Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziadku,

 

Zaciekawiła mnie bardzo informacja w Twoim poście "z jednej typowej świńskiej sztuki około 130-140kg wyrabiano tylko około 4 kg lisieckiej, na więcej nie starczało mięsa. Wyrabiano ją z jednego tylko "mięśnia". Na pytanie z którego - brak odpowiedzi"Według mnie -biorąc pod uwagę wydajność podczas wykrawania -to mięsień podścięgnisty uda , zgadzała by się "delikatność" i ilość biorąc pod uwagę wagę tucznika na poziomie jaki podałeś.Co o tym sądzisz ?

 

Pozdrawiam

Bogdan

Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96582
Udostępnij na innych stronach

sylwek_57

 

Nie jestem przekonany , że z pewnością chodzi o polędwiczkę. waga dwóch polędwiczek z tak dużej sztuki to max 1,5 - 1,7kg . Co z resztą ? III i II - nie sądzę :question: , chociaż mnie tam nie było i nie widziałem i co najgorsze nie zobaczę :sad:

 

Pozdrawiam

Bogdan

Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96587
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o schab, po odkostnieniu zwany polędwicą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96588
Udostępnij na innych stronach

Maxell

 

Rozumiem ale cały czas idę tropem Dziadka i nijak nie pasuje mi również schab , którego w takiej sztuce jest: z kością ok 9 kg czyli bez kości ok 6 kg... :question:

 

Pozdrawiam

Bogdan

Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96595
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem (info ze sprawdzonego źródła :wink: ), do wyrobu kiełbasy lisieckiej przeznaczano najlepszy kawał poledwicy. Otrzymywano z jednej sztuki 4-6 kg kiełbasy najlepszego sortu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96597
Udostępnij na innych stronach

no cóż , Twoje żródła sa naprawdę doskonałe dlatego poddaję się i lisiecka zrobię (mam nadzieję ,że już na Wielkanoc) z polędwicy z części środkowej jak się domyślam :lol:

Pozdrawiam

Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96601
Udostępnij na innych stronach

Ja przekazałem tylko info. Po szczegóły radze zgłosić sie do Kol. Ligawy. Za jakiś miesiąc wróci z Meksyku do swego Vancouver. Dokładnie po ZIO, gdyz nie chce uczestniczyć w tym zamieszaniu.

Dla zainteresowanych Olimpiadą mogę podpowiedzieć, że nazwa w Vancouver jest myląca. Odległości między miejscami rozgrywania poszczególnych konkurencji dochodzą do 200 km. Ta wiadomośc również pochodzi z pewnego źródła. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96602
Udostępnij na innych stronach

lisiecka zrobię (mam nadzieję ,że już na Wielkanoc

Hej Bogdanie aby zrobić lisiecką... to raz ją zrobić nie starczy :smile:

Jaki materiał weźmiesz to jest drugorzędne. Ważniejsza jest przeróbka i tego się długo musisz uczyć. Jak się nauczysz ją robić, to potem możesz pomyśleć o dobraniu schlachetnego mięska :smile:

Najpierw może spróbujesz tą pana Mądrego jak poradził Dziadek

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96619
Udostępnij na innych stronach

schab , którego w takiej sztuce jest: z kością ok 9 kg czyli bez kości ok 6 kg...

Witam

Do tego dodaj jeszcze nieco "tłustości" tudzież kawałek goloneczki i będzie akurat ok. 8 kg.

Ja tak pomyślałem i robię lisiecką wg opisu p.Borowczaka (przepis na str. głównej) na bazie polędwicy. Znika ona z lodówki błyskawicznie. Oczywiście nie dochodzę na ile opis ten jest zgodny z podstawową recepturą oryginalnej lisieckiej, ale smakuje znakomicie.

Pozdrawiam.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96647
Udostępnij na innych stronach

takową właśnie z galaretką

ogólnie podcieki galarety nie są porządanym zjawiskiem w kiełbasach

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96662
Udostępnij na innych stronach

Zemat, nie zaczynaj tematu. :grin: Niedawno ten sam o mało nie zakończył się III WŚ. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96665
Udostępnij na innych stronach

Kol.Zemat pisze, że podcieki galarety nie są wskazane,a glutaminian sodu i inne świństwa są wskazane? My nie zwracamy uwagi na wygląd, tylko na smak naszych wyrobów.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96689
Udostępnij na innych stronach

Nestor, Zemat pisze to jako zawodowy fachman.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96691
Udostępnij na innych stronach

frapio jak chcesz mieć kiełbaskę z galaretką to musisz ją przeprażyć, i wtedy będzie galaretka elegancka ale za to będziesz miał siwe oczko w środku.

Albo po prostu spróbuj wykonać wg przepisu Szczepana:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4461&highlight=kie%B3basa+krucha

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96801
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Potwierdzam kiełbasa pierwyj sort. Właśnie zrobiłem pierwszo majową. Polecam.

 

A przy okazji za jednuym zamachem zrobiłem jeszcze frankfurterki i podwawelską

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-110412
Udostępnij na innych stronach

No właśnie skoro przy galaretce jesteśmy , u mnie w domu wyżeracze lodówkowi mają pretensje ,że mało galaretki w kiełbasie .Może to kwestia gustu jest?

