Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy będzie przekrój?

 

 

Polędwica jak przypuszczałem ma lekkie pierścienie. Problemu z tego robić nie będę :). Osłonki już zdjęte i będą pakowane w vacum.

Co do kiełbasy...  Baardzo fajna kiełbasa, taka w łapę i w musztardę, albo z wody :thumbsup:. Drugi raz nie wędziłem.

Już można jeść ;)

 

 

 

post-42246-0-16132100-1606469470_thumb.jpg

post-42246-0-24704300-1606469487_thumb.jpg

post-42246-0-34343300-1606469499_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-685709
Udostępnij na innych stronach

Na dojrzewających się nie znam ,nie mam warunków aby spróbować ale taką kiełbasę w łapę to lubię zrobić.  Sama karkówka? Jakie fi siatki i jaka maszynka? Gorczyca w całości czy dla podostrzenia smaku trochę mielonej? Tak w ogóle jak możesz to daj przepisik .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-685740
Udostępnij na innych stronach

Miło wpaść na chwilę do Ciebie , każda wizyta połączona z napadem głodu i ślinotokiem

 

Bardzo miłe odwiedziny  :D  :thumbsup:

 

 

Na dojrzewających się nie znam ,nie mam warunków aby spróbować ale taką kiełbasę w łapę to lubię zrobić. Sama karkówka? Jakie fi siatki i jaka maszynka? Gorczyca w całości czy dla podostrzenia smaku trochę mielonej? Tak w ogóle jak możesz to daj przepisik .

 

Sama karkówka. Maszynka 12, a sitka fi 18 mm i 8 mm. Gorczyca w całości. Zobacz przepis Jackaw21 na kiełbasę z karkówki. U mnie zmiany kosmetyczne.

 

 

Radek gratulacje

 

Bardzo dziękuję :D;).

 

 

,jak zwykle wspaniale wyroby.

 

Małgosiu bardzo dziękuję ! :D

 

Pancetta lekko podwędzana. Będzie wisiała w komorze  :rolleyes:  ... aż będzie dobra :).

Polędwica Lonzino już w Vacum.

A tak było za oknem przed południem, bo teraz śnieg pada.

 

 

 

 

post-42246-0-87697600-1606567211_thumb.jpg

post-42246-0-69074100-1606567227_thumb.jpg

post-42246-0-35962900-1606567251_thumb.jpg

post-42246-0-55174100-1606567283_thumb.jpg

post-42246-0-52835100-1606567301_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-685813
Udostępnij na innych stronach

Mistrzostwo. :clap: . Co bym dał żeby u mnie był śnieg.

 

Do tego "mistrzostwa" to jeszcze trochę, ale dziękuję  :D  ;). Śnieg i ja bardzo lubię :thumbsup:.

 

 

Fuet. Inspiracją był przepis z książki Weissa. Przepis podobny, ale jednak różny.

Skład :

 

Szynka I

Słonina – 20 % wagi szynki

 

Przyprawy na 1 kg.

 

Peklosól – 28g

Pieprz biały – 5g

Czosnek świeży – 10g

Glukoza - 3g

Wino białe wytrawne – 40 ml

Kultury SHI-59 – zgodnie z instrukcją

 

Mięso z tłuszczem rozdrobnione na maszynce 12 i sitku 6 mm. Jelito wp. 32/34.

Do tej pory wszystkie salami które robiłem, były z kulturami SBL-48. W tym roku kilka razy użyję innej kultury. Zobaczę jaka jest różnica.

Całość wyrabiana tak, jak salami.

Zamierzam Dojrzewać Fuet w temp powyżej 24*C. U mnie to będzie około 25,5*C i liczę na pH około 5,0, 5,1.

 

I jak zwykle kilka fotek ;)

 

 

post-42246-0-69318600-1606827191_thumb.jpg

post-42246-0-43253700-1606827204_thumb.jpg

post-42246-0-09170500-1606827220_thumb.jpg

post-42246-0-54924100-1606827234_thumb.jpg

post-42246-0-81264900-1606827246_thumb.jpg

post-42246-0-45014600-1606827255_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686122
Udostępnij na innych stronach

Po około 32 godzinach, pH spadło do 5,1. Od zeszłego roku beczka zdaje egzamin, chociaż wlot mógłby być troszkę szerszy. Pojemnik z wodą, grzałka z termostatem 25 W, foliowa torba na wierzch i właściwie można dowolne ustawić parametry fermentowania.

