Krupnioczek Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1026 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Trochę z innej beczki.zostały mi jelita po ostatnim zadymianiu.przez kilka miesięcy w lodówce leżały. Można je użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-546645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1027 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 jelita ... przez kilka miesięcy w lodówce leżały. Można je użyć? Jeśli były zasolone "na bogato" natychmiast po produkcji to tak, a jeśli wypłukane z soli "na czysto", jak do produkcji, to ja bym nie użył, bo rozumiem że chodzi Ci o te co wypłukałeś i przygotowałeś do nadziewania. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-546647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krupnioczek Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1028 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Chodzi o te zasolone.część mi została, w woreczku tak jak kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-546698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1029 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Chodzi o te zasolone.część mi została, w woreczku tak jak kupiłem.Spokojnie możesz je wykorzystać. Zerknij tylko czy wyglądają jak trzeba i niuchnij nosem Jak nie śmierdzą to nadziewaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-546701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krupnioczek Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1030 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 No i jestem już po. Z kilkoma zmianami. W odpowiedniej proporcji zapodałem łopatkę i boczek oraz wg przepisu przyprawy. Ale najważniejsza ingerencja w przepis to mieszanie. Postawiłem na 12 minut po 6 min. w lewo i następnie w prawo.Ogólnie jestem zadowolony jest zbita, mniej tłusta i jak dla mnie odpowiednio przyprawiona.A to moje dzieło ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-547268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1031 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Krupniok...to co zrobiłeś, to kiełbasa a'la chłopska Szczepana....Mieszanie jak najbardziej w porządku, na pewno jeszcze było z zarzucaniem do środka i w dół.... Ale nigdzie w orginalnym przepisie nie ma łopatki Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-547346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krupnioczek Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1032 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Ale nigdzie w orginalnym przepisie nie ma łopatki Wiem ale skoro nadarzyła się taka fajna to żal nie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-547728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1033 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) ....to nie pisz w temacie chłopskiej, tylko załóż temat - łopatkowejżalniezrobić by krupniotschek.... Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-547763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1034 Opublikowano 28 Lipca 2017 Pytanieczy można chłopską podpiekać zamiast odparzać? jak to wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-560987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1035 Opublikowano 28 Lipca 2017 Wyjśc wyjdzie. Trzeba pamiętać, że Chłopska to raczej chuda kiełbasa i jak przepieczesz bedzie twarda i sucha. Stan obecnie spotykanego mięsa tj. karkówki i boczku jak ze świni fit ( prawie bez tłuszczu ) jeszcze bardziej pogarsza sytuację. Ja jak ostatnio robię na szybko Chłopską to lekko modyfikuje skład ( wiem ortodoksi za chwilę napiszą, że to nie Chłopska).No to ja robię Chłopską plus. Dodaję do składu ok 10-20% podgardla. Robiliśmy taką zmodyfikowaną kiełbasę na pierwszej spółdzielni Krasnal z Gzikiem i wyszła bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-561011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #1036 Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) czy można chłopską podpiekać zamiast odparzać? jak to wyjdzie? Jak nie zrobisz to się nie przekonasz.Część sparz a np. jeden baton sobie podpiecz i będziesz wiedział. Edytowane 28 