Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawostka  :)

 

Substancje antyodżywcze w jedzeniu

Negatywny wpływ na organizm

Sięgając po artykuły spożywcze, sprawdzamy jakie zawieramy witaminy, minerały i składniki odżywcze. Niestety w wielu produktach, poza cennymi substancjami, znajdują się też lub mogą znajdować składniki antyodżywcze, które mają negatywny wpływ na nasz organizm. Ograniczają lub uniemożliwiają wykorzystywanie cennych substancji dostarczanych z pożywieniem. W niektórych przypadkach powodują zatrucia. Składniki antyodżywcze mogą występować w produktach spożywczych w sposób naturalny lub dostać się do nich z zewnątrz - np. na skutek zanieczyszczenia środowiska, zabiegów pielęgnacyjnych (np. nawożenia) lub w trakcie procesów obróbki żywności. Najczęściej występujące składniki antyżywieniowe, ich działanie i występowanie, omawia Ilona Cichecka, dietetyk z kliniki Invicta w Warszawie. Sięgając po artykuły spożywcze, sprawdzamy jakie zawierają witaminy, minerały i składniki odżywcze. Niestety w wielu produktach, poza cennymi substancjami, znajdują się także, lub mogą znajdować, składniki antyodżywcze, które mają negatywny wpływ na nasz organizm. Ograniczają lub uniemożliwiają wykorzystywanie ważnych substancji dostarczanych z pożywieniem. W niektórych przypadkach powodują zatrucia. Mogą występować w produktach spożywczych w sposób naturalny lub dostać się do nich z zewnątrz - np. na skutek zanieczyszczenia środowiska, zabiegów pielęgnacyjnych (np. nawożenia) lub w trakcie procesów obróbki żywności. Najczęściej występujące składniki antyżywieniowe, ich działanie i występowanie, omawia Ilona Cichecka, dietetyk z kliniki Invicta w Warszawie.

Amigdalina

W nasionach oraz pestkach niektórych drzew owocowych - migdałowca zwyczajnego, pigwy pospolitej oraz w pestkach wiśni, moreli, śliwek i brzoskwiń, znajduje się - zaliczana do glikozydów - amigdalina. Pod wpływem enzymów trawiennych związek ten rozkłada się i powstaje kwas cyjanowodorowy, szczególnie groźny groźny, jeśli połączymy go z witaminą C. Kombinacja tych substancji prowadzi do kwasicy oddechowej, drgawek, zatrzymania oddechu, co może być przyczyną śmierci.

Awidyna

Kolejna substancja antyodżywcza - awidyna - obecna jest w białku jaj. Spożywanie jej w nadmiernych ilościach (w surowych jajkach) może doprowadzić do niedoboru biotyny (witaminy H), mającej ogromne znaczenie dla prawidłowej przemiany materii, działania układu pokarmowego, układu nerwowego i moczowego, a także dobrego stanu skóry, włosów i paznokci. Niedobór witaminy H może objawiać się m.in. krwotokami z nosa, wysuszeniem skóry, ogólnym osłabieniem organizmu, przemęczeniem, a także powiększeniem wątroby i podwyższeniem poziomu cholesterolu we krwi. Gotowanie czy smażenie na szczęście hamuje działanie awidyny.

Tioglikozydy

Antyżywieniowe właściwości mają także tioglikozydy (glukozylany), które znajdziemy w roślinach krzyżowych, np. kapuście głowiastej i włoskiej, jarmużu, brukselce, kalafiorze, brokułach, kalarepie (najwięcej jest ich w nasionach). Uwalniają się podczas miażdżenia roślin, żucia i gotowania. Dla zdrowia groźne są powstające w nich tiocyjanki (siarkocyjanki), które wiążą jod, utrudniając tym samym wchłanianie go przez tarczycę (tzw. właściwości wolotwórcze, powiększenie tarczycy). Tioglikozydy ulatniają się podczas gotowania.