Fuet już w komorze i tak jak redzed i nie będę go zaszczepiał pleśnią. Salami które robiłem w zeszłym sezonie, bardzo fajnie łapało pleśń od sąsiednich wyrobów.

A jutro dla odmiany coś sobie powędzę ;)

 

 

 

post-42246-0-59376300-1606931000_thumb.jpg

post-42246-0-11335600-1606931034_thumb.jpg

post-42246-0-14653800-1606931103_thumb.jpg

post-42246-0-71767500-1606931131_thumb.jpg

post-42246-0-02541200-1606931152_thumb.jpg

post-42246-0-37667300-1606931191_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686313
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj Cukiereczki Bukowiańskie :).


 

post-42246-0-90110800-1607001899_thumb.jpg

post-42246-0-72403100-1607001907_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686389
Udostępnij na innych stronach

Jakie słodkie cukiereczki. :thumbsup::clap:

Normalnie masz łańcuch na choinkę :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686392
Udostępnij na innych stronach

Jakie słodkie cukiereczki. :thumbsup::clap: Normalnie masz łańcuch na choinkę :D

 

Dzięki  ;) Łańcuch można zrobić  :thumbsup:  Z upływem czasu, byłoby mniej do rozbierania  :D

 

Cukiereczki gotowe  :)  Teoretycznie powinny kilka dni wisieć w chłodnym, ale kto nam dziaba zabroni ;).

Minęło ponad osiem lat pracy wędzarni https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Przez ten czas kilka grzałek i sprężyna poszło na aut. Wędzę sobie spokojnie, bo części zapasowe leżą na półce. Deflektora dalej nie mam. Mam termometr wewnętrzny w drewnianej obudowie, ale jestem też bardzo zadowolony z termometru kotłowego na drzwiach wędzarni, który o dziwo jest dość dokładny.

Z wędzarni dalej jestem bardzo zadowolony. Przez tyle lat, to my się znamy jak „łyse konie” :thumbsup:.

post-42246-0-52659100-1607017831_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686415
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z upływem czasu, byłoby mniej do rozbierania

Kiedyś to była tradycja. Po świętach wisiały tylko papierki :rolleyes::D

 

 

Teoretycznie powinny kilka dni wisieć w chłodnym, ale kto nam dziaba zabroni ;)

Maseczki rodzinie pozakładaj :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686421
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cukiereczki gotowe

 

Super wyglądają :thumbsup::clap:    ...  Myślę że w styczniu zrobię ale będę próbował bez sznureczka zrobić .  Jak się nie uda .... to z mostu do rzeki nie skoczę  . :D :D 

 

 

Pozdrowionka z zimowej Wielkopolski :D


[Dodano: 03 gru 2020 - 21:36]
post-39847-0-29299800-1607027763_thumb.jpg

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686443
Udostępnij na innych stronach

Maseczki rodzinie pozakładaj

 

Unikam tego słowa, bo jak się dwa razy odezwałem na ten temat, to wyszło trochę niezręcznie... Coś jakbym bąka puścił w towarzystwie :rolleyes:. Niektórzy się mocno obruszyli. Ja zostaję przy swoim :) !!!

Pozdrawiam :D;).

 

 

Super wyglądają :thumbsup: ... Myślę że w styczniu zrobię ale będę próbował bez sznureczka zrobić . Jak się nie uda .... to z mostu do rzeki nie skoczę . :D

 

Dzięki Andrzejku ;). Uda się. Wiem ,że da radę bez sznureczków, ale jakby co, to nie skacz. Pomogę wiązać :laugh:.

Piękna sceneria zimowej Wielkopolski !

U nas halny i plus 6*C.

Pozdrowienia !

 

Dzisiaj założyłem sobie na „sztangę” łopatkę, wątrobę wp, boczek i słoninę. Jak wątróbka, to już chyba wiadomo co będzie...

 

 

post-42246-0-85086500-1607076683_thumb.jpg

post-42246-0-70236600-1607076692_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686496
Udostępnij na innych stronach

Wyszła z tego pasztetowa :)

 

post-42246-0-79383700-1607103238_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686548
Udostępnij na innych stronach

Trzepią mocą  :thumbsup:  Już można jeść ;)

 

 

post-42246-0-61734600-1607158254_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686582
Udostępnij na innych stronach

Pepuś, Woytas – dzięki  :D   Też się staram żeby były, ale czasem znikają jak kamfora :D :D. 

