Biotit Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 28 Października 2011 Będzie decydowanie za słony, proponuję go uwędzić tradycyjnie jak Sopocką Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 28 Października 2011 Wykroić polędwicę z tego schabu ,wymoczyć ją w ciepłej wodzie 20-30 min i będzie wszystko dobrze. Kości też wymoczyć i uwędzić Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 28 Października 2011 A ja zachęcam do peklowania polędwicy na sucho. Robię to od kilku lat. Dając od 25 do 30 g mieszanki peklosoli i soli (50/50) . Trzyma od 2 do 3 tygodni. Zioła na trzy dni przed końcem peklowania lub czasami nie dodaję w ogóle ziół. Po peklowaniu ok. 2 godzin moczenie. Obsuszanie i do wędzarni. Nigdy nie parzę polędwicy dla siebie. A ja polędwice i polędwiczki pekluję tylko na sucho 19g peklosoli na 1kg , 7-8dni w temp. około 4 stopni ( wystarczy lodówka ) przekładanie/obracanie co najmniej raz dziennie najlepiej 2 razy , do peklowania można dodać biały pieprz lub czosnek , ale ja preferuję tylko sól , co by nie psuć smaku mięsa. Później płukanie ,osuszanie , przewiązanie sznurkiem i do wędzarni , zimny dym do 20-30 stopni , 6-7h , wędzę na buku , rzadziej na olszynie , unikam drzew owocowych ( zbyt intensywny aromat) . Po wędzeniu można już jeść ( łososiowa) lub parzenie 0,5h w temp. 80stopni. Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lelek5 Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 28 Października 2011 Mam 3 polędwice i zrobię je eksperymentalnie na 3 sposoby - parzoną , pieczoną i łososiową .W niedzielę opiszę efekty . Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 28 Października 2011 Dałem Tobie odpowiedź jak zrobić. Na parzoną nie musisz moczyć , na sopocką i wędzoną trzeba moczyć .Praktykuję to od lat bo dla dwóch polędwic nie robi się osobnej solanki gdy nie ma się warunków. Opisz dokładnie jak ten schab zamienił się Tobie w polędwicę.. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lelek5 Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 28 Października 2011 Opisz dokładnie jak ten schab zamienił się Tobie w polędwicę.. Kolega wcześniej odkroił mizdre i warkocz , ja wymoczyłem w ciepłej wodzie 0,5 h , nie była nawet słona , więc chyba będzie dobrze . Polędwica a schab u Dziadka to czuły temat.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 28 Października 2011 Tu nie chodzi o cuda lecz o nazwę . Mamy w tej chwili poplątanie. Stara nazwa - zawsze po wykrojeniu od schabu, inaczej po oddzieleniu od kości mamy polędwicę .Nowa nazwa po oddzieleniu kości od schabu otrzymujemy schab b/k. Niby to samo ale to czego mnie nauczono polędwica to inaczej oddzielony mięsień najdłuższy grzbietu który wraz z kośćmi nazywa się schab. Oddzielony , wytrybowany lub wykrawany nazywany był zawsze polędwicą. Dzisiaj nie wykrawa się polędwicy, tylko kości ze schabu no i wynik zostaje schab b/k. W związku z tym należy zwracać uwagę na która stronę obrócić schab by otrzymać to co chcemy . Cała rzecz w tym że piszący nie umieją napisać co kupili dla nich schab to to samo co schab b/kości - ciężko mi to słowo przechodzi przez klawiaturę ale skoro ktoś tak napisze to przełknę to jakoś i zrozumiem o co chodzi . Dla mnie to schab b/ k to paranoja bo jak uwędzę to mi zmienia się w polędwicę. Wszyscy mi znani masarze mówią że im nie przechodzi przez gardło nazwa schab b /k. PozdrawiamDopiszę jeszcze bo z tym wykrawaniem to jest trochę poplątania . Zawsze z szynek lub łopatek wykrawamy kości i zostaje nam szynka b/k lub łopatka b/k .To samo z boczkiem oddzielamy lub wyłuskujemy kości inaczej żeberka i co otrzymujemy boczek b/ż -nowocześnie boczek b /k. Ale przy karkówce lub schabie oddzielamy mięśnie nie kości. W związku z tym by nazwy pasowały do stylu wykrawania należało by w czasie wykrawania karkówkę i schab kłaść na stole odwrotnie (dupą do góry) i tak zacząć wykrawaćkości. Dawno już nie jestem czynny zawodowo i być może stosują taką technikę wykrawania w związku z tym pozmieniali nazwy . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 29 Października 2011 rzecz w tym ,że cudo twórcy od marketingu tak namieszali ludziom w głowach . W marketach jest schab b/k :grin: w super cenie po 9,99 , ale jak przywieziesz do domu obetniesz warkocz ( tak to się nazywa ? ) i jeszcze co nieco :wink: - wrzucisz na wagę to wychodzi 17,00 /kg. A nazwy wg powyższego schematu klient " przyjmie " wszystko byle cena była biodronkowa :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lelek5 Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 2 Listopada 2011 Mam 3 polędwice i zrobię je eksperymentalnie na 3 sposoby - parzoną , pieczoną i łososiową .W niedzielę opiszę efektyNajsmaczniejsza polędwiczka to parzona , reszta też ok. , dziwi mnie tylko fakt , że przy takim peklowaniu (10% soli z nastrzykiem na 5 dni ) słoność wędzonek była idealna . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniu_ww Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 3 Listopada 2011 Witam, też biorę się za swoją drugą wędzonkę pierwsza była szyneczka wyszła świetna, teraz czas na polędwicę, chcę robić według przepisu maxwella http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=84&Itemid=4 czytałem temat i do końca nie jestem pewnien ile dać peklosoli (takiej ze sklepu) czy są to wartości podobne do tabeli peklowania mokrego ze stronie ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 3 Listopada 2011 Daj 80g peksoli na jeden litr wody. