Radek. Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2701 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Spróbuj metody parzenia souse vide to wtedy na pewno nie wymoczysz smaku przypraw. Teraz jeszcze nie, ale myślę o tym. Nie mam cyrkulatora i worków. Ilość peklosoli też pewnie trzeba by zmniejszyć. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-687705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2702 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Salami ... Niech będzie Myśliwskie Myśliwskie dlatego, bo przyprawy częściowo z kiełbasy Myśliwskiej. Skład : KarkówkaTłuszcz twardy (słonina) 15% wagi karkówkiRozdrobnienie na sitku 8 mm, maszynka 12. Przyprawy na kg Peklosól - 28 gPieprz czarny – 1,5 gCzosnek świeży – 1,5 gJałowiec – 1,5 gGlukoza – 2 gCukier – 2 gKultury bakterii SBL – 48 wg instrukcji Nabite w kątnice wp. Chcę fermentować do pH 5,0 / 5,1Po fermentacji prasowane około dwóch dni w komorze i potem owiane dymkiem w wędzarni. A co do fermentacji, to najlepiej byłoby jednocześnie prasować i fermentować, ale u mnie to niemożliwe i pewnie już tak zostanie. Zawsze istnieje ryzyko, że coś pójdzie nie tak. Np. prasowanie może być mało skuteczne, bo proces żelowania może w tym przeszkodzić. Albo kątnica pęknie. Tfu, tfu...W zeszłym sezonie prasowałem z powodzeniem, to może i w tym będzie wszystko ok. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2703 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Fermentacja kiełbas w grubych jelitach trwa dłużej jak w cienkich. 48h w tym myśliwskim może za krotko. Ale zobaczymy. Dlatego pehametr jest niezbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2704 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Radek, jak technicznie mierzysz pH? Odwiązujesz kątnice? Wbijasz w nią sondę? Czy jak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2705 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Fermentacja kiełbas w grubych jelitach trwa dłużej jak w cienkich. 48h w tym myśliwskim może za krotko. Ale zobaczymy. Dlatego pehametr jest niezbędny. Radek, jak technicznie mierzysz pH? Odwiązujesz kątnice? Wbijasz w nią sondę? Czy jak. Jedno z drugim się wiąże. PH mierzę wkładając sondę do słoiczka z mięsem, które zostało w lejku i gardzieli nadziewarki. I tu wątpliwość... Czy pomiar pH w takim słoiczku, który jest węższy od kątnicy jest wiarygodny ? Albo inaczej, czy proces fermentacji przebiega niezależnie od średnicy salami ? Redzed już podpowiedział, że nie i ja to coś czuję intuicyjnie. Tylko że w tym wypadku, należałoby trzymać sondę centralnie w niezasznurowanej kątnicy... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2706 Opublikowano 15 Grudnia 2020 (edytowane) Wyroby dojrzewające nie muszą fermentować na wisząco.Równie dobrze fermentują na leżąco i dlatego możesz kątnicy nie wiązać z jednej strony, włożyć sondę pechametru i położyć kątnicę na jakiejś kratce.Możesz również tą kątnicę zawiązać razem z sondą i dojrzewać na wisząco.Opcji jest wiele. Edytowane 15 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2707 Opublikowano 15 Grudnia 2020 IMO - wbijanie sondy w napelnione farszem oslonki moze przyniesc zaskakujace efekty o czym przekonal sie jakis czas temu chyba kol. qzym. Dodatkowo zwieksza sie niebezpieczenstwo gdy mierzymy tym sposobem batony gdy pH spadnie ponizej 5.2 (gdy nastepuje zelowanie) to wowczas ciezko jest juz taki otworek zasklepiC. (to tez jest powod ze nie jestem zwolennikiem prasowania salami po fermentacji gdy kwasowosc jest ponizej 5.2 - w wyniku prasowania moga wewnatrz batonow nastepowac mikro pekniecia ktore w miare dojrzewania moga stworzyc problemy). Od jakiegos czasu nie mierze juz otkrywajac batony - pozostalosc farszu nabijam w plastokowe pojemniczki wylozone folia spozuwcza. po ubiciu wyjmuje z folia o owijam nia taka probke (srednice mozna dobrac do wielkosci batonow). Takie probki wraz z batonami sa widoczne na zdjeciach z moich ostatnich zabaw pseudonaukowych). Mierzac w roznych pojemniczkach trzeba bardzio uwazac aby czubka sondy nie zblizac zbyt do scianek naczynia. Uwazam ze pomiar probki pokazuje nam do jakiego poziomu moze zejsc nasza kwasowosc w batonach - inaczej mowiac wielkosc i grubosc batonu ma wplyw tylko na czas fermentacji a nie na koncowy wynik. Bacterie beda i tak pracowac dopoki maja pozywienie. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2708 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Dziękuję Koledzy. Salami w kątnicach robię sporadycznie, ale dobrze by było jakąś metodę przyjąć... Teraz po 27 godzinach pH spadło do 5,44.Mam tu fotki salami robionego kilka miesięcy temu Saucisson Jesus de Lyon (przepis redzeda) . Fermentuję identycznie jak te poprzednie. Wszystko super się udało (technicznie i smakowo), a różnica w wykonaniu polega na tym, że teraz po prasowaniu, salami będzie podwędzane.Za jakiś czas zobaczymy jak to wyjdzie. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2709 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Salami w kątnicach Piękny przekrój Radku. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2710 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Piękny przekrój Radku. Dziękuję. Po tym salami zostało już tylko wspomnienie . Pozdrowienia . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2711 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Kolejna Bresaola. W komorze od 5 listopada. Ta straciła 40 %, a dokładnie 39,88 %. Tak jak poprzednia, też będzie dalej dojrzewała w vacum.Pod prasą od dwóch dni salami w kątnicach wp. Już łapie pleśń, a nie było szczepione. Może inaczej... Nie zostało potraktowane pleśnią .A widoczek sprzed chwili. