roger Opublikowano 25 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1051 Opublikowano 25 Października 2017 (edytowane) Powodem nie złapania koloru przy pierwszym wedzeniu była nie tyle niższa temperatura co całkowity brak osuszania ...Zanim włączyłeś generator należało włożyć kiełbasę do nagrzanej komory ustawić dobry przepływ powietrza -otworzyć szyber i osuszyć powierzchniowo wyrównując jednocześnie temperatury komora-kiełbasa co niweluje tzw efekt rosy czy pocenia Dym dajemy zawsze po osuszaniu Tapniete z Tapatalk Edytowane 25 Października 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-572466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 25 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1052 Opublikowano 25 Października 2017 (edytowane) Zanim włączyłeś generator należało włożyć kiełbasę do nagrzanej komory ustawić dobry przepływ powietrza -otworzyć szyber i osuszyć powierzchniowo wyrównując jednocześnie temperatury komora-kiełbasa co niweluje tzw efekt rosy czy pocenia Dym dajemy zawsze po osuszaniu Tak właśnie myślałem, że problem jaki powstał był właśnie przez brak osuszania. W przepisie Szczepana tego nie było więc myślałem, że tak ma być. Do tej pory wszystkie kiełbasy które robiłem najpierw wisiały około 12 godzin w pokoju, potem nagrzewałem wędzarnię do 40 stopni, pełen przepływ powietrza, wkładałem kiełbasę i osuszałem tak przez około godzinę i dopiero puszczałem dym. No cóż, bywa i tak:), jeden plus, że kiełbasa jest bardzo dobra w smaku i że nie jest kwaśna czy gorzka. Dzięki za pomoc. Edytowane 25 Października 2017 przez Dafman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-572467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1053 Opublikowano 25 Października 2017 problem jaki powstał był właśnie przez brak osuszania. zawsze i wszystko w borniaku (nie tylko) osuszasz - Robert Ci wyjaśnił - kawałki kolorowe nie dowędzone - to zwykle styk za gęsto powieszonych kiełbas Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-572472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 25 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1054 Opublikowano 25 Października 2017 (edytowane) problem jaki powstał był właśnie przez brak osuszania.zawsze i wszystko w borniaku (nie tylko) osuszasz - Robert Ci wyjaśnił - kawałki kolorowe nie dowędzone - to zwykle styk za gęsto powieszonych kiełbas No dobra a co w przypadku gdy chcę wędzić na zimno, jak ma przebiegać takie osuszanie produktu? w jakich temperaturach? Edytowane 25 Października 2017 przez Dafman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-572474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1055 Opublikowano 25 Października 2017 (edytowane) jak ma przebiegać takie osuszanie produktu? w jakich temperaturach?masz wentylatorek od Borniaka - taki luzem wentylatorek 100mm ?> po prostu przedmuchasz ok 30 m czasem potrzeba dłużej - dosuszysz- wyrównasz temperaturę - i dym - jak jest zimno to ustawiasz 15-20 st jak temp 30 st na zewnętrz czekasz niestety do nocki - wyrównujesz temp. i leniwy dymek Edytowane 25 Października 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-572479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 25 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1056 Opublikowano 25 Października 2017 (edytowane) Dziękuję za informację. Na przyszłość wyciągnę wnioski i dostosuję się do rad. Mam taki mały wentylatorek. Następnym razem zrobię chlopską i wrzucę zdjęcia mam nadzieję już poprawnie uwedzonej kiełbasy. Pytam o to zimne wedzenie, bo mam 2 sztuki piersi gesiej z własnego podwórka w solance 8procentowej i nie chcę tego zepsuć. Po 9 dniach, wyjme z solanki, oplucze, odwiesze , osusze tym wentylatorkiem i włączę sam generator dymu bez żadnej grzałki. Przy tych temperaturach powinno być ok. Sorry za off top. Pozdrowienia dla was! Edytowane 25 Października 2017 przez Dafman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-572494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1057 Opublikowano 25 Października 2017 Jeśli pozwolisz, to jeszcze jedna mała rada. Osuszanie w Borniaku, przy użyciu wentylatorka, trwa od ok. 1 godz, nawet do 2. Podczas osuszania, włącz grzałkę na jakieś 30-40 st. (temperatura i tak spadnie z uwagi na zimne powietrze tłoczone przez wentylator), co pozwoli na częściowe podgrzanie wędlin i uniknięcie roszenia ich powierzchni po uruchomieniu dymogeneratora i grzałek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-572495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 25 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1058 Opublikowano 25 Października 2017 Oczywiście, każda rada mile widziana. Do tej pory robiłem dokładnie tak jak piszesz kolego Maxell, po prostu mój błąd to taki, że nie wiedziałem, że przy przepisie Szczepana kiełbasę trzeba osuszacz, chciałem się scisło trzymać tego co napisane i nie kombinować jak połowa osób w tym wątku. Teraz wiem, że osuszac przed wedzeniem trzeba ZAWSZE! