Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Electra dobrze mówi, osobiście bardzo lubię i podoba mi się "Skånski" akcent i wymowa, to chłopski język (bondespråk), tak o nas mówią "mieszczuchy",  Stockholmare od Electry :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-744230
Udostępnij na innych stronach

Elektro, Swergie2

 oczywiście w pełni zgadzam się z Wami :thumbsup:

Gwara to język, nie należy się jej wstydzić, tak jak nie należy wstydzić się miejsca swojego pochodzenia.

Żeby język polski był wciąż żywy,  powinien chronić wszelkie lokalne gwary czy środowiskowe żargony.

To  zadanie osób i instytucji odpowiedzialnych za zachowaniem naszego dziedzictwa! :)

Jednak nieustannie wiele czynników zewnętrznych wpływa na nasz język i zmienia go.

 

Pewnie wyśmialiby, gdybym  w szkole przemówiła słowami XIX- wiecznej guwernantki…. :facepalm:

 

Taka anegdota a propos:

Sąsiadka poinformowała mnie,

że już trzy razy słyszała o podwyższeniu pensum nauczycieli

-…….czyli znowu dostaniecie podwyżkę…….powiedziała poruszona... :facepalm:

Tylko, że pensum to nie pensja….. :facepalm:

 

Z wątrobianką o grubej granulacji to nie ma nic wspólnego....

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-744257
Udostępnij na innych stronach

 

 

.czyli znowu dostaniecie podwyżkę…….powiedziała poruszona...

 

Ha ha ha, ależ Wam się powodzi , mam na myśli Nauczycieli. 

Co rusz jakieś pensum  :frantics:  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-744259
Udostępnij na innych stronach

 

 

Stockholmare od Electry .
 

No po nas slychac wymowe cyfry 7 :tongue:

moja nauczycielka  w szkole byla ze skanii...pierwsze dni siedzialam jak na ruskim kazaniu , pozniej mialam kolejna ta znow z blekinge byla  :facepalm:

A ja zaczynalam  nauki u rodowitego stockholmare. :)

 

 

Pewnie wyśmialiby, gdybym  w szkole przemówiła słowami XIX- wiecznej guwernantki….  
no to takie zmiany tez wystepuja i u nas ..mi chodzi bardziej o accent 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-744402
Udostępnij na innych stronach

 

.
 u nas ..

 

A u nas nadal mówi się he/tak..  :D...  jo.

 

I pamiętam, że:

mama rychło wstawała i chajcowała w piecu :)

 nie kazała się  nam wynorać :facepalm: ,

a dziadek durch ciułał ..... i wiele, wiele innych  :D  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-744749
Udostępnij na innych stronach

 

 

mama rychło wstawała i chajcowała w piecu

wstawala wczesnie i palila w piecu  :)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-744752
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

No tak Olgo, do marynaty to podstawa, ale do tradycyjnej kiełbasy "Ze Spiżarni Babuni", zepsuty dokumentnie smak i charakter wyrobu, widzimisię jakiegoś technologa idioty :facepalm: . Kupiłem, spróbowałem parę plasterków, i kiełbasę psy zjadły, im smakowała :D.

 

https://czytamyetykiety.pl/produkt-spozywczy/sokolow-kielbasa-z-babcinej-spizarni/

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753801
Udostępnij na innych stronach

Ale to jest najzwyklejsza kiełbasa EAnno, która gdyby nie zawarty w niej "ocet spirytusowy", co jest wyszczególnione na etykietce, była by zupełnie smacznym z dużą zawartością mięsa wyrobem, gdyby nie ten dominujący w smaku ocet. Ohyda najzwyczajniej. Bardzo się dziwiłem że zakład taki jak "SOKOŁÓW" pozwolił sobie na wyprodukowanie takiego bubla ? Być może jakiś "Koń Trojański" w postaci technologa otrzymał tam etat :D:facepalm: ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753807
Udostępnij na innych stronach

Pytanie było:

 

 

Czy macie doświadczenia z użyciem octu owocowego przy wyrobie wędlin?
 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753813
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście EAnno, jednak kolega pytał o dodatek octu przy robieniu wędlin, więc niejako przy okazji poruszyłem temat, bo wydawało mi się że kombinat o takiej renomie jak "SOKOŁÓW" ma jakieś doświadczenia, skoro produkuje "Kiełbasę Babuni', na ocie spirytusowym, więc ..................... :D .