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 3 Listopada 2011 Tu nie chodzi o cuda lecz o nazwęNależałoby zatem w jakiś sposób dotrzeć do producentów i handlowców, bo to Oni patrzą na nas jak na kogośi z kosmosu gdy używamy prawidłowych nazw. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 3 Listopada 2011 Ale żeby wszystko było ok. jeśli chodzi o nazwy to samemu trzeba być w porządku i takie kruczki też trzeba poprawić http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=84&Itemid=4http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=84&Itemid=4 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 3 Listopada 2011 Tu nie chodzi o cuda lecz o nazwęNależałoby zatem w jakiś sposób dotrzeć do producentów i handlowców, bo to Oni patrzą na nas jak na kogośi z kosmosu gdy używamy prawidłowych nazw. Pozdrawiam. a na to to bym nie liczył 1. producenci/marketingowcy prześcigają się w wymyślaniu coraz bardziej dziwnych i eufemistycznych nazw np. szynka mielona, schab z indyka, czy kabanosy drobiowe , ale ich zadaniem jest sprzedaż jak największej ilości , coraz gorszego produktu. 2. sprzedawcy w szczególnie w dużych sklepach są to ludzie często z przypadku , przerzucani z działu do działu nie mający jakiegokolwiek przygotowania zawodowego. a po drugie im też zależy na sprzedaży , bo ciemny lud i tak to kupił i to jak najwięcej często to samo tylko pod różnymi nazwami. Ps Swego czasu kuzyn miał masarnię jedną kiełbasę (farsz) sprzedawał po 5 nazwami ( grilowa, studencka , zwyczajna, firmowa, i coś tam jeszcze ,) różniły się tylko długością odkręcenia, kolorem farby lub średnicą , a każdemu smakowało co innego. Jak wiesz jedzą oczy a reszt się nie liczy , szczególnie u ludzi którzy są wychowani/przyzwyczajeni są do produktów wysoko przetworzonych , zunifikowanych. Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 15 Grudnia 2011 szukam, szukam i nic a przecież gdzieś to było?! ....Która część z polędwicy jest bardziej smakowita jako wędzonka? od szynki (chyba tak?) a może od karczku? Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-190806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 15 Grudnia 2011 To rzecz gustu, najdelikatniejsza jest część środkowa. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-190807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 15 Grudnia 2011 PePe masz rację! ale zapytam inaczej, rozbierając półtuszę i mając do dyspozycji cały schab a potem oczywiście polędwicę, którą część przeznaczacie na wędzonki a którą na schabowe? Czy zwracacie na to uwagę, czy jest to obojętne? .. szkoda ze samej środkowej części nie ma! Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-190810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Odpowiem Ci w ten sposób: jeśli masz cały schab to weź tasak i dwoma cięciami potnij go na trzy równe części. Weż Srodkową część odetnij kości i warkocz (mięsień przyczepu) i masz polędwicę wp. ,ja jeszcze ściągam mizdrę i mam gotowy surowiec na wędzonkę , w moim przypadku zawsze jest to polędwica łososiowa. A resztę schabu potnij razem z kością na kotlety, bo kotlet schabowy musi mieć kosteczkę, a jak potniesz polędwicę na kotlety to będziesz miał kotlety wieprzowe. :wink: Jaśniej już nie potrafię wyjaśnić Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-190839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Ślicznie dziękuję pis67 i PePe! dostało mi się przednią ćwiartkę od rolnika co dla siebie hodował, teraz już wiem która część smakowitości zanurzyć w dymie. Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-190963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 17 Grudnia 2011 polędwica łososiowa (zwykła bez dodatków np.słoniny) peklowana na sucho i wędzona w zimnym dymie.Czy mogę prosić o jakieś receptury ?Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-191401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Która część z polędwicy jest bardziej smakowita jako wędzonka? od szynki (chyba tak?) a może od karczku? Pare postów wyżej DZIADEK wyraźnie pisze,że polędwica to schab po odjęciu kości..więc chyba wszystko jasne?? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-191417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 18 Grudnia 2011 qwiqweq, przepisy które są na głównej i na forum już wszystkie wypróbowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-191434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 18 Grudnia 2011 przepisy które są na głównej i na forum już wszystkie wypróbowałeś?No jeszcze nie :blush: jestem w trakcie :smile: A co niema takiej recepturki :devil: :question: Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-191479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 18 Grudnia 2011 A co niema takiej recepturkiSkoro żadna ze Strony Głównej Nie odpowiada Ci, to musisz coś nowego sam wymyślić :grin: . Tylko nazwę też powinieneś dodać, bo nie możesz posługiwać się nazwą istniejącej już procedury :devil: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-191483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Ślicznie dziękuję pis67 i PePe! dostało mi się przednią ćwiartkę od rolnika co dla siebie hodował, teraz już wiem która część smakowitości zanurzyć w dymie. Ta od strony karku jest smaczniejsza. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-191496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.