Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

pewnie będziesz miał imprezę dzisiaj :tongue:

Już mam :grin: . Taką jednoosobową. Jak to słomiany wdowiec :wink: . Do tej pory parzyłem wszystko od razu , a nadwyżkę mroziłem . Ale wiem , że Twój sposób też jest często praktykowany. Nie mam porównania , ale trzeba będzie spróbować.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140660
Udostępnij na innych stronach

Już można jeść :grin: :wink: . Ja właśnie to robię :thumbsup: .

 

 

Radek ni i :clap: , tak pytam z ciekawości , ile majeranku dajesz na kilogram mięsa na kiełbaskę białą :question:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140662
Udostępnij na innych stronach

po nadzianiu sparzę kilka kiełbasek i zjem , a resztę poporcjuję w woreczki i zamrożę.

Ja robię dokładnie tak jak Piotruś :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140664
Udostępnij na innych stronach

ile majeranku dajesz na kilogram mięsa na kiełbaskę białą :question:

Andrzeju na 11,3 kg dałem:

Majeranek 50 g

Pieprz 50 g

Czosnek 110 g

Sól 220 g

Woda 1 l.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140667
Udostępnij na innych stronach

Majeranek 50 g

Tak tylko pytałem :smile: Dzięki .

 

Ja daję obecnie trochę mniej majeranku do białej , około 1g/kg mięsa .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140670
Udostępnij na innych stronach

Ja daję obecnie trochę mniej majeranku do białej , około 1g/kg mięsa .

 

Za każdym razem ciut zmniejszałem ilość majeranku. Ale chyba doszedłem do optimum ( dla mnie ) . Dość aromatyczna przyprawa... W całej chałupie przyjemnie pachnie :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140673
Udostępnij na innych stronach

Ja parzę białą przed wydaniem na stół.

Posłuchaj PePe.Mam porównanie.Lepsza parzona tuż przed degustacją.

Moje proporcje to:

 

Sól-20g/kg

Pieprz-1g/kg

Majeranek-1g/kg

Czosnek-2g/kg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140682
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj Biała :grin:

:thumbsup: :thumbsup: ale ilość prawie hurtowa :lol:

Już można jeść :grin: :wink: . Ja właśnie to robię :thumbsup: .

:devil: kto ma ten je :grin:

Uwaga Zbóju :DW przyszłym roku kupuję piekarnik . Nie opędzisz się ode mnie :grin:

Tak tylko napiszę, że "przyszły rok" już mamy :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140705
Udostępnij na innych stronach

Tak tylko napiszę, że "przyszły rok" już mamy :grin:

No dobra :grin: . Na razie mam obiecany dostęp do piekarnika :wink: .

Ale co swoje to swoje. I tak już się dziwnie na mnie patrzą jak zaglądam ,co tam akurat moja szefowa piecze :grin: . Wygania mnie z kuchni. Myślę , że czas połączyć siły :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-140712
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

Po dłuższej przerwie i ja coś zrobiłem :grin: .

Najpierw uwędziłem dwie polędwice i dwa balerony. W międzyczasie sprasowałem dwie szynki. Cztery szynki wisiały na kiju. Wiatr je niźle suszył. Na stole w prasce jest baleron. Teraz już się parzy. Szynki już w wędzarni , ale sparzę je jutro , bo kiedyś muszę spać :wink: .

Może jeszcze z tym baleronem sznurowanym się dzisiaj uporam.

 

Informacja dla Zbójaszka :grin: . Szyneczki ważą po około 2,5 kg i te10 kg wsadu to takie optimum.

Na konto fotek które obiecałem zrobić , moja szefowa Hania bardzo ładnie wyszorowała wędzarkę. Jestem jej bardzo wdzięczny :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145161
Udostępnij na innych stronach

Ładne i na pewno smakowite te Twoje wyroby :thumbsup: :clap: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145164
Udostępnij na innych stronach

Informacja dla Zbójaszka :grin:

Dzięki wielkie Radziu, teraz już wiem na czym stoję :grin:

Jak prasujesz po wędzeniu to "gołe" mięso wkładasz do praski czy owijasz w folię??

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145188
Udostępnij na innych stronach

Jak prasujesz po wędzeniu to "gołe" mięso wkładasz do praski czy owijasz w folię??

Praskę wykładam rozciętym wzdłuż rękawem. Potem łatwo wyjąć.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145220
Udostępnij na innych stronach

Praskę wykładam rozciętym wzdłuż rękawem. Potem łatwo wyjąć.

Radku rozumiem że woda nie zakrywa całej praski tylko sięga do ....? no właśnie dokąd :question: a może zalewasz ją całą :question:

Za wyroby :clap: :clap: :clap:

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145237
Udostępnij na innych stronach

Jak by zalał całą to miałby wodę w wyrobie.Ja nie zalewam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145240
Udostępnij na innych stronach

Jak by zalał całą to miałby wodę w wyrobie.

Wcześniej Radek prasował baleron wędzony a teraz szynkę,jak parzymy wędzonki bez praski to są całe zanurzone stąd moje pytanie.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145242
Udostępnij na innych stronach

 

Za miłe słowa Wszystkim dziękuję :grin: :grin:

 

Już można jeść :grin: :wink:

 

Prasowany baleron na przekroju ma dziurki :rolleyes: .

Hmm..Trzeba szybko zjeść i nie będzie dziurek :wink: . Z tym problemu nie będzie , bo dzisiaj " dzieci " wpadają na parę dni do "ojców" :grin: :grin:

A dzieci wciągają wszystko :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145296
Udostępnij na innych stronach

Już można jeść :grin: :wink:

 

:grin: normalnie poczułem się zaproszony :cool: ale żeby to człowiek po sąsiedzku mieszkał, tak chociaż przez płot :rolleyes: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145383
Udostępnij na innych stronach

Prasowany baleron na przekroju ma dziurki

O co chodzi, jak możesz mnie uswiadomić z tym prasowaniem baleronu? To kilka kawałków prasujesz razem? Bo wyglada w przekroju jak by był z jednego kawałka mięsa... to po co prasować?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145385
Udostępnij na innych stronach

O co chodzi, jak możesz mnie uswiadomić z tym prasowaniem baleronu? To kilka kawałków prasujesz razem? Bo wyglada w przekroju jak by był z jednego kawałka mięsa... to po co prasować?

Dla mnie korzyści jest kilka. Ten jest najważniejszy - mogę ciaśniej rozmieścić wędzonki w Borniaku. Baleron do prasowania wyjmuję wcześniej i wkładam do praski. Wtedy rozluźnia się w wędzarni.

W czasie gdy baleron się prasuje , reszta wędzonek spokojnie dochodzi.

Po drugie nie muszę sznurować , choć to żaden problem , bo teraz idzie mi szybko :grin:

A po trzecie , zawsze to coś oryginalnego :wink: . W sklepie chyba nigdy nie widziałem.

 

P.S.

 

Wosiu , prasuję w gęsiarce i wody jest pod rant praski. W miarę jak woda odparuje , to uzupełniam stopniowo gorącą . W Bukowinie Ci pokażę :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145421
Udostępnij na innych stronach

Cho, cho Kolego. Po zlociku wszystko będziesz miał wymiecione. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/8/#findComment-145429
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.