EL GREGOR Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 16 Września 2012 :grin: Misie :grin: sama jedynka bez żadnych domieszek :grin: Najważniejsze dobre i umiejętne mieszanie,parzenie. :grin: To mój autorski przepis. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-237855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 16 Września 2012 To mój autorski przepis.Przepraszam, ale się nie wkleił :sad: Kiełbasa prześliczna :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-237862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 16 Września 2012 :grin: Aniu to nic innego jak moja dojrzewająca ścinkwka tylko z ciekawości ja sparzyłem. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-237886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 16 Września 2012 grzegorz565, to gwoli przypomnienia, może wstawisz link do przepisu, co by nie wertować setek stron? poproszę Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-237887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 16 Września 2012 :grin: myth Napiszę w skrócie;mięso z szynki kroisz na kawałki ok.mandarynki,peklujesz sól morska,kamienna,peklosól i przyprawy jakie lubisz (ja daję,rozmaryn,pieprz,ziele,jałowiec,liść,kolendrę,gorczycę,kminek) 20g takiej zasypki na 1kg mięsa.Pakujesz do skrzynki bardzo ciasno i przykrywasz cienkimi plastrami słonina (słoninę też posypujesz) 7 dni się pekluje. Teraz najważniejsze wyrabianie i napychanie :grin: tego już nie da się napisać jak to się robi tu musisz nabrać wprawy.Trzeba trochę mięsa poświęcić na naukę . Trzeba próbować i na pewno osiągniesz sukces. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-237892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 16 Września 2012 witam szynkowa Wosiowa (receptura na podstawie użytych mięs w kg): wp I - 66,7% wp. III - 33,3% (w tym trochę wp.IIb domniemam jakieś 10%) 33,3% masy wiążącej czyni tą kiełbasę bardzo zwięzłą :idea: , Najważniejsze dobre i umiejętne mieszanie :idea: ,parzenie :idea: . :grin: To mój autorski przepis :idea: . Grzegorz wygląd tej szynkowej mnie powala rewelacja :clap: wybarwienie typowe dla wędlin wykonywanych tą metodą rewelacja :clap: dawno się tak nie zatrzymałem na fotce jak na Twojej :wink: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-237935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 17 Września 2012 Teraz najważniejsze wyrabianie i napychanie No właśnie .Napychanie :grin: .Tylko do jakich osłonek Grzesiu.Spróbuj ją nabić do takich jak My to wtedy pogadamy.Możesz taką próbę przeprowadzić i pochwalić się efektami.My użyliśmy 100 a Ty...........? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-238050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 17 Września 2012 :grin: Arkadiusz jutro robię cienkie kiełbasy i kabanosy taki mam plan.100 zrobię za dwa tygodnie jak przygotuję do tego odpowiednie kawałki mięsa. W 100 już robiłem moje kindziuki zaraz odnajdę foty to wstawię. Dojrzewające wędliny w osłonkach białkowych to jest wyższa szkoła jazdy jak parzone. Tam jak źle przygotujesz cały proces to Ci w środku spleśnieje. :grin: [ Dodano: Pon 17 Wrz, 2012 21:09 ]:grin:te kiełbasy sam napycham i wiążę :grin: to jest trudność :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-238084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 17 Września 2012 Nie życzę, nikomu z was, którzy wykonują kiełbasy gruborozdrobnione wędzone, parzone, wady mięsa, którą spotkali na swoim masarskim szlaku "spóldzielcy". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-238096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 17 Września 2012 grzegorz565, Ty chyba nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć co się pisze :rolleyes: - zrób to co zrobiłeś ("Twoja szynkowa na samej I") w osłonce 100mm a nie w tej cieniźnie.... wyroby dojrzewające to zupełnie inna "para kaloszy", więc nawet nie porównuj kindziuka do szynkowej parzonej :rolleyes: Nie życzę, nikomu z was, którzy wykonują kiełbasy gruborozdrobnione wędzone, parzone, wady mięsa, którą spotkali na swoim masarskim szlaku "spóldzielcy".my też i dlatego swoim przykładem chcieliśmy pokazać że można się "naciąć" na mięso i wtedy żadne czary mary nie pomogą... chcieliśmy pokazać jakie pułapki czekają ze strony sprzedawców.... ale jak widać dla niektórych jedynym celem jest po prostu "dowalenie" za wszelką cenę :rolleyes: Ja z przepisu nie zrezygnuję bo jak wcześniej już kilkakrotnie zaznaczałem jest dla mnie szybki i wygodny, a jak do tej pory nie ma rzeczowego argumentu za tym że w związku z nietypowym procesem wyrób może być loterią.... tak jak jedna jaskółka wiosny nie czyni, tak przypadek