Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Czy te słoiczki z paprykarzem pasteryzujesz? Jeśli tak to przez jaki czas i ile mogą później posiedzieć w chłodnym?

 

Tak, pasteryzuję - 50-60 minut - 80stopni - w chłodzie - lodówka - jest jeszcze jeden słoik, pewnie ok. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-595010
Udostępnij na innych stronach

Parówki - robię pięć razy w tygodniu....   nie pytajcie dlaczego?  :cool: 

 

post-41160-0-31451500-1523815488_thumb.jpg

 

Dziś po obiadku pierwszy raz w tym roku zasiadłem za sterami roweru, w towarzystwie najstarszej córki, 10 kilometrów - 25 minut, pełny luzik, zero zmęczenia,  jest forma. Może to był pierwszy i ostatni raz - zobaczy się...  :cool:  Po tym w butelki poszedł pils czeski, warka nr 75. :cool:  

 

post-41160-0-67291600-1523815539_thumb.jpg

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-595414
Udostępnij na innych stronach

 

 

10 kilometrów - 25 minut,

Czyli średnia prędkość 24 km/h .

Hm ... co tu napisać ... podziwim córkę  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-595422
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli średnia prędkość 24 km/h .

 

Piękny asfalt, piękna pogoda, w jedną stronę jechałem pierwszy, z powrotem córka - jechała szybciej, widziałem to na liczniku....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-595434
Udostępnij na innych stronach

A masz gdzie trzymać tą warkę 75. Bo jak nie to mogę podjechać i zabrać na przechowanie do swojej. :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-595482
Udostępnij na innych stronach

A masz gdzie trzymać tą warkę 75. Bo jak nie to mogę podjechać i zabrać na przechowanie do swojej. :D

Podłączam się do pytania. Jak masz problem z miejscem chętnie go rozwiążę:).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-595508
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Można przepis ?

 

Solanka 11% - 24 godziny - używam peklosoli - większa trwałość, wędzenie = 1-2 godziny, ciepły dym, parzenie do 72 stopni w środku wyrobu

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-600399
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Metka cebulowa

 

Mięso wp. kl.II 90/10 5kg - z szynki, 20-21g/kg peklosól - peklowanie 48 do 120godzin 2-3stopnie

 

Sitko 5mm

Przyprawy na kg mięsa:

 

Cebula suszona 4g -rozdrobniona - młynek do kawy....

Pieprz czarny mielony - 3g

Mieszanie - zmielone mięso, pieprz, cebula, woda- 0,4litra - krótko.

Napełnić osłonki poliamidowe - do metki.

Pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin, metka z szarej, zrobi się intensywnie czerwona. Po tym do lodówki

-trwałość 7 dni w temp do 4 stopni. :cool:

Można użyć cebuli świeżej- 5g/kg, trwałość nieco krótsza. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601015
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso wp. kl.II 90/10
 

Takie chude?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601018
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie to za chuda to metka. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601059
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie też za chuda. :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601061
Udostępnij na innych stronach

Chyba że weźmiemy mięso ze starszej sztuki z bardzo dużą ilością tłuszczu śródmięśniowego bo jak sądzę te 10% to tłuszcz zewnętrzny.Tylko problem polega na tym gdzie znaleźć taką świnkę bo obecne są wyścigowe beztłuszczowe.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601067
Udostępnij na innych stronach

 

 

gdzie znaleźć taką świnkę

Jak to gdzie, u Piotrka w NML. :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601070
Udostępnij na innych stronach

Takie chude?

Jak dla mnie to za chuda to metka.

Dla mnie też za chuda. :)

Chyba że weźmiemy mięso ze starszej sztuki z bardzo dużą ilością tłuszczu śródmięśniowego bo jak sądzę te 10% to tłuszcz zewnętrzny.

Wiem, że chuda, ale w dzisiejszej modzie fit, towar na czasie. Można zrobić z większą ilością tłuszczu, kręcenie nosem konsumenta zapewnione,

no chyba że, zaprawimy mięsko barwnikami i wtedy mamy chude i w dodatku tanie. :cool:

 

Obecnie dopracowuję przepis na metkę cebulową tatarską, będzie jeszcze mniej tłuszczu. :cool:

 

Przepis na sukces - mało tłuszczu, szczególnie ukrytego, zero konserwantów i innych śmieci, naturalne przyprawy.

Proponuję zrobić sobie 0,5kg metki według przepisu, który przedstawiłem, na próbę, w miseczkę bez napychania w osłonkę. :cool:

 

Gwarantuję, nie będzie za chuda.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601121
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proponuję zrobić sobie 0,5kg metki według przepisu, który przedstawiłem, na próbę, w miseczkę bez napychania w osłonkę.

 

A jak to podwędzić bez osłonki? :( , ale to małe piwo.Co do przepisu to pokazał nam autor metkę dla mas nie dla smakoszy metki.Ja rozumiem ,że jak się prowadzi masarnię to żeby mieć zbyt trzeba robić wyroby pod gust klientów, ale my robimy dla siebie i ja pozostanę przy metce z mielonego wędzonego boczku  i podgardla bo to tłuszcz jest nośnikiem smaku o czym przeciętny kupujący nie ma pojęcia.Nieraz jak mam ładną wędzoną pachwinę to z niej też robię metkę.Zauważyć należy ,że metka Kostka od której zaczęła się ta dyskusja też do chudych nie należy

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601135
Udostępnij na innych stronach

Mięso wp. kl.II 90/10 - Mięso wp kl I ma dopuszczalną  większą ilość tłuszczu. Wyobrażam sobie że to są małe kawałki chudego mięsa bez tłuszczu ,ale tak małe że nie można by było z tego mięsa zrobić k. szynkowej dlatego zaliczono do kl II.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601146
Udostępnij na innych stronach

A jak to podwędzić bez osłonki?

Piszecie chyba o cebulowej ,więc... ;)

Tak, piszemy o cebulowej, której nigdy nie wędziłem...., która to chudą jest i zawsze była. :cool:

 

A metka prawdziwa, to zupełnie inny model, który wkrótce przedstawię. :cool:

 

 

.Co do przepisu to pokazał nam autor metkę dla mas nie dla smakoszy metki.Ja rozumiem ,że jak się prowadzi masarnię to żeby mieć zbyt trzeba robić wyroby pod gust klientów, ale my robimy dla siebie i ja pozostanę przy metce z mielonego wędzonego boczku i podgardla bo to tłuszcz jest nośnikiem smaku o czym przeciętny kupujący nie ma pojęcia.

Arkadiuszu, dla mas to robią inni, ja robię dla koneserów i wymagających klientów, którzy wbrew temu co piszesz wiedzą sporo

o tłuszczu.... . A masarnia, cóż, nie przeszkadza mi w wytwarzaniu dobrych wyrobów - zapewne wiesz, że jesteśmy jedynym zakładem

w W-M, który w produkcji nie stosuje żadnego syfu, i tego się trzymam. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601226
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proponuję zrobić sobie 0,5kg metki według przepisu,

Wczoraj zapeklowałam 1kg mięsa i w weekend będzie degustacja rodzinna. 

Obawiam sie, że będzie trochę mało, bo najstarszy wnuk konsumuje na jedno posiedzenie 0,5 kg tatara a ta metka na pewno mu spasuje :D 

Ale czy 0,4l wody na kg mięsa to nie jest jakaś pomyłka?

Jeszcze jedno pytanie: czy przed mieleniem podmrażamy mięso?

Z góry dziekuję za dodatkowe instrukcje  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601238
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.