Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Wykroić polędwicę z tego schabu ,wymoczyć ją w ciepłej wodzie 20-30 min i będzie wszystko dobrze. Kości też wymoczyć i uwędzić Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182118
Udostępnij na innych stronach

A ja zachęcam do peklowania polędwicy na sucho. Robię to od kilku lat. Dając od 25 do 30 g mieszanki peklosoli i soli (50/50) . Trzyma od 2 do 3 tygodni. Zioła na trzy dni przed końcem peklowania lub czasami nie dodaję w ogóle ziół. Po peklowaniu ok. 2 godzin moczenie. Obsuszanie i do wędzarni. Nigdy nie parzę polędwicy dla siebie.

A ja polędwice i polędwiczki pekluję tylko na sucho 19g peklosoli na 1kg , 7-8dni w temp. około 4 stopni ( wystarczy lodówka ) przekładanie/obracanie co najmniej raz dziennie najlepiej 2 razy , do peklowania można dodać biały pieprz lub czosnek , ale ja preferuję tylko sól , co by nie psuć smaku mięsa.

Później płukanie ,osuszanie , przewiązanie sznurkiem i do wędzarni , zimny dym do 20-30 stopni , 6-7h , wędzę na buku , rzadziej na olszynie , unikam drzew owocowych ( zbyt intensywny aromat) .

 

Po wędzeniu można już jeść ( łososiowa) lub parzenie 0,5h w temp. 80stopni.

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182132
Udostępnij na innych stronach

Dałem Tobie odpowiedź jak zrobić. Na parzoną nie musisz moczyć , na sopocką i wędzoną trzeba moczyć .Praktykuję to od lat bo dla dwóch polędwic nie robi się osobnej solanki gdy nie ma się warunków. Opisz dokładnie jak ten schab zamienił się Tobie w polędwicę.. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182152
Udostępnij na innych stronach

Opisz dokładnie jak ten schab zamienił się Tobie w polędwicę..

Kolega wcześniej odkroił mizdre i warkocz , ja wymoczyłem w ciepłej wodzie 0,5 h , nie była nawet słona , więc chyba będzie dobrze . Polędwica a schab u Dziadka to czuły temat....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182163
Udostępnij na innych stronach

Tu nie chodzi o cuda lecz o nazwę . Mamy w tej chwili poplątanie. Stara nazwa - zawsze po wykrojeniu od schabu, inaczej po oddzieleniu od kości mamy polędwicę .Nowa nazwa po oddzieleniu kości od schabu otrzymujemy schab b/k. Niby to samo ale to czego mnie nauczono polędwica to inaczej oddzielony mięsień najdłuższy grzbietu który wraz z kośćmi nazywa się schab. Oddzielony , wytrybowany lub wykrawany nazywany był zawsze polędwicą. Dzisiaj nie wykrawa się polędwicy, tylko kości ze schabu no i wynik zostaje schab b/k. W związku z tym należy zwracać uwagę na która stronę obrócić schab by otrzymać to co chcemy . Cała rzecz w tym że piszący nie umieją napisać co kupili dla nich schab to to samo co schab b/kości - ciężko mi to słowo przechodzi przez klawiaturę ale skoro ktoś tak napisze to przełknę to jakoś i zrozumiem o co chodzi . Dla mnie to schab b/ k to paranoja bo jak uwędzę to mi zmienia się w polędwicę. Wszyscy mi znani masarze mówią że im nie przechodzi przez gardło nazwa schab b /k. Pozdrawiam

Dopiszę jeszcze bo z tym wykrawaniem to jest trochę poplątania . Zawsze z szynek lub łopatek wykrawamy kości i zostaje nam szynka b/k lub łopatka b/k .To samo z boczkiem oddzielamy lub wyłuskujemy kości inaczej żeberka i co otrzymujemy boczek b/ż -nowocześnie boczek b /k. Ale przy karkówce lub schabie oddzielamy mięśnie nie kości. W związku z tym by nazwy pasowały do stylu wykrawania należało by w czasie wykrawania karkówkę i schab kłaść na stole odwrotnie (dupą do góry) i tak zacząć wykrawaćkości. Dawno już nie jestem czynny zawodowo i być może stosują taką technikę wykrawania w związku z tym pozmieniali nazwy .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182168
Udostępnij na innych stronach

rzecz w tym ,że cudo twórcy od marketingu tak namieszali ludziom w głowach . W marketach jest schab b/k :grin: w super cenie po 9,99 , ale jak przywieziesz do domu obetniesz warkocz ( tak to się nazywa ? ) i jeszcze co nieco :wink: - wrzucisz na wagę to wychodzi 17,00 /kg. A nazwy wg powyższego schematu klient " przyjmie " wszystko byle cena była biodronkowa :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182324
Udostępnij na innych stronach

Mam 3 polędwice i zrobię je eksperymentalnie na 3 sposoby - parzoną , pieczoną i łososiową .W niedzielę opiszę efekty

Najsmaczniejsza polędwiczka to parzona , reszta też ok. , dziwi mnie tylko fakt , że przy takim peklowaniu (10% soli z nastrzykiem na 5 dni ) słoność wędzonek była idealna .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182867
Udostępnij na innych stronach

Witam, też biorę się za swoją drugą wędzonkę pierwsza była szyneczka wyszła świetna, teraz czas na polędwicę, chcę robić według przepisu maxwella

http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=84&Itemid=4

czytałem temat i do końca nie jestem pewnien ile dać peklosoli (takiej ze sklepu) czy są to wartości podobne do tabeli peklowania mokrego ze stronie ???

