Toke Opublikowano 9 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2701 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Jelita baranie są wyzwaniem, ale choćbyś miał nabijać cały dzień, (i nie rzucić tego w diabły ) to warto . Po takiej szkole, wszystko inne będzie łatwe Myślę że efekt wart będzie wysiłku. Mam tylko pytanko odnośnie przygotowania mięska na Cukiereczki, czy wyrabiasz je mocno, czy raczej nie, tak jak przy kabanosach ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-687168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2702 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Myślę że efekt wart będzie wysiłku. Jeśli lubisz ossstre rzeczy, to na pewno. Mam tylko pytanko odnośnie przygotowania mięska na Cukiereczki, czy wyrabiasz je mocno, czy raczej nie, tak jak przy kabanosach ? Trochę mocniej niż farsz na kabanosy. Chili jednak musi być wymieszane. Kilka wskazówek jak ja to robię : Sitko 6 mmFarszu nie nabijam prosto z lodówki, tylko wyjmuję go na trzy, cztery godziny wcześniejNabijam raczej luźno, żeby było miejsce na odkręcenie kiełbasek.[Dodano: 09 gru 2020 - 11:56]I jeszcze jedno. Kiełbaski muszą kilka dni powisieć, żeby ostrość się unormowała. Po wyjęciu bezpośrednio z wędzarni palą niemiłosiernie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-687173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2703 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Bresaola. Była w komorze pięć tygodni. Peklowana EQ ponad dwa tygodnie, z czarnym pieprzem, płatkami jalapeno, oregano, tymiankiem i rozmarynem. Utrata wagi niecałe 35 %, a dokładnie 34,78 %.Poprzednie Bresaole (robione na początku roku) rozkroiłem przy utracie wagi odpowiednio 42 i 44 %. Teraz mam trzy sztuki, więc zacznę od 35 %. A potem zobaczę.Baardzo ładnie pachnie . Zaraz będzie pakowana w vacum i dalej dojrzewała w lodówce. Chciałem powiedzieć że po plasterku możemy, ale jeszcze ciężko się kroi... Ja powiem kiedy . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-687357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2704 Opublikowano 10 Grudnia 2020 zacznę od 35 %. ........................ będzie pakowana w vacum i dalej dojrzewała w lodówce. Przy tak stosunkowo niskiej redukcji wody kontroluj proszę wzrost pH.Może wystąpić tzw. mazistość wyrobu i dodatkowo "upojny" komponent zapachowy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-687365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2705 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Pięknie wyszła bresaola, ale troche dłużej bym dojrzewał. Mieszkasz w górach, więc następnym razem pomyśl o stworzeniu wersji szwajcarskiej, Bundnerfleisch. Ten przysmak dojrzewa w górskim powietrzu. Ja robię to jesienią i wiosną. Najpierw wieszam na około 3 tygodnie w mojej komorze i na około 6 tygodni na zewnątrz w cieniu. Skład przypraw dostałem osobiście od znanego mistrza Francois Vechhio. Pieprz mielony, 4g; Jałowiec 2 g; Liść laurowy mielony 2g; Kolendra 2g. Tradycyjne Bundnerfleisch jest prasowane do kształtu cegły, ale ja tylko przyciskam. Dla francuskojęzycznych Szwajcarów, ta wędlina jest znana jako Viande des Grisons. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-687457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2706 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Ja bym też dojrzewał dłużej tym bardziej ,że idzie do próżni na dalsze poleżenie.Za dużo wody w wyrobie zapakowanym próżniowo może być kłopotliwe. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-687500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2707 Opublikowano 11 Grudnia 2020 O tym właśnie chciałem się przekonać samemu, żeby wyznaczyć jakieś ramy wagowe i czasowe. Przy pięciu Bresaolach, (które zrobiłem w tym roku) nie powinienem mieć z tym kłopotu. Bundnerfleisch. Ten przysmak dojrzewa w górskim powietrzu. Ja robię to jesienią i wiosną. Najpierw wieszam na około 3 tygodnie w mojej komorze i na około 6 tygodni na zewnątrz w cieniu. Skład przypraw dostałem osobiście od znanego mistrza Francois Vechhio. Pieprz mielony, 4g; Jałowiec 2 g; Liść laurowy mielony 2g; Kolendra 2g. Tradycyjne Bundnerfleisch jest prasowane do kształtu cegły, ale ja tylko przyciskam. Dla francuskojęzycznych Szwajcarów, ta wędlina jest znana jako Viande des Grisons. Ten przepis jest tak klarowny, jasny (i przy tym apetyczny) że grzechem byłoby nie skorzystać. To po prostu musi być dobre. Bardzo dziękuję za podzielenie się wiedzą ! Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-687551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2708 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Szynki zapeklowałem na sucho w ziołach. Mam zamiar wędzić tuż przed Świętami, ale nic się nie stanie jeżeli uwędzę po, bo do Świąt jestem przygotowany. Szynki zwykle pekluję na mokro i bez żadnych przypraw, to teraz jakaś odmiana. Chcę spróbować jak będą smakować.Oregano, tymianek, rozmaryn, estragon, listek. Po wędzeniu będą parzone, ale coś tam z tych ziół chyba zostanie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-687650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2709 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Spróbuj metody parzenia souse vide to wtedy na pewno nie wymoczysz smaku przypraw. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-687654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2710 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Spróbuj metody parzenia souse vide to wtedy na pewno nie wymoczysz smaku przypraw. Teraz jeszcze nie, ale myślę o tym. Nie mam cyrkulatora i worków. Ilość peklosoli też pewnie trzeba by zmniejszyć. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-687705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2711 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Salami ... Niech będzie Myśliwskie Myśliwskie dlatego, bo przyprawy częściowo z kiełbasy Myśliwskiej. Skład : KarkówkaTłuszcz twardy (słonina) 15% wagi karkówkiRozdrobnienie na sitku 8 mm, maszynka 12. Przyprawy na kg Peklosól - 28 gPieprz czarny – 1,5 gCzosnek świeży – 1,5 gJałowiec – 1,5 gGlukoza – 2 gCukier – 2 gKultury bakterii SBL – 48 wg instrukcji Nabite w kątnice wp. Chcę fermentować do pH 5,0 / 5,1Po fermentacji prasowane około dwóch dni w komorze i potem owiane dymkiem w wędzarni. A co do fermentacji, to najlepiej byłoby jednocześnie prasować i fermentować, ale u mnie to niemożliwe i pewnie już tak zostanie. Zawsze istnieje ryzyko, że coś pójdzie nie tak. Np. prasowanie może być mało skuteczne, bo proces żelowania może w tym przeszkodzić. Albo kątnica pęknie. Tfu, tfu...W zeszłym sezonie prasowałem z powodzeniem, to może i w tym będzie wszystko ok. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2712 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Fermentacja kiełbas w grubych jelitach trwa dłużej jak w cienkich. 48h w tym myśliwskim może za krotko. Ale zobaczymy. Dlatego pehametr jest niezbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2713 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Radek, jak technicznie mierzysz pH? Odwiązujesz kątnice? Wbijasz w nią sondę? Czy jak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2714 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Fermentacja kiełbas w grubych jelitach trwa dłużej jak w cienkich. 48h w tym myśliwskim może za krotko. Ale zobaczymy. Dlatego pehametr jest niezbędny. Radek, jak technicznie mierzysz pH? Odwiązujesz kątnice? Wbijasz w nią sondę? Czy jak. Jedno z drugim się wiąże. PH mierzę wkładając sondę do słoiczka z mięsem, które zostało w lejku i gardzieli nadziewarki. I tu wątpliwość... Czy pomiar pH w takim słoiczku, który jest węższy od kątnicy jest wiarygodny ? Albo inaczej, czy proces fermentacji przebiega niezależnie od średnicy salami ? Redzed już podpowiedział, że nie i ja to coś czuję intuicyjnie. Tylko że w tym wypadku, należałoby trzymać sondę centralnie w niezasznurowanej kątnicy... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2715 Opublikowano 15 Grudnia 2020 (edytowane) Wyroby dojrzewające nie muszą fermentować na wisząco.Równie dobrze fermentują na leżąco i dlatego możesz kątnicy nie wiązać z jednej strony, włożyć sondę pechametru i położyć kątnicę na jakiejś kratce.Możesz również tą kątnicę zawiązać razem z sondą i dojrzewać na wisząco.Opcji jest wiele. Edytowane 15 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2716 Opublikowano 15 Grudnia 2020 IMO - wbijanie sondy w napelnione farszem oslonki moze przyniesc zaskakujace efekty o czym przekonal sie jakis czas temu chyba kol. qzym. Dodatkowo zwieksza sie niebezpieczenstwo gdy mierzymy tym sposobem batony gdy pH spadnie ponizej 5.2 (gdy nastepuje zelowanie) to wowczas ciezko jest juz taki otworek zasklepiC. (to tez jest powod ze nie jestem zwolennikiem prasowania salami po fermentacji gdy kwasowosc jest ponizej 5.2 - w wyniku prasowania moga wewnatrz batonow nastepowac mikro pekniecia ktore w miare dojrzewania moga stworzyc problemy). Od jakiegos czasu nie mierze juz otkrywajac batony - pozostalosc farszu nabijam w plastokowe pojemniczki wylozone folia spozuwcza. po ubiciu wyjmuje z folia o owijam nia taka probke (srednice mozna dobrac do wielkosci batonow). Takie probki wraz z batonami sa widoczne na zdjeciach z moich ostatnich zabaw pseudonaukowych). Mierzac w roznych pojemniczkach trzeba bardzio uwazac aby czubka sondy nie zblizac zbyt do scianek naczynia. Uwazam ze pomiar probki pokazuje nam do jakiego poziomu moze zejsc nasza kwasowosc w batonach - inaczej mowiac wielkosc i grubosc batonu ma wplyw tylko na czas fermentacji a nie na koncowy wynik. Bacterie beda i tak pracowac dopoki maja pozywienie. