roger Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #701 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Ani ciepłym ani gorącym nie zrobisz jej w wędzarni "na gotowo" żeby to zrobić musisz podnieść temperaturę w komorze do 80-90st do uzyskania w środku kiełbasy 68st C. Nie napiszę Ci ile to będzie trwało bo nie znam ani Twojej wędzarni ani nie wiem jaką ilość wsadzisz na raz Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajcz Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #702 Opublikowano 25 Czerwca 2014 (edytowane) " Żeby poznać smak wyrobu, zrób najpierw wg receptury a później modyfikuj." - receptura była taka sama - nic nie zmieniałem. W ostatniej chwili nie byłem pewny co do temperatury ( bo tu na forum "chłopskiej" wyczytałem te 280 min i 65* - i nie było chyba źle .ciepły dym, ciepły dym i ciepły dym ... a ja jestem jeszcze nie tak doskonały aby od razu kojarzyć ciepły dym z 22 - 45*C. Z tego co widzę mam możliwość regulacji temperatury w mojej wędzarce i bardziej (na razie) porada byłaby np.: wędzić w temp 42* !!! ( lub do koloru ).A co do czujnika - dzięki - coś poszukam - Edytowane 25 Czerwca 2014 przez mikolajcz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #703 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Jak Ci smakuje, to jest dobra, tylko nie wiem czy to Szczepana. Receptura to również wędzenie i parzenie.Jesteśmy na 36 stronie jak wejdziesz na pierwszą to tam jest receptura i nie ma nic o 280 minutach i 65 stopniach.Ale spoko, kiełbasa jest i to się liczy, popróbujesz, poznasz wędzarnię, będziesz robił jeszcze lepiej. Co do czasów pieczenia, to tak jak pisze roger, trzeba znać swe urządzenie.Proponuję abyś zaopatrzył się w 16-stkę na początek i tam masz podane procesy produkcji - "skrót instrukcji". Z którego się dowiesz że np. kiełbasa taka owaka ma być pod koniec wędzenia pieczona od 30 do 60 minut w temp. 90 st., więc po 30 minutach wbijasz termometr w kiełbasę przy kiju, sprawdzasz, że jest 58, zabierasz termometr i grzejesz dalej, jeszcze 15 minut. Można też bawić się w gadżety jak ktoś lubi i nawbijać czujników, sond itd. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajcz Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #704 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Przeczytałem wszystkie strony bo na początku jest własnie przepis - byc może coś mu umknęło lub się zasugerowałem inną wypowiedzią, zresztą lata swoje robią "wędzenie cepłym dymem" Co to jest 16-tka? Wiele wątków już przeczytałem - ile osób tyle opinii (takie prawo forum).A co do tego czujnika w kiełbasie: (zmiany temperatury w kiełbasie będą wolniejsze od zmian wewnątrz wędzarki) - myślę, ze dwa byłoby dobrze wówczas nie byłoby zbyt dużych wahań temp. ( dot. to mojej wędzarki - lekko otworzę drzwiczki popielnika i już coś się dzieje).Przypomniało mi się, ze mam taki czujnik temp. z sądą (kiedyś miałem hodowlę dyskowców) - zobaczę co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #705 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Co to jest 16-tka? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6535-receptury-dzial-przeznaczony-na-zbiory-receptur/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6535-receptury-dzial-przeznaczony-na-zbiory-receptur/?p=196633https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4320-po-co-jest-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-prosiaczka/?hl=%2Bklub+%2Bprzyjaci%C3%B3%C5%82 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajcz Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #706 Opublikowano 25 Czerwca 2014 (edytowane) na razie znalazłem 215 stron nr 20 - Edytowane 25 Czerwca 2014 przez mikolajcz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #707 Opublikowano 25 Czerwca 2014 na razie znalazłem 215 stron nr 20 - Nie rozumiem, podałem Ci linki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajcz Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #708 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Dzięki znalazłem - to już wyższa szkoła jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #709 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Dzięki znalazłem - to już wyższa szkoła jazdy.Drobiazg. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajcz Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #710 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Mam pytanie co do czujnika temperatury ( być może później będę się śmiał z moich pytań – trudno, pierwsze pytania zawsze są prymitywne).Jeżeli wezmę dwa termometry – jeden wewnątrz kiełbasy a drugi do komory wędzarni (zakładając, że dotyczy to tylko kiełbas 28mm) i obserwuję oba termometry. Jest moment, że mam temperaturę 68* w kiełbasie – obserwuję wówczas przy jakiej to jest temp. w komorze (np.75*). I gdy takie warunki są dłużej to przy następnej partii wędzenia, sadzę, że już nie muszę używać termometru do kiełbasy (tej samej grubości) tylko wzorować się termometrem komory (jest wygodniejszy do kontroli).Czy rozumowanie moje jest słuszne ( może ktoś tak już robił) ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #711 Opublikowano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Odpada, ponieważ za każdym razem będziesz miał inną temperaturę wsadu i przypuszczalnie inne temperatury wędzenia.+/- 5 C zmieni cały układ. Edytowane 26 Czerwca 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajcz Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #712 Opublikowano 26 Czerwca 2014 mikolajcz, dnia 24 Cze 2014 - 10:42, napisał: 5. podpiekałem 40min – następnym razem na 30min 80*C po co w jakim celu ja piekłbym od razu do temp 68 w środku Czytam nieuważnie - dopiero wytłumaczył mi Paweł - że pieczemy DO temperatury 68*C a ja myślałem, że pieczenie odbywa się do osiągnięcia temp.68*C i trwa do brakującego czasu podpiekania ( czyli osiągnąłem 68*C w ciągu 20 min to dalej piekę do 40 min).Sądzę, że moje uwagi przydadzą się początkującym, dlatego je tak rozwlekam.W takim razie post odnośnie użycia 2 czujników nie ma sensu.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #713 Opublikowano 26 Czerwca 2014 W takim razie post odnośnie użycia 2 czujników nie ma sensu. Dlaczego?Na początku możesz sie posiłkować dwoma termometrami. Jaden wbijasz tzn sondę wbijasz w wędzonkę o drugi ci mierzy tem w komorze. Ja już teraz jak podpiekam używam tylko jednego ale jeszcze niedawno używałem dwóch. A tak w ogóle to jak już chcesz podpiekać to proponowałbym ci uczyć się na np. boczku. Trwa to o wiele dłużej - ja podpiekając boczek w tem 80 - 90 stC temperaturę 68 stC w środku osiągam po około 2 godzinach ale nie musisz warować przy wędzarni tylko co jakiś czas kontrolujesz temperaturę w komorze i jak coś to podkładasz drzewo. Nie wiem co powiedzą inni forumowicze ale podpiekanie kiełbasy wymaga już ciut większej wprawy. Pamiętaj: wędzisz pod kolor, nawet i 4-5 godzin, podpiekasz do uzyskania wewnątrz wyrobu 68 stC.Powodzenia Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolajcz Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #714 Opublikowano 1 Lipca 2014 No tak, po zastanowieniu się, myślę że masz rację - na poczatek użuyję dwóch termometrów. Potem jak sie wprawię ... dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #715 Opublikowano 3 Lipca 2014 Właśnie przywiozłem świeże mięsko i będę robił kiełbaskę wg. Szczepana. Kupiłem też czosnek niedźwiedzi którym to tytułem próby chciałbym zastąpić czosnek zwykły polski, nigdy jednak nie robiłem żadnych wyrobów z czosnkiem niedźwiedzim. Ten który mam był dosyć sporych płatkach, więc go zmełłem i ma teraz wygląd