 

Cytat z postu nr. 4 :

"Właśnie sam nie wiem, jak ocet miałby zadziałać i jakie efekty dać. Nigdy nie używałem przy robieniu wędlin, więc pytam Was-większych praktyków niż ja ☺️"

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753817
Udostępnij na innych stronach

 

 

renomie jak "SOKOŁÓW

Chyba w produkcji papieru toaletowego w jelicie.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753840
Udostępnij na innych stronach

To ciekawe, bo w kiełbasie "Myśliwskiej" nigdy, a jadałem Myśliwską nie jeden raz w swym życiu nigdy, przenigdy smaku octu nie wyczułem, a w tej z "SOKOŁOWA" ocet dominował na tyle, że smakowo była ohydna, bo z octem to ja lubię, ale zimne nóżki wieprzowe. Pierwszym razem myślałem że im coś poszło nie tak, więc za jakiś czas kupiłem po raz drugi celem przetestowania, i co ??? Ta sama, niezjadliwa octowa kiełbasa, ale sunia znowu zjadła ze smakiem :facepalm: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753846
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, w kielbasie tzw Ölkorv tez dodaja a raczej smaruja octem  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753869
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, w kielbasie tzw Ölkorv tez dodaja a raczej smaruja octem  :)

 

Właśnie Electro, czym innym chyba jest smarować  mięso octem, czy może dla uzyskania kruchości, dodawać do farszu kwasu mlekowego metodą Dziadka. Jednak jak pisałem, w tej kiełbasie "Babuni" z SOKOŁOWA, ocet był smakiem dominującym, robiąc ją praktycznie ohydną w smaku, a chyba nie o to w wędlinie chodzi, a jeżeli już, to powinna nazywać się kiełbasa "Octowa Babuni" może byłoby lepiej i bardziej uczciwie :D  ?

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753872
Udostępnij na innych stronach

sokolow to najgorsze swinstwo , od lat nie kupuje niczego z tej firmy , jakis czas kupowalam kielbasy z firmy Gzela ale zanim ktos ich wykupil , bo teraz tez robia paskudztwo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753874
Udostępnij na innych stronach

Co prawda nie w temacie ale tyle tu o Sokołowie. Właścicielem jest duński koncern ,największy producent wieprzowiny. Nie wędlin a wieprzowiny Źródło ( ciekawy artykuł) https://polskiemarki.info/analizy-i-opinie/polska-wydaje-8-mld-zl-rocznie-na-import-wieprzowiny-i-swin-glownie-z-danii/

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753899
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie kupuję Duńskiego mięsa, jest ohydne, tak samo jak Niemieckie z Lidla. Kotlety, zarówno karkówka, jak i schabowy, bez smaku, o konsystencji zelówki od buta, reszta podobnie, mięsa bezsmakowe, bez obfitego posypania przyprawami nie smakują niczym, a wędliny z tych mięs, tragedia. Tylko mięso od lokalnych rolników daje się konsumować :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753936
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Cytat do przemyśleń na niedzielę.

 

"Niewolnicy wszędzie i zawsze niewolnikami będą – daj im skrzydła u ramion, a zamiatać pójdą ulice skrzydłami." Cyprian Kamil Norwid

 

Geniusz grecki Arystoteles mentalność niewolniczą rozpoznawał przede wszystkim jako podatność na manipulację,

Na tresurę również.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-758002
Udostępnij na innych stronach

Mądrzy ludzie kiedyś żyli. Używali umysłu a nie Google.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-758003
Udostępnij na innych stronach

:) EAnio...
Jako... niejako dopełnienie...
A "rozwaga" w szczególnym czasie... maską Tchórzostwa jest...
:)

Na zapiątek...

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-758036
Udostępnij na innych stronach

Trzeba umieć walczyć o swoje marzenia, ale trzeba też wiedzieć, które drogi są nie do przebycia i zachować siły na przejście innymi ścieżkami…...

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-758041
Udostępnij na innych stronach

No cóż przez forum przetoczyła się dyskusja że , powinniśmy kupować polskie wyroby . Ale też była dyskusja co jest polskie a co było,  ale jakoś tak na marginesie  . Obecnie przyzwoity człowiek nie kupuje Winiar  (a niby polska marka)   . I rozstrzygnęła się dyskusja  majonez Winiary versus Kielecki  . Tylko Kielecki :thumbsup: . Ten Kielecki jest pyszny bo tym z Winiar  jakieś wzdęcia mam  i  odbija mi się onucami :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-758925
Udostępnij na innych stronach

No cóż przez forum przetoczyła się dyskusja że , powinniśmy kupować polskie wyroby . Ale też była dyskusja co jest polskie a co było,  ale jakoś tak na marginesie  . Obecnie przyzwoity człowiek nie kupuje Winiar  (a niby polska marka)   . I rozstrzygnęła się dyskusja  majonez Winiary versus Kielecki  . Tylko Kielecki :thumbsup: . Ten Kielecki jest pyszny bo tym z Winiar  jakieś wzdęcia mam  i  odbija mi się onucami :D

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-758958
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.