Lipca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-561013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dzidek2 Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1037 Opublikowano 16 Września 2017 Zrobiłem wg. przepisu, z jednym ale - w sklepie zabrakło karkówki, więc dobrałem szynkę i łopatkę.Kiełbasa w smaku wyszła dobrze, ale bez szału Myślałem, że to będzie jakaś rewelacja, a w zasadzie nie różniła się smakiem od tej, którą robiłem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-567206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1038 Opublikowano 16 Września 2017 Kiełbasa w smaku wyszła dobrze, ale bez szału Ok - ma być dobra - to najprostsza z kiełbas - dałeś inne składniki - już masz inną kiełbasę - nikt nie mówił ,że ma być szał - nawet autor napisał gwarantuję dobry smak - a nie szał - jeśli wyszła Ci dobra to przepis spełnił zadanie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-567208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dzidek2 Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1039 Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) Spoko, dlatego mówiłem, że jest dobra. Tylko w zasadzie to to samo, co uzyskałem wcześniej z przepisu, z jakiejś gazety wędkarskiej. Czy by była znacząca różnica, gdybym jednak dał samą karkówkę - nie wiem, musiałbym dać samą karkówkę, ale wydaje mi się, że nie W tym przepisie, który wcześniej stosowałem, było mniej więcej tak na 10kg:- 4kg szynki- 4kg łopatki- 2kg boczku (ja dawałem też pachwinę, bo boczek bardzo drogi)- 180g soli (teraz się tego trzymałem, ale raczej dla mnie wystarczyłoby 160g)- łyżka cukru- 20g czosnku- 0,5l wody (zmieniłem na 0,6-0,7)- 2 łyżki pieprzu (chyba)- majeranku nie było w ogóle, dodałem sam, bo lubię - podobnie, jak tu. Najpierw 3-4 łyżki, potem dosypywałem, bo brakowało.Wtedy od razu mieliłem, wyrabiałem i nabijałem. Nie zauważyłem żadnej różnicy w tym, że teraz mięso leżało te 12 godzin, po czym znowu było mieszane. Jak dla mnie, to strata czasu i jedynie kłopot. Wolałem od razu nabić i zostawić kiełbasy na trochę, żeby sobie powisiały, a nie na odwrót.Nie ma też raczej sensu mieszanie soli, cukru i czosnku z wodą, przynajmniej ja nie czuję żadnej różnicy, a z czosnkiem był jedynie problem, bo jak wiadomo, wyciskarka nie zetrze czosnku w papkę i do wody trafią też grubsze kawałki. Wcześniej wolałem go utrzeć z solą.No i sól - nie używam peklowej. Robię sam m.in. dlatego, żeby nie faszerować mięsa rakotwórczymi polepszaczami typu E250, który jest w soli peklującej. I wszystko byłoby pewnie ok, gdyby nie to, ze dostałem kiepskie flaki, mały kaliber, a wcześniej te same, tego samego producenta w tym samym opakowaniu, były grubsze. No i przesadziłem z temperaturą, bo się chciałem spieszyć, więc się troszkę "pokiełbasiło" Jednak sprawdzonych czasów i temperatur warto się trzymać. Edytowane 16 Września 2017 przez dzidek2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-567224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1040 Opublikowano 16 Września 2017 inne mięso inna kiełbasaczłowieku, przepis to przepis, jeśli używasz innego mięsa, innych składników, innej technologii niż w przepisie, to nie narzekajmożna sobie modyfikować przepisy i wszystko wg gustu, ale wtedy powstaje już nowy inny przepis.i poczytaj o "soli peklowej, peklosoli, E250"rada: przepisów warto się trzymaćmyślę że inni bardziej doświadczeni koledzy jeszcze tu dużo napiszą i Ci wszystko wyjaśnią Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-567241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dzidek2 Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1041 Opublikowano 16 Września 2017 człowieku, przepis to przepis, jeśli używasz innego mięsa, innych składników, innej technologii niż w przepisie, to nie narzekaj Człowieku, po co ten trolling? Opisałem dokładnie, co zmieniałem, czego nie i dlaczego, co uważam za zbędne, a co nie. Takie moje spostrzeżenia i tyle. Jak czegoś nie zrozumiałeś, to trudno.O soli peklowej, peklosoli i E250 czytałem dawno temu. Mogę tego nie używać, jeśli pozwolisz człowieku? Ty jak chcesz używaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-567252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1042 Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) Nikt tu nie trolluje kolego, natomiast przeraża mnie to że mocno ryzykujesz "człowieku" (to cytat z Ciebie) swoim zdrowiem i zdrowiem rodziny nie mając chyba świadomości co i jak oraz że tego przywołanego E spożywamy więcej np w sałacie Tapniete z Tapatalk Edytowane 16 Września 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-567256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1043 Opublikowano 16 Września 2017 Człowieku, po co ten trolling? No, ja tutaj trollingu nie widzę.Dostrzegam natomiast - w tonie Twoich odpowiedzi - niczym nie uzasadnioną agresję.Napisałeś w temacie "kiełbasy chłopskiej" , Zrobiłem wg. przepisu, z jednym ale...... Kiełbasa w smaku wyszła dobrze, ale bez szału Myślałem, że to będzie jakaś rewelacja, a w zasadzie nie różniła się smakiem od tej, którą robiłem wcześniej. ....i wprowadziłeś nas w błąd.Zrobiłeś kiełbasę z wieloma a nie "z jednym ale", zrobiłeś kiełbasę z innego, własnego przepisu. Twoja kiełbasa nie jest kiełbasą "chłopską".Możesz do swoich kiełbas używać wszystkiego, co Ci się podoba. Nie Tobie jednak oceniać i sugerować nawet, co w przepisie oryginalnym jest zbędne.Kolega @Tsosna napisał Ci grzecznie, że wszelkie odstępstwa od receptury pociągaja za sobą zmianę cech wyrobu.Proszę zatem na przyszłość nie stosować agresji słownej w stosunku do naszych forowiczów.My jesteśmy zadymiaczami a nie zadymiarzami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-567258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1044 Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) .....tak jeszcze się zapytam (o ile zdjęcia są z tego wyrobu) jakeś taki piękny kolor bez azotynu bądź azotanu uzyskał "człowieku".... EAnno, ja czasem lubię być tym drugim, oczywiście jak trzeba..... Edytowane 16 Września 2017 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-567259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dzidek2 Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1045 Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) Człowieku, po co ten trolling? No, ja tutaj trollingu nie widzę.Dostrzegam natomiast - w tonie Twoich odpowiedzi - niczym nie uzasadnioną agresję.Napisałeś w temacie "kiełbasy chłopskiej" , Zrobiłem wg. przepisu, z jednym ale...... Kiełbasa w smaku wyszła dobrze, ale bez szału Myślałem, że to będzie jakaś rewelacja, a w zasadzie nie różniła się smakiem od tej, którą robiłem wcześniej. ....i wprowadziłeś nas w błąd.Zrobiłeś kiełbasę z wieloma a nie "z jednym ale", zrobiłeś kiełbasę z innego, własnego przepisu. Twoja kiełbasa nie jest kiełbasą "chłopską".Możesz do swoich kiełbas używać wszystkiego, co Ci się podoba. Nie Tobie jednak oceniać i sugerować nawet, co w przepisie oryginalnym jest zbędne.Kolega @Tsosna napisał Ci grzecznie, że wszelkie odstępstwa od receptury pociągaja za sobą zmianę cech wyrobu.Proszę zatem na przyszłość nie stosować agresji słownej w stosunku do naszych forowiczów.My jesteśmy zadymiaczami a nie zadymiarzami. My jesteśmy zadymiaczami a nie zadymiarzami. Taaa, zauważyłem Wystarczy, że ktoś tu napisze swoje spostrzeżenia, a ja grzecznie napisałem, co zrobiłem, żeby się spotkać z atakiem grupki tych "zadymiaczy, a nie zadymiarzy".Ale koniec tematu, napisałem, co zrobiłem, jak wyszło, chciałem się trzymać w 100% proporcji mięs, ale karkówkę wykupili.[Dodano: 16 wrz 2017 - 20:49].....tak jeszcze się zapytam (o ile zdjęcia są z tego wyrobu) jakeś taki piękny kolor bez azotynu bądź azotanu uzyskał "człowieku".... EAnno, ja czasem lubię być tym drugim, oczywiście jak trzeba.....Nie żartuj, to jest piękny kolor? Ja myślałem, że tu jak zwykle malkontenci będą jechali, że kicha. Kolor jest jak zwykle, z różnego drzewa owocowego i olchy, ale z zewnątrz mogłaby wyjść ładniejsza. Przesadziłem trochę z przypieczeniem, zwłaszcza, że jelita były cienkawe.Na zdjęciu jest kiełbasa, o której wspominałem. Wtedy kolor był ładniejszy. Sól kamienna bez grama żadnego soli peklującej.