Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: Misie :grin: sama jedynka bez żadnych domieszek :grin:

 

Najważniejsze dobre i umiejętne mieszanie,parzenie. :grin:

 

To mój autorski przepis. :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-237855
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 192
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

To mój autorski przepis.

Przepraszam, ale się nie wkleił :sad:

Kiełbasa prześliczna :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-237862
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, to gwoli przypomnienia, może wstawisz link do przepisu, co by nie wertować setek stron? :) poproszę :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-237887
Udostępnij na innych stronach

:grin: myth

 

Napiszę w skrócie;mięso z szynki kroisz na kawałki ok.mandarynki,peklujesz sól morska,kamienna,peklosól i przyprawy jakie lubisz (ja daję,rozmaryn,pieprz,ziele,jałowiec,liść,kolendrę,gorczycę,kminek) 20g takiej zasypki na 1kg mięsa.Pakujesz do skrzynki bardzo ciasno i przykrywasz cienkimi plastrami słonina (słoninę też posypujesz) 7 dni się pekluje.

 

Teraz najważniejsze wyrabianie i napychanie :grin: tego już nie da się napisać jak to się robi tu musisz nabrać wprawy.Trzeba trochę mięsa poświęcić na naukę .

 

Trzeba próbować i na pewno osiągniesz sukces. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-237892
Udostępnij na innych stronach

witam

szynkowa Wosiowa (receptura na podstawie użytych mięs w kg):

wp I - 66,7%

wp. III - 33,3% (w tym trochę wp.IIb domniemam jakieś 10%)

33,3% masy wiążącej czyni tą kiełbasę bardzo zwięzłą :idea: ,

 

 

Najważniejsze dobre i umiejętne mieszanie :idea: ,parzenie :idea: . :grin:

 

To mój autorski przepis :idea: .

Grzegorz wygląd tej szynkowej mnie powala rewelacja :clap:

wybarwienie typowe dla wędlin wykonywanych tą metodą rewelacja :clap:

dawno się tak nie zatrzymałem na fotce jak na Twojej :wink:

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-237935
Udostępnij na innych stronach

Teraz najważniejsze wyrabianie i napychanie

No właśnie .Napychanie :grin: .Tylko do jakich osłonek Grzesiu.Spróbuj ją nabić do takich jak My to wtedy pogadamy.Możesz taką próbę przeprowadzić i pochwalić się efektami.My użyliśmy 100 a Ty...........?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-238050
Udostępnij na innych stronach

:grin: Arkadiusz jutro robię cienkie kiełbasy i kabanosy taki mam plan.100 zrobię za dwa tygodnie jak przygotuję do tego odpowiednie kawałki mięsa.

 

W 100 już robiłem moje kindziuki zaraz odnajdę foty to wstawię.

 

Dojrzewające wędliny w osłonkach białkowych to jest wyższa szkoła jazdy jak parzone.

 

Tam jak źle przygotujesz cały proces to Ci w środku spleśnieje. :grin:

 

[ Dodano: Pon 17 Wrz, 2012 21:09 ]

:grin:te kiełbasy sam napycham i wiążę :grin: to jest trudność :grin:

 

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-238084
Udostępnij na innych stronach

Nie życzę, nikomu z was, którzy wykonują kiełbasy gruborozdrobnione wędzone, parzone, wady mięsa, którą spotkali na swoim masarskim szlaku "spóldzielcy".
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-238096
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, Ty chyba nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć co się pisze :rolleyes:

- zrób to co zrobiłeś ("Twoja szynkowa na samej I") w osłonce 100mm a nie w tej cieniźnie....

wyroby dojrzewające to zupełnie inna "para kaloszy", więc nawet nie porównuj kindziuka do szynkowej parzonej :rolleyes:

 

Nie życzę, nikomu z was, którzy wykonują kiełbasy gruborozdrobnione wędzone, parzone, wady mięsa, którą spotkali na swoim masarskim szlaku "spóldzielcy".

my też i dlatego swoim przykładem chcieliśmy pokazać że można się "naciąć" na mięso i wtedy żadne czary mary nie pomogą... chcieliśmy pokazać jakie pułapki czekają ze strony sprzedawców....

ale jak widać dla niektórych jedynym celem jest po prostu "dowalenie" za wszelką cenę :rolleyes:

 

Ja z przepisu nie zrezygnuję bo jak wcześniej już kilkakrotnie zaznaczałem jest dla mnie szybki i wygodny, a jak do tej pory nie ma rzeczowego argumentu za tym że w związku z nietypowym procesem wyrób może być loterią....

tak jak jedna jaskółka wiosny nie czyni, tak przypadek nieudanego wyrobu na skutek wady surowca nie przekreśla receptury :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-238106
Udostępnij na innych stronach

ja daję,rozmaryn,pieprz,ziele,jałowiec,liść,kolendrę,gorczycę,kminek

To mi sie podoba :clap: ale musisz uwazac co by Ci ktos niewytkna ze perfumerie robisz :rolleyes:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-238250
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
mati31, z którego przepisu korzystałeś, wydaje mi się że za drobno rozdrobniona.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-255617
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem szarpak do zelmera nr:8 trzy fasolki wycięte.

Tez myślałem ze większe kawałki z tego szarpaka będą.

No ale z trzech batonów fi 100 został tylko jeden to chyba wszystkim smakuje :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-255637
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem szynkową gdzie jedynka miała około 5x5 cm a reszta na sitku 4mm , przy czym kawałki jedynki mocno potraktowałem tłuczkiem do kotletów. Szkoda że moje zdjęcia przepadły na starym kompie. Nie chwaląc się szynkowa wyszła prima sort.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-255638
Udostępnij na innych stronach

myślałem ze większe kawałki z tego szarpaka będą

W komplecie do tego szarpaka dokupiłem nożyk i odciąłem dwa ostrza. Pozostał dwuostrzowy nożyk, a to daje większe kawałki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-255639
Udostępnij na innych stronach

Jak się chwalić to się chwalić. Oto moja szynkowa

Zrobiona wg Szczepana. Pieprz dałem biały, psól 18g/kg, ale 20g było by chyba lepiej, nie dałem bazylii, za to kolędry 1g/kg. Smak rodem z PRL.

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-255640
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
piękne te Wasze kiełbasy, dziś wieczorem też zabieram się za nadziewanie moich, mam tylko pytanie, te jelita białkowe są dość sztywne twarde czy można od razu je nadziewać kiełbasą czy najpierw je sparzyć same żeby je uelastycznić? pierwszy raz używam białkowych i nie jestem pewien, odpowiedzcie do wieczora żebym wiedział co robić :D pozdrawiam serdecznie :)
Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-275938
Udostępnij na innych stronach

nie można ich sparzać przed nadziewaniem!

 

Wystarczy namoczyć w letniej wodzie i osłonka zrobi się mięciutka natychmiast.

Pozdro)

rozumiem, dziękuje za ekspresową odpowiedź :)

Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-275942
Udostępnij na innych stronach

Moczy się w 15% roztworze wody i soli przez 15 min.Tak zaleca producent.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-275947
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.