Saksytoksyna

Saksytoksyna to jedna z toksyn odzwierzęcych. Obecna w planktonie, kumuluje się w skorupiakach i odpowiada za zatrucia m.in. małżami, mięczakami czy ostrygami. Do objawów zatrucia należą: mrowienie i drętwienie warg, jamy ustnej i języka, zaburzenia mowy, bóle głowy, nudności, wymioty czy osłabienie mięśni. Objawy występują po około 30 minutach.

Cyguaterotoksyna

W innych morskich stworzeniach, np. linie czy tuńczyku, występuje cyguaterotoksyna. Zatrucie tą toksyną oddziałuje na układ oddechowy, nerwowo - mięśniowy oraz krążenia. Do objawów zatrucia należą: zaburzenia żołądkowe, drętwienie języka, warg, kończyn, osłabienie mięśni oraz zaburzenia zdolności odróżniania ciepła od zimna. Mogą pojawić się również drgawki, utrata słuchu, porażenie mięśniowe, a nawet śpiączka.

Fityniany i oligosacharydy

Antyodżywczy charakter mają także sole kwasu fitynowego - fityniany, które w połączeniu z wapniem, żelazem i cynkiem tworzą trudno rozpuszczalne kombinacje. Obecność fitynianów w żywności może więc powodować znaczne zmniejszenie wchłaniania tych pierwiastków. Sole te obecne są w orzechach, otrębach i przede wszystkim w roślinach strączkowych. Najwięcej substancji antyodżywczych mają suche nasiona fasoli, grochu, soi i soczewicy, gdyż oprócz fitynianów zawierają też oligosacharydy. Substancje te utrudniają przyswajanie białka z posiłków, a także wywołują zaburzenia pracy przewodu pokarmowego np. wzdęcia.

Lektyny

W wielu roślinach znajdziemy substancje antyżywieniowe z grupy lektyn (np. fazeina). Białka te obecne są m.in. w: grochu, fasoli, soi, zbożach oraz w warzywach - np. pomidorach czy ziemniakach. Chronią one przed insektami i innymi szkodnikami, jednak mogą wywierać niekorzystne działanie na organizm ludzki. Np. fazeina zawarta w surowym grochu jest trująca, dlatego ziarna roślin strączkowych powinny być spożywane jedynie po ugotowaniu. Podczas obróbki termicznej usuniętych zostaje większość szkodliwych substancji. Jednak nawet nieznaczne pozostałości lektyn po przedostaniu się do krwioobiegu mogą wywoływać szkodliwe działanie na organizm - zaburzać działanie systemu immunologicznego i powodować aglutynację (zlepianie) czerwonych krwinek.

Saponiny

Zaliczane do glikozydów saponiny są pochodnymi cukrów. Występują w soi i innych roślinach strączkowych, a także w burakach, szparagach, szpinaku, chałwie, kawie i herbacie. Najwięcej znajduje się ich w lukrecji, aloesie, komosie ryżowej, żeń-szeniu i oliwkach. Związki te powodują hemolizę krwinek czerwonych, która może doprowadzić do anemii oraz poważnie uszkodzić szpik kostny. Duża dawka niektórych rodzajów saponin, może spowodować porażenie mózgu i rdzenia kręgowego, a w dalszej konsekwencji - uszkodzenie mięśnia sercowego oraz układu oddechowego.

Linamaryna

Znajdująca się w nasionach lnu linamaryna to związek, który w określonych warunkach może uwalniać trujący cyjanowodór (kwas pruski). Cyjanki hamują procesy związane z wykorzystaniem tlenu w komórkach i mogą poważnie zaburzać funkcjonowanie organizmu, a nawet prowadzić do śmierci. Szkodliwe działanie mają nasiona, których nie poddano obróbce termicznej. Zalanie nasion wrzącą wodą hamuje działanie linamaryny. Bez obaw można spożywać nasiona lnu prażone, parzone, gotowane i pieczone.

Tyramina i histamina

Kolejne substancje o działaniu antyżywieniowym to aminy biogenne - tyramina i histamina. Tyramina występuje w serach żółtych i pleśniowych, wędzonych i marynowanych rybach, czerwonym mięsie, piwie, czerwonym winie, śledziach i czekoladzie. Histaminę znajdziemy w autolizatach rybnych, suszonych grzybach i drożdżach piekarniczych. Powstaje ona we wszystkich produktach wytwarzanych na bazie fermentacji. Wysoka jej zawartość jest też w produktach nieświeżych. Objawami przedawkowania obu substancji mogą być skaczące ciśnienie krwi, bóle głowy, migreny, nudności, wymioty i drgawki.