 

Z pasztetową miałem awarię. Po parzeniu wszystko było ok. Kłopot się zaczął po powieszeniu na kiju. Trzy batony pękły. Może ciut za ciężkie, może jelito słabsze... Nie ma tego złego  :). Dołożyłem do nich jeszcze dwa batony i zapuszkowałem. Od początku myślałem że część mógłbym zapuszkować, ale nie za bardzo mi się chciało.  Cztery batony uwędziłem. Już można jeść ;).

 

 

post-42246-0-87510900-1607242531_thumb.jpg

post-42246-0-89981000-1607242561_thumb.jpg

post-42246-0-37972700-1607242584_thumb.jpg

post-42246-0-48166400-1607242613_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686703
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kłopot się zaczął po powieszeniu na kiju.

 

Radku ..... wiem że wiesz ale ..... leberka po parzeniu ma chyba słabsze jelito niż kiełbasa .  Ja miałem podobne awarie . Jak wieszałem kije na krzesłach to mi jeden zjechał na podłogę i leberka była nawet na ścianie :mad::yawn:   Druga awaria była w wędzarni ,,, uderzyłem  kijem w leberki i kilka spadło do paleniska . :yawn::facepalm:  

  Twoje wyroby przepięknej urody :thumbsup::clap:   

 

Pozdrowionka ślę :heart:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-686973
Udostępnij na innych stronach

Mirku, pozdrowienia dla Was ślemy :D;)

 

 

Radku ..... wiem że wiesz ale .....

 

:laugh: Andrzejku przeceniasz mnie  :D  Ale to bardzo miłe :thumbsup::D

 

Serdeczne pozdrowienia !

 

Salami Ostre Bukowiańskie. Robię je trzeci raz i za każdym razem coś zmieniam, oprócz ostrości która nam pasuje. Bez tych zmian można się kręcić w kółko i nigdy nie poznać niuansów smakowych i wizualnych. Tym razem skład salami to :

 

Szynka I ( robiłem z I łopatka)

Twardy tłuszcz 35 %

Rozdrobnione na sitku 8 mm ( poprzednio raz na 6 mm i raz na 8 mm )

 

Przyprawy na 1 kg :

 

Peklosól - 28 g/kg

Pieprz czarny - 2 g

Czosnek gran. - 1 g ( było 2 g )

Chili – 5 g

Papryka wędzona słodka – 5 g ( dawałem 10 g/kg )

Gałka muszkat. - 0,7 g

Kminek rozdr. w moździerzu – 1 g

Dekstroza – 1,5 g ( było 2 g dekstrozy, plus 2 g cukru. Teraz cukru nie ma )

Kultury SHI -59 wg instrukcji ( poprzednio kultury SBL - 48 )

 

Nabiłem w jelita wołowe proste. Fermentowałem do około 5,0 pH. Nie wiem czy będę zaszczepiał pleśnią. Fuet bardzo ładnie łapie pleśń bez zaszczepienia. Nie wiem też czy salami będzie lepsze od poprzednich :rolleyes:. Będzie trochę inne :).

I tak krok, po kroku...

Trochę ciasno, ale jeszcze kilka dni tak musi być.

Dotarła następna książka, a w niej sporo przepisów na wędliny dojrzewające.

 

 

 

 

 

post-42246-0-45525900-1607426538_thumb.jpg

post-42246-0-72647300-1607426564_thumb.jpg

post-42246-0-63433700-1607426592_thumb.jpg

post-42246-0-64163800-1607426611_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687028
Udostępnij na innych stronach

Pięknie to wygląda !

Zawartość dojrzewalni robi wrażenie.

 

Ja na Święta planuję zrobić Cukiereczki Bukowiańskie wg. Twojego przepisu, to będzie mój pierwszy raz z jelitami baranimi, mam nadzieję że jakoś to pójdzie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687039
Udostępnij na innych stronach

Pięknie to wygląda ! Zawartość dojrzewalni robi wrażenie.

 

Dziękuję ;).

 

 

Ja na Święta planuję zrobić Cukiereczki Bukowiańskie wg. Twojego przepisu, to będzie mój pierwszy raz z jelitami baranimi, mam nadzieję że jakoś to pójdzie

 

Bardzo mi miło, że na pierwszy raz wybrałeś Cukiereczki. Jelita baranie są wyzwaniem, ale choćbyś miał nabijać cały dzień, (i nie rzucić tego w diabły  :D ) to warto  :clap:

Po takiej szkole, wszystko inne będzie łatwe :thumbsup:

Pozdrawiam. Powodzenia i cierpliwości.

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/108/#findComment-687167
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.