Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Prosiłbym, abyście w tym temacie wyrażali swe opinie o książkach, które zostały przez nas wybrane do wysyłki. Czy dobór Wam odpowiada, jaką wartość dla Was przedstawiają, czy i na ile są pomocne itp.

Te opinie będą miały znaczący wpływ na kompletowanie następnych zestawów wysyłkowych. Zapraszam do dyskusji.

Przy okazji jeszcze raz przypomnę, by nie przesyłać kopii dalej i nikomu nie przekazywać linków i haseł.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Moja opinia krótka: KOPALNIA WIEDZY dla takich laików jak ja. Zapoznaję się dokładnie dopiero z pierwszą przesyłką, pozostałe to tylko po łebkach przejrzane. Ale wszystkie to lektura obowiązkowa dla każdego. Wybór jak najbardziej właściwy.

Z uwag, hmm, może by gdzieś zrobić przyklejony temat z tytułami i autorami książek opisanymi dla jakiego stopnia zaawansowania wędzarniczego są skierowane.

Pozdrawiam

Tegwoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103279
Udostępnij na innych stronach

Dołączam się do wypowiedzi kolegi.

 

Również się pod tym podpisuję :smile: szkoda tylko że lat nie idzie cofnąć :sad: Nie jestem w stanie tego wszystkiego nawet w najmniejszym stopniu przyswoić . Szare komóry musiał bym podmienić na nowe :grin:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103291
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie pozycje na 100 % trafione.

Ogromne podziękowania dla Maxella, Siary i wszystkich zaangażowanych w sprawę :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103292
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie pozycje na 100 % trafione.

Ogromne podziękowania dla Maxella, Siary i wszystkich zaangażowanych w sprawę :grin:

Pozwól roj61, że się podpiszę pod Twoimi słowami :smile:

 

Już nawet wiem co to rozbratel, antrykot, szponder :tongue: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103358
Udostępnij na innych stronach

Szesnastka już w zastosowaniu.Z niecierpliwością czekam na resztę.Pomysł fantastyczny.Duże podziękowania dla wszystkich zaangażowanych w tą pracę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103388
Udostępnij na innych stronach

,,16"-tki dostałem tylko 3 cześć ale pomocna i trafiona. Co do,, przetwórstwa mięsa"-ta książkę miałem w szkole zawodowej na przedmiocie technologia przetwórstwa mięsa,zapomniałem o niej ale ściągając 1 cześć przypomniało mi się o niej i o jeszcze jednej,, Surowce dla przetwórstwa mięsa ( W Maciejewski). Musze ja poszukać i mogę udostępnić. Czy będą zainteresowani??
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103390
Udostępnij na innych stronach

Nawet nie spodziewacie sie, jak sie ciesze ze mam dostep do tych lektur. Dla mnie te ksiazki sa "Bialymi krukami", kupienie tych pozycji jest prawie niemozliwe. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam Yogi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103402
Udostępnij na innych stronach

To że kupno tych książek jest prawie niemożliwe to wiem doskonale :grin:

Ja też dołączam się że, książki się przydadzą i niektóre wzbogaciły moją kolekcję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103409
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich z"16'' już jeden przepis wypróbowałem serdelki ,wyszły bardzo dobrze książka bardzo przydatna dla wszystkich co chcą sami robić wędliny.Miałem już kiedyś taką książkę ale pozbyłem się jej nieroztropnie, ale dzięki kolegom mam ją znowu teraz wiem jaka to skarbnica wiedzy.Pozostałe książki myślę że też będą ciekawe i przydatne.
zajasc
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103415
Udostępnij na innych stronach

Mogę tylko potwierdzić wypowiedzi poprzedników .Mam już dwie pozycje i jak dla mnie, to oprócz forum podstawa wiedzy o wyrobie wędlin. Dziękuje wszystkim ,którzy przyczynili się do możliwości korzystania z takich żródeł wiedzy.

Miłego wieczoru jerzyka51

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103431
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie pozycje bardzo przydatne i niestety nie da się ich pozyskać inną drogą.

Wielkie dzięki dla osób zaangażowanych w dystrybucję.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-103438
Udostępnij na innych stronach

Książki bardzo wartościowe, Hitem dla wszystkich jest na pewno 16. Krótki wstęp i bardzo dużo receptur od razu z instrukcją produkcji , wszystko zwięźle napisane . W przepisach wewnętrznych 21 tego nie będziemy mieli, rozbite to jest na 4 części , receptury ,normy zużycia, przebieg procesu produkcyjnego i normy branżowe. Niewygodne to jest bo trzeba szukać

