Adek Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 27 Czerwca 2012 czy mogę resztę jelit zasypać zwykłą solą jodowaną bo innej nie mam posolić,włożyć do słoika, wstawić do lodówki. Właśnie tak chcę zrobić . Pytam tylko czy mogę posolić solą jodowaną . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Pytam tylko czy mogę posolić solą jodowanąOczywiście :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 28 Czerwca 2012 jelita możesz zamrozić lub posolić,włożyć do słoika, wstawić do lodówki.Tak robię i jeszcze nie było problemu. No z tym mrożeniem to chyba jednak nie :!: :question: "posolić,włożyć do słoika, wstawić do lodówki" Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 28 Czerwca 2012 To w piątek ze dwa pęta "giętej" poproszę na Podwale :thumbsup: Gięta - Podwale wszystko jasne . A wypuścisz mnie jak tam wejdę :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 28 Czerwca 2012 :grin: jak Mi zostanie niewielka ilość to zawijam w folię aluminiową i zamrażam (już nie solę). Kiedyś pozostałe mokre jelita posoliłem,dołożyłem do jelit które miałem w dużym słoiku (one były posolone ale suche) i po jakimś czasie był nie przyjemny zapach (słoik trzeba było wyrzucić,te dobre i te nowo posolone). Jak kupuję jelita to trzymam w słoiku w lodówce. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Co do przetrzymywania jelit . Kupiony pęczek jelit rozprowadzam na pojedyńcze odcinki jelit, każdy odcinek jelit zwijam w mały pęczek osobno . Solę dodatkowo solą i przetrzymuję na dole w lodowce w reklamówkach - trzy włożone jedna w drugą. Jelita tak przetrzymywane na sucho w dużej ilości soli wytrzymują co najmniej dwa lata. Jelita baranie już trzy lata leżą .Jelit nie zamrażamy na mokro, Często nabawiają się szprycerów i są dużo słabsze po rozmrożeniu. Uważam że można zamrozić ewentualnie ale na sucho w soli . Rada nie moczyć całych pęczków a tylko tyle ile potrzeba. W słojach nie polecam przetrzymywania ani zamrażania. Gdy zostanie nam część mokrych nie zużytych . Przeciągnąć przez palce by pozbawić ich wody, posolić . Na drugi dzień otrzepać z nich sól - będzie mokra, i zasypać nową solą. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Przeciągnąć przez palce by pozbawić ich wody, posolić .Ja jeszcze po tej czynności takie zwoje wieszam na kilkanaście minut, a wówczas woda ładnie ścieka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Dziadek ,czym się różni przetrzymywanie w trzech reklamówkach od słoika (skoro słoika nie polecasz). Za tydzień będę robił kiełbasy i rozmrożę te końcówki z ciekawości.Mroziłem suche solone i nie było problemu.W słoikach (pęczki 60m) trzymam już od kilku lat (nie dłużej 2-3 miesiące) i jest ok. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 28 Czerwca 2012 No i nastała wiekopomna chwila . Zacząłem robić swoją pierwszą kiełbasę a około 10 zacznę wędzenie . Tak jak pisałem , dzisiaj zrobiłem . Moja pierwsza kiełbaska . Kiełbasa Chłopska z przepisu Szczepana ( 5kg) z małym dodatkiem na czubku łyżeczki dodany pieprz cayenne ( podpowiedź kolegi z forum ) oraz dołożyłem czosnku 50% bo bardzo lubię . Całość zrobiona na petlosoli dlatego teraz będzie sobie podsychać z 48 godzin zanim się dobierzemy do niej na całego . Karczek zmielony na 10 , boczek na 8 . Nie będę oszukiwał i tak była mała próba i smak super :thumbsup: . Na zdjęciu kiełbasa podzielona na 2 części jedna ( z lewej ) była parzona i podpiekana a druga część tylko parzona ( w przekroju jest parzona i podpiekana ) . Oprócz kiełbasy przy okazji uwędziłem 2 szynki , karczek i dwie małe polędwice . Z tego wędzenia jestem w końcu zadowolony , wędzonki pachną tak jak trzeba ( wielkie dzięki dla Andyandy i Kostka61 bez nich tego efektu by nie było ) . A tak to wygląda :tongue: Teraz szynki i polędwica się parzą :grin: Oto moje efekty pierwszych kroków z Wami i dzięki Wam :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Z tego wędzenia jestem w końcu zadowolony :clap: :clap: :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 28 Czerwca 2012 możesz dostać po uszach. One zwą się już polędwicami Przywidziało Ci się :blush: . Dziękuję Wam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Przywidziało Ci się :blush: . Dziękuję Wam A no, gratuluję :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Nie zostawiaj tak tego termometru Ja już dwa takie utopiłem. Chwila nieuwagi i już cały w wodzie. Teraz kupiłem wodoodporne sondy Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-225323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Przygotowałem farsz według receptury wyjątek to że dodałem skrawki schabu i polędwicy wieprzowej pozostałe z przygotowań do wędzenia wędzonek. A teraz moje pytanie czy mogę tą kiełbaskę wędzić na zimno i jak długo ją wędzić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-234520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 kooalla, możesz .Ja zawsze wędzę do osiągnięcia złoto-brązowego kolrku Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-234522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 i jak długo ją wędzić? WĘDZIMY DO UZYSKANIE ODPOWIEDNIEGO KOLORU A NIE NA CZAS.Czas wędzenia polędwicy łososiowej jest inny niż szynki czy kiełbasy.A i różne rodzaje kiełbas też wędzi się w różnym czasie do uzyskania odpowiedniego koloru. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-234526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Dzięki za szybkie odpowiedzi.. Przy wędzeniu na ciepło byłem pewien że wędzimy na kolor.. A przy wiedzeniu na zimno nie byłem pewien i wolałem zapytać.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-234542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 5 Września 2012 Witam, wykonałem chłopską ala Szczepan i muszę powiedzieć iż zagości u mnie na stałe.. Ala gdyż troszkę zmieniłem recepturę przepis poniżej.. Podaje recepturę na 1 kg wyrobu: 1. 0,6 kg karkówki 2. 0,2 kg brzucha,brzuszka,boczku .. (u mnie bardziej chudy niż tłusty, u mnie brzuch jest mięsem a boczek wędlinom zrobioną z brzucha tak dla jasności ;d) 3. 0,2 kg schabu 4. 18 g peklosoli na kg 5. 1g pieprzu kolorowego na kg 6. 1g majeranku na kg 7. 1g kminku na kg Mięso karkówka i brzuch zmieliłem na maszynce nr 8 , schab i I z karkówki na 10, całość do miski plus peklosól i na 48 godz do lodówki, po 48 godzinach 7% wody plus przyprawy i 12 godz do lodówki(nie mam warunków na osadzanie we flaku..), następnie nabijanie i 2 godz. osuszania w temp. pokojowej. Wędzenie na zimno 1 dzień 8 godz. parzenie i na drugi dzień wędzenie 10 godzin. Poniżej zdjęcia Ta w cienkim flaku wyszła zupełnie jak kabanos po podsuszeniu.. Ogólnie polecam, kompozycje przypraw można zmieniać i np. kminek zastąpić gorczycą i dodać czosnek ja zdecydowałem się na taki zestaw gdyż zona karmi piersia.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-235643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 5 Września 2012 0,2 kg brzuszka (u mnie chudy) :question: :question: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-235650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 5 Września 2012 0,2 kg brzuszka (u mnie chudy) :question: :question: hmm czego nie rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-235651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 5 Września 2012 A nie lepiej wziąść podbrzusze bliżej ucha?? :grin: Może i lepiej ale w przepisie Szczepana jest brzuch,boczek dla tego dałem brzuch ;d I tak zostawię gdyż bez niego z dodatkiem schabu była by za chuda kiełbaska szczególnie podsuszana.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-235652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 5 Września 2012 Może i lepiej ale w przepisie Szczepana jest brzuch,boczek dla tego dałem brzuch ;dW przepisie jest boczek a nie brzuch :rolleyes: - ja po prostu pierwsze słyszę o takim elemencie i tyle . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-235680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 5 Września 2012 Może i lepiej ale w przepisie Szczepana jest brzuch,boczek dla tego dałem brzuch ;dW przepisie jest boczek a nie brzuch :rolleyes: - ja po prostu pierwsze słyszę o takim elemencie i tyle . Ok, dla mnie boczek to wędlina.. Mięso to brzuch.. Chyba że Szczepan chciał dać do kiełbasy wędlinę zamiast mięsa.. W każdym razie mówimy o tym samym mięsie.. Dlatego zmieniłem opis.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-235734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 5 Września 2012 Ok, dla mnie boczek to wędlina.. Mięso to brzuch.. A do jakiej kategorii wędlin/mięsa, "sklasyfikujesz" surowy boczek.? :wink: ps. SZCZEPAN podał też coś o czosnku.. :rolleyes: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-235739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 5 Września 2012 z dodatkiem schabu była by za chuda kiełbaska szczególnie podsuszana. Schab to element półtuszy z kością.Mam nadzieję ,że kości nie mieliłeś :grin: .Pewnie miałeś na myśli polędwicę. Polecam poczytanie trochę strony bo się będzie trudno dogadać.Staramy się używać prawidłowych nazw, żeby było łatwej, choć są odszczepieńcy od tej reguły, ale oni to robią z premedytacją :wink: Kiełbasa jak dla mnie za chuda troszeczkę, ale to rzecz gustu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/16/#findComment-235741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.