Alkaloidy

Negatywny wpływ na organizm człowieka mają także alkaloidy - zasadowe związki organiczne pochodzenia roślinnego. Mogą pobudzać, odurzać, działać przeciwbólowo, stymulować układ nerowowy. Na szczególną uwagę zasługują alkaloidy tropinowe (występujące w pokrzyku wilczej jagodzie, lulku czarnym, bieluniu dziędzierzawie) oraz obecne w ziemniakach glikoalkaloidy - solanina oraz alkaloidy pirolizydynowe. O charakterze objawów zatrucia alkaloidami decyduje atropina, która w dużych dawkach może powodować poważne zaburzenia i tzw. śpiączkę atropinową. Solanina zawarta w kiełkujących ziemniakach powoduje rozpad czerwonych krwinek, co może prowadzić m.in. do anemii. Duża ilość solaniny znajduję się w zieleniejących częściach ziemniaka.

Pochodne furanokumaryny

W selerze, pietruszce, pasternaku, lubczyku, figach i owocach cytrusowych znajdziemy potencjalnie niebezpieczne pochodne furanokumaryny - psolareny, allopsolereny i izopsolareny (angelicyna). Substancje te mogą działać fotouczulająco, dlatego należy ich unikać przed kąpielą słoneczną. Mogą też przyczyniać się do szybszego starzenia się skóry i powstawania nowotworów. Pochodne furanokumaryny wchodzą też w interakcję z niektórymi lekami, dlatego nie należy popijać pigułek np. sokiem z pomarańczy czy grejpfruta.

Taniny

Zaliczane do polifenoli taniny znane są ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Niestety taniny poza dobroczynnym działaniem przeciwutleniającym, mają też inne właściwości - tworzą trwałe kompleksy ze składnikami pożywienia (głównie składnikami mineralnymi oraz witaminą A i B12), obniżają też przyswajanie wapnia, żelaza i witaminy B1, przez co pogarszają kondycję fizyczną, osłabiają pamięć i utrudniają koncentrację. Do najbogatszych źródeł tanin należą: herbata, sery, orzechy, kawa, kakao, niektóre owoce (przede wszystkim ciemne winogrona).

Źródło : kuchnia.wp.pl

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-759204
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-760571
Udostępnij na innych stronach

 

Miło się Ciebie czyta  :rolleyes:  :facepalm:

Też Cię lubię :tongue::)

 

Nie ale zachęciłeś mnie , regularnie gotuje flaki wołowe klasyczne , mam trochę skórek , spróbuję po świętach . 

Edytowane przez chudziak
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-762033
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy ktoś z Was cosik takiego już robił?

Nie ale jadłem skórę wołową na ostro, przyrządzaną przez kolegę z Czarnego Lądu. Wszystkie składniki do kupienia u nas w kraju. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-762037
Udostępnij na innych stronach

Chyba chodzi o VC 242 Brudpur. Stary środek czyszczący. Kiedyś pracując w hurtowni chemii gospodarczej  kobiety bardzo często to kupowały. Rozcieńczały i moczyły w tym firany kuchenne. Dobrze odtłuszcza. Ja osobiście czyściłem kasetony styropianowe zżółknięte od dymu papierosowego, który odkładał się latami. Jako jedyny środek dał rade. Chyba da radę z rurą. Teraz polecają środek Tenzi ,ale tego nigdy nie używałem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-762950
Udostępnij na innych stronach

TENZI ? Absolutnie tak, lepszego nigdy nie spotkałem, zapieczoną smołą szybę w kominku czyści na błysk w parędziesiąt sekund, a co dopiero DG. Używam do wszelkich tego typu zapieczonych smolistych substancji, grille, kratki, DG, etc. jednym słowem do wszystkiego, jest nie do pobicia, a najważniejsze że to produkt polski :thumbsup:.

https://tenzi.sklep.pl/tenzi-gran-smog-1-l-p-242.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-762994
Udostępnij na innych stronach

 

 

siema, czym czyścicie rurę dymną z dymboxa?

