Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czy mogę resztę jelit zasypać zwykłą solą jodowaną bo innej nie mam

 

posolić,włożyć do słoika, wstawić do lodówki.

Właśnie tak chcę zrobić . Pytam tylko czy mogę posolić solą jodowaną .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225065
Udostępnij na innych stronach

jelita możesz zamrozić lub posolić,włożyć do słoika, wstawić do lodówki.Tak robię i jeszcze nie było problemu.

No z tym mrożeniem to chyba jednak nie :!: :question:

"posolić,włożyć do słoika, wstawić do lodówki"

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225095
Udostępnij na innych stronach

:grin: jak Mi zostanie niewielka ilość to zawijam w folię aluminiową i zamrażam (już nie solę).

 

Kiedyś pozostałe mokre jelita posoliłem,dołożyłem do jelit które miałem w dużym słoiku (one były posolone ale suche) i po jakimś czasie był nie przyjemny zapach (słoik trzeba było wyrzucić,te dobre i te nowo posolone).

 

Jak kupuję jelita to trzymam w słoiku w lodówce. :grin:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225102
Udostępnij na innych stronach

Co do przetrzymywania jelit . Kupiony pęczek jelit rozprowadzam na pojedyńcze odcinki jelit, każdy odcinek jelit zwijam w mały pęczek osobno . Solę dodatkowo solą i przetrzymuję na dole w lodowce w reklamówkach - trzy włożone jedna w drugą. Jelita tak przetrzymywane na sucho w dużej ilości soli wytrzymują co najmniej dwa lata. Jelita baranie już trzy lata leżą .Jelit nie zamrażamy na mokro, Często nabawiają się szprycerów i są dużo słabsze po rozmrożeniu. Uważam że można zamrozić ewentualnie ale na sucho w soli . Rada nie moczyć całych pęczków a tylko tyle ile potrzeba. W słojach nie polecam przetrzymywania ani zamrażania. Gdy zostanie nam część mokrych nie zużytych . Przeciągnąć przez palce by pozbawić ich wody, posolić . Na drugi dzień otrzepać z nich sól - będzie mokra, i zasypać nową solą.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225109
Udostępnij na innych stronach

Dziadek ,czym się różni przetrzymywanie w trzech reklamówkach od słoika (skoro słoika nie polecasz).

 

Za tydzień będę robił kiełbasy i rozmrożę te końcówki z ciekawości.Mroziłem suche solone i nie było problemu.W słoikach (pęczki 60m) trzymam już od kilku lat (nie dłużej 2-3 miesiące) i jest ok.

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225140
Udostępnij na innych stronach

No i nastała wiekopomna chwila :) . Zacząłem robić swoją pierwszą kiełbasę

 

a około 10 zacznę wędzenie .

Tak jak pisałem , dzisiaj zrobiłem :) . Moja pierwsza kiełbaska . Kiełbasa Chłopska z przepisu Szczepana ( 5kg) z małym dodatkiem na czubku łyżeczki dodany pieprz cayenne ( podpowiedź kolegi z forum ) oraz dołożyłem czosnku 50% bo bardzo lubię . Całość zrobiona na petlosoli dlatego teraz będzie sobie podsychać z 48 godzin zanim się dobierzemy do niej na całego :) . Karczek zmielony na 10 , boczek na 8 . Nie będę oszukiwał i tak była mała próba i smak super :thumbsup: . Na zdjęciu kiełbasa podzielona na 2 części jedna ( z lewej ) była parzona i podpiekana a druga część tylko parzona ( w przekroju jest parzona i podpiekana ) . Oprócz kiełbasy przy okazji uwędziłem 2 szynki , karczek i dwie małe polędwice . Z tego wędzenia jestem w końcu zadowolony , wędzonki pachną tak jak trzeba ( wielkie dzięki dla Andyandy i Kostka61 bez nich tego efektu by nie było ) .

 

A tak to wygląda :tongue:

 

 

 

 

 

Teraz szynki i polędwica się parzą :grin:

 

 

 

 

Oto moje efekty pierwszych kroków z Wami i dzięki Wam :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225266
Udostępnij na innych stronach

Z tego wędzenia jestem w końcu zadowolony

:clap: :clap: :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225271
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam,

 

mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.

 

Przygotowałem farsz według receptury wyjątek to że dodałem skrawki schabu i polędwicy wieprzowej pozostałe z przygotowań do wędzenia wędzonek.

