El komendante Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3226 Opublikowano 24 Października 2023 19 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Bierzesz skórę wp. tniesz na nieduże prostokąty i do suszarki. Jak wyschną na wiór smażysz na oleum, z patelni na ręcznik papierowy, jak ostygną doprawiam paprykami ostrą i słodką, życzę smacznego. Mamuśka skórki mają być wysuszone na wiór. Witam, W Twoim przepisie pominięty jest etap gotowania. Filipińczycy skórki najpierw dokładnie oczyszczają z tłuszczu, następnie gotują do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Po odcedzeniu i wystygnięciu ponownie usuwają pozostały tłuszcz. Tak przygotowane skórki kroją na kwadraty / prostokąty. Teraz proces suszenia, aż do osiągnięcia twardości terakoty. Smażymy w małych porcjach /solidnie zwiększają swoją objętość/ na głębokim oleju, trzeba je ciągle przewracać aby równomiernie spuchły Po odsączeniu przyprawiamy solą i czym kto lubi np papryką, chili czy czosnkiem. Druga filipińska szkoła zostawia cienką warstwę tłuszczu na skórkach, dla mnie smakują zbyt skwarkowo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3227 Opublikowano 24 Października 2023 Dziękuję Panowie za przepis. Oczywiście że mam jeszcze pytanie.😜 Nie mam suszarki, to mogę wysuszyć w piekarniku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3228 Opublikowano 24 Października 2023 42 minuty temu, mamuśka napisał(a): to mogę wysuszyć w piekarniku Możesz , ba więcej może wejść Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3229 Opublikowano 24 Października 2023 (edytowane) 4 godziny temu, El komendante napisał(a): W Twoim przepisie pominięty jest etap gotowania. To prawda moje przeoczenie, przed chwilą jak wróciłem z pracy wyjąłem słoik z lodówki i sprawdziłem. Tłuszcz zawsze usuwam podczas skórowania boczku ponieważ zawsze boczek wędze bez skóry. Do usunięcia tłuszczu wcale jakoś szczególnie się nie przykładam (na zdjęciu to widać) jeśli coś zostanie i tak się wytopi. Następnie skórki krótko gotuję studzę i do suszarki. Pozostałe czynności opisałem powyżej. Prawie zawsze jeden słoik wysuszonych skórek stoi u mnie w lodówce. Edytowane 24 Października 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3230 Opublikowano 25 Października 2023 15 godzin temu, Grzewlod napisał(a): 20 godzin temu, El komendante napisał(a): W Twoim przepisie pominięty jest etap gotowania. To prawda moje przeoczenie I ja z rozpędu też przeoczyłem gotowanie. Zwykle mam b. mało tłuszczu na skórze, więc go nie usuwam. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3231 Opublikowano 27 Października 2023 W wędzarni mam kiełbasę z szynki i golonki. Nie jest to Szynkowa z 16. Inne rozdrobnienie, przyprawy i nie ortodoksyjna klasyfikacja. Może się trafić tłuszczyk. Skład 80 % szynki i 20 % golonki. Szynkę rozdrabniałem na szarpaku maszynki 12. Golonkę na szarpaku i dwa razy na oczku 4mm. Przyprawy na 1kg : Peklosól - 18g Sól – 2g Pieprz biały – 2g Cukier – 2g Kolendra tłuczona w moździerzu – 1g Gorczyca w całości – 2g Gałka muszkatołowa – 1g Woda - 60 % wagi golonki Osłonka białkowa 80 mm Będzie wędzona i parzona tak jak Szynkowa. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3232 Opublikowano 27 Października 2023 Wygląda przecudnie 😁 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3233 Opublikowano 27 Października 2023 3 minuty temu, MIRKON napisał(a): Wygląda przecudnie 😁 Bardzo dziękuję Jutro będzie można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3234 Opublikowano 28 Października 2023 Już można 3 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 28 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3235 Opublikowano 28 Października 2023 Wygląda wyśmienicie i pewnie tak też smakuje . Będę musiał wykorzystać Twój przepis Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3236 Opublikowano 28 Października 2023 5 godzin temu, Radek. napisał(a): Już można 👏😋 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3237 Opublikowano 28 Października 2023 Smacznie wygląda 👏 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3238 Opublikowano 28 Października 2023 10 godzin temu, Radek. napisał(a): Już można Wspaniały wyrób Radku, Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3239 Opublikowano 29 Października 2023 20 godzin temu, Radek. napisał(a): Już można Zainspirowałeś mi Radku. W życiu nie robiłam szynkowej , ale nie omieszkam wypróbować Twój przepis 😋 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-873027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3240 Opublikowano 29 Października 2023 Radek piekna ta szynkowa , jakzwykle wszystkie inne Twoje wyroby👋 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-873035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3241 Opublikowano 29 Października 2023 Co byś nie zrobił to ślinka leci.Czy ta maszynkato jakiś mały wilk czy alfa 10 na 4 stopach? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-873049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3242 Opublikowano 29 Października 2023 W dniu 28.10.2023 o 11:27, Yerba napisał(a): Wygląda wyśmienicie i pewnie tak też smakuje . Będę musiał wykorzystać Twój przepis Bardzo dziękuję. Smakuje super i warto ją zrobić 20 godzin temu, Grzewlod napisał(a): 👏😋 15 godzin temu, wróbel75 napisał(a): Smacznie wygląda 👏 Dzięki 15 godzin temu, EAnna napisał(a): Wspaniały wyrób Radku, Takie słowa z ust Mistrzyni, mają swoją wagę. Bardzo dziękuję Aniu 5 godzin temu, @halusia@ napisał(a): Zainspirowałeś mi Radku. W życiu nie robiłam szynkowej , ale nie omieszkam wypróbować Twój przepis 😋 Halinko, szynkową zrobiłem też w szynkowarze, z identycznymi przyprawami i też wszystkim smakowała Obie wersje już na stałe wchodzą do moich wyrobów 4 godziny temu, eli55 napisał(a): Radek piekna ta szynkowa , jakzwykle wszystkie inne Twoje wyroby👋 Elu bardzo Ci dziękuję za miłe słowa i serdecznie Cię pozdrawiam 4 godziny temu, gruby7074 napisał(a): Co byś nie zrobił to ślinka leci.Czy ta maszynkato jakiś mały wilk czy alfa 10 na 4 stopach? Dziękuję Mam maszynkę TK 12, podobną do TC 12, ale moja nie ma rewersu. Pozdrawiam wszystkich odwiedzających Tak jest dzisiaj za oknem, a tak wygląda żywa krowa Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-873113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3243 Opublikowano 29 Października 2023 9 minut temu, Radek. napisał(a): Bardzo dziękuję. Smakuje super i warto ją zrobić Dzięki Takie słowa z ust Mistrzyni, mają swoją wagę. Bardzo dziękuję Aniu Halinko, szynkową zrobiłem też w szynkowarze, z identycznymi przyprawami i też wszystkim smakowała Obie wersje już na stałe wchodzą do moich wyrobów Elu bardzo Ci dziękuję za miłe słowa i serdecznie Cię pozdrawiam Dziękuję Mam maszynkę TK 12, podobną do TC 12, ale moja nie ma rewersu. Pozdrawiam wszystkich odwiedzających Tak jest dzisiaj za oknem, a tak wygląda żywa krowa Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-873117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 31 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3244 Opublikowano 31 Października 2023 Dzisiaj w wędzarni kiełbasa podobna do Głogowskiej, ale są różnice. Dziadek kiedyś wstawiał kartę Glogowskiej. Moją zrobiłem tak : Wp. I z szynki 35 % - rozdrobniona na oczku 18 mm Wp. II z boczku 55 % - oczko 10 mm Wp. III z golonki 10 % - 18/10/ 2 x 4 mm Peklosól – 18g/kg Pieprz czarny – 2g/kg Czosnek świeży – 3g/kg Woda – 6% wagi mięsa. Użyłem jelit wp. 32/34 mm https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/27202fa9a886454b Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-873591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 31 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3245 Opublikowano 31 Października 2023 Radku i znów ślinika leci na widok Twojej kiełbaski 😍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-873629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 31 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3246 Opublikowano 31 Października 2023 1 godzinę temu, mamuśka napisał(a): Radku i znów ślinika leci na widok Twojej kiełbaski 😍 Pozdrawiam Uwędzona / upieczona. Do wieczora zostanie w wędzarni, a potem dzień lub dwa w spiżarni. Potem będzie można jeść. Ja powiem kiedy Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-873650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3247 Opublikowano 31 Października 2023 2 godziny temu, Radek. napisał(a): Uwędzona / upieczona. Do wieczora zostanie Bardzo ładne pomalowana 👏 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-873680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3248 Opublikowano 1 Listopada 2023 16 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Bardzo ładne pomalowana 👏 Dzięki. Trochę podobna do kolorów liści na drzewach. Szybciej niż planowałem, ale już można jeść. Kiełbasa wyszła - Widok na Gorce, zmienia się każdego dnia. W tym roku jesień przyszła dobre trzy tygodnie później, niż zwykle. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-873813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3249 Opublikowano 7 Listopada 2023 Dzisiaj w wędzarni jeszcze raz Głogowska. Kiełbasa jedna z lepszych. Bardzo rzadko zdarza mi się, żeby w ciągu jednego tygodnia powtórzyć wyrób. Ten jest tego wart 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-875613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #3250 Opublikowano 7 Listopada 2023 Super. Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-875643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.