Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Z jakich mięśni ją robisz?

 

Mięśni nie wyodrębniam szczegółowo - głównie tzw. górna zrazowa.  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-626969
Udostępnij na innych stronach

:rolleyes:

Podział półtuszy wieprzowej na elementy i ich użyteczność kulinarna:  Szynka - 20% - tylna część tuszy bez dolnego odcinka kończyny. Zawiera mięśnie: półbłoniasty (górna zrazowa), czworogłowy (myszka), dwugłowy (dolna zrazowa), półbłoniasty (ligawa), pośladkowe (ogonówka) oraz kości: miednicy i udową. Wszechstronne zastosowanie technologiczne i kulinarne;
Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-626972
Udostępnij na innych stronach

 

 

półbłoniasty (ligawa)

Powinno być "półścięgnisty"  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-626973
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-626977
Udostępnij na innych stronach

Str.79 - jest ewidentna pomyłka, dwukrotnie użyte jest określenie "m. półbłoniasty".

Aby nie zaśmiecać tematu kol. @pis67 zrobię tutaj za jakiś czas porządek.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-626980
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio kupiłem takie mięsko, cena przystępna, a nazwali to : dolna zrazowa bez ligawy. Ciekawe co to jest ten dynks, odstający z boku?

 

:cool:

post-41160-0-29843500-1553184381_thumb.jpg

post-41160-0-94276200-1553184407_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627057
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatnio kupiłem takie mięsko, cena przystępna, a nazwali to : dolna zrazowa bez ligawy
Ktoś pomylił się i dopisał do literki "z"- "be".
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627071
Udostępnij na innych stronach

Plan na jutro po krótkiej pracy :

-Koźlaka w butelki zapakować

-oscypki i ricottę zrobić - udój 17-ta , teraz robię z 30-tu litrów mleka, jak robiłem z 50-ciu, w jeden gar się nie mieściło, a na dwa gary,

zachodu za wiele.  :cool:

Szukam inspiracji, muszę zrobić jakieś nowe kiełbaski, co by klienci trochę innych smaków złapali. Ostatnio do listy wyrobów dołączyłem

mielonkę wieprzową i wieprzowo-drobiową oraz Lisiecką.

No to czekam na Wasze pomysły....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627172
Udostępnij na innych stronach

Pasztet z orzechami laskowymi badz wloskimi  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627192
Udostępnij na innych stronach

Może "Bielska"?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627212
Udostępnij na innych stronach

Z grubo rozdrobnionych - kiełbasa szlachty   , a z drobno to mortadela  - co Ci przepis kiedyś podesłałem .

 

Obie kiełby mają być w grubych naturalnych osłonkach ( kątnice wołowe ), a dla tych co mają uraz do takich możesz dać sztuczne "identyczne z naturalnym'' .

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627218
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może "Bielska"?

Świetna kiełbasa, tylko wymaga użycia drogiej wołowiny.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627226
Udostępnij na innych stronach

Może "Bielska"?

 

 

Namiary na przepis proszę. :cool:

 

 

a z drobno to mortadela - co Ci przepis kiedyś podesłałem

 

 

Tak, zapomniałem o niej. :cool:

 

Ricotta z wczoraj...

 

post-41160-0-01556800-1553444751_thumb.jpg

 

Koźlak w butelkach.

 

post-41160-0-17830400-1553444789_thumb.jpg

 

I oscypki...

 

post-41160-0-52913200-1553444815_thumb.jpg

 

post-41160-0-40900200-1553444843_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627297
Udostępnij na innych stronach

Ciekawa kiełbasa na grilla, przepis @redzeda:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page-29?do=findComment&comment=563545

Robiłam tę kiełbasę i rodzina się zajadała - coś nowego, ciekawego


[Dodano: 24 mar 2019 - 17:45]

Kiełbasa bielska:

post-40040-0-45262500-1553445898_thumb.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627299
Udostępnij na innych stronach

Ciekawa kiełbasa na grilla,

 

 

Ciekawa, można w sezonie zrobić, dla Pałaców czy hoteli 4 i 5 *, zwykli zjadacze raczej pochłoną znikome ilości. :cool:

 

 

Kiełbasa bielska:

 

 

Wyliczyłem koszt surowca i pozostałych składników, to około 24zł netto za kilogram - nie byłby to tani asortyment.  :cool:

 

 

Ocsypki gotowe - wydajność mniejsza niż poprzednio.

 

post-41160-0-89462100-1553455438_thumb.jpg

 

A to mostek wołowy - miało być pastrami wg. Tusiaczka, ale....

