Radek. Opublikowano 27 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2676 Opublikowano 27 Listopada 2020 Kiedy będzie przekrój? Polędwica jak przypuszczałem ma lekkie pierścienie. Problemu z tego robić nie będę . Osłonki już zdjęte i będą pakowane w vacum.Co do kiełbasy... Baardzo fajna kiełbasa, taka w łapę i w musztardę, albo z wody . Drugi raz nie wędziłem.Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-685709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2677 Opublikowano 27 Listopada 2020 Miło wpaść na chwilę do Ciebie , każda wizyta połączona z napadem głodu i ślinotokiem Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-685729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2678 Opublikowano 27 Listopada 2020 Na dojrzewających się nie znam ,nie mam warunków aby spróbować ale taką kiełbasę w łapę to lubię zrobić. Sama karkówka? Jakie fi siatki i jaka maszynka? Gorczyca w całości czy dla podostrzenia smaku trochę mielonej? Tak w ogóle jak możesz to daj przepisik . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-685740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2679 Opublikowano 27 Listopada 2020 Radek gratulacje Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-685764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2680 Opublikowano 28 Listopada 2020 Radek,jak zwykle wspaniale wyroby. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-685796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2681 Opublikowano 28 Listopada 2020 Miło wpaść na chwilę do Ciebie , każda wizyta połączona z napadem głodu i ślinotokiem Bardzo miłe odwiedziny Na dojrzewających się nie znam ,nie mam warunków aby spróbować ale taką kiełbasę w łapę to lubię zrobić. Sama karkówka? Jakie fi siatki i jaka maszynka? Gorczyca w całości czy dla podostrzenia smaku trochę mielonej? Tak w ogóle jak możesz to daj przepisik . Sama karkówka. Maszynka 12, a sitka fi 18 mm i 8 mm. Gorczyca w całości. Zobacz przepis Jackaw21 na kiełbasę z karkówki. U mnie zmiany kosmetyczne. Radek gratulacje Bardzo dziękuję . ,jak zwykle wspaniale wyroby. Małgosiu bardzo dziękuję ! Pancetta lekko podwędzana. Będzie wisiała w komorze ... aż będzie dobra .Polędwica Lonzino już w Vacum.A tak było za oknem przed południem, bo teraz śnieg pada. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-685813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2682 Opublikowano 28 Listopada 2020 Mistrzostwo. . Co bym dał żeby u mnie był śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-685856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2683 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Mistrzostwo. . Co bym dał żeby u mnie był śnieg. Do tego "mistrzostwa" to jeszcze trochę, ale dziękuję . Śnieg i ja bardzo lubię . Fuet. Inspiracją był przepis z książki Weissa. Przepis podobny, ale jednak różny.Skład : Szynka ISłonina – 20 % wagi szynki Przyprawy na 1 kg. Peklosól – 28gPieprz biały – 5gCzosnek świeży – 10gGlukoza - 3gWino białe wytrawne – 40 mlKultury SHI-59 – zgodnie z instrukcją Mięso z tłuszczem rozdrobnione na maszynce 12 i sitku 6 mm. Jelito wp. 32/34.Do tej pory wszystkie salami które robiłem, były z kulturami SBL-48. W tym roku kilka razy użyję innej kultury. Zobaczę jaka jest różnica.Całość wyrabiana tak, jak salami.Zamierzam Dojrzewać Fuet w temp powyżej 24*C. U mnie to będzie około 25,5*C i liczę na pH około 5,0, 5,1. I jak zwykle kilka fotek Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2684 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Po około 32 godzinach, pH spadło do 5,1. Od zeszłego roku beczka zdaje egzamin, chociaż wlot mógłby być troszkę szerszy. Pojemnik z wodą, grzałka z termostatem 25 W, foliowa torba na wierzch i właściwie można dowolne ustawić parametry fermentowania.Fuet już w komorze i tak jak redzed i nie będę go zaszczepiał pleśnią. Salami które robiłem w zeszłym sezonie, bardzo fajnie łapało pleśń od sąsiednich wyrobów.A jutro dla odmiany coś sobie powędzę . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2685 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Dzisiaj Cukiereczki Bukowiańskie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2686 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Jakie słodkie cukiereczki. Normalnie masz łańcuch na choinkę Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2687 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Jakie słodkie cukiereczki. Normalnie masz łańcuch na choinkę Dzięki Łańcuch można zrobić Z upływem czasu, byłoby mniej do rozbierania . Cukiereczki gotowe Teoretycznie powinny kilka dni wisieć w chłodnym, ale kto nam dziaba zabroni .Minęło ponad osiem lat pracy wędzarni https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Przez ten czas kilka grzałek i sprężyna poszło na aut. Wędzę sobie spokojnie, bo części zapasowe leżą na półce. Deflektora dalej nie mam. Mam termometr wewnętrzny w drewnianej obudowie, ale jestem też bardzo zadowolony z termometru kotłowego na drzwiach wędzarni, który o dziwo jest dość dokładny.Z wędzarni dalej jestem bardzo zadowolony. Przez tyle lat, to my się znamy jak „łyse konie” . