Opublikowano 29 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1651 Opublikowano 29 Października 2021 trochę sceptycznie do tak wykonanego pomiaru podchodzę Też tak miałem.[Dodano: 29 paź 2021 - 17:03] Dziękuję Jeszcze jednoGdyby to była lipa nie sprawdzona przeze mnie, to bym tego nie opisywał. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1652 Opublikowano 29 Października 2021 (edytowane) Gdyby to była lipa nie sprawdzona przeze mnie, to bym tego nie opisywał.Nie wątpię , jak się orientujesz wędzonki parzymy według wskazania jednego termometru który każdy z nas stosuje (ten swój sprawdzony), więc zachodzi potrzeba porównania pomiarów i w razie niedużej różnicy pomiarów przyjęcia tolerancji. Edytowane 29 Października 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1653 Opublikowano 29 Października 2021 zachodzi potrzeba porównania pomiarów i w razie niedużej różnicy pomiarów przyjęcia tolerancji. Oczywiście. Trzeba też brać pod uwagę nieskalibrowanie pirometru.Ja nie kalibrowałem, koszt prawie 2 "stuffki" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1654 Opublikowano 29 Października 2021 2 "stuffki" Nowy pirometr tyle kosztuje co kalibracja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 29 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1655 Opublikowano 29 Października 2021 mozesz dac namiary na ten pirometr/pozdrawiam.acha jak peklujesz golonka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1656 Opublikowano 29 Października 2021 (edytowane) mozesz dac namiary na ten pirometrNa aledrogo : https://allegro.pl/kategoria/aparatura-pomiarowa-pirometry-67213Jak będziesz kupował pirometr to zastanów się nad temperaturą jaką chcesz zmierzyć, temp, ogniska to ok. 550 C natomiast do obróbki metali będzie potrzebny ze skalą powyżej 1000C itd. Edytowane 29 Października 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1657 Opublikowano 29 Października 2021 (edytowane) mozeszJa za swój, jakieś dwa lata wstecz płaciłem chyba 143 PLN, nieznacznie podrożały.Do golonek szykuję mocniejszą zalewę niż do inych elementów wp.Na 1 kg golonki odmierzam 1L zimnej przegotowanej wody i odważam 100g peklosoli i nastrzykuję golonkę przy kości tą samą zalewą w ilości +/- 100 ml. Pekluję nieco powyżej 10 dni, czasami 11 dni, czasami dni 13, różnie.Na aledrogoJa za swój dałem chyba 143 PLN, teraz nieznacznie podrożały, około 2 dychy. Edytowane 29 Października 2021 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 29 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1658 Opublikowano 29 Października 2021 mozeszJa za swój, jakieś dwa lata wstecz płaciłem chyba 143 PLN, nieznacznie podrożały.Do golonek szykuję mocniejszą zalewę niż do inych elementów wp.Na 1 kg golonki odmierzam 1L zimnej przegotowanej wody i odważam 100g peklosoli i nastrzykuję golonkę przy kości tą samą zalewą w ilości +/- 100 ml. Pekluję nieco powyżej 10 dni, czasami 11 dni, czasami dni 13, różnie.Na aledrogoJa za swój dałem chyba 143 PLN, teraz nieznacznie podrożały, około 2 dychy. 20211029_190253.jpg20211029_190236.jpg20211029_190226.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1659 Opublikowano 30 Października 2021 (edytowane) mozesz dac namiary na ten pirometrCzasami na Alli... można kupić w dobrej cenie z wysyłką z Polski na chwilę obecną wysyłka tylko z Chin ale ostatnio paczki przychodzą dość szybko.W dzień singla 11,11 można dodatkowo obniżyć cenę kodami.Bezdotykowy cyfrowy laserowy termometr na podczerwień czujnik temperatury pistolet (-58 ~ 1382 ℉)GM700 BENETECH miernik temperatury-50 ~ 750 ℃https://a.aliexpress.com/_vbo2v0 Edytowane 30 Października 2021 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1660 Opublikowano 30 Października 2021 Boczęta (druga fotka) po wczorajszym wędzeniu, parzeniu i nocnym wiszeniu w spiżarni.Dwa małe kawałki nie parzone będą do przyszłej grochówki, krupniku czy cuś Fotki bez lampy. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1661 Opublikowano 30 Października 2021 mozesz dac namiary na ten pirometrCzasami na Alli... można kupić w dobrej cenie z wysyłką z Polski na chwilę obecną wysyłka tylko z Chin ale ostatnio paczki przychodzą dość szybko.W dzień singla 11,11 można dodatkowo obniżyć cenę kodami.Bezdotykowy cyfrowy laserowy termometr na podczerwień czujnik temperatury pistolet (-58 ~ 1382 ℉)GM700 BENETECH miernik temperatury-50 ~ 750 ℃https://a.aliexpress.com/_vbo2v0 na ali ostatnio taka drozyzna majn frendy coraz to bogatsze sie robia! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1662 Opublikowano 31 Października 2021 Młodym pokazać, a ze starymi powspominamy, jak kiedyś mniej więcej wyglądały boczki z wieprzka hodowanego w chlewie , a nie w laboratorium Oczywiście bywały o wiele grubsze boczki Obecnie można trafić w sklepach boczki chudsze od polędwicy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 31 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1663 Opublikowano 31 Października 2021 I to jest boczuś. :D Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 31 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1664 Opublikowano 31 Października 2021 Tak, kiedyś to były świnie, nie to co dzisiaj Czasami jeszcze trafiam na świnkę która ma słoninę i boczek na 4 lub 5 palców, ale to już rzadkość Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-729512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1665 Opublikowano 3 Listopada 2021 jak dokonujesz pomiaru W zasadzie to "normalnie" Laser kieruję w golonkę w grubsze miejsce, tak mniej więcej poniżej połowy golonki. Tak samo jak wczoraj kulki parzyłem to też tak poniżej połowy szynki w grube miejsce kierowałem laser. Kiełbasy parzone czy podpiekane, baleroniki i boczki też laserem.Pirometru nie używam przy wędzeniu udek drobiowych i jak robię konserwy prasowane. Przy tych wyrobach "lecę" na czas, prasowanki liczę 10 min. na 1 cm średnicy praski, temp. wody +/- 75st.C.Dla mnie pirometr bardzo przydatne urządzonko. Trochę podjarałem się jak szczerbaty na suchary na ten pirometr,ale sięgnąłem języka u mądrzejszych i niestety nie da się tym zmierzyć temperatury wewnątrz Coś, ktoś wprowadził kogoś w błąd. Nawet rozkład temperatury wewnątrz takiej szynki nie jest jednakowy w całym przekroju to skąd ma wiedzieć jaką temperaturę ma podać? :( Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-730076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1666 Opublikowano 3 Listopada 2021 (edytowane) Trochę podjarałem się jak szczerbaty na sucharyTo znaczy ,że nie wiedziałeś ,że pirometr mierzy temperaturę zewnętrzną ,która zawsze będzie wyższa od wewnętrznej i dlatego profesjonalnie stosuje się termometry z wbijaną sondą. Nas interesuje temperatura wewnątrz a nie na powierzchni. Edytowane 3 Listopada 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-730080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1667 Opublikowano 3 Listopada 2021 To znaczy ,że nie wiedziałeś ,że pirometr mierzy temperaturę zewnętrzną ,która zawsze będzie wyższa od wewnętrznej i dlatego profesjonalnie stosuje się termometry z wbijaną sondą. Nas interesuje temperatura wewnątrz a nie na powierzchni. Czytałeś ten wątek kilka postów wcześniej? Napisane jest, że mierzył wewnątrz i się zarzekał - dlaczego nie wierzyć? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-730082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1668 Opublikowano 3 Listopada 2021 Ten mierzy wewnatrz,ale sonda. https://de.aliexpress.com/item/4001072048631.html?spm=a2g0o.detail.0.0.3f5958c7Qta7XE&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.169870.0&scm_id=1007.13339.169870.0&scm-url=1007.13339.169870.0&pvid=4f42a6fb-11b5-4583-bbfa-95edced2413d&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreThisSeller,scm-url:1007.13339.169870.0,pvid:4f42a6fb-11b5-4583-bbfa-95edced2413d,tpp_buckets:668%232846%238114%231999&&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22:%2212000021713308058%22,%22sceneId%22:%223339%22%7D Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-730132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1669 Opublikowano 3 Listopada 2021 (edytowane) Trochę podjarałem się jak szczerbaty na suchary na ten pirometr,ale sięgnąłem języka u mądrzejszych i niestety nie da się tym zmierzyć temperatury wewnątrz No pewnie że nie zmierzysz.Wystarczy poznać zasadę działania takiego pirometru. Edytowane 3 Listopada 2021 przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-730151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1670 Opublikowano 3 Listopada 2021 i niestety nie da się tym zmierzyć temperatury wewnątrz Nie da , nawet profesjonalnym, jedynie sonda [Dodano: 03 lis 2021 - 19:57] Napisane jest, że mierzył wewnątrz i się zarzekał - dlaczego nie wierzyć? Wiesz , na płocie było napisane d..... chciałem pogłaskać wbiłem sobie zadrę Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-730154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1671 Opublikowano 24 Marca 2023 Wstawiłbym zdjęcia,ale niebardzawo wiem jak Zbójaszku, zniknęły Twoje słynne zdjęcia. Nie mam co pokazać nowemu. Może to naprawisz jakoś? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-823044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1672 Opublikowano 24 Marca 2023 Może to naprawisz jakoś? Nie widzę takiej potrzeby Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-823053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1673 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Po parzeniu i po wstępnym spiżarnianym studzeniu. Towar poszedł do lodówki do całkowitego wystudzenia. Jutro pakowanie próżniowe. Fotka bez lampy i fotka z lampą Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-826169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1674 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Czyżby "ten towar"to wyszedł spod tej samej ręki?Nie wierzę Wojtku,Twoje obecne wyroby są najlepszą nagrodą za trud edukacji Przede wszystkim dla Ciebie, ale dla SIB'ów też. Spokojnych, zdrowych i niewątpliwie smacznych Świąt ! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-826199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1675 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Spokojnych, zdrowych i niewątpliwie smacznych Świąt ! Wesołych Świąt [Dodano: 07 kwi 2023 - 13:24]Wczorajsze dymienie https://youtube.com/shorts/HZGZGXsQJashttps://youtube.com/shorts/SnToPlj-wY0 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/67/#findComment-826277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.