 

A teraz moje pytanie czy mogę tą kiełbaskę wędzić na zimno i jak długo ją wędzić?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-234520
Udostępnij na innych stronach

i jak długo ją wędzić?

WĘDZIMY DO UZYSKANIE ODPOWIEDNIEGO KOLORU A NIE NA CZAS.Czas wędzenia polędwicy łososiowej jest inny niż szynki czy kiełbasy.A i różne rodzaje kiełbas też wędzi się w różnym czasie do uzyskania odpowiedniego koloru.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-234526
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

wykonałem chłopską ala Szczepan i muszę powiedzieć iż zagości u mnie na stałe..

Ala gdyż troszkę zmieniłem recepturę przepis poniżej..

 

Podaje recepturę na 1 kg wyrobu:

1. 0,6 kg karkówki

2. 0,2 kg brzucha,brzuszka,boczku .. (u mnie bardziej chudy niż tłusty, u mnie brzuch jest mięsem a boczek wędlinom zrobioną z brzucha tak dla jasności ;d)

3. 0,2 kg schabu

4. 18 g peklosoli na kg

5. 1g pieprzu kolorowego na kg

6. 1g majeranku na kg

7. 1g kminku na kg

 

Mięso karkówka i brzuch zmieliłem na maszynce nr 8 , schab i I z karkówki na 10,

całość do miski plus peklosól i na 48 godz do lodówki, po 48 godzinach 7% wody plus przyprawy i 12 godz do lodówki(nie mam warunków na osadzanie we flaku..),

następnie nabijanie i 2 godz. osuszania w temp. pokojowej.

 

Wędzenie na zimno 1 dzień 8 godz. parzenie i na drugi dzień wędzenie 10 godzin.

 

Poniżej zdjęcia

 

Ta w cienkim flaku wyszła zupełnie jak kabanos po podsuszeniu..

 

Ogólnie polecam, kompozycje przypraw można zmieniać i np. kminek zastąpić gorczycą i dodać czosnek ja zdecydowałem się na taki zestaw gdyż zona karmi piersia..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-235643
Udostępnij na innych stronach

0,2 kg brzuszka (u mnie chudy)

:question: :question:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-235650
Udostępnij na innych stronach

A nie lepiej wziąść podbrzusze bliżej ucha?? :grin:

Może i lepiej ale w przepisie Szczepana jest brzuch,boczek dla tego dałem brzuch ;d

 

I tak zostawię gdyż bez niego z dodatkiem schabu była by za chuda kiełbaska szczególnie podsuszana..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-235652
Udostępnij na innych stronach

Może i lepiej ale w przepisie Szczepana jest brzuch,boczek dla tego dałem brzuch ;d

W przepisie jest boczek a nie brzuch :rolleyes: - ja po prostu pierwsze słyszę o takim elemencie i tyle .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-235680
Udostępnij na innych stronach

Może i lepiej ale w przepisie Szczepana jest brzuch,boczek dla tego dałem brzuch ;d

W przepisie jest boczek a nie brzuch :rolleyes: - ja po prostu pierwsze słyszę o takim elemencie i tyle .

Ok, dla mnie boczek to wędlina..

 

Mięso to brzuch..

 

Chyba że Szczepan chciał dać do kiełbasy wędlinę zamiast mięsa..

 

W każdym razie mówimy o tym samym mięsie..

Dlatego zmieniłem opis..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-235734
Udostępnij na innych stronach

Ok, dla mnie boczek to wędlina..

 

Mięso to brzuch..

 

A do jakiej kategorii wędlin/mięsa, "sklasyfikujesz" surowy boczek.? :wink:

 

ps. SZCZEPAN podał też coś o czosnku.. :rolleyes:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-235739
Udostępnij na innych stronach

z dodatkiem schabu była by za chuda kiełbaska szczególnie podsuszana.

Schab to element półtuszy z kością.Mam nadzieję ,że kości nie mieliłeś :grin: .Pewnie miałeś na myśli polędwicę.

Polecam poczytanie trochę strony bo się będzie trudno dogadać.Staramy się używać prawidłowych nazw, żeby było łatwej, choć są odszczepieńcy od tej reguły, ale oni to robią z premedytacją :wink:

Kiełbasa jak dla mnie za chuda troszeczkę, ale to rzecz gustu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-235741
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.