Zapeklowałem peklosolą 19 stycznia i leżało zapakowane próżniowo  leżało do poprzedniej niedzieli, niecałe dwa miesiące. Nie otwierając w zeszłą niedzielę parzyłem wolno przez 12 godzin, temp. od 50 do 70 stopni. Dziś otworzyłem i jest wołowina bez przypraw na kanapki.  :cool:

 

post-41160-0-29614300-1553455464_thumb.jpg

 

Teraz w planie porterówka, wykorzystam Portera, którego warzyłem w 2017 roku. Jakiś ciekawy przepis

na ten trunek macie? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627312
Udostępnij na innych stronach

Witam, ja w sprawie Twoich serków, u nas w górach to gołka bo wykonana z mleka krowiego

nazwa oscypek jest zarezerwowana dla produktu z minimum 40% zawartością mleka owczego

a wykonywać je mogą bacowie którzy mają odpowiednie uprawnienia

może tego nie wiedziałeś,ale wiem że na tym portalu dba się o prawidłowe nazewnictwo np. elementów mięsnych

więc myślę że inne nazwy też powinny być prawidłowo używane

pozdrawiam z gór Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627424
Udostępnij na innych stronach

Witam, ja w sprawie Twoich serków, u nas w górach to gołka bo wykonana z mleka krowiego nazwa oscypek jest zarezerwowana dla produktu z minimum 40% zawartością mleka owczego

 

 Łoj tam łojtam , łu nas w Sopocie łatwiej o prawie łoscypek i kierpce z ciupagą z pozdro z Sopotu niż o śledzia prosto z kutra . Łoszukujecie z tymi łoscypkami ceprów jak tylko możecie , ale ponoć dudki nie śmierdzą . Syn był z ekipą Prezydenta Sopotu w Zakopcu i widział jak kelnerki zlewały resztki z kielonków do grzańca by za chwilę był podany na stoły . Powiadomił mnie o tym i doradziłem Jemu by wsypał do swojego grzańca tyle soli ile jest na stołach i podziękował . Zawartość trafiła do gara i .... wiadomo . Miny szefa kuchni i kelnerek bezcenne . 

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627426
Udostępnij na innych stronach

Henio jak zawsze z humorem, ale kolega ma rację i nic na to nie poradzisz.Rzeczywistości nie da się zaklinać. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627431
Udostępnij na innych stronach

 

 

Syn był z ekipą Prezydenta Sopotu w Zakopcu i widział jak kelnerki zlewały resztki z kielonków do grzańca by za chwilę był podany na stoły . Powiadomił mnie o tym i doradziłem Jemu by wsypał do swojego grzańca tyle soli ile jest na stołach i podziękował . Zawartość trafiła do gara i .... wiadomo . Miny szefa kuchni i kelnerek bezcenne . 

 

Henio,aż się to źle czyta....niestety ludzi bez honoru i godności coraz więcej przybywa w społeczeństwie,no cóż to się wynosi z domu wraz z wychowaniem,nie ma na to tłumaczenia że oni z biednej rodziny itp.po prostu ludzie bez tożsamości,ba inni pracownicy tegoż

lokalu to jeszcze akceptują o matko boska co za nacja....zjeść smaczny obiad w Za... to loteria na skale kraju,lepiej do dziadziusia do kefce pójść ot co.

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627436
Udostępnij na innych stronach

 

 

u nas w górach to gołka bo wykonana z mleka krowiego nazwa oscypek jest zarezerwowana dla produktu z minimum 40% zawartością mleka owczego a wykonywać je mogą bacowie którzy mają odpowiednie uprawnienia

 

Wszystko to prawda, poza jednym...   .  Ile trwa laktacja u owiec, ile owca dziennie da mleka, ile % mleka owczego idzie do oscypków?

 

Baco ile dajecie tego owczego mleka do tych oscypków, pytam?  No kankę...   Pytam dalej - jaką kankę i na ile tego krowiego mleka ta

kanka idzie?  No kanka 2 litry , a krowiego będzie z 500 litrów. :cool:

 

Tak -robię gołki, ale jeszcze nikt moich serków tak nie nazwał. :cool:

 

Dwaj kucharze rodem z Włoch, biorą czasem ricottę, mówią, że lepsza niż u nich, i na szczęście mówią prawdziwa ricotta....   :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627443
Udostępnij na innych stronach

Proponuje nowa nazwe KROSCYPKI

 

KRO = Krowa oczywiscie chodzi o rodzaj mleka

SCYPKI = Oscypki no to wiadomo o co chodzi 

 

 

KRO+SCYPKI = KROSCYPKI

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627447
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak -robię gołki,

 

mówią prawdziwa ricotta....
Bo gołki zwane łoscypkami albo odwrotnie są smaczne - i tak naprawde baaardzo jestem ciekaw czy większość krytykantów potrafi je rozróżnić . A ricotta - przecie jest prawdziwa :thumbsup:  :clap:  Piotrze - rób jak robisz  :thumbsup: czy łoscypkopodobne bedą gołe czy łoscypane ;) najważniejsze by były zdrowe i smaczne 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627463
Udostępnij na innych stronach

  Z tego wynika ze nawet prawdziwy "oscypek" po 30 października  nie jest oscypkiem :) to znaczy jak jest w sprzedaży bo jak w domu "se " leży to chyba jest  :)

 

 

" Podczas rejestracji jednoznacznie określone zostały parametry oscypka (m.in. maksymalna zawartość domieszki mleka krów rasy czerwonej – na 40%) oraz gminy, w których może być produkowany. Ser może być wyrabiany wyłącznie w okresie od maja do września, zaś sprzedawany do końca października. Powinien ważyć od 60 do 80 dag i mierzyć od 17 do 23 cm[2].

Gminy w których może być produkowany:

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-627480
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.