Ja kilka lat temu kupiłem wiaderko kilka kg SODA KAUSTYCZNA (zwana też wodorotlenek sodu) obecnie zużyłem 1/3 -najlepszy stosunek jakości do ceny.

Sypię tego kilka łyżek na 0,5L wody i wrzucam części DG -działa idealnie.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-763062
Udostępnij na innych stronach

Ja kilka lat temu kupiłem wiaderko kilka kg SODA KAUSTYCZNA (zwana też wodorotlenek sodu) obecnie zużyłem 1/3 -najlepszy stosunek jakości do ceny.

Sypię tego kilka łyżek na 0,5L wody i wrzucam części DG -działa idealnie.

 

Kiedyś pracowałem w firmie, gdzie używaliśmy wodorotlenku w formie płynnej do odtłuszczania posadzek. I dokładnie tak jak piszesz ,idealnie czyści, ale nie proponuje tego bo z tym trzeba uważać żeby się nie poparzyć. oczywiście proszek to nie płyn, ale ryzyko jest. Podobne działanie ma kret tylko jest mniej stężony czyli jest bezpieczniejszy. ale może lepiej używać środków dedykowanych do tego typu zanieczyszczeń. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-763351
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

0f152497e86dc1939342808169231a16.jpg

 

 

JAkby ktos nie rozumial: 1998, nie wsiadaj do samochodu nieznanej osoby; 2008 Nie spotykaj sie samotnie z osoba zapoznana przez internet; 2019 UBER : Przez internet zamow Uber i wsiadz do auta nieznanej osoby

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-770083
Udostępnij na innych stronach

To sie nazywa "skill"

ten też wie jak się posługiwać nożem

 

 

 

swoja drogą mógłby powstać osobny temat o sztuce krojenia.

 

tu np. kapusta

 

 

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-770585
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

@nestor, a  czy to jest film na podstawie powiesci obyczajowaTadeusza Dolegi -Mostowicza z 1935 r.?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-780123
Udostępnij na innych stronach

@nestor, jest znalazlam ogladne sobie , czasem lubie takie stare filmy , chyba juz doroslam , ostatnio ogladalam" noce i dnie"

i "dziewczeta z nowolipek "-wczesniej nie mogla strawic takich filmow :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-780195
Udostępnij na innych stronach

Tak to filny juz nasztch czasow.Tylko ja dioiero doroslam zeby obejzec z ciekawoscia

[Dodano: 31 lip 2022 - 16:50]

Ja mam takie dwa ulubione filmy ktore ogladam latem

Oba sa szwedzkie z lat 50-tych wakacje z Monika i Ona tanczyla jedno lato,takie chyba tytuly po polsku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-780212
Udostępnij na innych stronach

Ona tańczyła jedno lato-widziałem ten film .Ciebie Electro  nie było wtedy  jeszcze na świecie.Pamiętam też film p.t. Tam gdzie rosną poziomki.

Edytowane przez nestor
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-780286
Udostępnij na innych stronach

No film jest chyba z 51 , moj tata ogladal w kinie  tez, jeszcze dlugo przed moimi narodzinami , heheh jeszcze wtedy nawet nie wiedzial ze bedzie mial dzieci :D Obecnie ma 84 :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-780361
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Cześć. Wiem że temat był poruszany pewnie milion razy.

 

W sobotę będę wędził po raz pierwszy kiełbasę i padło na chłopską szczepana. Mięso jutro żona kupi, peklowac będę przez dwa dni, a potem zmielę jak w przepisie . Niestety nie ogarnąłem że nie mam nadziewarki. Czy moglibyście mi powiedzieć czy taką zwykłą maszynką do mielenia miesa z napędem ręcznym, gdy zakupie lejek da radę przyzwoicie nabić flak ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-788062
Udostępnij na innych stronach

Da. Samemu mordenga. W dwie osoby znacznie lepiej.

 

Ps.

Nie flak tylko jelito lub osłonka.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-788064
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.