 

Ps. Kiełbaska na foto przepiękna . :clap:

nie zrobisz nic aby odzyskać tracony czas ,ale możesz zrobić wszystko ,aby nie stracić następnego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-110419
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie, nie, to nie Stasia :wink:

taka swojska

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-111574
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dokładna receptura kiełbasy lisieckiej jako produkt regionalny zatwierdzony przez Unię

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:028:0026:0031:PL:PDF

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-166964
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa wykonana wg. przepisu na lisiecką regionalną ze schabu tj. 75% I z polędwicy wp., 10% II z warkocza i 5% III z golonki.

Kiełbasa , jeśli dobrze wykonana - bardzo smaczna i soczysta, tylko nie można jej przepiec, bo zrobi się galaretka ( tak jak przy mojej pierwszej)

 

[ Dodano: Pon 18 Lip, 2011 10:38 ]

 

Moja pierwsza lisiecka - przepieczona - z galaretką.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-167058
Udostępnij na innych stronach

PePe,

bardzo ładnie Ci ta kiełbasa wyszła :thumbsup: :clap: .

Czy robiłeś w jelitach wołowych, wiankowych?

Mając już doświadczenie w wędzeniu i pieczeniu napisz proszę coś o czasach i temperaturach.

Post DZIADKA zainspirował mnie do zmierzenia się z tą kiełbasą i od wczoraj już kombinuję co i kiedy zrobić :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-167067
Udostępnij na innych stronach

Przymierzam się też do tej kiełbaski, ale procenty mi sie nie zgadzają.

 

PePe - piszesz, że schabu tj. 75% I z polędwicy wp., 10% II z warkocza i 5% III z golonki.

 

a co się stało z 10%?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-167081
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście musiałem się pomylić :devil: :blush: :blush: :blush: - ma być 85% klI.

Moją przygodę z lisiecką, opiszę póżniej ,teraz muszę jechać na lotnisko po wnuczkę - przylatuje na wakacje.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-167083
Udostępnij na innych stronach

Piotrusiu obie kiełbasy wyglądają przepysznie... :thumbsup: :clap:

Ale mi smaka narobiłeś z tym że nie posiadam aktualnie odpowiedniego jelita.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-167091
Udostępnij na innych stronach

Pierwszą lisiecką postanowiłem zrobić po przeczytaniu linku który podała Małgoś, i tu zaczęły się schody, w hurtowni zaopatrującej zakłady wędliniarskie w jelita powiedziano mi że wycofano jelita bydlęce wiankowe ze sprzedaży ze względu na chorobę wściekłych krów.

No to klops myślę sobie, nie będzie lisieckiej, aż tu naglę dostaję e-mail od pewnego SZLACHETNEGO FORUMOWICZA że wysłał mi paczkę z jelitami wiankowymi - dziękuję Ci kolego jeszcze raz.Zapeklowałem mięso ze schabu na cztery dni, po tym czasie mięso kl I pokroiłem nożem na kawałki 3x5 cm, i to był błąd, podczas nadziewania , nadziewarka strzelała farszem, po prostu mój największy lejek był za mały na takie kawałki mięsa.Kl II i III zmieliłem na siatce 4mm. Za klasę III zastosowałem mizdrę, po dodaniu ok. 5% wody wymieszałem II z III aż nabrała kleistości po czem dodałem kl I i wymieszałem do równomiernego rozłożenia.

Po nadzianiu w jelita osadzałem dwie godz w temp pokojowej, po tym czasie do wędzarni i dalsze osuszanie w temp około 40 st przez godzinę. Jak jelito szeleściło pod palcami, rozpocząłem wędzenie w temp ok. 50 st przez cztery godziny. Wędziłem olszą i bukiem, a po wędzeniu piekłem dębem.Przysłaniając odpowiednio światło beczki , ustawiłem temp pieczenia na 90 st , i poszedłem na kawę, w między czasie figlarny wiatr zawiał i zasłonił nie zabezpieczoną tkaniną całą beczkę. Po powrocie , odczytałem na termometrze wynik - było 130 st., piekło się około 40 min. Już wiedziałem jak będzie wyglądał przekrój, następnego dnia kroję i pokazuje się widok taki jak na drugim zdjęciu - jestem załamany, rodzina puka się w głowę i mówi że jak zwykle przesadzam, przecież to taka smaczna kiełbasa a galaretka najsmaczniejsza.

Nie minęło mało wiele czasu, jak robię drugą próbę, też ze schabu b/k z tym że III jest z golonki. Mięso I tym razem pokroiłem na wymiar ok. 2x3 cm a reszta jak przedtem, do Kl III dodałem raptem 2% wody i uzyskałem klej, po wymieszaniu wszystkich klas masowałem jeszcze mięsko ze 20 min. Osadzałem i wędziłem jak poprzednio ale piekłem już w temp.85 st przez 50 min. z sondą termometru w kiełbasie. Tym razem kiełbaska wyszła b. dobrze, reasumując - lać mało wody,pilnować temp. wędzenia i pieczenia, i koniecznie doprawiać białym pieprzem i ładować w jelita bydlęce. Jeżeli utrzymamy wszystkie parametry, to otrzymamy kiełbasę super, o niepowtarzalnym smaku, i jeszcze jedno nie róbmy jej zbyt dużo, zróbmy tyle aby wystarczyło jej na tydzień najlepsza jest świeża. Końcówkę farszu nadziałem w osłonkę białkową fi 65 i to nie jest to wyszedł całkiem inny smak.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-167109
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.