mniej więcej otartego majeranku. Czy któryś z kolegów robił może chłopską lub podobną, z czosnkiem niedźwiedzim w zastępstwie i mógłby mi poradzić w jakiej ilości należy go dodawać, czy warto i czy smak kiełbaski jest OK. z takim czosnkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #716 Opublikowano 3 Lipca 2014 Osobiście nie robiłem z czosnkiem niedzwiedzim, ale jadłem taką kiełbasę. Była bardzo dobra. " Na Oko" było tego czosnku dużo.Porównując do majeranku to około 3-4 g/kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #717 Opublikowano 3 Lipca 2014 Dzięki Jojo, właśnie niechciałbym aby było go za dużo,m bo lubię czosnek ale bez przesady i nie lubię kiedy jakaś przyprawa w kiełbasie dominuje. Lubię kiedy smaki się wzajemnie komponują i kiełbaska jest po prostu dobra. Nie czosnkowa, nie majerankowa czy pieprzowa, tylko smakowo wyważona i smacznista . Spróbuję więc chyba te 3g. na kilogram aby się "pałka nie przegła" jak powiada Ferdynand. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #718 Opublikowano 3 Lipca 2014 sverige2. Spróbuję więc chyba te 3g. na kilogram aby się "pałka nie przegła" jak powiada Ferdynand Ja do swojej kiełbaski zawsze biorę 5g / kg , polskiego czosnku i uważam że nie jest to dominujący smak . Jest wyczuwalny ale komponuje sie z całością. Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #719 Opublikowano 3 Lipca 2014 Ja do swojej kiełbaski zawsze biorę 5g / kg , polskiego czosnku i uważam że nie jest to dominujący smak . Jest wyczuwalny ale komponuje sie z całością. Kolego Mirek, bez uszczypliwości, ale Kolega sverige2 pisze o czosnku niedźwiedzim. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #720 Opublikowano 3 Lipca 2014 Osobiście nie robiłem z czosnkiem niedzwiedzim, ale jadłem taką kiełbasę. Była bardzo dobra.Mam podobne zdanie. Jadłem kupioną w markecie (robioną na miejscu w sklepie). "Na oko" tego czosnku było widać w ilości podobnej jak dodał bym do białej kiełbasy majeranku nie startego na pył. Ile to by było na wagę to nie wiem, ale szacuję na ok 1 do 2 g/kg. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #721 Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) No więc właśnie przygotowałem przyprawy i wsypałem do słoiczka. Teraz zaleję je gorącą wodą aby napar dobrze naciągnął a wieczorkiem wykonam peklowanie. Przyprawy dałem w następujących proporcjach: 1. Sól + peklosól 50-50 20g. na 1kg.2. Pieprz świeży średnio mielony 3g. na 1kg.3. Czosnek niedźwiedzi miałki 4 g. na 1kg.4. majeranek 2g. na 1 kg. Mięso to szynka, przerośnięty boczek i pozbawiona błon łopatka, wszystko w równych proporcjach. Edytowane 6 Lipca 2014 przez vtec uzupełniono "majeranek" zgodnie z prośbą autora Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #722 Opublikowano 3 Lipca 2014 Sól + peklosól 50-50 2g. na 1kg. Na mój gust tak z 9-10 razy za mało Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #723 Opublikowano 3 Lipca 2014 No więc właśnie przygotowałem przyprawy i wsypałem do słoiczka. Teraz zaleję je gorącą wodą aby napar dobrze naciągnął a wieczorkiem wykonam peklowanie. Przyprawy dałem w następujących proporcjach: 1. Sól + peklosól 50-50 2g. na 1kg. A może miało być 20g na 1 kg Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #724 Opublikowano 3 Lipca 2014 Oj Dyziu Cieciu drogi, co ja bym biedny bez Ciebie począł, jasne że ma być jak piszesz, już zmieniam i solennie obiecuję poprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #725 Opublikowano 3 Lipca 2014 ja robilam mielonke z czosnkiem niedzweidzim ,niestety nie pamietam ile dalam napewno do smaku ,ale ja uwazam ze niedzwiedzi rozni sie od normalnego czosnku nie tylko moca ale i smakiem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/29/#findComment-359956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.