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2688 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Z upływem czasu, byłoby mniej do rozbierania Kiedyś to była tradycja. Po świętach wisiały tylko papierki Teoretycznie powinny kilka dni wisieć w chłodnym, ale kto nam dziaba zabroni Maseczki rodzinie pozakładaj Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2689 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Cukiereczki gotowe Super wyglądają ... Myślę że w styczniu zrobię ale będę próbował bez sznureczka zrobić . Jak się nie uda .... to z mostu do rzeki nie skoczę . :D Pozdrowionka z zimowej Wielkopolski [Dodano: 03 gru 2020 - 21:36] Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2690 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Maseczki rodzinie pozakładaj Unikam tego słowa, bo jak się dwa razy odezwałem na ten temat, to wyszło trochę niezręcznie... Coś jakbym bąka puścił w towarzystwie . Niektórzy się mocno obruszyli. Ja zostaję przy swoim !!!Pozdrawiam . Super wyglądają ... Myślę że w styczniu zrobię ale będę próbował bez sznureczka zrobić . Jak się nie uda .... to z mostu do rzeki nie skoczę . Dzięki Andrzejku . Uda się. Wiem ,że da radę bez sznureczków, ale jakby co, to nie skacz. Pomogę wiązać .Piękna sceneria zimowej Wielkopolski !U nas halny i plus 6*C.Pozdrowienia ! Dzisiaj założyłem sobie na „sztangę” łopatkę, wątrobę wp, boczek i słoninę. Jak wątróbka, to już chyba wiadomo co będzie... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2691 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Wyszła z tego pasztetowa . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2692 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Trzepią mocą Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2693 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Forumowa klasyka . U mnie w domu jedne się skończą , to "kręcę" kolejne w/g Twojego przepisu. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2694 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Takie cukierki to ja rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2695 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Pepuś, Woytas – dzięki Też się staram żeby były, ale czasem znikają jak kamfora :D. Z pasztetową miałem awarię. Po parzeniu wszystko było ok. Kłopot się zaczął po powieszeniu na kiju. Trzy batony pękły. Może ciut za ciężkie, może jelito słabsze... Nie ma tego złego . Dołożyłem do nich jeszcze dwa batony i zapuszkowałem. Od początku myślałem że część mógłbym zapuszkować, ale nie za bardzo mi się chciało. Cztery batony uwędziłem. Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2696 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2697 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Kłopot się zaczął po powieszeniu na kiju. Radku ..... wiem że wiesz ale ..... leberka po parzeniu ma chyba słabsze jelito niż kiełbasa . Ja miałem podobne awarie . Jak wieszałem kije na krzesłach to mi jeden zjechał na podłogę i leberka była nawet na ścianie Druga awaria była w wędzarni ,,, uderzyłem kijem w leberki i kilka spadło do paleniska . Twoje wyroby przepięknej urody Pozdrowionka ślę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2698 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Mirku, pozdrowienia dla Was ślemy . Radku ..... wiem że wiesz ale ..... Andrzejku przeceniasz mnie Ale to bardzo miłe . Serdeczne pozdrowienia ! Salami Ostre Bukowiańskie. Robię je trzeci raz i za każdym razem coś zmieniam, oprócz ostrości która nam pasuje. Bez tych zmian można się kręcić w kółko i nigdy nie poznać niuansów smakowych i wizualnych. Tym razem skład salami to : Szynka I ( robiłem z I łopatka)Twardy tłuszcz 35 %Rozdrobnione na sitku 8 mm ( poprzednio raz na 6 mm i raz na 8 mm ) Przyprawy na 1 kg : Peklosól - 28 g/kgPieprz czarny - 2 gCzosnek gran. - 1 g ( było 2 g )Chili – 5 gPapryka wędzona słodka – 5 g ( dawałem 10 g/kg )Gałka muszkat. - 0,7 gKminek rozdr. w moździerzu – 1 gDekstroza – 1,5 g ( było 2 g dekstrozy, plus 2 g cukru. Teraz cukru nie ma )Kultury SHI -59 wg instrukcji ( poprzednio kultury SBL - 48 ) Nabiłem w jelita wołowe proste. Fermentowałem do około 5,0 pH. Nie wiem czy będę zaszczepiał pleśnią. Fuet bardzo ładnie łapie pleśń bez zaszczepienia. Nie wiem też czy salami będzie lepsze od poprzednich . Będzie trochę inne .I tak krok, po kroku...Trochę ciasno, ale jeszcze kilka dni tak musi być.Dotarła następna książka, a w niej sporo przepisów na wędliny dojrzewające. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toke Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2699 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Pięknie to wygląda !Zawartość dojrzewalni robi wrażenie. Ja na Święta planuję zrobić Cukiereczki Bukowiańskie wg. Twojego przepisu, to będzie mój pierwszy raz z jelitami baranimi, mam nadzieję że jakoś to pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2700 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Pięknie to wygląda ! Zawartość dojrzewalni robi wrażenie. Dziękuję . Ja na Święta planuję zrobić Cukiereczki Bukowiańskie wg. Twojego przepisu, to będzie mój pierwszy raz z jelitami baranimi, mam nadzieję że jakoś to pójdzie Bardzo mi miło, że na pierwszy raz wybrałeś Cukiereczki. Jelita baranie są wyzwaniem, ale choćbyś miał nabijać cały dzień, (i nie rzucić tego w diabły ) to warto . Po takiej szkole, wszystko inne będzie łatwe Pozdrawiam. Powodzenia i cierpliwości. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.