electra Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4126 Opublikowano 23 Marca 2019 Pasztet z orzechami laskowymi badz wloskimi Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4127 Opublikowano 23 Marca 2019 Może "Bielska"? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4128 Opublikowano 23 Marca 2019 (edytowane) Z grubo rozdrobnionych - kiełbasa szlachty , a z drobno to mortadela - co Ci przepis kiedyś podesłałem . Obie kiełby mają być w grubych naturalnych osłonkach ( kątnice wołowe ), a dla tych co mają uraz do takich możesz dać sztuczne "identyczne z naturalnym'' . Edytowane 23 Marca 2019 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4129 Opublikowano 23 Marca 2019 Może "Bielska"? Świetna kiełbasa, tylko wymaga użycia drogiej wołowiny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4130 Opublikowano 24 Marca 2019 Może "Bielska"? Namiary na przepis proszę. a z drobno to mortadela - co Ci przepis kiedyś podesłałem Tak, zapomniałem o niej. Ricotta z wczoraj... Koźlak w butelkach. I oscypki... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4131 Opublikowano 24 Marca 2019 Ciekawa kiełbasa na grilla, przepis @redzeda:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page-29?do=findComment&comment=563545Robiłam tę kiełbasę i rodzina się zajadała - coś nowego, ciekawego[Dodano: 24 mar 2019 - 17:45]Kiełbasa bielska: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4132 Opublikowano 24 Marca 2019 Ciekawa kiełbasa na grilla, Ciekawa, można w sezonie zrobić, dla Pałaców czy hoteli 4 i 5 *, zwykli zjadacze raczej pochłoną znikome ilości. Kiełbasa bielska: Wyliczyłem koszt surowca i pozostałych składników, to około 24zł netto za kilogram - nie byłby to tani asortyment. Ocsypki gotowe - wydajność mniejsza niż poprzednio. A to mostek wołowy - miało być pastrami wg. Tusiaczka, ale....Zapeklowałem peklosolą 19 stycznia i leżało zapakowane próżniowo leżało do poprzedniej niedzieli, niecałe dwa miesiące. Nie otwierając w zeszłą niedzielę parzyłem wolno przez 12 godzin, temp. od 50 do 70 stopni. Dziś otworzyłem i jest wołowina bez przypraw na kanapki. Teraz w planie porterówka, wykorzystam Portera, którego warzyłem w 2017 roku. Jakiś ciekawy przepisna ten trunek macie? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4133 Opublikowano 25 Marca 2019 Witam, ja w sprawie Twoich serków, u nas w górach to gołka bo wykonana z mleka krowiegonazwa oscypek jest zarezerwowana dla produktu z minimum 40% zawartością mleka owczegoa wykonywać je mogą bacowie którzy mają odpowiednie uprawnieniamoże tego nie wiedziałeś,ale wiem że na tym portalu dba się o prawidłowe nazewnictwo np. elementów mięsnychwięc myślę że inne nazwy też powinny być prawidłowo używanepozdrawiam z gór Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4134 Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) Witam, ja w sprawie Twoich serków, u nas w górach to gołka bo wykonana z mleka krowiego nazwa oscypek jest zarezerwowana dla produktu z minimum 40% zawartością mleka owczego Łoj tam łojtam , łu nas w Sopocie łatwiej o prawie łoscypek i kierpce z ciupagą z pozdro z Sopotu niż o śledzia prosto z kutra . Łoszukujecie z tymi łoscypkami ceprów jak tylko możecie , ale ponoć dudki nie śmierdzą . Syn był z ekipą Prezydenta Sopotu w Zakopcu i widział jak kelnerki zlewały resztki z kielonków do grzańca by za chwilę był podany na stoły . Powiadomił mnie o tym i doradziłem Jemu by wsypał do swojego grzańca tyle soli ile jest na stołach i podziękował . Zawartość trafiła do gara i .... wiadomo . Miny szefa kuchni i kelnerek bezcenne . Edytowane 25 Marca 2019 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4135 Opublikowano 25 Marca 2019 Henio... a Koryciny z koryta... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4136 Opublikowano 25 Marca 2019 Henio jak zawsze z humorem, ale kolega ma rację i nic na to nie poradzisz.Rzeczywistości nie da się zaklinać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4137 Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) Syn był z ekipą Prezydenta Sopotu w Zakopcu i widział jak kelnerki zlewały resztki z kielonków do grzańca by za chwilę był podany na stoły . Powiadomił mnie o tym i doradziłem Jemu by wsypał do swojego grzańca tyle soli ile jest na stołach i podziękował . Zawartość trafiła do gara i .... wiadomo . Miny szefa kuchni i kelnerek bezcenne . Henio,aż się to źle czyta....niestety ludzi bez honoru i godności coraz więcej przybywa w społeczeństwie,no cóż to się wynosi z domu wraz z wychowaniem,nie ma na to tłumaczenia że oni z biednej rodziny itp.po prostu ludzie bez tożsamości,ba inni pracownicy tegożlokalu to jeszcze akceptują o matko boska co za nacja....zjeść smaczny obiad w Za... to loteria na skale kraju,lepiej do dziadziusia do kefce pójść ot co. Edytowane 25 Marca 2019 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4138 Opublikowano 25 Marca 2019 u nas w górach to gołka bo wykonana z mleka krowiego nazwa oscypek jest zarezerwowana dla produktu z minimum 40% zawartością mleka owczego a wykonywać je mogą bacowie którzy mają odpowiednie uprawnienia Wszystko to prawda, poza jednym... . Ile trwa laktacja u owiec, ile owca dziennie da mleka, ile % mleka owczego idzie do oscypków? Baco ile dajecie tego owczego mleka do tych oscypków, pytam? No kankę... Pytam dalej - jaką kankę i na ile tego krowiego mleka takanka idzie? No kanka 2 litry , a krowiego będzie z 500 litrów. Tak -robię gołki, ale jeszcze nikt moich serków tak nie nazwał. Dwaj kucharze rodem z Włoch, biorą czasem ricottę, mówią, że lepsza niż u nich, i na szczęście mówią prawdziwa ricotta.