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182968
Udostępnij na innych stronach

Daj 80g peksoli na jeden litr wody.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182969
Udostępnij na innych stronach

Tu nie chodzi o cuda lecz o nazwę

Należałoby zatem w jakiś sposób dotrzeć do producentów i handlowców, bo to Oni patrzą na nas jak na kogośi z kosmosu gdy używamy prawidłowych nazw.

Pozdrawiam.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182973
Udostępnij na innych stronach

Ale żeby wszystko było ok. jeśli chodzi o nazwy to samemu trzeba być w porządku i takie kruczki też trzeba poprawić

 

http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=84&Itemid=4http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=84&Itemid=4

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182974
Udostępnij na innych stronach

Tu nie chodzi o cuda lecz o nazwę

Należałoby zatem w jakiś sposób dotrzeć do producentów i handlowców, bo to Oni patrzą na nas jak na kogośi z kosmosu gdy używamy prawidłowych nazw.

Pozdrawiam.

a na to to bym nie liczył

 

1. producenci/marketingowcy prześcigają się w wymyślaniu coraz bardziej dziwnych i eufemistycznych nazw np. szynka mielona, schab z indyka, czy kabanosy drobiowe , ale ich zadaniem jest sprzedaż jak największej ilości , coraz gorszego produktu.

2. sprzedawcy w szczególnie w dużych sklepach są to ludzie często z przypadku , przerzucani z działu do działu nie mający jakiegokolwiek przygotowania zawodowego. a po drugie im też zależy na sprzedaży , bo ciemny lud i tak to kupił i to jak najwięcej często to samo tylko pod różnymi nazwami.

 

Ps Swego czasu kuzyn miał masarnię jedną kiełbasę (farsz) sprzedawał po 5 nazwami ( grilowa, studencka , zwyczajna, firmowa, i coś tam jeszcze ,) różniły się tylko długością odkręcenia, kolorem farby lub średnicą , a każdemu smakowało co innego.

Jak wiesz jedzą oczy a reszt się nie liczy , szczególnie u ludzi którzy są wychowani/przyzwyczajeni są do produktów wysoko przetworzonych , zunifikowanych.

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-182975
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

szukam, szukam i nic a przecież gdzieś to było?! ....

Która część z polędwicy jest bardziej smakowita jako wędzonka? od szynki (chyba tak?) a może od karczku?

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-190806
Udostępnij na innych stronach

PePe masz rację! ale zapytam inaczej, rozbierając półtuszę i mając do dyspozycji cały schab a potem oczywiście polędwicę, którą część przeznaczacie na wędzonki a którą na schabowe? Czy zwracacie na to uwagę, czy jest to obojętne? .. szkoda ze samej środkowej części nie ma!

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-190810
Udostępnij na innych stronach

Odpowiem Ci w ten sposób: jeśli masz cały schab to weź tasak i dwoma cięciami potnij go na trzy równe części. Weż Srodkową część odetnij kości i warkocz (mięsień przyczepu) i masz polędwicę wp. ,ja jeszcze ściągam mizdrę i mam gotowy surowiec na wędzonkę , w moim przypadku zawsze jest to polędwica łososiowa. A resztę schabu potnij razem z kością na kotlety, bo kotlet schabowy musi mieć kosteczkę, a jak potniesz polędwicę na kotlety to będziesz miał kotlety wieprzowe. :wink: Jaśniej już nie potrafię wyjaśnić

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-190839
Udostępnij na innych stronach

Ślicznie dziękuję pis67 i PePe! dostało mi się przednią ćwiartkę od rolnika co dla siebie hodował, teraz już wiem która część smakowitości zanurzyć w dymie.

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-190963
Udostępnij na innych stronach

polędwica łososiowa (zwykła bez dodatków np.słoniny) peklowana na sucho i wędzona w zimnym dymie.

Czy mogę prosić o jakieś receptury ?

Dzięki i pozdrawiam.

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-191401
Udostępnij na innych stronach

Która część z polędwicy jest bardziej smakowita jako wędzonka? od szynki (chyba tak?) a może od karczku?

Pare postów wyżej DZIADEK wyraźnie pisze,że polędwica to schab po odjęciu kości..więc chyba wszystko jasne??

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-191417
Udostępnij na innych stronach

przepisy które są na głównej i na forum już wszystkie wypróbowałeś?

No jeszcze nie :blush: jestem w trakcie :smile:

A co niema takiej recepturki :devil: :question:

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-191479
Udostępnij na innych stronach

A co niema takiej recepturki

Skoro żadna ze Strony Głównej Nie odpowiada Ci, to musisz coś nowego sam wymyślić :grin: .

Tylko nazwę też powinieneś dodać, bo nie możesz posługiwać się nazwą istniejącej już procedury :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-191483
Udostępnij na innych stronach

Ślicznie dziękuję pis67 i PePe! dostało mi się przednią ćwiartkę od rolnika co dla siebie hodował, teraz już wiem która część smakowitości zanurzyć w dymie.

Ta od strony karku jest smaczniejsza.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/4/#findComment-191496
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.