Jump to content

Bla, bla, bla


Siara

Recommended Posts

Na naszym forum, od 2018 roku "wisi" fajny temat poświęcony wędlinom z całego świata. Piękna grafika: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14990-lektura-obowi%C4%85zkowa-najwa%C5%BCniejsze-w%C4%99dliny-%C5%9Bwiata-grafika/

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

po odwodnieniu ryby-parowaniu lepiej w tuszkę wnika to co najlepsze czyli sos.

 

Celem parownia jest częściowe pozbycie się wody

Jak można uzyskać w warunkach domowych parę nasyconą /suchą/ ? bo zwykłe podgrzewanie wody w garze do uzyskania pary  to para mokra i specjalnie chyba nie osusza ryby. W warunkach domowych jedynie przekonuje mnie wariant Mirka z ośćmi  :D. Poprosiłem Małgo o parowanego pstrąga  :facepalm: ,był delikatny ale nie suchy , wręcz mokry  ;)

Edited by Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

Instrukcja dokładnie określa jaki jest cel i sposób wykonania parowania. Pod wpływem działania pary powstającej po podgrzaniu wody do temperatury 100 st.C. następuje rozmiękczenie tanki ryb, co powoduje częściowy wypływ soków (woda i częściowo białko ryb) z mięśni. Jako, że zabieg parowania trwa dosyć długo, sporo tej wody się docelowo nazbiera. Ten sposób działania nie przesusza ryb i nie zmienia ich kształtu, co pozwala na dalsze prace technologiczne.

Jaka jest skuteczność zabiegu, widzimy po ilości cieczy odlewanej z puszek.

Edited by Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

 

 

zwykłe podgrzewanie wody w garze do uzyskania pary  to para mokra i specjalnie chyba nie osusza ryby.

Wg mnie para jest czynnikiem grzewczym zaś w podwyższonej temperaturze białka ryb obkurczają się wyciskając wodę.

Sama atmosfera nasączona parą nasyconą zapobiega parowaniu wody z tkanki mięsnej.

Czyli wyciskanie wody zależy od czasu parowania ryby a nie obsuszania.


[Dodano: 31 mar 2023 - 21:04]

 

 

Jaka jest skuteczność zabiegu, widzimy po ilości cieczy odlewanej z puszek.
 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czyli wyciskanie wody zależy od czasu parowania ryby a nie obsuszania.

Tak jest. Dodam, że branżówka w związku z tym, przewiduje różne czasy parowania, dla różnych gatunków ryb.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

No tak , czas i temperatura tutaj może być czynnikiem decydującym . Wbrew pozorom drobiazg a skomplikowany.

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

Ciekawe jest to, że para wodna w tym procesie działa na rybę dwojako: raz powoduje obkurczanie białek rybnych i wyciskanie soków, a dwa: chroni ryby przed wysuszeniem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ciekawe jest to, że para wodna w tym procesie działa na rybę dwojako: raz powoduje obkurczanie białek rybnych i wyciskanie soków, a dwa: chroni ryby przed wysuszeniem.

W dodatku idealnie stabilizuje temperaturę grzania. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

Kochani, z powodu ataku kilku kolegów na moją osobę, chciałem napisać że to jest ostatni mój post na tym forum.

Może sobie poczytam od czasu do czasu, ale już nic nie będę pisał.

Pozdrawiam

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

że to jest ostatni mój post na tym forum

Oj Wróbelku , jak to będzie bez Cwierkania? - smutno będzie jakoś  :(    Dodaj ich do ignorowanych ......... a nie ma co się obrażac na technologię wędliniarską   :frantics:

Edited by Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

No dobra, nie będę kręcił afery (i łechtał ego tych co jednak mnie nie lubią :D )

 

PRIMA APRILIS .

 

Miłego Dnia i nie dajcie się oszukać :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

No bo już miałem dać Ci permanentnego bana, abyś nie miał ciągot do złamania słowa i powrotu na forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.