Radek. Opublikowano 3 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2676 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Dzisiaj Cukiereczki Bukowiańskie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2677 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Jakie słodkie cukiereczki. Normalnie masz łańcuch na choinkę Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2678 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Jakie słodkie cukiereczki. Normalnie masz łańcuch na choinkę Dzięki Łańcuch można zrobić Z upływem czasu, byłoby mniej do rozbierania . Cukiereczki gotowe Teoretycznie powinny kilka dni wisieć w chłodnym, ale kto nam dziaba zabroni .Minęło ponad osiem lat pracy wędzarni https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Przez ten czas kilka grzałek i sprężyna poszło na aut. Wędzę sobie spokojnie, bo części zapasowe leżą na półce. Deflektora dalej nie mam. Mam termometr wewnętrzny w drewnianej obudowie, ale jestem też bardzo zadowolony z termometru kotłowego na drzwiach wędzarni, który o dziwo jest dość dokładny.Z wędzarni dalej jestem bardzo zadowolony. Przez tyle lat, to my się znamy jak „łyse konie” . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2679 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Z upływem czasu, byłoby mniej do rozbierania Kiedyś to była tradycja. Po świętach wisiały tylko papierki Teoretycznie powinny kilka dni wisieć w chłodnym, ale kto nam dziaba zabroni Maseczki rodzinie pozakładaj Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2680 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Cukiereczki gotowe Super wyglądają ... Myślę że w styczniu zrobię ale będę próbował bez sznureczka zrobić . Jak się nie uda .... to z mostu do rzeki nie skoczę . :D Pozdrowionka z zimowej Wielkopolski [Dodano: 03 gru 2020 - 21:36] Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2681 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Maseczki rodzinie pozakładaj Unikam tego słowa, bo jak się dwa razy odezwałem na ten temat, to wyszło trochę niezręcznie... Coś jakbym bąka puścił w towarzystwie . Niektórzy się mocno obruszyli. Ja zostaję przy swoim !!!Pozdrawiam . Super wyglądają ... Myślę że w styczniu zrobię ale będę próbował bez sznureczka zrobić . Jak się nie uda .... to z mostu do rzeki nie skoczę . Dzięki Andrzejku . Uda się. Wiem ,że da radę bez sznureczków, ale jakby co, to nie skacz. Pomogę wiązać .Piękna sceneria zimowej Wielkopolski !U nas halny i plus 6*C.Pozdrowienia ! Dzisiaj założyłem sobie na „sztangę” łopatkę, wątrobę wp, boczek i słoninę. Jak wątróbka, to już chyba wiadomo co będzie... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2682 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Wyszła z tego pasztetowa . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2683 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Trzepią mocą Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2684 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Forumowa klasyka . U mnie w domu jedne się skończą , to "kręcę" kolejne w/g Twojego przepisu. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2685 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Takie cukierki to ja rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2686 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Pepuś, Woytas – dzięki Też się staram żeby były, ale czasem znikają jak kamfora :D. Z pasztetową miałem awarię. Po parzeniu wszystko było ok. Kłopot się zaczął po powieszeniu na kiju. Trzy batony pękły. Może ciut za ciężkie, może jelito słabsze... Nie ma tego złego . Dołożyłem do nich jeszcze dwa batony i zapuszkowałem. Od początku myślałem że część mógłbym zapuszkować, ale nie za bardzo mi się chciało. Cztery batony uwędziłem. Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2687 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2688 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Kłopot się zaczął po powieszeniu na kiju. Radku ..... wiem że wiesz ale ..... leberka po parzeniu ma chyba słabsze jelito niż kiełbasa . Ja miałem podobne awarie . Jak wieszałem kije na krzesłach to mi jeden zjechał na podłogę i leberka była nawet na ścianie Druga awaria była w wędzarni ,,, uderzyłem kijem w leberki i kilka spadło do paleniska . Twoje wyroby przepięknej urody Pozdrowionka ślę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2689 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Mirku, pozdrowienia dla Was ślemy . Radku ..... wiem że wiesz ale ..... Andrzejku przeceniasz mnie Ale to bardzo miłe . Serdeczne pozdrowienia ! Salami Ostre Bukowiańskie. Robię je trzeci raz i za każdym razem coś zmieniam, oprócz ostrości która nam pasuje. Bez tych zmian można się kręcić w kółko i nigdy nie poznać niuansów smakowych i wizualnych. Tym razem skład salami to : Szynka I ( robiłem z I łopatka)Twardy tłuszcz 35 %Rozdrobnione na sitku 8 mm ( poprzednio raz na 6 mm i raz na 8 mm ) Przyprawy na 1 kg : Peklosól - 28 g/kgPieprz czarny - 2 gCzosnek gran. - 1 g ( było 2 g )Chili – 5 gPapryka wędzona słodka – 5 g ( dawałem 10 g/kg )Gałka muszkat. - 0,7 gKminek rozdr. w moździerzu – 1 gDekstroza – 1,5 g ( było 2 g dekstrozy, plus 2 g cukru. Teraz cukru nie ma )Kultury SHI -59 wg instrukcji ( poprzednio kultury SBL - 48 ) Nabiłem w jelita wołowe proste. Fermentowałem do około 5,0 pH. Nie wiem czy będę zaszczepiał pleśnią. Fuet bardzo ładnie łapie pleśń bez zaszczepienia. Nie wiem też czy salami będzie lepsze od poprzednich . Będzie trochę inne .I tak krok, po kroku...Trochę ciasno, ale jeszcze kilka dni tak musi być.Dotarła następna książka, a w niej sporo przepisów na wędliny dojrzewające. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toke Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2690 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Pięknie to wygląda !Zawartość dojrzewalni robi wrażenie. Ja na Święta planuję zrobić Cukiereczki Bukowiańskie wg. Twojego przepisu, to będzie mój pierwszy raz z jelitami baranimi, mam nadzieję że jakoś to pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2691 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Pięknie to wygląda ! Zawartość dojrzewalni robi wrażenie. Dziękuję . Ja na Święta planuję zrobić Cukiereczki Bukowiańskie wg. Twojego przepisu, to będzie mój pierwszy raz z jelitami baranimi, mam nadzieję że jakoś to pójdzie Bardzo mi miło, że na pierwszy raz wybrałeś Cukiereczki. Jelita baranie są wyzwaniem, ale choćbyś miał nabijać cały dzień, (i nie rzucić tego w diabły ) to warto . Po takiej szkole, wszystko inne będzie łatwe Pozdrawiam. Powodzenia i cierpliwości. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toke Opublikowano 9 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2692 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Jelita baranie są wyzwaniem, ale choćbyś miał nabijać cały dzień, (i nie rzucić tego w diabły ) to warto . Po takiej szkole, wszystko inne będzie łatwe Myślę że efekt wart będzie wysiłku. Mam tylko pytanko odnośnie przygotowania mięska na Cukiereczki, czy wyrabiasz je mocno, czy raczej nie, tak jak przy kabanosach ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2693 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Myślę że efekt wart będzie wysiłku. Jeśli lubisz ossstre rzeczy, to na pewno. Mam tylko pytanko odnośnie przygotowania mięska na Cukiereczki, czy wyrabiasz je mocno, czy raczej nie, tak jak przy kabanosach ? Trochę mocniej niż farsz na kabanosy. Chili jednak musi być wymieszane. Kilka wskazówek jak ja to robię : Sitko 6 mmFarszu nie nabijam prosto z lodówki, tylko wyjmuję go na trzy, cztery godziny wcześniejNabijam raczej luźno, żeby było miejsce na odkręcenie kiełbasek.