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4139 Opublikowano 26 Marca 2019 Proponuje nowa nazwe KROSCYPKI KRO = Krowa oczywiscie chodzi o rodzaj mlekaSCYPKI = Oscypki no to wiadomo o co chodzi KRO+SCYPKI = KROSCYPKI Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4140 Opublikowano 26 Marca 2019 Tak -robię gołki, mówią prawdziwa ricotta.... Bo gołki zwane łoscypkami albo odwrotnie są smaczne - i tak naprawde baaardzo jestem ciekaw czy większość krytykantów potrafi je rozróżnić . A ricotta - przecie jest prawdziwa Piotrze - rób jak robisz czy łoscypkopodobne bedą gołe czy łoscypane najważniejsze by były zdrowe i smaczne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4141 Opublikowano 26 Marca 2019 Z tego wynika ze nawet prawdziwy "oscypek" po 30 października nie jest oscypkiem to znaczy jak jest w sprzedaży bo jak w domu "se " leży to chyba jest " Podczas rejestracji jednoznacznie określone zostały parametry oscypka (m.in. maksymalna zawartość domieszki mleka krów rasy czerwonej – na 40%) oraz gminy, w których może być produkowany. Ser może być wyrabiany wyłącznie w okresie od maja do września, zaś sprzedawany do końca października. Powinien ważyć od 60 do 80 dag i mierzyć od 17 do 23 cm[2].Gminy w których może być produkowany:Województwo śląskiew powiecie cieszyńskim – Istebna,w powiecie żywieckim: Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Jeleśnia, Koszarawa i Ujsoły,Województwo małopolskiepowiat nowotarski,powiat tatrzański,w powiecie suskim – gmina Zawoja i Bystra-Sidzina,w powiecie limanowskim – gmina Niedźwiedź i część gminy Kamienica oraz sołectwa w gminie Mszana Dolna, Raba Niżna, Olszówka, Lubomierz, Łostówka i Łętowe,w powiecie nowosądeckim gminy: Piwniczna, Muszyna i Krynica-Zdrój. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4142 Opublikowano 26 Marca 2019 (edytowane) Czy trzeba coś dodawać do tematu po obejrzeniu tego filmu? Edytowane 26 Marca 2019 przez MariuszB Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4143 Opublikowano 26 Marca 2019 Dzisiaj już nie ma czegoś takiego jak zwykła, ludzka przyzwoitość. Wokoło liczy się tylko mamona.Ale jedno trzeba im przyznać - w niejednym markecie trzeba szukać pracownika ze świecą, a tu 4 kobiety pilnują "regionalnego interesu" Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4144 Opublikowano 26 Marca 2019 Swoją drogą to nie ma tylu owiec w całej Europie żeby zgodnie z tą normą zrobić taką ilość "oscypków" co się w samym Zakopanym jako "prawdziwe" łoscypki sprzedaje... to takie cudowne rozmnożenie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4145 Opublikowano 26 Marca 2019 Dziś serków z mleka krowiego rasy nie czerwonej nie robiłem... w sobotę... A dziś parówki... Jałowcowa i Lisiecka ... i odrobina metki Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4146 Opublikowano 31 Marca 2019 Wczoraj zrobiłem krOscypki, czyli gołki lub inaczej ser podpuszczkowy z mleka krowiego podwędzany. Tym razem eksperyment - z mleka schłodzonego. Zaopatrzywszy się w wężykściągnąłem sobie z pojemnika 30 litrów zimnego mleka. Dalej wszystko jak przy gołkach się potoczyło... Wydajność końcowa - 40 gram ricotty więcej, 20 gram oscypka mniej niż przyrobieniu z mleka ciepłego bezpośrednio po udoju. Wniosek - na wydajność nie ma wpływu czy mleko ciepłe czy wychłodzone. Foty zrobione, ale po kabelek nie chce mi się iść, może i lepiej, nie będę drażnić fotami oscypkowych ortodoksów. I co najważniejsze zacząłem znów bawić się w grę - serki. Trzeba będzie wkrótce przejść na wyższy level, może korbacze, koryciński i goudę zrobić. Potem kolejne wyzwania, w moimdomowym piwnicznym atelier, jest coraz cieplej, warunki do serów coraz lepsze. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-627978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4147 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Wczoraj wróciłem ze szpitala, czwarta operacja usunięcia kamienia odlewowego z nerki i jeszcze kawałek zostało, ale i tak o 17-tejpojechałem po cieplutkie mleko. No i kroscypki już w solance, jak zwykle 30 litrów mleka poszło na produkcję, ricotta też dynda w chuście na świeżym powietrzu, rześka noc będzie. Nie muszę dodać, że w czasie tworzenia skrzepu, godzinka snu zaliczona, bomlichy jakoś tym razem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-628439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #4148 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 pis zaczynam się martwić Ciebie - może trochę sfolguj ( choć wiem ,że to nie tak łatwo ) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-628446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #4149 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 lichy jakoś tym razem. Piotrze - każda operacja to nie żarty - i żadne dźwiganie .ZDROWIA Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-628453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #4150 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Wczoraj wróciłem ze szpitala, czwarta operacja usunięcia kamienia odlewowego z nerki i jeszcze kawałek zostało..............godzinka snu zaliczona, bomlichy jakoś tym razem. No chłopie , zdrowia i mocy ... też wiem coś o tym i nie przeginaj z robotą . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/166/#findComment-628456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.