pis67 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4026 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Czy te słoiczki z paprykarzem pasteryzujesz? Jeśli tak to przez jaki czas i ile mogą później posiedzieć w chłodnym? Tak, pasteryzuję - 50-60 minut - 80stopni - w chłodzie - lodówka - jest jeszcze jeden słoik, pewnie ok. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-595010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4027 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Parówki - robię pięć razy w tygodniu.... nie pytajcie dlaczego? Dziś po obiadku pierwszy raz w tym roku zasiadłem za sterami roweru, w towarzystwie najstarszej córki, 10 kilometrów - 25 minut, pełny luzik, zero zmęczenia, jest forma. Może to był pierwszy i ostatni raz - zobaczy się... Po tym w butelki poszedł pils czeski, warka nr 75. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-595414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4028 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 jest forma I tak trzymaj Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-595415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4029 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 pis67, Jesteś niesamowity - w produjkcji i nie tylko! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-595417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4030 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 10 kilometrów - 25 minut, Czyli średnia prędkość 24 km/h .Hm ... co tu napisać ... podziwim córkę Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-595422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4031 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Czyli średnia prędkość 24 km/h . Piękny asfalt, piękna pogoda, w jedną stronę jechałem pierwszy, z powrotem córka - jechała szybciej, widziałem to na liczniku.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-595434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4032 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 A masz gdzie trzymać tą warkę 75. Bo jak nie to mogę podjechać i zabrać na przechowanie do swojej. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-595482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4033 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 A masz gdzie trzymać tą warkę 75. Bo jak nie to mogę podjechać i zabrać na przechowanie do swojej. Podłączam się do pytania. Jak masz problem z miejscem chętnie go rozwiążę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-595508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 17 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4034 Opublikowano 17 Czerwca 2018 (edytowane) Filet z kurczaka wędzony i parzony Właśnie taki potrzebuję Można przepis ? Edytowane 17 Czerwca 2018 przez rarytasik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-600355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4035 Opublikowano 17 Czerwca 2018 Można przepis ? Solanka 11% - 24 godziny - używam peklosoli - większa trwałość, wędzenie = 1-2 godziny, ciepły dym, parzenie do 72 stopni w środku wyrobu Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-600399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 17 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4036 Opublikowano 17 Czerwca 2018 Dziękuję, tak chyba zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-600400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4037 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Metka cebulowa Mięso wp. kl.II 90/10 5kg - z szynki, 20-21g/kg peklosól - peklowanie 48 do 120godzin 2-3stopnie Sitko 5mm Przyprawy na kg mięsa: Cebula suszona 4g -rozdrobniona - młynek do kawy.... Pieprz czarny mielony - 3g Mieszanie - zmielone mięso, pieprz, cebula, woda- 0,4litra - krótko. Napełnić osłonki poliamidowe - do metki. Pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin, metka z szarej, zrobi się intensywnie czerwona. Po tym do lodówki -trwałość 7 dni w temp do 4 stopni. Można użyć cebuli świeżej- 5g/kg, trwałość nieco krótsza. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4038 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Mięso wp. kl.II 90/10 Takie chude? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4039 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Jak dla mnie to za chuda to metka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4040 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Dla mnie też za chuda. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4041 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Chyba że weźmiemy mięso ze starszej sztuki z bardzo dużą ilością tłuszczu śródmięśniowego bo jak sądzę te 10% to tłuszcz zewnętrzny.Tylko problem polega na tym gdzie znaleźć taką świnkę bo obecne są wyścigowe beztłuszczowe. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4042 Opublikowano 26 Czerwca 2018 gdzie znaleźć taką świnkę Jak to gdzie, u Piotrka w NML. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4043 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Takie chude? Jak dla mnie to za chuda to metka. Dla mnie też za chuda. Chyba że weźmiemy mięso ze starszej sztuki z bardzo dużą ilością tłuszczu śródmięśniowego bo jak sądzę te 10% to tłuszcz zewnętrzny. Wiem, że chuda, ale w dzisiejszej modzie fit, towar na czasie. Można zrobić z większą ilością tłuszczu, kręcenie nosem konsumenta zapewnione, no chyba że, zaprawimy mięsko barwnikami i wtedy mamy chude i w dodatku tanie. Obecnie dopracowuję przepis na metkę cebulową tatarską, będzie jeszcze mniej tłuszczu. Przepis na sukces - mało tłuszczu, szczególnie ukrytego, zero konserwantów i innych śmieci, naturalne przyprawy. Proponuję zrobić sobie 0,5kg metki według przepisu, który przedstawiłem, na próbę, w miseczkę bez napychania w osłonkę. Gwarantuję, nie będzie za chuda.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4044 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Proponuję zrobić sobie 0,5kg metki według przepisu, który przedstawiłem, na próbę, w miseczkę bez napychania w osłonkę. A jak to podwędzić bez osłonki? , ale to małe piwo.Co do przepisu to pokazał nam autor metkę dla mas nie dla smakoszy metki.Ja rozumiem ,że jak się prowadzi masarnię to żeby mieć zbyt trzeba robić wyroby pod gust klientów, ale my robimy dla siebie i ja pozostanę przy metce z mielonego wędzonego boczku i podgardla bo to tłuszcz jest nośnikiem smaku o czym przeciętny kupujący nie ma pojęcia.Nieraz jak mam ładną wędzoną pachwinę to z niej też robię metkę.Zauważyć należy ,że metka Kostka od której zaczęła się ta dyskusja też do chudych nie należy Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4045 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Mięso wp. kl.II 90/10 - Mięso wp kl I ma dopuszczalną większą ilość tłuszczu. Wyobrażam sobie że to są małe kawałki chudego mięsa bez tłuszczu ,ale tak małe że nie można by było z tego mięsa zrobić k. szynkowej dlatego zaliczono do kl II. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4046 Opublikowano 27 Czerwca 2018 A jak to podwędzić bez osłonki? Piszecie chyba o cebulowej ,więc... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4047 Opublikowano 27 Czerwca 2018 A jak to podwędzić bez osłonki?Piszecie chyba o cebulowej ,więc... Tak, piszemy o cebulowej, której nigdy nie wędziłem...., która to chudą jest i zawsze była. A metka prawdziwa, to zupełnie inny model, który wkrótce przedstawię. .Co do przepisu to pokazał nam autor metkę dla mas nie dla smakoszy metki.Ja rozumiem ,że jak się prowadzi masarnię to żeby mieć zbyt trzeba robić wyroby pod gust klientów, ale my robimy dla siebie i ja pozostanę przy metce z mielonego wędzonego boczku i podgardla bo to tłuszcz jest nośnikiem smaku o czym przeciętny kupujący nie ma pojęcia. Arkadiuszu, dla mas to robią inni, ja robię dla koneserów i wymagających klientów, którzy wbrew temu co piszesz wiedzą sporo o tłuszczu.... . A masarnia, cóż, nie przeszkadza mi w wytwarzaniu dobrych wyrobów - zapewne wiesz, że jesteśmy jedynym zakładem w W-M, który w produkcji nie stosuje żadnego syfu, i tego się trzymam. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4048 Opublikowano 28 Czerwca 2018 w produkcji nie stosuje żadnego syfu, i tego się trzymam. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4049 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Proponuję zrobić sobie 0,5kg metki według przepisu, Wczoraj zapeklowałam 1kg mięsa i w weekend będzie degustacja rodzinna. Obawiam sie, że będzie trochę mało, bo najstarszy wnuk konsumuje na jedno posiedzenie 0,5 kg tatara a ta metka na pewno mu spasuje Ale czy 0,4l wody na kg mięsa to nie jest jakaś pomyłka?Jeszcze jedno pytanie: czy przed mieleniem podmrażamy mięso?Z góry dziekuję za dodatkowe instrukcje Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4050 Opublikowano 28 Czerwca 2018 czy 0,4l wody na kg mięsa to nie jest jakaś pomyłka? 0,4 l /5 kg mięsa Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/162/#findComment-601239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.