[Dodano: 09 gru 2020 - 11:56]I jeszcze jedno. Kiełbaski muszą kilka dni powisieć, żeby ostrość się unormowała. Po wyjęciu bezpośrednio z wędzarni palą niemiłosiernie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2694 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Bresaola. Była w komorze pięć tygodni. Peklowana EQ ponad dwa tygodnie, z czarnym pieprzem, płatkami jalapeno, oregano, tymiankiem i rozmarynem. Utrata wagi niecałe 35 %, a dokładnie 34,78 %.Poprzednie Bresaole (robione na początku roku) rozkroiłem przy utracie wagi odpowiednio 42 i 44 %. Teraz mam trzy sztuki, więc zacznę od 35 %. A potem zobaczę.Baardzo ładnie pachnie . Zaraz będzie pakowana w vacum i dalej dojrzewała w lodówce. Chciałem powiedzieć że po plasterku możemy, ale jeszcze ciężko się kroi... Ja powiem kiedy . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2695 Opublikowano 10 Grudnia 2020 zacznę od 35 %. ........................ będzie pakowana w vacum i dalej dojrzewała w lodówce. Przy tak stosunkowo niskiej redukcji wody kontroluj proszę wzrost pH.Może wystąpić tzw. mazistość wyrobu i dodatkowo "upojny" komponent zapachowy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2696 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Pięknie wyszła bresaola, ale troche dłużej bym dojrzewał. Mieszkasz w górach, więc następnym razem pomyśl o stworzeniu wersji szwajcarskiej, Bundnerfleisch. Ten przysmak dojrzewa w górskim powietrzu. Ja robię to jesienią i wiosną. Najpierw wieszam na około 3 tygodnie w mojej komorze i na około 6 tygodni na zewnątrz w cieniu. Skład przypraw dostałem osobiście od znanego mistrza Francois Vechhio. Pieprz mielony, 4g; Jałowiec 2 g; Liść laurowy mielony 2g; Kolendra 2g. Tradycyjne Bundnerfleisch jest prasowane do kształtu cegły, ale ja tylko przyciskam. Dla francuskojęzycznych Szwajcarów, ta wędlina jest znana jako Viande des Grisons. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2697 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Ja bym też dojrzewał dłużej tym bardziej ,że idzie do próżni na dalsze poleżenie.Za dużo wody w wyrobie zapakowanym próżniowo może być kłopotliwe. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2698 Opublikowano 11 Grudnia 2020 O tym właśnie chciałem się przekonać samemu, żeby wyznaczyć jakieś ramy wagowe i czasowe. Przy pięciu Bresaolach, (które zrobiłem w tym roku) nie powinienem mieć z tym kłopotu. Bundnerfleisch. Ten przysmak dojrzewa w górskim powietrzu. Ja robię to jesienią i wiosną. Najpierw wieszam na około 3 tygodnie w mojej komorze i na około 6 tygodni na zewnątrz w cieniu. Skład przypraw dostałem osobiście od znanego mistrza Francois Vechhio. Pieprz mielony, 4g; Jałowiec 2 g; Liść laurowy mielony 2g; Kolendra 2g. Tradycyjne Bundnerfleisch jest prasowane do kształtu cegły, ale ja tylko przyciskam. Dla francuskojęzycznych Szwajcarów, ta wędlina jest znana jako Viande des Grisons. Ten przepis jest tak klarowny, jasny (i przy tym apetyczny) że grzechem byłoby nie skorzystać. To po prostu musi być dobre. Bardzo dziękuję za podzielenie się wiedzą ! Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2699 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Szynki zapeklowałem na sucho w ziołach. Mam zamiar wędzić tuż przed Świętami, ale nic się nie stanie jeżeli uwędzę po, bo do Świąt jestem przygotowany. Szynki zwykle pekluję na mokro i bez żadnych przypraw, to teraz jakaś odmiana. Chcę spróbować jak będą smakować.Oregano, tymianek, rozmaryn, estragon, listek. Po wędzeniu będą parzone, ale coś tam z tych ziół chyba zostanie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2700 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Spróbuj metody parzenia souse vide to wtedy na pewno nie wymoczysz smaku przypraw. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.