[Dodano: 16 wrz 2017 - 21:03]Nikt tu nie trolluje kolego, natomiast przeraża mnie to że mocno ryzykujesz "człowieku" (to cytat z Ciebie) swoim zdrowiem i zdrowiem rodziny nie mając chyba świadomości co i jak oraz że tego przywołanego E spożywamy więcej np w sałacie Tapniete z TapatalkTak też mówią producenci żywności dla marketów, faszerując je różnymi uszlachetniaczami, Nie wiem, może opatrzność sprzyja nade mną, ale zapewniam, że ani ja, ani nikt z mojej rodziny nigdy się nie otruł swojską żywnością bez chemicznych dodatków Kiedyś zgłębiałem temat matiasów, które z dobrego źródła brało się po prostu mocno zasolone. Jak się samemu robiło to równiez w soli. W np. Biedronce trzeba było spędzić chwilę, aby odczytać na wiaderku mikrodruczniem spisane wszystkie dodatki z serii E itp.Wolę też jajka od gospodarza, zamiast tych makretowych z pieczątką, itd.Ale to oczywiście indywidualna sprawa każdego, kto co lubi, nie?EOT, bo to już offtop Edytowane 16 Września 2017 przez dzidek2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-567260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1046 Opublikowano 16 Września 2017 ....ja chciałem qurza twarz pochwalić, a tu "człowiek" samokrytykę walnął.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-567265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dzidek2 Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1047 Opublikowano 16 Września 2017 No walnąłem, bo trochę spieprzyłem, więc się przyznaję bez bicia I jeszcze raz tylko napiszę, jakby ktoś chciał mi zarzucać czepianie się marudzenie itd., proporcje przypraw są ok, kiełbasa w smaku jest dobra. Może następnym razem zrobię z samej karkówki - tak, jak jest w przepisie.P.s. Gdybym wybrał już tę karkówkę, to czy zamiast boczku mogę dodać pachwiny i podgardla? (odpowiednio w proporcjach, jak boczku) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-567266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1048 Opublikowano 16 Września 2017 Kolor jest jak zwykle, z różnego drzewa owocowego i olchy, ale z zewnątrz mogłaby wyjść ładniejsza. Przesadziłem trochę z przypieczeniem, zwłaszcza, że jelita były cienkawe. Czerwony przekrój kiełbasy nie jest zasługą użycia drewna owocowego i olchowego.W czasie spalania drewna powstają różne związki a wśród nich tlenek węgla, który reagując z barwnikami hemowymi mięsa tworzy czerwoną barwę. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-567270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dzidek2 Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1049 Opublikowano 16 Września 2017 Nie wiem, jak to jest dokładnie, wiem natomiast, że np. buk mi tak nie koloruje, a gdzieś widziałem kiełbasę mocno czerwoną, właśnie od jakiegoś konkretnego drewna... Nie pamiętam, co to było.[Dodano: 16 wrz 2017 - 21:54] Kolor jest jak zwykle, z różnego drzewa owocowego i olchy, ale z zewnątrz mogłaby wyjść ładniejsza. Przesadziłem trochę z przypieczeniem, zwłaszcza, że jelita były cienkawe.Czerwony przekrój kiełbasy nie jest zasługą użycia drewna owocowego i olchowego.W czasie spalania drewna powstają różne związki a wśród nich tlenek węgla, który reagując z barwnikami hemowymi mięsa tworzy czerwoną barwę. Czyli czad to powoduje? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-567275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #1050 Opublikowano 16 Września 2017 O soli peklowej, peklosoli i E250 czytałem dawno temu. Mogę tego nie używać, jeśli pozwolisz człowieku? Ty jak chcesz używaj. I co wyczytałeś? Bo ja wyczytałem, że ludzkość używa tego w nieco innej postaci i nieco więcej niż obecnie się stosuje od 10-ciu tysięcy lat - przetrwaliśmy. Nie wiem, jak to jest dokładnie, wiem natomiast, że np. buk mi tak nie koloruje, a gdzieś widziałem kiełbasę mocno czerwoną, właśnie od jakiegoś konkretnego drewna... Nie pamiętam, co to było. No buk nie koloruje na czerwono, raczej na żółto, śliwa, wiśnia, olcha na czerwono.... proste.... i sprawdzone od wieków... Nigdy nie robiłem tej chłopskiej z przepisu Szczepana, dlaczego? Jest zbyt ogólnikowy jeśli chodzi o przyprawy, o ich ilość, to mi nie pasi, mam swoją chłopską.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/42/#findComment-567283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.