Maxell Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Marca 2010 Prosiłbym, abyście w tym temacie wyrażali swe opinie o książkach, które zostały przez nas wybrane do wysyłki. Czy dobór Wam odpowiada, jaką wartość dla Was przedstawiają, czy i na ile są pomocne itp. Te opinie będą miały znaczący wpływ na kompletowanie następnych zestawów wysyłkowych. Zapraszam do dyskusji.Przy okazji jeszcze raz przypomnę, by nie przesyłać kopii dalej i nikomu nie przekazywać linków i haseł. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tegwoj Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Marca 2010 Witam!Moja opinia krótka: KOPALNIA WIEDZY dla takich laików jak ja. Zapoznaję się dokładnie dopiero z pierwszą przesyłką, pozostałe to tylko po łebkach przejrzane. Ale wszystkie to lektura obowiązkowa dla każdego. Wybór jak najbardziej właściwy.Z uwag, hmm, może by gdzieś zrobić przyklejony temat z tytułami i autorami książek opisanymi dla jakiego stopnia zaawansowania wędzarniczego są skierowane.PozdrawiamTegwoj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Marca 2010 Moja opinia krótka: KOPALNIA WIEDZY dla takich laików jak jaDołączam się do wypowiedzi kolegi. Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Marca 2010 Wybór jak najbardziej właściwy.Też tak uważam. Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Marca 2010 Dołączam się do wypowiedzi kolegi. Również się pod tym podpisuję :smile: szkoda tylko że lat nie idzie cofnąć :sad: Nie jestem w stanie tego wszystkiego nawet w najmniejszym stopniu przyswoić . Szare komóry musiał bym podmienić na nowe :grin: Pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Marca 2010 Wszystkie pozycje na 100 % trafione.Ogromne podziękowania dla Maxella, Siary i wszystkich zaangażowanych w sprawę :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Marca 2010 Wszystkie pozycje na 100 % trafione. Ogromne podziękowania dla Maxella, Siary i wszystkich zaangażowanych w sprawę :grin:Pozwól roj61, że się podpiszę pod Twoimi słowami :smile: Już nawet wiem co to rozbratel, antrykot, szponder :tongue: :grin: Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Marca 2010 Zapisałem się na cały księgozbiór, otrzymałem dzisiaj "16" jak dla mnie bomba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Marca 2010 Szesnastka już w zastosowaniu.Z niecierpliwością czekam na resztę.Pomysł fantastyczny.Duże podziękowania dla wszystkich zaangażowanych w tą pracę. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Marca 2010 ,,16"-tki dostałem tylko 3 cześć ale pomocna i trafiona. Co do,, przetwórstwa mięsa"-ta książkę miałem w szkole zawodowej na przedmiocie technologia przetwórstwa mięsa,zapomniałem o niej ale ściągając 1 cześć przypomniało mi się o niej i o jeszcze jednej,, Surowce dla przetwórstwa mięsa ( W Maciejewski). Musze ja poszukać i mogę udostępnić. Czy będą zainteresowani?? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Marca 2010 Nawet nie spodziewacie sie, jak sie ciesze ze mam dostep do tych lektur. Dla mnie te ksiazki sa "Bialymi krukami", kupienie tych pozycji jest prawie niemozliwe. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam Yogi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Marca 2010 To że kupno tych książek jest prawie niemożliwe to wiem doskonale :grin: Ja też dołączam się że, książki się przydadzą i niektóre wzbogaciły moją kolekcję. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajasc Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Marca 2010 Witam wszystkich z"16'' już jeden przepis wypróbowałem serdelki ,wyszły bardzo dobrze książka bardzo przydatna dla wszystkich co chcą sami robić wędliny.Miałem już kiedyś taką książkę ale pozbyłem się jej nieroztropnie, ale dzięki kolegom mam ją znowu teraz wiem jaka to skarbnica wiedzy.Pozostałe książki myślę że też będą ciekawe i przydatne. zajasc Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzyka51 Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Marca 2010 Mogę tylko potwierdzić wypowiedzi poprzedników .Mam już dwie pozycje i jak dla mnie, to oprócz forum podstawa wiedzy o wyrobie wędlin. Dziękuje wszystkim ,którzy przyczynili się do możliwości korzystania z takich żródeł wiedzy. Miłego wieczoru jerzyka51 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Marca 2010 Wszystkie pozycje bardzo przydatne i niestety nie da się ich pozyskać inną drogą. Wielkie dzięki dla osób zaangażowanych w dystrybucję. Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Marca 2010 Wszystkie pozycje super sprawa.A w szczególności "16" (jak na razie najlepsza pozycja).Podziękowania dla osób zaangażowanych. :smile: POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Marca 2010 Książki bardzo wartościowe, Hitem dla wszystkich jest na pewno 16. Krótki wstęp i bardzo dużo receptur od razu z instrukcją produkcji , wszystko zwięźle napisane . W przepisach wewnętrznych 21 tego nie będziemy mieli, rozbite to jest na 4 części , receptury ,normy zużycia, przebieg procesu produkcyjnego i normy branżowe. Niewygodne to jest bo trzeba szukaćPrawie wszystko to samo co w 16 - trochę więcej receptur i bardziej rozbudowany opis produkcyjny dodatkowo dołożono normy CRS ,,S.CH''. Szczególnie miłą niespodzianką jest dla mnie Przetwórstwo mięsa w pytaniach i odpowiedziach Poszepczyńskiego, ponieważ na jego książkach uczyłem się zawodu. Pozycja bardzo wartościowa przenosząca w tamte lata i w ten park maszynowy. można powiedzieć mała encyklopedia. Ciekawą pozycją jest Zbiór przepisów dla masarń szkoda że nie zawarto w niej opisu wędzenia i parzenia wyrobów. Wszystkim młodym polecam dokładne przejrzenie str.102-105 podane są tam ceny wtedy regulowane .Polecam szczególnie porównać ceny smalcu i słoniny do kiełbas i mięs. Wtedy wiadomo co było wartościowe. Składam podziękowania za te pozycje. Pozdrawiam Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-104440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Marca 2010 Ja szesnastkę wykorzystuję od zawsze. Po wielu doświadczeniach z przepisami wiem jedno - dodaję znacznie więcej przypraw niż w recepturach. A tak na marginesie nawet nie wiem jak ściągnąć mam te książki. :shock: Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-104457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Marca 2010 Ja rowniez bardzo dziękuję za książki. Dzisiaj ściągnęłam "Zbiór przepisów dla masarń". Chwilkę przejrzałam a tak w ogóle każdą wolną chwilę poświęcam na studiowanie tych zagadnień i już miałabym ochotę zrobić coś nowego , tylko kto to zje?Ostatnio, gdy robiłam białą kiełbasę bardzo się "zaszportałam" , sami wiecie ,no ale potwierdza się powiedzenie, że kto pyta nie błądzi i wiem już o wiele więcej. A książki jeszcze dodatkowo mnie dokształcają. Jeszcze raz dziękuję. Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-104458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Im więcej zasysam mądrych książek tym mniej wiedzy posiadam!!! Technologia wędzenia ryb dotyczy raczej sposobu wydajności produkcji i zaopatrzenia. Wędzenie mięsa i ryb Z. Lenartowicza zamieszcza w książce szereg przepisów "cytowanych" dotyczących możliwości wędzenia na produkowanym przez siebie sprzęcie, czyli wszystko na tak i nie ważne czy zdrowe i trwałe. Cudo same zalety, kto chce niech spróbuje, ja się nie podejmę bo nie mam miejsca na utylizację. Wędzenie mięsa i ryb tłumaczenie Egon Binder jest jasną i konkretną bezpieczną książką dużo wnoszącą. Branżowe nasze również nie mają zastrzeżeń, tylko należy adaptować do własnych warunków. Nikt nie jest doskonały i zawsze można potknąć się na cytatach, przedrukach jeżeli nie jest się tym kierunku fachowcem. Bardzo dobrym uzupełnieniem jest książka Podstawy i procesy wędzenia W I Kurko. z której książki wynika, że dymo-generator Borniaka jest wzorowany - zasada działania na generatorze Jelenicza. Nie mylić konstrukcji mechanicznej i rozwiązania. Oczywiście wędzenie w wysokich temperaturach przyśpieszające proces wędzenia w przemyśle jest podyktowane wydajnością i kosztami. Jednak produkty są nie trwałe. Nie muszę dodawać, że temperatury w takich wędzarniach nie osiąga się w paleniskach trocin czy generatorach dymu, a jest stosowany dodatkowy nadmuch gorącego powietrza o odpowiedniej wilgotności i grzałki. Pozostańmy na ziemi i naszych budowlach. Wędzenie na "dymarkach" w temperaturach w/g przepisów niektórych producentów sprzętu, opartych parametrach o przemysłowe przepisy i wędzarnia jest szaleństwem. Żeby utrzymać temp 120 st należy w domowych wędzarniach ( w przeważających konstrukcjach z długimi rurami ) spalać drewno blisko 800 st i więcej. Co za tym idzie dym po wyżej 400 st zaczyna mieć aromaty - węglowodory policykliczne bardzo szkodliwe. Więc jedno wydanie książki zaprzecza drugiemu. Trzymajmy się branżowych wydań i książek bezpiecznych mówiących o wyrobach, a nie o zaletach sprzętu i dołączonych przepisów- wydawanych przez producentów blaszanych "dymarków". Egon Binder w swojej książce najlepiej dostosował materiał do domowych warunków na której to książce, można się wzorować. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-108086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Bardzo wartościową pozycją jest - Produkcja Wędlin - Opisująca poszczególne procesy produkcyjne jak i również materiały pomocnicze i przyprawy. Dodatkowo przenosi nasz w lata produkcji najlepszych naszych wędlin. Opisy krótkie ,treściwe wyjaśniające konkretnie wiele dylematów z którymi się borykaliśmy na forum, często powodujące zażarte dyskusje - Stężenia solanek i ich wpływ na szybkość peklowania , ilość solanki przy peklowaniu mokrym może wynosić 50- 60% co w konsekwencji nie trzeba przewracać, przekładać peklowanych kawałków mięs itd.. Polecam. Pozdrawiam Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-109125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 czy ma może ktoś tą pozycję? Dostałem ofertę na zakup cena 79zł. Czy warta jest tej ceny? ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-156677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Jest to pierwszy zbiór przepisów na wyroby w języku polskim .Pozycja ciekawa, Przykład Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-156683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi