pis67 Opublikowano 19 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4026 Opublikowano 19 Marca 2019 Z jakich mięśni ją robisz? Mięśni nie wyodrębniam szczegółowo - głównie tzw. górna zrazowa. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-626969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4027 Opublikowano 19 Marca 2019 (edytowane) Podział półtuszy wieprzowej na elementy i ich użyteczność kulinarna: Szynka - 20% - tylna część tuszy bez dolnego odcinka kończyny. Zawiera mięśnie: półbłoniasty (górna zrazowa), czworogłowy (myszka), dwugłowy (dolna zrazowa), półbłoniasty (ligawa), pośladkowe (ogonówka) oraz kości: miednicy i udową. Wszechstronne zastosowanie technologiczne i kulinarne; Edytowane 19 Marca 2019 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-626972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4028 Opublikowano 19 Marca 2019 półbłoniasty (ligawa) Powinno być "półścięgnisty" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-626973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4029 Opublikowano 20 Marca 2019 Aniu to jest cytat z :http://ksow.pl/fileadmin/user_upload/ksow.pl/Projekty_z_konkursu_I_KSOW/szkolenie/P_Charakt-_towaroz_-_mieso.pdfNie jestem uprawniony do korekty. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-626977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4030 Opublikowano 20 Marca 2019 Str.79 - jest ewidentna pomyłka, dwukrotnie użyte jest określenie "m. półbłoniasty".Aby nie zaśmiecać tematu kol. @pis67 zrobię tutaj za jakiś czas porządek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-626980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4031 Opublikowano 21 Marca 2019 Ostatnio kupiłem takie mięsko, cena przystępna, a nazwali to : dolna zrazowa bez ligawy. Ciekawe co to jest ten dynks, odstający z boku? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4032 Opublikowano 21 Marca 2019 Ostatnio kupiłem takie mięsko, cena przystępna, a nazwali to : dolna zrazowa bez ligawy Ktoś pomylił się i dopisał do literki "z"- "be". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4033 Opublikowano 21 Marca 2019 Kiełbasa z fileta kurczaka... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4034 Opublikowano 22 Marca 2019 Plan na jutro po krótkiej pracy :-Koźlaka w butelki zapakować-oscypki i ricottę zrobić - udój 17-ta , teraz robię z 30-tu litrów mleka, jak robiłem z 50-ciu, w jeden gar się nie mieściło, a na dwa gary,zachodu za wiele. Szukam inspiracji, muszę zrobić jakieś nowe kiełbaski, co by klienci trochę innych smaków złapali. Ostatnio do listy wyrobów dołączyłemmielonkę wieprzową i wieprzowo-drobiową oraz Lisiecką.No to czekam na Wasze pomysły.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4035 Opublikowano 23 Marca 2019 Pasztet z orzechami laskowymi badz wloskimi Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4036 Opublikowano 23 Marca 2019 Może "Bielska"? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4037 Opublikowano 23 Marca 2019 (edytowane) Z grubo rozdrobnionych - kiełbasa szlachty , a z drobno to mortadela - co Ci przepis kiedyś podesłałem . Obie kiełby mają być w grubych naturalnych osłonkach ( kątnice wołowe ), a dla tych co mają uraz do takich możesz dać sztuczne "identyczne z naturalnym'' . Edytowane 23 Marca 2019 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4038 Opublikowano 23 Marca 2019 Może "Bielska"? Świetna kiełbasa, tylko wymaga użycia drogiej wołowiny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4039 Opublikowano 24 Marca 2019 Może "Bielska"? Namiary na przepis proszę. a z drobno to mortadela - co Ci przepis kiedyś podesłałem Tak, zapomniałem o niej. Ricotta z wczoraj... Koźlak w butelkach. I oscypki... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4040 Opublikowano 24 Marca 2019 Ciekawa kiełbasa na grilla, przepis @redzeda:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page-29?do=findComment&comment=563545Robiłam tę kiełbasę i rodzina się zajadała - coś nowego, ciekawego[Dodano: 24 mar 2019 - 17:45]Kiełbasa bielska: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4041 Opublikowano 24 Marca 2019 Ciekawa kiełbasa na grilla, Ciekawa, można w sezonie zrobić, dla Pałaców czy hoteli 4 i 5 *, zwykli zjadacze raczej pochłoną znikome ilości. Kiełbasa bielska: Wyliczyłem koszt surowca i pozostałych składników, to około 24zł netto za kilogram - nie byłby to tani asortyment. Ocsypki gotowe - wydajność mniejsza niż poprzednio. A to mostek wołowy - miało być pastrami wg. Tusiaczka, ale....Zapeklowałem peklosolą 19 stycznia i leżało zapakowane próżniowo leżało do poprzedniej niedzieli, niecałe dwa miesiące. Nie otwierając w zeszłą niedzielę parzyłem wolno przez 12 godzin, temp. od 50 do 70 stopni. Dziś otworzyłem i jest wołowina bez przypraw na kanapki. Teraz w planie porterówka, wykorzystam Portera, którego warzyłem w 2017 roku. Jakiś ciekawy przepisna ten trunek macie? