sverige2 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3476 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Electra dobrze mówi, osobiście bardzo lubię i podoba mi się "Skånski" akcent i wymowa, to chłopski język (bondespråk), tak o nas mówią "mieszczuchy", Stockholmare od Electry . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-744230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3477 Opublikowano 12 Stycznia 2022 (edytowane) Elektro, Swergie2 oczywiście w pełni zgadzam się z Wami Gwara to język, nie należy się jej wstydzić, tak jak nie należy wstydzić się miejsca swojego pochodzenia.Żeby język polski był wciąż żywy, powinien chronić wszelkie lokalne gwary czy środowiskowe żargony.To zadanie osób i instytucji odpowiedzialnych za zachowaniem naszego dziedzictwa! Jednak nieustannie wiele czynników zewnętrznych wpływa na nasz język i zmienia go. Pewnie wyśmialiby, gdybym w szkole przemówiła słowami XIX- wiecznej guwernantki…. Taka anegdota a propos:Sąsiadka poinformowała mnie,że już trzy razy słyszała o podwyższeniu pensum nauczycieli-…….czyli znowu dostaniecie podwyżkę…….powiedziała poruszona... Tylko, że pensum to nie pensja….. Z wątrobianką o grubej granulacji to nie ma nic wspólnego.... Edytowane 12 Stycznia 2022 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-744257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3478 Opublikowano 12 Stycznia 2022 .czyli znowu dostaniecie podwyżkę…….powiedziała poruszona... Ha ha ha, ależ Wam się powodzi , mam na myśli Nauczycieli. Co rusz jakieś pensum Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-744259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3479 Opublikowano 12 Stycznia 2022 tylko "absolwenty" coraz mondrzejsze.....Pewnie ode onych podwyżek...się starają...Te "absolwenty"... :D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-744303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3480 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Te "absolwenty"... :D Oj tak, te "Absolwenty" robią robotę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-744316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3481 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Stockholmare od Electry . No po nas slychac wymowe cyfry 7 moja nauczycielka w szkole byla ze skanii...pierwsze dni siedzialam jak na ruskim kazaniu , pozniej mialam kolejna ta znow z blekinge byla A ja zaczynalam nauki u rodowitego stockholmare. Pewnie wyśmialiby, gdybym w szkole przemówiła słowami XIX- wiecznej guwernantki…. no to takie zmiany tez wystepuja i u nas ..mi chodzi bardziej o accent Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-744402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3482 Opublikowano 14 Stycznia 2022 . u nas .. A u nas nadal mówi się he/tak.. ... jo. I pamiętam, że:mama rychło wstawała i chajcowała w piecu , nie kazała się nam wynorać ,a dziadek durch ciułał ..... i wiele, wiele innych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-744749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #3483 Opublikowano 14 Stycznia 2022 mama rychło wstawała i chajcowała w piecu wstawala wczesnie i palila w piecu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-744752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3484 Opublikowano 25 Lutego 2022 (edytowane) No tak Olgo, do marynaty to podstawa, ale do tradycyjnej kiełbasy "Ze Spiżarni Babuni", zepsuty dokumentnie smak i charakter wyrobu, widzimisię jakiegoś technologa idioty . Kupiłem, spróbowałem parę plasterków, i kiełbasę psy zjadły, im smakowała . https://czytamyetykiety.pl/produkt-spozywczy/sokolow-kielbasa-z-babcinej-spizarni/ Edytowane 25 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3485 Opublikowano 25 Lutego 2022 Ale to jest najzwyklejsza kiełbasa EAnno, która gdyby nie zawarty w niej "ocet spirytusowy", co jest wyszczególnione na etykietce, była by zupełnie smacznym z dużą zawartością mięsa wyrobem, gdyby nie ten dominujący w smaku ocet. Ohyda najzwyczajniej. Bardzo się dziwiłem że zakład taki jak "SOKOŁÓW" pozwolił sobie na wyprodukowanie takiego bubla ? Być może jakiś "Koń Trojański" w postaci technologa otrzymał tam etat ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3486 Opublikowano 25 Lutego 2022 Pytanie było: Czy macie doświadczenia z użyciem octu owocowego przy wyrobie wędlin? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3487 Opublikowano 25 Lutego 2022 (edytowane) Oczywiście EAnno, jednak kolega pytał o dodatek octu przy robieniu wędlin, więc niejako przy okazji poruszyłem temat, bo wydawało mi się że kombinat o takiej renomie jak "SOKOŁÓW" ma jakieś doświadczenia, skoro produkuje "Kiełbasę Babuni', na ocie spirytusowym, więc ..................... . Cytat z postu nr. 4 :"Właśnie sam nie wiem, jak ocet miałby zadziałać i jakie efekty dać. Nigdy nie używałem przy robieniu wędlin, więc pytam Was-większych praktyków niż ja ☺️" Edytowane 25 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3488 Opublikowano 25 Lutego 2022 renomie jak "SOKOŁÓW Chyba w produkcji papieru toaletowego w jelicie. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3489 Opublikowano 25 Lutego 2022 To ciekawe, bo w kiełbasie "Myśliwskiej" nigdy, a jadałem Myśliwską nie jeden raz w swym życiu nigdy, przenigdy smaku octu nie wyczułem, a w tej z "SOKOŁOWA" ocet dominował na tyle, że smakowo była ohydna, bo z octem to ja lubię, ale zimne nóżki wieprzowe. Pierwszym razem myślałem że im coś poszło nie tak, więc za jakiś czas kupiłem po raz drugi celem przetestowania, i co ??? Ta sama, niezjadliwa octowa kiełbasa, ale sunia znowu zjadła ze smakiem !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3490 Opublikowano 25 Lutego 2022 @sverige2, w kielbasie tzw Ölkorv tez dodaja a raczej smaruja octem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3491 Opublikowano 25 Lutego 2022 (edytowane) @sverige2, w kielbasie tzw Ölkorv tez dodaja a raczej smaruja octem Właśnie Electro, czym innym chyba jest smarować mięso octem, czy może dla uzyskania kruchości, dodawać do farszu kwasu mlekowego metodą Dziadka. Jednak jak pisałem, w tej kiełbasie "Babuni" z SOKOŁOWA, ocet był smakiem dominującym, robiąc ją praktycznie ohydną w smaku, a chyba nie o to w wędlinie chodzi, a jeżeli już, to powinna nazywać się kiełbasa "Octowa Babuni" może byłoby lepiej i bardziej uczciwie ? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16712-kie%C5%82basa-krucha-jak-uzyska%C4%87-krucho%C5%9B%C4%87/ Edytowane 25 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3492 Opublikowano 25 Lutego 2022 sokolow to najgorsze swinstwo , od lat nie kupuje niczego z tej firmy , jakis czas kupowalam kielbasy z firmy Gzela ale zanim ktos ich wykupil , bo teraz tez robia paskudztwo. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3493 Opublikowano 25 Lutego 2022 (edytowane) Co prawda nie w temacie ale tyle tu o Sokołowie. Właścicielem jest duński koncern ,największy producent wieprzowiny. Nie wędlin a wieprzowiny Źródło ( ciekawy artykuł) https://polskiemarki.info/analizy-i-opinie/polska-wydaje-8-mld-zl-rocznie-na-import-wieprzowiny-i-swin-glownie-z-danii/ Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Lutego 2022 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3494 Opublikowano 25 Lutego 2022 Nigdy nie kupuję Duńskiego mięsa, jest ohydne, tak samo jak Niemieckie z Lidla. Kotlety, zarówno karkówka, jak i schabowy, bez smaku, o konsystencji zelówki od buta, reszta podobnie, mięsa bezsmakowe, bez obfitego posypania przyprawami nie smakują niczym, a wędliny z tych mięs, tragedia. Tylko mięso od lokalnych rolników daje się konsumować . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-753936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3495 Opublikowano 18 Marca 2022 Cytat do przemyśleń na niedzielę. "Niewolnicy wszędzie i zawsze niewolnikami będą – daj im skrzydła u ramion, a zamiatać pójdą ulice skrzydłami." Cyprian Kamil Norwid Geniusz grecki Arystoteles mentalność niewolniczą rozpoznawał przede wszystkim jako podatność na manipulację,Na tresurę również. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-758002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3496 Opublikowano 18 Marca 2022 Mądrzy ludzie kiedyś żyli. Używali umysłu a nie Google. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-758003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3497 Opublikowano 18 Marca 2022 (edytowane) EAnio...Jako... niejako dopełnienie...A "rozwaga" w szczególnym czasie... maską Tchórzostwa jest...Na zapiątek... Edytowane 18 Marca 2022 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-758036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3498 Opublikowano 18 Marca 2022 Trzeba umieć walczyć o swoje marzenia, ale trzeba też wiedzieć, które drogi są nie do przebycia i zachować siły na przejście innymi ścieżkami…... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-758041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3499 Opublikowano 25 Marca 2022 (edytowane) No cóż przez forum przetoczyła się dyskusja że , powinniśmy kupować polskie wyroby . Ale też była dyskusja co jest polskie a co było, ale jakoś tak na marginesie . Obecnie przyzwoity człowiek nie kupuje Winiar (a niby polska marka) . I rozstrzygnęła się dyskusja majonez Winiary versus Kielecki . Tylko Kielecki . Ten Kielecki jest pyszny bo tym z Winiar jakieś wzdęcia mam i odbija mi się onucami Edytowane 25 Marca 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-758925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3500 Opublikowano 25 Marca 2022 No cóż przez forum przetoczyła się dyskusja że , powinniśmy kupować polskie wyroby . Ale też była dyskusja co jest polskie a co było, ale jakoś tak na marginesie . Obecnie przyzwoity człowiek nie kupuje Winiar (a niby polska marka) . I rozstrzygnęła się dyskusja majonez Winiary versus Kielecki . Tylko Kielecki . Ten Kielecki jest pyszny bo tym z Winiar jakieś wzdęcia mam i odbija mi się onucami :thumbsup: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/140/#findComment-758958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.