Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No to ja jeszcze o tej kapuscie kiszonej , ktora tez dobrym kabanosem pasuje . Moja od wczoraj zakiszona w kamionkowym garnku  , zrobilam solanke jak pisala Eanna , bo nie wystarczylo samego soku zeby zalac kapuste.

Jak zacznie sie kisic to po 2 dniach przebijam takim patykiem ( chinskim do jedzenia,zaodoptowanym tylko do kapusty )

U mnie tylko kapusta i 20g soli niejodowanej na 1kg kapusty. Pozniej jak odpowiednio kwasna bedzie to wystawie na balkon do chlodu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-870811
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

U mnie już zakiszona i przełożona do słoików.

Ja podjadam z beczki, bo jak Hania zapakuje do słoików, to już po soku ;) 

 

17 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Wygląd obłędny 😋:).

Bardzo dziękuję :thumbsup:

 

17 godzin temu, wróbel75 napisał(a):

I to jest najgorszy moment. Dziwnie znikają.

Dzięki ;) Właśnie późno wieczorem zaczęły znikać :tongue:

 

 

Zaraz będzie pakowana :) 

 

 

100_0419 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-870823
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, electra napisał(a):

No to ja jeszcze o tej kapuscie kiszonej

Technika podobna :thumbsup: :)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-870826
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie zapakowane i włożone do zamrażarki. Jak zwykle suszone będą wg upodobania zjadaczy. 

Turbacz stoi tu gdzie stał :)

Pozdrowienia dla zaglądających do mnie :thumbsup: 

 

 

 

 

100_0462 (Copy).jpg

100_0455 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871086
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, BazylWidzew napisał(a):

A co boisz się że przyjdzie po kabanosy bo super wyglądają;)

Ja tam wolę go mieć na oku.. Ufaj ale kontroluj ;)

Dzięki. Pozdrawiam :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871254
Udostępnij na innych stronach

Coś dla smakoszy :tongue: 

 

100_0470 (Copy).jpg

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871479
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, Muski napisał(a):

Dokładnie :thumbsup:

 

17 godzin temu, MariuszB napisał(a):

No i narobiłeś apetytu 😉

 

17 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

😋 Przez ten silny wiatr zapach było u mnie czuć😉.

To widzę, że jest nas trochę smakoszy :thumbsup: :D 

 

17 godzin temu, BazylWidzew napisał(a):

Co to jest ?

Skóra z golonki.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871672
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, mamuśka napisał(a):

opędzlowała miskę takich chipsów, zagryzek.

Bierzesz skórę wp. tniesz na nieduże prostokąty i do suszarki. Jak wyschną na wiór smażysz na oleum, z patelni na ręcznik papierowy, jak ostygną doprawiam paprykami ostrą i słodką, życzę smacznego. Mamuśka skórki mają być wysuszone na wiór.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871767
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Radku jak możesz to napisz jak robiłeś te skórki. Z wielką chęcią bym opędzlowała miskę takich chipsów, zagryzek.

Grzewlod wszystko już powiedział :thumbsup: Ja nie próbowałem jeszcze z papryką, ale przy najbliższej okazji będą z papryką. 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871834
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Bierzesz skórę wp. tniesz na nieduże prostokąty i do suszarki. Jak wyschną na wiór smażysz na oleum, z patelni na ręcznik papierowy, jak ostygną doprawiam paprykami ostrą i słodką, życzę smacznego. Mamuśka skórki mają być wysuszone na wiór.

Witam, 

 

W Twoim przepisie pominięty jest etap gotowania.

Filipińczycy skórki najpierw dokładnie oczyszczają z tłuszczu, następnie gotują do miękkości w dobrze osolonej wodzie.

Po odcedzeniu i wystygnięciu ponownie usuwają pozostały tłuszcz.

Tak przygotowane skórki kroją na kwadraty / prostokąty.

Teraz proces suszenia, aż do osiągnięcia twardości terakoty.

Smażymy w małych porcjach /solidnie zwiększają swoją objętość/ na głębokim oleju, trzeba je ciągle przewracać aby równomiernie spuchły

Po odsączeniu przyprawiamy solą i czym kto lubi np papryką, chili czy czosnkiem.

 

Druga filipińska szkoła zostawia cienką warstwę tłuszczu na skórkach, dla mnie smakują zbyt skwarkowo.

 

Pozdrawiam.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871959
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, El komendante napisał(a):

W Twoim przepisie pominięty jest etap gotowania.

To prawda moje przeoczenie, przed chwilą jak wróciłem z pracy wyjąłem słoik z lodówki i sprawdziłem. Tłuszcz zawsze usuwam podczas skórowania boczku ponieważ zawsze boczek wędze bez skóry. Do usunięcia tłuszczu wcale jakoś szczególnie się nie przykładam (na zdjęciu to widać) jeśli coś zostanie i tak się wytopi. Następnie skórki krótko gotuję  studzę i do suszarki. Pozostałe czynności opisałem powyżej. Prawie zawsze jeden słoik wysuszonych skórek stoi u mnie w lodówce.

20231024_195334.thumb.jpg.e922831a93a5e4b8309b906433bc4e80.jpg

 

 

 

 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872051
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, Grzewlod napisał(a):
20 godzin temu, El komendante napisał(a):

W Twoim przepisie pominięty jest etap gotowania.

To prawda moje przeoczenie

I ja z rozpędu też przeoczyłem gotowanie. Zwykle mam b. mało tłuszczu na skórze, więc go nie usuwam.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872176
Udostępnij na innych stronach

W wędzarni mam kiełbasę z szynki i golonki. Nie jest to Szynkowa z 16. Inne rozdrobnienie, przyprawy i nie ortodoksyjna klasyfikacja. Może się trafić tłuszczyk.

Skład 80 % szynki i 20 % golonki.

Szynkę rozdrabniałem na szarpaku maszynki 12.

Golonkę na szarpaku i dwa razy na oczku 4mm.

 

Przyprawy na 1kg :

 

Peklosól - 18g

Sól – 2g

Pieprz biały – 2g

Cukier – 2g

Kolendra tłuczona w moździerzu – 1g

Gorczyca w całości – 2g

Gałka muszkatołowa – 1g

Woda - 60 % wagi golonki

 

Osłonka białkowa 80 mm

Będzie wędzona i parzona tak jak Szynkowa.

 

100_0491 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872682
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, MIRKON napisał(a):

Wygląda przecudnie 😁

Bardzo dziękuję ;) 

Jutro będzie można jeść :tongue: 

 

100_0503 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872732
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.