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4042 Opublikowano 25 Marca 2019 Witam, ja w sprawie Twoich serków, u nas w górach to gołka bo wykonana z mleka krowiegonazwa oscypek jest zarezerwowana dla produktu z minimum 40% zawartością mleka owczegoa wykonywać je mogą bacowie którzy mają odpowiednie uprawnieniamoże tego nie wiedziałeś,ale wiem że na tym portalu dba się o prawidłowe nazewnictwo np. elementów mięsnychwięc myślę że inne nazwy też powinny być prawidłowo używanepozdrawiam z gór Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4043 Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) Witam, ja w sprawie Twoich serków, u nas w górach to gołka bo wykonana z mleka krowiego nazwa oscypek jest zarezerwowana dla produktu z minimum 40% zawartością mleka owczego Łoj tam łojtam , łu nas w Sopocie łatwiej o prawie łoscypek i kierpce z ciupagą z pozdro z Sopotu niż o śledzia prosto z kutra . Łoszukujecie z tymi łoscypkami ceprów jak tylko możecie , ale ponoć dudki nie śmierdzą . Syn był z ekipą Prezydenta Sopotu w Zakopcu i widział jak kelnerki zlewały resztki z kielonków do grzańca by za chwilę był podany na stoły . Powiadomił mnie o tym i doradziłem Jemu by wsypał do swojego grzańca tyle soli ile jest na stołach i podziękował . Zawartość trafiła do gara i .... wiadomo . Miny szefa kuchni i kelnerek bezcenne . Edytowane 25 Marca 2019 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4044 Opublikowano 25 Marca 2019 Henio... a Koryciny z koryta... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4045 Opublikowano 25 Marca 2019 Henio jak zawsze z humorem, ale kolega ma rację i nic na to nie poradzisz.Rzeczywistości nie da się zaklinać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4046 Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) Syn był z ekipą Prezydenta Sopotu w Zakopcu i widział jak kelnerki zlewały resztki z kielonków do grzańca by za chwilę był podany na stoły . Powiadomił mnie o tym i doradziłem Jemu by wsypał do swojego grzańca tyle soli ile jest na stołach i podziękował . Zawartość trafiła do gara i .... wiadomo . Miny szefa kuchni i kelnerek bezcenne . Henio,aż się to źle czyta....niestety ludzi bez honoru i godności coraz więcej przybywa w społeczeństwie,no cóż to się wynosi z domu wraz z wychowaniem,nie ma na to tłumaczenia że oni z biednej rodziny itp.po prostu ludzie bez tożsamości,ba inni pracownicy tegożlokalu to jeszcze akceptują o matko boska co za nacja....zjeść smaczny obiad w Za... to loteria na skale kraju,lepiej do dziadziusia do kefce pójść ot co. Edytowane 25 Marca 2019 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4047 Opublikowano 25 Marca 2019 u nas w górach to gołka bo wykonana z mleka krowiego nazwa oscypek jest zarezerwowana dla produktu z minimum 40% zawartością mleka owczego a wykonywać je mogą bacowie którzy mają odpowiednie uprawnienia Wszystko to prawda, poza jednym... . Ile trwa laktacja u owiec, ile owca dziennie da mleka, ile % mleka owczego idzie do oscypków? Baco ile dajecie tego owczego mleka do tych oscypków, pytam? No kankę... Pytam dalej - jaką kankę i na ile tego krowiego mleka takanka idzie? No kanka 2 litry , a krowiego będzie z 500 litrów. Tak -robię gołki, ale jeszcze nikt moich serków tak nie nazwał. Dwaj kucharze rodem z Włoch, biorą czasem ricottę, mówią, że lepsza niż u nich, i na szczęście mówią prawdziwa ricotta.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sla100 Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4048 Opublikowano 26 Marca 2019 Proponuje nowa nazwe KROSCYPKI KRO = Krowa oczywiscie chodzi o rodzaj mlekaSCYPKI = Oscypki no to wiadomo o co chodzi KRO+SCYPKI = KROSCYPKI Cytuj „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4049 Opublikowano 26 Marca 2019 Tak -robię gołki, mówią prawdziwa ricotta.... Bo gołki zwane łoscypkami albo odwrotnie są smaczne - i tak naprawde baaardzo jestem ciekaw czy większość krytykantów potrafi je rozróżnić . A ricotta - przecie jest prawdziwa Piotrze - rób jak robisz czy łoscypkopodobne bedą gołe czy łoscypane najważniejsze by były zdrowe i smaczne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4050 Opublikowano 26 Marca 2019 Z tego wynika ze nawet prawdziwy "oscypek" po 30 października nie jest oscypkiem to znaczy jak jest w sprzedaży bo jak w domu "se " leży to chyba jest " Podczas rejestracji jednoznacznie określone zostały parametry oscypka (m.in. maksymalna zawartość domieszki mleka krów rasy czerwonej – na 40%) oraz gminy, w których może być produkowany. Ser może być wyrabiany wyłącznie w okresie od maja do września, zaś sprzedawany do końca października. Powinien ważyć od 60 do 80 dag i mierzyć od 17 do 23 cm[2].Gminy w których może być produkowany:Województwo śląskiew powiecie cieszyńskim – Istebna,w powiecie żywieckim: Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Jeleśnia, Koszarawa i Ujsoły,Województwo małopolskiepowiat nowotarski,powiat tatrzański,w powiecie suskim – gmina Zawoja i Bystra-Sidzina,w powiecie limanowskim – gmina Niedźwiedź i część gminy Kamienica oraz sołectwa w gminie Mszana Dolna, Raba Niżna, Olszówka, Lubomierz, Łostówka i Łętowe,w powiecie nowosądeckim gminy: Piwniczna, Muszyna i Krynica-Zdrój. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.