Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To już coś, kości to około 40% średnio straty (oczywiście pójdą na wywar do zup). Mam okazję zakupu schabu z kością w konkretnych ilościach, chcę zrobić polędwicę sopocką. Potrzebuję kawałki polędwicy nie mniej niż 1 kg, czyli na 1 kg polędwicy 1,4do 1,5 schabu z kością w kawałku. Dziękuję Muski, nie wszystkie odpowiedzi wymagają doktoratu pytającego 

szakira
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820161
Udostępnij na innych stronach

Konia z rzędem dla tego kto kupi w sklepie polędwicę - czyli surowy schab bez kości.

Mi się to nawet w ubojni nie udało. ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820226
Udostępnij na innych stronach

Wróbelku wpadnij do Macro masz tak i tak do wyboru do koloru. Koń z rzędem należy do mnie, podaj adres odbioru:):):) Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820231
Udostępnij na innych stronach

Fakt, w Macro byłem z 15 lat temu więc wierzę na słowo

Tu, gdzie się obracam jest tylko schab z kością i schab bez kości.

Gdy zamówiłem 10 polędwic miałem 10 polędwiczek i ani jednego "schaba" :D

 

Kurcze, konia nie mam :blush:  ale jak będziesz nad morzem to daj znać. Z tydzień posiedzimy zanim rząd opróżnimy ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820235
Udostępnij na innych stronach

Konia z rzędem dla tego kto kupi w sklepie polędwicę - czyli surowy schab bez kości.

Mi się to nawet w ubojni nie udało. ;)

Ty poważnie piszesz czy to jakaś przenośnia? :) Pytam bo ja to zawsze szukam schabu z kością i znaleźć nie mogę tylko zawsze polędwica jest? Chyba, że chodzi o nazewnictwo, że jak powiesz w sklepie poproszę polędwicę to nie widzą co to jest?

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820237
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba, że chodzi o nazewnictwo, że jak powiesz w sklepie poproszę polędwicę to nie widzą co to jest?

 

Wszędzie jest schab z kością lub schab bez kości. Gdy proszę polędwicę w sklepie, to albo chcą mi sprzedać surowe polędwiczki albo gotowy wyrób taki jak np. polędwica Sopocka, Łososiowa.


[Dodano: 10 mar 2023 - 10:45]

Wycinek wczorajszego zamówienia nad którym dzisiaj pracuję

post-67266-0-66036900-1678441424_thumb.jpg

 

Inie mam kawałka kości :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820239
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak będziesz nad morzem to daj znać. Z tydzień posiedzimy zanim rząd opróżnimy ;)

Kurde ja nie jestem polityczny wobec tego za rząd podziękuję :).

 

 

 

Kurcze, konia nie mam :blush:

To naprawdę żaden problem, postawiłeś mnie w komfortowej sytuacji żeby Ciebie nie fatygować znajdę konia kwestią płatności zajmie się osobiście :). Wspomnę tylko, że nie będzie to koń z Janowa Podlaskiego ponieważ jak koledzy dowiedzieli się, że wygrałem konia natychmiast napisali receptury więc poszukam czegoś do przerobu, zapowiada się smacznie :tongue:.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820643
Udostępnij na innych stronach

A daj spokój nie przygaduj się  :D  . Zakład rzeczy honorowa .  :tongue: . Jak to się mówi "Słowo sie rzekło , kobyłka u płotu Grzesia  stoi ." Wyjrzyj przez okno. Wróbel kurierem wysłał . Tylko czy kurier do płotu przywiązał. :facepalm:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820646
Udostępnij na innych stronach

:D :D :D:thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820650
Udostępnij na innych stronach

 

 

Konia z rzędem dla tego kto kupi w sklepie polędwicę - czyli surowy schab bez kości
,

 

Zakład rzeczy honorowa
  Oj Wróbelku sam wpadłeś we własne sidła. To jak dług karciany...... :D  :D  :D  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820655
Udostępnij na innych stronach

Kolega ma rację

 

Zakład rzeczy honorowa . :tongue:

Grzesiu,nie mogę pozwolić abyś swój cenny czas poświęcał na poszukiwania a i dodatkowo obciążał rodzinę wydatkami.

 

...reszta na PW, a Grzesiek sam stwierdzi czy się tu pochwali :tongue:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820656
Udostępnij na innych stronach

 

 

Konia z rzędem dla tego kto kupi w sklepie polędwicę

Żaden problem.W mojej małej mieścinie w przynajmniej w trzech sklepach.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820657
Udostępnij na innych stronach

Konie się skończyły :tongue:

Zwycięzca jest tylko jeden :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-820660
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ponieważ to o wszystkim...

Mam pytanie do specjalistów od konserw rybnych :

Jaki jest cel parowania ryb ?  czyli obróbki cieplnej , przed dalszą obróbka cieplną?

( tylko prosze, nie piszcie że tak jest w przepisie to wiem .  Tylko z punktu widzenia konsumenta i wytwórcy domowego - wg mnie bez sensu , ale moze czegoś nie wiem?? a na pewno :yes:  toteż pytam...

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-823072
Udostępnij na innych stronach

Z mojego punktu widzenia to np.przy makreli w sosie pomidorowym pozbywamy się wody. Następnie po uzupełnieniu sosem pomidorowym i sterylizacji sos nie jest rozcieńczony.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-823076
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem  specjalistą, ale postaram się wyjaśnić.

Warto przeczytać tę instrukcję https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19197-iikokonserwy-rybnetom-1-konserwy-rybne-og%C3%B3lna-bran%C5%BCowa-instrukcja-technologiczna/

Jako, że ryby zawierają dużo wody, a miejsca w puszce jest mało, po odlaniu wycieku termicznego wejdzie nam więcej sosu. Najważniejsze jest jednak zmiękczenie wstępne wszystkich kości w rybie, które praktycznie nikną po dalszej obróbce cieplnej - styerylizacji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-823079
Udostępnij na innych stronach

W punkcie 4.1.1. masz to wyjaśnione. Działanie temperaturą 100 st.C przez określony czas (temperatura pary wyższa), pięknie zmiękcza cały szkielecik ryby.

Jest jeszcze jedna ważna przyczyna. Po parowaniu, mięso ryby staje się miękkie i dzięki temu łątwo je oddzielić od kości, choć te są zmiękczone, ale wyczuwalne. To jest przydatne przy produkcji konserw z mięsa ryb rozdrobnionych.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-823082
Udostępnij na innych stronach

Bo tak jest. To tzw. Wyciek cieplny.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-823085
Udostępnij na innych stronach

 

 

wylewałem z puszek nie czystą wodę lecz też to co ryba oddała.

Celem parownia jest częściowe pozbycie się wody z mięsa ryby.

Wielkość tego wycieku jest przewidziana w każdym szczegółowym przepisie: podaje się ilość ryby surowej w puszce, ilość ryby parowanej.

Różnicę uzupełnia się sosem lub zalewą. Jest to ok. 20-25% ryby surowej.

Myślę, że wstepnie pozbawiona wody ryba jest bardziej zwarta po procesie sterylizacji. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-823107
Udostępnij na innych stronach

"Myślę, że wstepnie pozbawiona wody ryba jest bardziej zwarta po procesie sterylizacji." 

Ja czasem jak robie jakas rybe mrozona w jakims sosie w piekarniku , to wsadzam sama rybe wpierw zeby pozbyc sie tej wody dopiero pozniej zalewam sosem , duzo lepszy smak , nie taki rozwodniony.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-823180
Udostępnij na innych stronach

Tylko że nr 48 opisany jako polędwica, to chyba karkówka. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/146/#findComment-824620
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.