Szakira Opublikowano 9 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3626 Opublikowano 9 Marca 2023 To już coś, kości to około 40% średnio straty (oczywiście pójdą na wywar do zup). Mam okazję zakupu schabu z kością w konkretnych ilościach, chcę zrobić polędwicę sopocką. Potrzebuję kawałki polędwicy nie mniej niż 1 kg, czyli na 1 kg polędwicy 1,4do 1,5 schabu z kością w kawałku. Dziękuję Muski, nie wszystkie odpowiedzi wymagają doktoratu pytającego Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3627 Opublikowano 10 Marca 2023 Konia z rzędem dla tego kto kupi w sklepie polędwicę - czyli surowy schab bez kości.Mi się to nawet w ubojni nie udało. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3628 Opublikowano 10 Marca 2023 (edytowane) Wróbelku wpadnij do Macro masz tak i tak do wyboru do koloru. Koń z rzędem należy do mnie, podaj adres odbioru:):) Edytowane 10 Marca 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3629 Opublikowano 10 Marca 2023 Fakt, w Macro byłem z 15 lat temu więc wierzę na słowoTu, gdzie się obracam jest tylko schab z kością i schab bez kości.Gdy zamówiłem 10 polędwic miałem 10 polędwiczek i ani jednego "schaba" Kurcze, konia nie mam ale jak będziesz nad morzem to daj znać. Z tydzień posiedzimy zanim rząd opróżnimy Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3630 Opublikowano 10 Marca 2023 Konia z rzędem dla tego kto kupi w sklepie polędwicę - czyli surowy schab bez kości.Mi się to nawet w ubojni nie udało. Ty poważnie piszesz czy to jakaś przenośnia? Pytam bo ja to zawsze szukam schabu z kością i znaleźć nie mogę tylko zawsze polędwica jest? Chyba, że chodzi o nazewnictwo, że jak powiesz w sklepie poproszę polędwicę to nie widzą co to jest? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3631 Opublikowano 10 Marca 2023 Chyba, że chodzi o nazewnictwo, że jak powiesz w sklepie poproszę polędwicę to nie widzą co to jest? Wszędzie jest schab z kością lub schab bez kości. Gdy proszę polędwicę w sklepie, to albo chcą mi sprzedać surowe polędwiczki albo gotowy wyrób taki jak np. polędwica Sopocka, Łososiowa.[Dodano: 10 mar 2023 - 10:45]Wycinek wczorajszego zamówienia nad którym dzisiaj pracuję Inie mam kawałka kości Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3632 Opublikowano 10 Marca 2023 Wróbel, zacznij kupować świnki u rolnika to będziesz miał wszystko. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3633 Opublikowano 12 Marca 2023 jak będziesz nad morzem to daj znać. Z tydzień posiedzimy zanim rząd opróżnimy Kurde ja nie jestem polityczny wobec tego za rząd podziękuję . Kurcze, konia nie mam To naprawdę żaden problem, postawiłeś mnie w komfortowej sytuacji żeby Ciebie nie fatygować znajdę konia kwestią płatności zajmie się osobiście . Wspomnę tylko, że nie będzie to koń z Janowa Podlaskiego ponieważ jak koledzy dowiedzieli się, że wygrałem konia natychmiast napisali receptury więc poszukam czegoś do przerobu, zapowiada się smacznie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3634 Opublikowano 12 Marca 2023 (edytowane) A daj spokój nie przygaduj się . Zakład rzeczy honorowa . . Jak to się mówi "Słowo sie rzekło , kobyłka u płotu Grzesia stoi ." Wyjrzyj przez okno. Wróbel kurierem wysłał . Tylko czy kurier do płotu przywiązał. Edytowane 12 Marca 2023 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3635 Opublikowano 12 Marca 2023 :D Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3636 Opublikowano 12 Marca 2023 Konia z rzędem dla tego kto kupi w sklepie polędwicę - czyli surowy schab bez kości , Zakład rzeczy honorowa Oj Wróbelku sam wpadłeś we własne sidła. To jak dług karciany...... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3637 Opublikowano 12 Marca 2023 Kolega ma rację Zakład rzeczy honorowa . Grzesiu,nie mogę pozwolić abyś swój cenny czas poświęcał na poszukiwania a i dodatkowo obciążał rodzinę wydatkami. ...reszta na PW, a Grzesiek sam stwierdzi czy się tu pochwali Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3638 Opublikowano 12 Marca 2023 Konia z rzędem dla tego kto kupi w sklepie polędwicę Żaden problem.W mojej małej mieścinie w przynajmniej w trzech sklepach. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3639 Opublikowano 12 Marca 2023 Konie się skończyły Zwycięzca jest tylko jeden Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3640 Opublikowano 24 Marca 2023 (edytowane) Ponieważ to o wszystkim...Mam pytanie do specjalistów od konserw rybnych :Jaki jest cel parowania ryb ? czyli obróbki cieplnej , przed dalszą obróbka cieplną?( tylko prosze, nie piszcie że tak jest w przepisie to wiem . Tylko z punktu widzenia konsumenta i wytwórcy domowego - wg mnie bez sensu , ale moze czegoś nie wiem?? a na pewno toteż pytam... Edytowane 24 Marca 2023 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-823072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3641 Opublikowano 24 Marca 2023 Z mojego punktu widzenia to np.przy makreli w sosie pomidorowym pozbywamy się wody. Następnie po uzupełnieniu sosem pomidorowym i sterylizacji sos nie jest rozcieńczony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-823076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3642 Opublikowano 24 Marca 2023 Nie jestem specjalistą, ale postaram się wyjaśnić.Warto przeczytać tę instrukcję https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19197-iikokonserwy-rybnetom-1-konserwy-rybne-og%C3%B3lna-bran%C5%BCowa-instrukcja-technologiczna/Jako, że ryby zawierają dużo wody, a miejsca w puszce jest mało, po odlaniu wycieku termicznego wejdzie nam więcej sosu. Najważniejsze jest jednak zmiękczenie wstępne wszystkich kości w rybie, które praktycznie nikną po dalszej obróbce cieplnej - styerylizacji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-823079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3643 Opublikowano 24 Marca 2023 (edytowane) pozbywamy się wodyWszak para to woda .... ale zmiekczenie ości mnie już przekonuje Edytowane 24 Marca 2023 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-823080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3644 Opublikowano 24 Marca 2023 (edytowane) W punkcie 4.1.1. masz to wyjaśnione. Działanie temperaturą 100 st.C przez określony czas (temperatura pary wyższa), pięknie zmiękcza cały szkielecik ryby.Jest jeszcze jedna ważna przyczyna. Po parowaniu, mięso ryby staje się miękkie i dzięki temu łątwo je oddzielić od kości, choć te są zmiękczone, ale wyczuwalne. To jest przydatne przy produkcji konserw z mięsa ryb rozdrobnionych. Edytowane 24 Marca 2023 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-823082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3645 Opublikowano 24 Marca 2023 Też brałem to pod uwagę, lecz osobiście w zeszłym roku w Chłapowie wylewałem z puszek nie czystą wodę lecz też to co ryba oddała. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-823084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3646 Opublikowano 24 Marca 2023 Bo tak jest. To tzw. Wyciek cieplny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-823085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3647 Opublikowano 24 Marca 2023 wylewałem z puszek nie czystą wodę lecz też to co ryba oddała. Celem parownia jest częściowe pozbycie się wody z mięsa ryby.Wielkość tego wycieku jest przewidziana w każdym szczegółowym przepisie: podaje się ilość ryby surowej w puszce, ilość ryby parowanej.Różnicę uzupełnia się sosem lub zalewą. Jest to ok. 20-25% ryby surowej.Myślę, że wstepnie pozbawiona wody ryba jest bardziej zwarta po procesie sterylizacji. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-823107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3648 Opublikowano 25 Marca 2023 "Myślę, że wstepnie pozbawiona wody ryba jest bardziej zwarta po procesie sterylizacji." Ja czasem jak robie jakas rybe mrozona w jakims sosie w piekarniku , to wsadzam sama rybe wpierw zeby pozbyc sie tej wody dopiero pozniej zalewam sosem , duzo lepszy smak , nie taki rozwodniony. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-823180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3649 Opublikowano 31 Marca 2023 Ciekawe zestawienie wędlin:https://www.tasteatlas.com/100-best-rated-meat-products-in-the-world?fbclid=IwAR0SShipGnezZta9Pe9JKNgHwNi3ipoFojfNwsJfOGxFCbp2dT1Wfi4rZ8k Są akcenty Polskie Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-824609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #3650 Opublikowano 31 Marca 2023 Tylko że nr 48 opisany jako polędwica, to chyba karkówka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-824620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.