Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Miło się Ciebie czyta  :rolleyes:  :facepalm:

Też Cię lubię :tongue::)

 

Nie ale zachęciłeś mnie , regularnie gotuje flaki wołowe klasyczne , mam trochę skórek , spróbuję po świętach . 

Edytowane przez chudziak
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-762033
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy ktoś z Was cosik takiego już robił?

Nie ale jadłem skórę wołową na ostro, przyrządzaną przez kolegę z Czarnego Lądu. Wszystkie składniki do kupienia u nas w kraju. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-762037
Udostępnij na innych stronach

Chyba chodzi o VC 242 Brudpur. Stary środek czyszczący. Kiedyś pracując w hurtowni chemii gospodarczej  kobiety bardzo często to kupowały. Rozcieńczały i moczyły w tym firany kuchenne. Dobrze odtłuszcza. Ja osobiście czyściłem kasetony styropianowe zżółknięte od dymu papierosowego, który odkładał się latami. Jako jedyny środek dał rade. Chyba da radę z rurą. Teraz polecają środek Tenzi ,ale tego nigdy nie używałem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-762950
Udostępnij na innych stronach

TENZI ? Absolutnie tak, lepszego nigdy nie spotkałem, zapieczoną smołą szybę w kominku czyści na błysk w parędziesiąt sekund, a co dopiero DG. Używam do wszelkich tego typu zapieczonych smolistych substancji, grille, kratki, DG, etc. jednym słowem do wszystkiego, jest nie do pobicia, a najważniejsze że to produkt polski :thumbsup:.

https://tenzi.sklep.pl/tenzi-gran-smog-1-l-p-242.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-762994
Udostępnij na innych stronach

 

 

siema, czym czyścicie rurę dymną z dymboxa?

Ja kilka lat temu kupiłem wiaderko kilka kg SODA KAUSTYCZNA (zwana też wodorotlenek sodu) obecnie zużyłem 1/3 -najlepszy stosunek jakości do ceny.

Sypię tego kilka łyżek na 0,5L wody i wrzucam części DG -działa idealnie.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-763062
Udostępnij na innych stronach

Ja kilka lat temu kupiłem wiaderko kilka kg SODA KAUSTYCZNA (zwana też wodorotlenek sodu) obecnie zużyłem 1/3 -najlepszy stosunek jakości do ceny.

Sypię tego kilka łyżek na 0,5L wody i wrzucam części DG -działa idealnie.

 

Kiedyś pracowałem w firmie, gdzie używaliśmy wodorotlenku w formie płynnej do odtłuszczania posadzek. I dokładnie tak jak piszesz ,idealnie czyści, ale nie proponuje tego bo z tym trzeba uważać żeby się nie poparzyć. oczywiście proszek to nie płyn, ale ryzyko jest. Podobne działanie ma kret tylko jest mniej stężony czyli jest bezpieczniejszy. ale może lepiej używać środków dedykowanych do tego typu zanieczyszczeń. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-763351
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

0f152497e86dc1939342808169231a16.jpg

 

 

JAkby ktos nie rozumial: 1998, nie wsiadaj do samochodu nieznanej osoby; 2008 Nie spotykaj sie samotnie z osoba zapoznana przez internet; 2019 UBER : Przez internet zamow Uber i wsiadz do auta nieznanej osoby

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-770083
Udostępnij na innych stronach

To sie nazywa "skill"

ten też wie jak się posługiwać nożem

 

 

 

swoja drogą mógłby powstać osobny temat o sztuce krojenia.

 

tu np. kapusta

 

 

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-770585
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

@nestor, a  czy to jest film na podstawie powiesci obyczajowaTadeusza Dolegi -Mostowicza z 1935 r.?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-780123
Udostępnij na innych stronach

@nestor, jest znalazlam ogladne sobie , czasem lubie takie stare filmy , chyba juz doroslam , ostatnio ogladalam" noce i dnie"

i "dziewczeta z nowolipek "-wczesniej nie mogla strawic takich filmow :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-780195
Udostępnij na innych stronach

Tak to filny juz nasztch czasow.Tylko ja dioiero doroslam zeby obejzec z ciekawoscia

[Dodano: 31 lip 2022 - 16:50]

Ja mam takie dwa ulubione filmy ktore ogladam latem

Oba sa szwedzkie z lat 50-tych wakacje z Monika i Ona tanczyla jedno lato,takie chyba tytuly po polsku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-780212
Udostępnij na innych stronach

Ona tańczyła jedno lato-widziałem ten film .Ciebie Electro  nie było wtedy  jeszcze na świecie.Pamiętam też film p.t. Tam gdzie rosną poziomki.

Edytowane przez nestor
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-780286
Udostępnij na innych stronach

No film jest chyba z 51 , moj tata ogladal w kinie  tez, jeszcze dlugo przed moimi narodzinami , heheh jeszcze wtedy nawet nie wiedzial ze bedzie mial dzieci :D Obecnie ma 84 :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-780361
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Cześć. Wiem że temat był poruszany pewnie milion razy.

 

W sobotę będę wędził po raz pierwszy kiełbasę i padło na chłopską szczepana. Mięso jutro żona kupi, peklowac będę przez dwa dni, a potem zmielę jak w przepisie . Niestety nie ogarnąłem że nie mam nadziewarki. Czy moglibyście mi powiedzieć czy taką zwykłą maszynką do mielenia miesa z napędem ręcznym, gdy zakupie lejek da radę przyzwoicie nabić flak ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-788062
Udostępnij na innych stronach

Da. Samemu mordenga. W dwie osoby znacznie lepiej.

 

Ps.

Nie flak tylko jelito lub osłonka.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-788064
Udostępnij na innych stronach

Wiadomo że nóż i sitko musi być zdjęte, wtedy ślimak nie zacina się podczas kręcenia?

Widziałem taki szarpak w sklepie, może warto go kupić i stanowił by punkt podparcia dla ślimaka.?

post-106356-0-72150600-1663659623_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-788118
Udostępnij na innych stronach

Warto do mielenia "I" do nabijania nie. Farsz będzie utrzymywał ślimak w pozycji. W mojej ocenie potraktuj to zadanie jako jednorazowe . Nabijania maszynką zwłaszcza ręczną to droga do nikąd.

Do nabijania kiełbas służy nadziewarka.

I taki zestaw minimum to maszynka (może być ręczna) + nadziewarka. Nie kupuj wynalazków. Minimum to coś hendowatego. Szukaj jak nie masz kasy używki na Olx allegro.

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/142/#findComment-788142
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.