Prawie wszystko to samo co w 16 - trochę więcej receptur i bardziej rozbudowany opis produkcyjny dodatkowo dołożono normy CRS ,,S.CH''. Szczególnie miłą niespodzianką jest dla mnie Przetwórstwo mięsa w pytaniach i odpowiedziach Poszepczyńskiego, ponieważ na jego książkach uczyłem się zawodu. Pozycja bardzo wartościowa przenosząca w tamte lata i w ten park maszynowy. można powiedzieć mała encyklopedia. Ciekawą pozycją jest Zbiór przepisów dla masarń szkoda że nie zawarto w niej opisu wędzenia i parzenia wyrobów. Wszystkim młodym polecam dokładne przejrzenie str.102-105 podane są tam ceny wtedy regulowane .Polecam szczególnie porównać ceny smalcu i słoniny do kiełbas i mięs. Wtedy wiadomo co było wartościowe. Składam podziękowania za te pozycje. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-104440
Udostępnij na innych stronach

Ja szesnastkę wykorzystuję od zawsze. Po wielu doświadczeniach z przepisami wiem jedno - dodaję znacznie więcej przypraw niż w recepturach. :cool: A tak na marginesie nawet nie wiem jak ściągnąć mam te książki. :shock:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-104457
Udostępnij na innych stronach

Ja rowniez bardzo dziękuję za książki. Dzisiaj ściągnęłam "Zbiór przepisów dla masarń". Chwilkę przejrzałam a tak w ogóle każdą wolną chwilę poświęcam na studiowanie tych zagadnień i już miałabym ochotę zrobić coś nowego , tylko kto to zje?Ostatnio, gdy robiłam białą kiełbasę bardzo się "zaszportałam" :cry: , sami wiecie ,no ale potwierdza się powiedzenie, że kto pyta nie błądzi i wiem już o wiele więcej. A książki jeszcze dodatkowo mnie dokształcają. Jeszcze raz dziękuję.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-104458
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Im więcej zasysam mądrych książek tym mniej wiedzy posiadam!!! Technologia wędzenia ryb dotyczy raczej sposobu wydajności produkcji i zaopatrzenia. Wędzenie mięsa i ryb Z. Lenartowicza zamieszcza w książce szereg przepisów "cytowanych" dotyczących możliwości wędzenia na produkowanym przez siebie sprzęcie, czyli wszystko na tak i nie ważne czy zdrowe i trwałe. Cudo same zalety, kto chce niech spróbuje, ja się nie podejmę bo nie mam miejsca na utylizację. Wędzenie mięsa i ryb tłumaczenie Egon Binder jest jasną i konkretną bezpieczną książką dużo wnoszącą. Branżowe nasze również nie mają zastrzeżeń, tylko należy adaptować do własnych warunków. Nikt nie jest doskonały i zawsze można potknąć się na cytatach, przedrukach jeżeli nie jest się tym kierunku fachowcem. Bardzo dobrym uzupełnieniem jest książka Podstawy i procesy wędzenia W I Kurko. z której książki wynika, że dymo-generator Borniaka jest wzorowany - zasada działania na generatorze Jelenicza. Nie mylić konstrukcji mechanicznej i rozwiązania. Oczywiście wędzenie w wysokich temperaturach przyśpieszające proces wędzenia w przemyśle jest podyktowane wydajnością i kosztami. Jednak produkty są nie trwałe. Nie muszę dodawać, że temperatury w takich wędzarniach nie osiąga się w paleniskach trocin czy generatorach dymu, a jest stosowany dodatkowy nadmuch gorącego powietrza o odpowiedniej wilgotności i grzałki. Pozostańmy na ziemi i naszych budowlach. Wędzenie na "dymarkach" w temperaturach w/g przepisów niektórych producentów sprzętu, opartych parametrach o przemysłowe przepisy i wędzarnia jest szaleństwem. Żeby utrzymać temp 120 st należy w domowych wędzarniach ( w przeważających konstrukcjach z długimi rurami ) spalać drewno blisko 800 st i więcej. Co za tym idzie dym po wyżej 400 st zaczyna mieć aromaty - węglowodory policykliczne bardzo szkodliwe. Więc jedno wydanie książki zaprzecza drugiemu. Trzymajmy się branżowych wydań i książek bezpiecznych mówiących o wyrobach, a nie o zaletach sprzętu i dołączonych przepisów- wydawanych przez producentów blaszanych "dymarków". Egon Binder w swojej książce najlepiej dostosował materiał do domowych warunków na której to książce, można się wzorować.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-108086
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Bardzo wartościową pozycją jest - Produkcja Wędlin - Opisująca poszczególne procesy produkcyjne jak i również materiały pomocnicze i przyprawy. Dodatkowo przenosi nasz w lata produkcji najlepszych naszych wędlin. Opisy krótkie ,treściwe wyjaśniające konkretnie wiele dylematów z którymi się borykaliśmy na forum, często powodujące zażarte dyskusje - Stężenia solanek i ich wpływ na szybkość peklowania , ilość solanki przy peklowaniu mokrym może wynosić 50- 60% co w konsekwencji nie trzeba przewracać, przekładać peklowanych kawałków mięs itd.. Polecam. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-109125
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Jest to pierwszy zbiór przepisów na wyroby w języku polskim .Pozycja ciekawa, Przykład

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3810-opinie-o-wybranych-ksi%C4%85%C5%BCkach/#findComment-156683
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.