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2712 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Taka prasa to własnej produkcji czy można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2713 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Można również kupić: https://www.google.com/search?q=prasa+drewniana+do+sera&tbm=isch&ved=2ahUKEwiC6Zf8iNrtAhXHgaQKHXi8BacQ2-cCegQIABAA&oq=prasa+drewniana+do+&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgIIADIECAAQGDoECAAQHjoGCAAQCBAeUO6bBFi0rwRg1sEEaABwAHgAgAG3AYgB-QOSAQMyLjKYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=QPXdX4LJOMeDkgX4-Ja4Cg&bih=750&biw=1536#imgrc=i-nHq8GYoMUsHM Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2714 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Taka prasa to własnej produkcji czy można kupić? Ja swoją kupiłem ładnych parę lat temu na jarmarku w Nowym Targu. Wirus dał namiary . Szynki zapeklowane z ziołami 11 grudnia. Teraz wyjęte z woreczków i zasznurowane. Jutro będę wędził i parzył. Miałem kilka dni dłużej peklować, ale tak mi się złożyło. Ciekawy jestem efektów . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2715 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Taka prasa to własnej produkcji czy można kupić?Można kupić na targu.Ja kupiłem z myślą użycia do prasowania salcesonu tylko mialem zamiar dołożyć sprężyny jednak nadal leży nie używana Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-688961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2716 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Ja kupiłem z myślą użycia do prasowania salcesonu tylko mialem zamiar dołożyć sprężyny jednak nadal leży nie używana Fotki to starocie sprzed kilku lat, ale pokazują że da się bez sprężyn. Podczas prasowania tylko raz dokręcam motylki. Jak prasuję salami w kątnicach, to też wystarczy tylko raz dokręcić. Z czuciem . [Dodano: 20 gru 2020 - 12:41]Teraz salami.Z salami „Myśliwskim” jest kłopot... Początek to pH – 5,77. Po 27 godzinach pH spadło do 5,44, a potem już tylko rosło. A szczegółowo : 1 Nabite w kątnice 14 XII o godzinie 14 – pH 5,772 15 XII godzina 8 rano – pH 5,563 15 XII godzina 17 – pH 5,444 16 XII godzina 14 – pH 5,505 17 XII godzina 13 – ph skoczyło do 5,79 – Wyjąłem z fermentacji, wsadziłem pod prasę i do komory.Sondę zostawiłem w próbce. Około godz 18 pH wzrosło do 5,90. Mimo tego, dokończę cały proces. Do kosza zawsze zdążę .Tak jak zamierzałem jedno dzisiaj podwędzę, a drugie już wisi w komorze. Salami nawet jak będzie słabo zjadliwe, to jednak jakieś doświadczenie zostanie, a za kilka miesięcy opowiem jakie wrażenia smakowe. PH metr sprawny i skalibrowany. Nie mierzyłem pH mięsa po rozmrożeniu.Skład tego salami w poście 2711.I na koniec myśl słynnego „mędrca” : „Stłucz pan termometr , a nie będziesz miał gorączki” Coś w tym jest Tak wygląda po 2,5 dniach prasowania. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-689061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2717 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Teraz szynki już się parzą. Krojone będą Świątecznie. Po szynkach wystudziłem wędzarnię i już bez grzałki, sam dymek owiewa salami . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-689078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2718 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Początek to pH – 5,77. Po 27 godzinach pH spadło do 5,44, a potem już tylko rosło. W jakiej temperaturze fermentowałeś salami? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-689082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2719 Opublikowano 21 Grudnia 2020 W jakiej temperaturze fermentowałeś salami? 20 - 21*C. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-689143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2720 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Z salami „Myśliwskim” jest kłopot... Początek to pH – 5,77. Po 27 godzinach pH spadło do 5,44, a potem już tylko rosło. Jakiej kultury używasz.?Wyrób wędlin dojrzewających jest w pewnym stopniu nieprzewidywalny w warunkach domowych . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-689152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2721 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Jakiej kultury używasz.? SBL-48 Wyrób wędlin dojrzewających jest w pewnym stopniu nieprzewidywalny w warunkach domowych . No właśnie jest przykład... Tegoroczny Fuet i Ostre, były robione z kulturami SHI-59. Użyłem ich pierwszy raz i wszystko było ok. A z kolei cały zeszły sezon używałem tylko SBL-48 i też było ok. Trochę mi się w komorze rozluźni, to oczywiście robię dalej na SBL-48. Zobaczymy. Szyneczka w ziołach, trochę mi osłodziła . Miała być krojona na Święta, ale jedną ciachnąłem dzisiaj. Baardzo fajna. Hania upiekła bułeczki i ... Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-689162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2722 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Może pożywki było mało i je zagłodziłeś.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-689170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2723 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Może pożywki było mało i je zagłodziłeś.? Głodne nie były . Pewnie już nie dojdę co było przyczyną. Trzeba brać się za następne, ale to dopiero za kilka tygodni . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-689292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2724 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Pewnie już nie dojdę co było przyczyną. Pewnie nie bo nie zmierzyłeś ph mięsa.Tu może był pies pogrzebany. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-689294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2725 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Tu może był pies pogrzebany. Jaki pies ? Łyżew,czy mały biały dupelek ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/109/#findComment-689296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.