nieudanego wyrobu na skutek wady surowca nie przekreśla receptury :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-238106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 18 Września 2012 Ok,przepraszam i więcej głosu w tej sprawie nie zabiorę :grin: Wyrażam zgodę na usuniecie moich postów :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-238224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 18 Września 2012 ja daję,rozmaryn,pieprz,ziele,jałowiec,liść,kolendrę,gorczycę,kminekTo mi sie podoba :clap: ale musisz uwazac co by Ci ktos niewytkna ze perfumerie robisz :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-238250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati31 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Wczoraj poczyniłem troszkę Szynkowej :smile: :smile: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-254963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 11 Grudnia 2012 mati31, z którego przepisu korzystałeś, wydaje mi się że za drobno rozdrobniona. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-255617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati31 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Mięso I kl zmieliłem na szarpaku a III kl na sitku 5 mm dwa razy.Korzystałem z przepisu Szczepana W smaku jest bardzo dobra :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-255620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Witaj Mati !!! Szarpak , ale jakiej wielkości , szarpak szarpakowi nie równy!Najważniejsze że smakuje. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-255633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati31 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Kupiłem szarpak do zelmera nr:8 trzy fasolki wycięte.Tez myślałem ze większe kawałki z tego szarpaka będą.No ale z trzech batonów fi 100 został tylko jeden to chyba wszystkim smakuje :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-255637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Ja robiłem szynkową gdzie jedynka miała około 5x5 cm a reszta na sitku 4mm , przy czym kawałki jedynki mocno potraktowałem tłuczkiem do kotletów. Szkoda że moje zdjęcia przepadły na starym kompie. Nie chwaląc się szynkowa wyszła prima sort. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-255638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 11 Grudnia 2012 myślałem ze większe kawałki z tego szarpaka będą W komplecie do tego szarpaka dokupiłem nożyk i odciąłem dwa ostrza. Pozostał dwuostrzowy nożyk, a to daje większe kawałki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-255639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Jak się chwalić to się chwalić. Oto moja szynkowa Zrobiona wg Szczepana. Pieprz dałem biały, psól 18g/kg, ale 20g było by chyba lepiej, nie dałem bazylii, za to kolędry 1g/kg. Smak rodem z PRL. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-255640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati31 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 11 Grudnia 2012 sokoz, no i tak właśnie zrobię mam akurat dwa nożne do swojej maszynki :clap: :clap: misiek.b, Szynkowa prima-sort :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-255647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcioneptun Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 20 Marca 2013 piękne te Wasze kiełbasy, dziś wieczorem też zabieram się za nadziewanie moich, mam tylko pytanie, te jelita białkowe są dość sztywne twarde czy można od razu je nadziewać kiełbasą czy najpierw je sparzyć same żeby je uelastycznić? pierwszy raz używam białkowych i nie jestem pewien, odpowiedzcie do wieczora żebym wiedział co robić pozdrawiam serdecznie Cytuj Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-275938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 20 Marca 2013 nie można ich sparzać przed nadziewaniem! Wystarczy namoczyć w letniej wodzie i osłonka zrobi się mięciutka natychmiast.Pozdro) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-275940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcioneptun Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 20 Marca 2013 nie można ich sparzać przed nadziewaniem! Wystarczy namoczyć w letniej wodzie i osłonka zrobi się mięciutka natychmiast. Pozdro) rozumiem, dziękuje za ekspresową odpowiedź Cytuj Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-275942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 20 Marca 2013 Moczy się w 15% roztworze wody i soli przez 15 min.Tak zaleca producent. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/5/#findComment-275947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.