Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Bierzesz skórę wp. tniesz na nieduże prostokąty i do suszarki. Jak wyschną na wiór smażysz na oleum, z patelni na ręcznik papierowy, jak ostygną doprawiam paprykami ostrą i słodką, życzę smacznego. Mamuśka skórki mają być wysuszone na wiór.

Witam, 

 

W Twoim przepisie pominięty jest etap gotowania.

Filipińczycy skórki najpierw dokładnie oczyszczają z tłuszczu, następnie gotują do miękkości w dobrze osolonej wodzie.

Po odcedzeniu i wystygnięciu ponownie usuwają pozostały tłuszcz.

Tak przygotowane skórki kroją na kwadraty / prostokąty.

Teraz proces suszenia, aż do osiągnięcia twardości terakoty.

Smażymy w małych porcjach /solidnie zwiększają swoją objętość/ na głębokim oleju, trzeba je ciągle przewracać aby równomiernie spuchły

Po odsączeniu przyprawiamy solą i czym kto lubi np papryką, chili czy czosnkiem.

 

Druga filipińska szkoła zostawia cienką warstwę tłuszczu na skórkach, dla mnie smakują zbyt skwarkowo.

 

Pozdrawiam.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871959
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, El komendante napisał(a):

W Twoim przepisie pominięty jest etap gotowania.

To prawda moje przeoczenie, przed chwilą jak wróciłem z pracy wyjąłem słoik z lodówki i sprawdziłem. Tłuszcz zawsze usuwam podczas skórowania boczku ponieważ zawsze boczek wędze bez skóry. Do usunięcia tłuszczu wcale jakoś szczególnie się nie przykładam (na zdjęciu to widać) jeśli coś zostanie i tak się wytopi. Następnie skórki krótko gotuję  studzę i do suszarki. Pozostałe czynności opisałem powyżej. Prawie zawsze jeden słoik wysuszonych skórek stoi u mnie w lodówce.

20231024_195334.thumb.jpg.e922831a93a5e4b8309b906433bc4e80.jpg

 

 

 

 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872051
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, Grzewlod napisał(a):
20 godzin temu, El komendante napisał(a):

W Twoim przepisie pominięty jest etap gotowania.

To prawda moje przeoczenie

I ja z rozpędu też przeoczyłem gotowanie. Zwykle mam b. mało tłuszczu na skórze, więc go nie usuwam.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872176
Udostępnij na innych stronach

W wędzarni mam kiełbasę z szynki i golonki. Nie jest to Szynkowa z 16. Inne rozdrobnienie, przyprawy i nie ortodoksyjna klasyfikacja. Może się trafić tłuszczyk.

Skład 80 % szynki i 20 % golonki.

Szynkę rozdrabniałem na szarpaku maszynki 12.

Golonkę na szarpaku i dwa razy na oczku 4mm.

 

Przyprawy na 1kg :

 

Peklosól - 18g

Sól – 2g

Pieprz biały – 2g

Cukier – 2g

Kolendra tłuczona w moździerzu – 1g

Gorczyca w całości – 2g

Gałka muszkatołowa – 1g

Woda - 60 % wagi golonki

 

Osłonka białkowa 80 mm

Będzie wędzona i parzona tak jak Szynkowa.

 

100_0491 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872682
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, MIRKON napisał(a):

Wygląda przecudnie 😁

Bardzo dziękuję ;) 

Jutro będzie można jeść :tongue: 

 

100_0503 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872732
Udostępnij na innych stronach

Już można ;) 

 

510 (Kopiowanie).JPG

  • Like 3

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872890
Udostępnij na innych stronach

Wygląda wyśmienicie i pewnie tak też smakuje . Będę musiał wykorzystać Twój przepis :clap:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872891
Udostępnij na innych stronach

Smacznie wygląda 👏

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872975
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Radek. napisał(a):

Już można ;) 

 

Wspaniały wyrób Radku, :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872982
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, Radek. napisał(a):

Już można ;) 

 

510 (Kopiowanie).JPG

Zainspirowałeś  mi Radku. 

W życiu nie robiłam szynkowej , ale nie omieszkam wypróbować Twój przepis 😋

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-873027
Udostępnij na innych stronach

W dniu 28.10.2023 o 11:27, Yerba napisał(a):

Wygląda wyśmienicie i pewnie tak też smakuje . Będę musiał wykorzystać Twój przepis :clap:

Bardzo dziękuję. Smakuje super i warto ją zrobić ;) 

 

20 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

👏😋

;)

 

15 godzin temu, wróbel75 napisał(a):

Smacznie wygląda 👏

Dzięki ;)

 

15 godzin temu, EAnna napisał(a):

Wspaniały wyrób Radku, :clap:

Takie słowa z ust Mistrzyni, mają swoją wagę. Bardzo dziękuję Aniu :blush:

 

5 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Zainspirowałeś  mi Radku. 

W życiu nie robiłam szynkowej , ale nie omieszkam wypróbować Twój przepis 😋

Halinko, szynkową zrobiłem też w szynkowarze, z identycznymi przyprawami i też wszystkim smakowała ;) Obie wersje już na stałe wchodzą do moich wyrobów :thumbsup:

 

4 godziny temu, eli55 napisał(a):

Radek piekna ta szynkowa , jakzwykle wszystkie inne Twoje wyroby👋

Elu bardzo Ci dziękuję za miłe słowa i serdecznie Cię pozdrawiam :thumbsup:

 

4 godziny temu, gruby7074 napisał(a):

Co byś nie zrobił to ślinka leci.Czy ta maszynkato jakiś mały wilk czy alfa 10 na 4 stopach?

Dziękuję ;) Mam maszynkę TK 12, podobną do TC 12, ale moja nie ma rewersu.

 

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających :thumbsup:

Tak jest dzisiaj za oknem, a tak wygląda żywa krowa ;)

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-873113
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Radek. napisał(a):

Bardzo dziękuję. Smakuje super i warto ją zrobić ;) 

 

;)

 

Dzięki ;)

 

Takie słowa z ust Mistrzyni, mają swoją wagę. Bardzo dziękuję Aniu :blush:

 

Halinko, szynkową zrobiłem też w szynkowarze, z identycznymi przyprawami i też wszystkim smakowała ;) Obie wersje już na stałe wchodzą do moich wyrobów :thumbsup:

 

Elu bardzo Ci dziękuję za miłe słowa i serdecznie Cię pozdrawiam :thumbsup:

 

Dziękuję ;) Mam maszynkę TK 12, podobną do TC 12, ale moja nie ma rewersu.

 

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających :thumbsup:

Tak jest dzisiaj za oknem, a tak wygląda żywa krowa ;) 

 

 

 

100_0544 (Copy).jpg

100_0546 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-873117
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w wędzarni kiełbasa podobna do Głogowskiej, ale są różnice. Dziadek kiedyś wstawiał kartę Glogowskiej. Moją zrobiłem tak :

 

Wp. I z szynki 35 % - rozdrobniona na oczku 18 mm

Wp. II z boczku 55 % - oczko 10 mm

Wp. III z golonki 10 % - 18/10/ 2 x 4 mm

 

Peklosól – 18g/kg

Pieprz czarny – 2g/kg

Czosnek świeży – 3g/kg

Woda – 6% wagi mięsa.

Użyłem jelit wp. 32/34 mm

 

https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/27202fa9a886454b

 

 

100_0555 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-873591
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Radku i znów ślinika leci na widok Twojej kiełbaski 😍

Pozdrawiam :thumbsup: :thumbsup: 

 

Uwędzona / upieczona. Do wieczora zostanie w wędzarni, a potem dzień lub dwa w spiżarni.

Potem będzie można jeść. Ja powiem kiedy ;) 

 

 

100_0567 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-873650
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Bardzo ładne pomalowana 👏

Dzięki. Trochę podobna do kolorów liści na drzewach. 

 

 

Szybciej niż planowałem, ale już można jeść. Kiełbasa wyszła - :thumbsup: 

Widok na Gorce, zmienia się każdego dnia. W tym roku jesień przyszła dobre trzy tygodnie później, niż zwykle. 

 

 

100_0568 (Copy).jpg

100_0582 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-873813
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w wędzarni jeszcze raz Głogowska. Kiełbasa jedna z lepszych.

Bardzo rzadko zdarza mi się, żeby w ciągu jednego tygodnia powtórzyć wyrób. Ten jest tego wart :thumbsup: 

 

 

 

100_0593 (Copy).jpg

100_0604 (Copy).jpg

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-875613
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.