bogdan_kacz Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Dziadku, Zaciekawiła mnie bardzo informacja w Twoim poście "z jednej typowej świńskiej sztuki około 130-140kg wyrabiano tylko około 4 kg lisieckiej, na więcej nie starczało mięsa. Wyrabiano ją z jednego tylko "mięśnia". Na pytanie z którego - brak odpowiedzi"Według mnie -biorąc pod uwagę wydajność podczas wykrawania -to mięsień podścięgnisty uda , zgadzała by się "delikatność" i ilość biorąc pod uwagę wagę tucznika na poziomie jaki podałeś.Co o tym sądzisz ? Pozdrawiam Bogdan Cytuj Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan_kacz Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Stycznia 2010 sylwek_57 Nie jestem przekonany , że z pewnością chodzi o polędwiczkę. waga dwóch polędwiczek z tak dużej sztuki to max 1,5 - 1,7kg . Co z resztą ? III i II - nie sądzę :question: , chociaż mnie tam nie było i nie widziałem i co najgorsze nie zobaczę :sad: PozdrawiamBogdan Cytuj Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Chodzi o schab, po odkostnieniu zwany polędwicą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan_kacz Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Maxell Rozumiem ale cały czas idę tropem Dziadka i nijak nie pasuje mi również schab , którego w takiej sztuce jest: z kością ok 9 kg czyli bez kości ok 6 kg... :question: PozdrawiamBogdan Cytuj Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Z tego co wiem (info ze sprawdzonego źródła :wink: ), do wyrobu kiełbasy lisieckiej przeznaczano najlepszy kawał poledwicy. Otrzymywano z jednej sztuki 4-6 kg kiełbasy najlepszego sortu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan_kacz Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Stycznia 2010 no cóż , Twoje żródła sa naprawdę doskonałe dlatego poddaję się i lisiecka zrobię (mam nadzieję ,że już na Wielkanoc) z polędwicy z części środkowej jak się domyślam :lol: Pozdrawiam Cytuj Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Ja przekazałem tylko info. Po szczegóły radze zgłosić sie do Kol. Ligawy. Za jakiś miesiąc wróci z Meksyku do swego Vancouver. Dokładnie po ZIO, gdyz nie chce uczestniczyć w tym zamieszaniu.Dla zainteresowanych Olimpiadą mogę podpowiedzieć, że nazwa w Vancouver jest myląca. Odległości między miejscami rozgrywania poszczególnych konkurencji dochodzą do 200 km. Ta wiadomośc również pochodzi z pewnego źródła. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Stycznia 2010 lisiecka zrobię (mam nadzieję ,że już na WielkanocHej Bogdanie aby zrobić lisiecką... to raz ją zrobić nie starczy :smile: Jaki materiał weźmiesz to jest drugorzędne. Ważniejsza jest przeróbka i tego się długo musisz uczyć. Jak się nauczysz ją robić, to potem możesz pomyśleć o dobraniu schlachetnego mięska :smile: Najpierw może spróbujesz tą pana Mądrego jak poradził Dziadek pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Stycznia 2010 schab , którego w takiej sztuce jest: z kością ok 9 kg czyli bez kości ok 6 kg...Witam Do tego dodaj jeszcze nieco "tłustości" tudzież kawałek goloneczki i będzie akurat ok. 8 kg. Ja tak pomyślałem i robię lisiecką wg opisu p.Borowczaka (przepis na str. głównej) na bazie polędwicy. Znika ona z lodówki błyskawicznie. Oczywiście nie dochodzę na ile opis ten jest zgodny z podstawową recepturą oryginalnej lisieckiej, ale smakuje znakomicie. Pozdrawiam. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Stycznia 2010 takową właśnie z galaretką ogólnie podcieki galarety nie są porządanym zjawiskiem w kiełbasach Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zemat, nie zaczynaj tematu. :grin: Niedawno ten sam o mało nie zakończył się III WŚ. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Kol.Zemat pisze, że podcieki galarety nie są wskazane,a glutaminian sodu i inne świństwa są wskazane? My nie zwracamy uwagi na wygląd, tylko na smak naszych wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Nestor, Zemat pisze to jako zawodowy fachman. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Stycznia 2010 frapio jak chcesz mieć kiełbaskę z galaretką to musisz ją przeprażyć, i wtedy będzie galaretka elegancka ale za to będziesz miał siwe oczko w środku.Albo po prostu spróbuj wykonać wg przepisu Szczepana: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4461&highlight=kie%B3basa+krucha Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-96801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 1 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 1 Maja 2010 Potwierdzam kiełbasa pierwyj sort. Właśnie zrobiłem pierwszo majową. Polecam. A przy okazji za jednuym zamachem zrobiłem jeszcze frankfurterki i podwawelską Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-110412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturant Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Maja 2010 No właśnie skoro przy galaretce jesteśmy , u mnie w domu wyżeracze lodówkowi mają pretensje ,że mało galaretki w kiełbasie .Może to kwestia gustu jest? Ps. Kiełbaska na foto przepiękna . :clap: Cytuj nie zrobisz nic aby odzyskać tracony czas ,ale możesz zrobić wszystko ,aby nie stracić następnego. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-110419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Maja 2010 Wychodzi na to że dymem przywitałeś 1maja,kiełbaski wyglądają super. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-110424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Maja 2010 Nie, nie, to nie Stasia :wink: taka swojska Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-111574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 17 Lipca 2011 Dokładna receptura kiełbasy lisieckiej jako produkt regionalny zatwierdzony przez Unięhttp://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:028:0026:0031:PL:PDF Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-166964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Lipca 2011 Kiełbasa wykonana wg. przepisu na lisiecką regionalną ze schabu tj. 75% I z polędwicy wp., 10% II z warkocza i 5% III z golonki.Kiełbasa , jeśli dobrze wykonana - bardzo smaczna i soczysta, tylko nie można jej przepiec, bo zrobi się galaretka ( tak jak przy mojej pierwszej) [ Dodano: Pon 18 Lip, 2011 10:38 ] Moja pierwsza lisiecka - przepieczona - z galaretką. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-167058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Lipca 2011 PePe, bardzo ładnie Ci ta kiełbasa wyszła :thumbsup: :clap: . Czy robiłeś w jelitach wołowych, wiankowych? Mając już doświadczenie w wędzeniu i pieczeniu napisz proszę coś o czasach i temperaturach. Post DZIADKA zainspirował mnie do zmierzenia się z tą kiełbasą i od wczoraj już kombinuję co i kiedy zrobić :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-167067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kompas Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Lipca 2011 Przymierzam się też do tej kiełbaski, ale procenty mi sie nie zgadzają. PePe - piszesz, że schabu tj. 75% I z polędwicy wp., 10% II z warkocza i 5% III z golonki. a co się stało z 10%? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-167081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 18 Lipca 2011 Oczywiście musiałem się pomylić :devil: :blush: :blush: :blush: - ma być 85% klI.Moją przygodę z lisiecką, opiszę póżniej ,teraz muszę jechać na lotnisko po wnuczkę - przylatuje na wakacje. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-167083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 18 Lipca 2011 Piotrusiu obie kiełbasy wyglądają przepysznie... :thumbsup: :clap: Ale mi smaka narobiłeś z tym że nie posiadam aktualnie odpowiedniego jelita. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-167091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 18 Lipca 2011 Pierwszą lisiecką postanowiłem zrobić po przeczytaniu linku który podała Małgoś, i tu zaczęły się schody, w hurtowni zaopatrującej zakłady wędliniarskie w jelita powiedziano mi że wycofano jelita bydlęce wiankowe ze sprzedaży ze względu na chorobę wściekłych krów.No to klops myślę sobie, nie będzie lisieckiej, aż tu naglę dostaję e-mail od pewnego SZLACHETNEGO FORUMOWICZA że wysłał mi paczkę z jelitami wiankowymi - dziękuję Ci kolego jeszcze raz.Zapeklowałem mięso ze schabu na cztery dni, po tym czasie mięso kl I pokroiłem nożem na kawałki 3x5 cm, i to był błąd, podczas nadziewania , nadziewarka strzelała farszem, po prostu mój największy lejek był za mały na takie kawałki mięsa.Kl II i III zmieliłem na siatce 4mm. Za klasę III zastosowałem mizdrę, po dodaniu ok. 5% wody wymieszałem II z III aż nabrała kleistości po czem dodałem kl I i wymieszałem do równomiernego rozłożenia.Po nadzianiu w jelita osadzałem dwie godz w temp pokojowej, po tym czasie do wędzarni i dalsze osuszanie w temp około 40 st przez godzinę. Jak jelito szeleściło pod palcami, rozpocząłem wędzenie w temp ok. 50 st przez cztery godziny. Wędziłem olszą i bukiem, a po wędzeniu piekłem dębem.Przysłaniając odpowiednio światło beczki , ustawiłem temp pieczenia na 90 st , i poszedłem na kawę, w między czasie figlarny wiatr zawiał i zasłonił nie zabezpieczoną tkaniną całą beczkę. Po powrocie , odczytałem na termometrze wynik - było 130 st., piekło się około 40 min. Już wiedziałem jak będzie wyglądał przekrój, następnego dnia kroję i pokazuje się widok taki jak na drugim zdjęciu - jestem załamany, rodzina puka się w głowę i mówi że jak zwykle przesadzam, przecież to taka smaczna kiełbasa a galaretka najsmaczniejsza.Nie minęło mało wiele czasu, jak robię drugą próbę, też ze schabu b/k z tym że III jest z golonki. Mięso I tym razem pokroiłem na wymiar ok. 2x3 cm a reszta jak przedtem, do Kl III dodałem raptem 2% wody i uzyskałem klej, po wymieszaniu wszystkich klas masowałem jeszcze mięsko ze 20 min. Osadzałem i wędziłem jak poprzednio ale piekłem już w temp.85 st przez 50 min. z sondą termometru w kiełbasie. Tym razem kiełbaska wyszła b. dobrze, reasumując - lać mało wody,pilnować temp. wędzenia i pieczenia, i koniecznie doprawiać białym pieprzem i ładować w jelita bydlęce. Jeżeli utrzymamy wszystkie parametry, to otrzymamy kiełbasę super, o niepowtarzalnym smaku, i jeszcze jedno nie róbmy jej zbyt dużo, zróbmy tyle aby wystarczyło jej na tydzień najlepsza jest świeża. Końcówkę farszu nadziałem w osłonkę białkową fi 65 i to nie jest to wyszedł całkiem inny smak. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/354-kie%C5%82basa-lisiecka/page/2/#findComment-167109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.