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-572498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1059 Opublikowano 26 Października 2017 problem jaki powstał był właśnie przez brak osuszania. W przepisie Szczepana tego nie było więc myślałem, że tak ma być Bo przepis to nie opis podstawowych elementów technologi !!!To trzeba po prostu wiedzieć. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-572586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1060 Opublikowano 12 Listopada 2017 Przepis godny polecenia, wyrób bardzo smaczny, jednak jeżeli ktoś nie toleruje kiełbasy tłustej, nie będzie zadowolony. Zawartość tłuszczu można trochę regulować wybierając chudszy boczek. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-575122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1061 Opublikowano 12 Listopada 2017 Zawartość tłuszczu można trochę regulować wybierając chudszy boczek. Warto przed zrobieniem kiełbasy obliczyć orientacyjnie procentową zawartość dodanego tłuszczu w wyrobie.Później będzie łatwiej zorientować się czy kiełbasa będzie tłusta czy chuda. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-575125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1062 Opublikowano 12 Listopada 2017 Tak Arek, masz rację, tylko nawet wyliczenie nie da nic jak nie ma się doświadczenia, takiego jakie masz Ty. Pomału chwytam te zależności, ale musi jeszcze dużo wody upłynąć zanim będę mógł powiedzieć "umiem zrobić zamierzony wyrób" często jest to trochę przypadek, chociaż robię wg. przepisu. Zmierzam do tego, że dobór odpowiedniego mięsa ma duży wpływ na kiełbasę. Nawet jeżeli wyliczę, że zawartość tłuszczu wyniesie ok. 20% to nie będę wiedział jaki to będzie wyrób, bardzo tłusty, czy taki akurat. Tu właśnie kłania się to DOŚWIADCZENIE. Ja już wiem, następnym razem, dam mniej tłusty boczek, lub jak będzie bardzo tłusty dam go ok 5% mniej. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-575130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1063 Opublikowano 12 Listopada 2017 Drugie podejście do kiełbasy chłopskiej i tym razem wszystko się udało: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-575149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtek Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1064 Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Witam, Uwędziłem pierwszą w życiu kiełbasę trzymając się dokładnie przepisu Szczepana.Wygląd ok czyli wygląda jak kiełbasa W smaku również wszystko pasuje ... znika szybko Mam jeden dylemat jest stosunkowo twarda jak myślicie co wyszło nie tak?Poniżej zdjęcia może coś wam powiedzą. Dziękuję z góry za podpowiedzi Edit:Przeczytałem w między powyższe komentarze, ja osuszałem 30 min jeżeli to może być powód Edytowane 19 Listopada 2017 przez vojtek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-576294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1065 Opublikowano 20 Listopada 2017 Mam jeden dylemat jest stosunkowo twarda jak myślicie co wyszło nie tak? Ja się nie znam... ale może powodem jest to że jest chuda...? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-576351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1066 Opublikowano 20 Listopada 2017 jest stosunkowo twarda Co jest twarde: zbity farsz czy twarde jelito? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-576364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtek Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1067 Opublikowano 20 Listopada 2017 jest stosunkowo twardaCo jest twarde: zbity farsz czy twarde jelito? Farsz jest twardy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-576398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1068 Opublikowano 20 Listopada 2017 jest stosunkowo twardaCo jest twarde: zbity farsz czy twarde jelito? Farsz jest twardy Więc może... Mam jeden dylemat jest stosunkowo twarda jak myślicie co wyszło nie tak? Ja się nie znam... ale może powodem jest to że jest chuda...? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-576400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1069 Opublikowano 20 Listopada 2017 Dosyć dużo składnika kleistego i np. tępawe noże zlikwidowały umiarkowaną kruchość, którą ta kiełbasa się cechuje.Z drugiej strony, kol @vojtek pochodzi z Małopolski i może za wzorzec bierze wiejskie kiełbasy z tego regionu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-576401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtek Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1070 Opublikowano 20 Listopada 2017 Dosyć dużo składnika kleistego i np. tępawe noże zlikwidowały umiarkowaną kruchość, którą ta kiełbasa się cechuje.Z drugiej strony, kol @vojtek pochodzi z Małopolski i może za wzorzec bierze wiejskie kiełbasy z tego regionu.Dziękuję za szybką odpowiedź Faktycznie noże mogły być tępe ... pożyczyłem, zanim sobie zakupię maszynkę od kolegi i nie myślałem o ostrzeniu noży. Pewnie masz rację co do wzorców z mojego regionu, odnoszę się do tego co jadłem do tej pory Powiem szczerze, że poszukuję teraz przepisu na typową kiełbasę wiejską z mojego regionuŻona mnie molestuje(niestety tylko słownie) żebym teraz spróbował taką uwędzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-576405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz2016 Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1071 Opublikowano 20 Listopada 2017 do kolegi Vojtek... na twój problem zostały zamieszczone ważne rady, ale musisz jeszcze wziąć jeszcze jedno pod uwagę a mianowicie mięso. Dla mnie ważne jest powtarzalność wyrobu i dlatego zamieszczony przepis kiełbasy nie modyfikuje, uważając tylko na jej tłustą konsystencje w przekroju. Wracając do mięsa, kiedy kupuje mięso od rzeźnika na hali, to ta kiełbasa jest taka przeciętna. Natomiast kiedy kupiłem kilka razy świnkę od rolnika, który ją karmił ziemniaczkiem, paszą ze zboża oraz zielonką, to była taka pyszna, że palce lizać . Nie tylko kiełbasa, ale wszystkie wyroby. Sekret tkwi w tym, aby świnka nie widziała protein, maczki rybnej i innych przyśpieszaczy oraz szczepionki. Tej ostatniej rzeczy i jej gorzkiego smaku niczym się chyba nie idzie zakamuflować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-576408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartz Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1072 Opublikowano 20 Listopada 2017 Sekret tkwi w tym, aby świnka nie widziała protein, maczki rybnej i innych przyśpieszaczy oraz szczepionki. Tej ostatniej rzeczy i jej gorzkiego smaku niczym się chyba nie idzie zakamuflować. oczywistość, tylko coraz trudniejsza w występowaniu. Jak ktoś hoduje więcej niż kilka sztuk to raczej niemożliwością jest takie skarmianie Cytuj Wyobraźnia jest jak mięśnie. Powinna być trenowana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-576413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderB Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1073 Opublikowano 21 Listopada 2017 (edytowane) Ale czasy nadchodza... zeby ludzie tesknili za smakiem miesa a nie chemii.. To jest teraz. Nie potrafie sobie wyobrazic co bedzie za lat 30.... pewnie jak w seksmisji. Edytowane 21 Listopada 2017 przez AleksanderB Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-576568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtek Opublikowano 24 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1074 Opublikowano 24 Listopada 2017 Nadal pomęczę bo mnie to nurtuje a się uczę ... wracam do twardości farszu.Pooglądałem filmiki jak ludzie nabijają jelita i odnoszę wrażenie że ja za bardzo ciasno je nabijałem.Miałem problem nawet z tym żeby podzielić na odcinki. Jak myślicie czy to mogło spowodować że farsz był twardy?Mi się wydaje że tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-576903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1075 Opublikowano 25 Listopada 2017 Może spróbuj następnym razem nabić osłonki luźniej i sam wyciągniesz wnioski. Najlepiej opracować samemu metodę, "praktyka czyni mistrza". Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/43/#findComment-576979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.