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2717 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Dziękuję Koledzy. Salami w kątnicach robię sporadycznie, ale dobrze by było jakąś metodę przyjąć... Teraz po 27 godzinach pH spadło do 5,44.Mam tu fotki salami robionego kilka miesięcy temu Saucisson Jesus de Lyon (przepis redzeda) . Fermentuję identycznie jak te poprzednie. Wszystko super się udało (technicznie i smakowo), a różnica w wykonaniu polega na tym, że teraz po prasowaniu, salami będzie podwędzane.Za jakiś czas zobaczymy jak to wyjdzie. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2718 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Salami w kątnicach Piękny przekrój Radku. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2719 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Piękny przekrój Radku. Dziękuję. Po tym salami zostało już tylko wspomnienie . Pozdrowienia . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2720 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Kolejna Bresaola. W komorze od 5 listopada. Ta straciła 40 %, a dokładnie 39,88 %. Tak jak poprzednia, też będzie dalej dojrzewała w vacum.Pod prasą od dwóch dni salami w kątnicach wp. Już łapie pleśń, a nie było szczepione. Może inaczej... Nie zostało potraktowane pleśnią .A widoczek sprzed chwili. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2721 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Taka prasa to własnej produkcji czy można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2722 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Można również kupić: https://www.google.com/search?q=prasa+drewniana+do+sera&tbm=isch&ved=2ahUKEwiC6Zf8iNrtAhXHgaQKHXi8BacQ2-cCegQIABAA&oq=prasa+drewniana+do+&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgIIADIECAAQGDoECAAQHjoGCAAQCBAeUO6bBFi0rwRg1sEEaABwAHgAgAG3AYgB-QOSAQMyLjKYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=QPXdX4LJOMeDkgX4-Ja4Cg&bih=750&biw=1536#imgrc=i-nHq8GYoMUsHM Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2723 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Taka prasa to własnej produkcji czy można kupić? Ja swoją kupiłem ładnych parę lat temu na jarmarku w Nowym Targu. Wirus dał namiary . Szynki zapeklowane z ziołami 11 grudnia. Teraz wyjęte z woreczków i zasznurowane. Jutro będę wędził i parzył. Miałem kilka dni dłużej peklować, ale tak mi się złożyło. Ciekawy jestem efektów . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2724 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Taka prasa to własnej produkcji czy można kupić?Można kupić na targu.Ja kupiłem z myślą użycia do prasowania salcesonu tylko mialem zamiar dołożyć sprężyny jednak nadal leży nie używana Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2725 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Ja kupiłem z myślą użycia do prasowania salcesonu tylko mialem zamiar dołożyć sprężyny jednak nadal leży nie używana Fotki to starocie sprzed kilku lat, ale pokazują że da się bez sprężyn. Podczas prasowania tylko raz dokręcam motylki. Jak prasuję salami w kątnicach, to też wystarczy tylko raz dokręcić. Z czuciem . [Dodano: 20 gru 2020 - 12:41]Teraz salami.Z salami „Myśliwskim” jest kłopot... Początek to pH – 5,77. Po 27 godzinach pH spadło do 5,44, a potem już tylko rosło. A szczegółowo : 1 Nabite w kątnice 14 XII o godzinie 14 – pH 5,772 15 XII godzina 8 rano – pH 5,563 15 XII godzina 17 – pH 5,444 16 XII godzina 14 – pH 5,505 17 XII godzina 13 – ph skoczyło do 5,79 – Wyjąłem z fermentacji, wsadziłem pod prasę i do komory.Sondę zostawiłem w próbce. Około godz 18 pH wzrosło do 5,90. Mimo tego, dokończę cały proces. Do kosza zawsze zdążę .Tak jak zamierzałem jedno dzisiaj podwędzę, a drugie już wisi w komorze. Salami nawet jak będzie słabo zjadliwe, to jednak jakieś doświadczenie zostanie, a za kilka miesięcy opowiem jakie wrażenia smakowe. PH metr sprawny i skalibrowany. Nie mierzyłem pH mięsa po rozmrożeniu.Skład tego salami w poście 2711.I na koniec myśl słynnego „mędrca” : „Stłucz pan termometr , a nie będziesz miał gorączki” Coś w tym jest Tak wygląda po 2,5 dniach prasowania. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-689061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.