Radek. Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 7 Stycznia 2011 pewnie będziesz miał imprezę dzisiaj :tongue: Już mam :grin: . Taką jednoosobową. Jak to słomiany wdowiec :wink: . Do tej pory parzyłem wszystko od razu , a nadwyżkę mroziłem . Ale wiem , że Twój sposób też jest często praktykowany. Nie mam porównania , ale trzeba będzie spróbować. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Już można jeść :grin: :wink: . Ja właśnie to robię :thumbsup: . Radek ni i :clap: , tak pytam z ciekawości , ile majeranku dajesz na kilogram mięsa na kiełbaskę białą :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 7 Stycznia 2011 po nadzianiu sparzę kilka kiełbasek i zjem , a resztę poporcjuję w woreczki i zamrożę. Ja robię dokładnie tak jak Piotruś :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 7 Stycznia 2011 ile majeranku dajesz na kilogram mięsa na kiełbaskę białą :question: Andrzeju na 11,3 kg dałem: Majeranek 50 g Pieprz 50 g Czosnek 110 g Sól 220 g Woda 1 l. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Majeranek 50 g Tak tylko pytałem :smile: Dzięki . Ja daję obecnie trochę mniej majeranku do białej , około 1g/kg mięsa . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Ja daję obecnie trochę mniej majeranku do białej , około 1g/kg mięsa . Za każdym razem ciut zmniejszałem ilość majeranku. Ale chyba doszedłem do optimum ( dla mnie ) . Dość aromatyczna przyprawa... W całej chałupie przyjemnie pachnie :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Ja parzę białą przed wydaniem na stół. Posłuchaj PePe.Mam porównanie.Lepsza parzona tuż przed degustacją. Moje proporcje to: Sól-20g/kg Pieprz-1g/kg Majeranek-1g/kg Czosnek-2g/kg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Ja to sie tu kompleksów nabawie Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Dzisiaj Biała :grin: :thumbsup: :thumbsup: ale ilość prawie hurtowa :lol: Już można jeść :grin: :wink: . Ja właśnie to robię :thumbsup: . :devil: kto ma ten je :grin: Uwaga Zbóju W przyszłym roku kupuję piekarnik . Nie opędzisz się ode mnie :grin:Tak tylko napiszę, że "przyszły rok" już mamy :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Tak tylko napiszę, że "przyszły rok" już mamy :grin: No dobra :grin: . Na razie mam obiecany dostęp do piekarnika :wink: . Ale co swoje to swoje. I tak już się dziwnie na mnie patrzą jak zaglądam ,co tam akurat moja szefowa piecze :grin: . Wygania mnie z kuchni. Myślę , że czas połączyć siły :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 5 Lutego 2011 Po dłuższej przerwie i ja coś zrobiłem :grin: . Najpierw uwędziłem dwie polędwice i dwa balerony. W międzyczasie sprasowałem dwie szynki. Cztery szynki wisiały na kiju. Wiatr je niźle suszył. Na stole w prasce jest baleron. Teraz już się parzy. Szynki już w wędzarni , ale sparzę je jutro , bo kiedyś muszę spać :wink: . Może jeszcze z tym baleronem sznurowanym się dzisiaj uporam. Informacja dla Zbójaszka :grin: . Szyneczki ważą po około 2,5 kg i te10 kg wsadu to takie optimum. Na konto fotek które obiecałem zrobić , moja szefowa Hania bardzo ładnie wyszorowała wędzarkę. Jestem jej bardzo wdzięczny :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 5 Lutego 2011 Ładne i na pewno smakowite te Twoje wyroby :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 5 Lutego 2011 Informacja dla Zbójaszka :grin:Dzięki wielkie Radziu, teraz już wiem na czym stoję :grin: Jak prasujesz po wędzeniu to "gołe" mięso wkładasz do praski czy owijasz w folię?? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 5 Lutego 2011 Jak prasujesz po wędzeniu to "gołe" mięso wkładasz do praski czy owijasz w folię?? Praskę wykładam rozciętym wzdłuż rękawem. Potem łatwo wyjąć. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 5 Lutego 2011 W międzyczasie sprasowałem dwie szynki.witam szyneczki prasowane wyszły re-we-la-cy-jnie :clap: :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 5 Lutego 2011 Praskę wykładam rozciętym wzdłuż rękawem. Potem łatwo wyjąć. Radku rozumiem że woda nie zakrywa całej praski tylko sięga do ....? no właśnie dokąd :question: a może zalewasz ją całą :question: Za wyroby :clap: :clap: :clap: Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 5 Lutego 2011 Jak by zalał całą to miałby wodę w wyrobie.Ja nie zalewam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 5 Lutego 2011 Jak by zalał całą to miałby wodę w wyrobie. Wcześniej Radek prasował baleron wędzony a teraz szynkę,jak parzymy wędzonki bez praski to są całe zanurzone stąd moje pytanie. Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 5 Lutego 2011 Ja przed parzeniem w prasce zawijam wędzonki w rękaw piekarniczy, nie ma obawy , że wypłyną soki. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 6 Lutego 2011 Za miłe słowa Wszystkim dziękuję :grin: :grin: Już można jeść :grin: :wink: Prasowany baleron na przekroju ma dziurki :rolleyes: . Hmm..Trzeba szybko zjeść i nie będzie dziurek :wink: . Z tym problemu nie będzie , bo dzisiaj " dzieci " wpadają na parę dni do "ojców" :grin: :grin: A dzieci wciągają wszystko :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 6 Lutego 2011 Już można jeść :grin: :wink: :grin: normalnie poczułem się zaproszony ale żeby to człowiek po sąsiedzku mieszkał, tak chociaż przez płot :rolleyes: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 6 Lutego 2011 Prasowany baleron na przekroju ma dziurki O co chodzi, jak możesz mnie uswiadomić z tym prasowaniem baleronu? To kilka kawałków prasujesz razem? Bo wyglada w przekroju jak by był z jednego kawałka mięsa... to po co prasować? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 7 Lutego 2011 O co chodzi, jak możesz mnie uswiadomić z tym prasowaniem baleronu? To kilka kawałków prasujesz razem? Bo wyglada w przekroju jak by był z jednego kawałka mięsa... to po co prasować? Dla mnie korzyści jest kilka. Ten jest najważniejszy - mogę ciaśniej rozmieścić wędzonki w Borniaku. Baleron do prasowania wyjmuję wcześniej i wkładam do praski. Wtedy rozluźnia się w wędzarni. W czasie gdy baleron się prasuje , reszta wędzonek spokojnie dochodzi. Po drugie nie muszę sznurować , choć to żaden problem , bo teraz idzie mi szybko :grin: A po trzecie , zawsze to coś oryginalnego :wink: . W sklepie chyba nigdy nie widziałem. P.S. Wosiu , prasuję w gęsiarce i wody jest pod rant praski. W miarę jak woda odparuje , to uzupełniam stopniowo gorącą . W Bukowinie Ci pokażę :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 7 Lutego 2011 Bardzo ładne wędzonki. :clap: :thumbsup: Już można jeść To pokrój i częstuj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 7 Lutego 2011 Cho, cho Kolego. Po zlociku wszystko będziesz miał wymiecione. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.