Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1876 Opublikowano 18 Grudnia 2014 ja bardziej gustuje http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/775-schab-surowy-i-boczek-surowy-po-tyrolsku i taki nastawiłem Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-391335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1877 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Większość osób piszących w tym temacie i mających doświadczenia z wyrobami dojrzewającymi wyraźnie mówi i myciu wyrobu po pierwszej fazie. Ale brednie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-391336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1878 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Ja może doświadczenia wielkiego nie mam ale nie myję podczas procesu technologicznego mięsa przeznaczonego na wyroby dojrzewające ani wodą ani winem . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-391338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1879 Opublikowano 18 Grudnia 2014 czy przynajmniej próbuje osiągnąć (nie wiem czy dotrzymam reżimu temp i wilgotności ) zmniejszyłem ilość soli do 35 g/kg i cukru 4 g/kg Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-391339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1880 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Mycie wyrobów podsuszanych, suszonych czy dojrzewających to nieporozumienie czyli profanacja. A mycie czerwonym winem - to po prostu fanaberia.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-391340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1881 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Haha Areczku tylko czekałem kiedy ci łańcuch puści Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-391341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1882 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Może i brednie... nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem ;-) O obróbce winem w jednej z faz dojrzewania tego typu wyrobów wyraźnie pisze kolega Redzed w swoim wątku "redzed robi" Wielokrotnie pisze że wyroby przemywał winem. Do mnie to przemawia bo zdjęcia wyrobów kolegi redzed'a robią na mnie wrażenie! Ale tak jak pisałem nie znam się... czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-391351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1883 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Czym innym kolego są wyroby rozdrobnione dojrzewające a czym innym kawał mięcha Problem polega na tym że czytając wyciągacie fragmantaryczne wnioski i jak to "Polak" adaptujecie je do własnych potrzeb i możliwości czesto nie bardzo wiedząc "o co kaman" i dlaczego dodaje się tego czy tamtego Potem inni czytają takie wpisy i powielają często kardynalne błędy Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-391352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1884 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Kolego Roger to co piszę przeczytałem tak gdzie mówiłem i nie dotyczyło to wyrobu rozdrobnionego tylko procesu produkcji kolegi redzed'a dotyczącego SZYNKI COPPA. Jest to na 3 stronie w "redzed robi". Mam problemy z wklejaniem tu tekstu i cytowaniem dlatego piszę tak obrazowo. I cieszę się że jak Polak wyciągam fragmentaryczne wnioski, a nie łykam jak pelikan to co napiszą inni ;-) Następnym razem zrobię dwie polędwiczki. Jedną z winem drugą bez. Przeprowadzę testy na sobie i na domownikach i wyciągnę wnioski. Jak nie wyczuję różnic w smaku to będę próbował dalej i dalej itd. ;-) Dla mnie to jest hobby, eksperymenty, zabawa z dziećmi. Pokazanie im że można fajnie kombinować w kuchni. Naprawdę bez uszczypliwości uważam że głupotą jest sztywne trzymanie się receptur. Nie mówię tu o technologii oczywiście. Rozumiem że suszenie czegoś ma się nijak do mycia tego. Ale to są moje próby, błędy które popełniam i się na nich uczę. Fajnie było by mieć wiedzę którą Wy "starszyzna" posiadacie ale my żuczki nierzadko błądzimy w tym gąszczu informacji. Wydaję mi się że zamiast tych wybiegów prościej było by może "ujednolicić" lub opisem rozwiać wątpliwości dotyczące przepisu z pierwszej strony dot. polędwicy a'la parmeńska. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-391361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1885 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Ja kolego daleki jestem od ograniczania Ciebie w eksperymentowaniu ... Niech mnie ręka Boska broni.Chcę Ci tylko uświadomić że to co piszemy powielają inni często nie świadomi pewnych procesów Więc nie dziw się proszę że szlak mnie trafia hak czytam o myciu/obmywaniu czy nastrzykiwaniu wyrobów dojrzewających bo to potem jest powielane tylko dlatego że "ktoś kiedyś napisał i ładnie wyglądało" Baw się kuchnią bo o to chodzi ale baw się świadomie Pozdrawiam serdecznie Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-391367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1886 Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Większość osób piszących w tym temacie i mających doświadczenia z wyrobami dojrzewającymikolego, po pierwsze jakie ta "większość" ma doświadczenia???? - proszę Cię... trzy wysuszone bez podstawowej świadomości i wiedzy polędwice to są te "doświadczone osoby"???? Co do kolegi redzed`a i obmywania winem - wino zawiera kwasy i alkohol... zdecydowanie różni się od wody...... Dla mnie to jest hobby, eksperymenty, zabawa z dziećmi. Pokazanie im że można fajnie kombinować w kuchni. Naprawdę bez uszczypliwości uważam że głupotą jest sztywne trzymanie się receptur.no to teraz dałeś ostro.... - głupotą to jest narażanie własnej rodziny, a w szczególności delikatnych organizmów dziecięcych na poważne konsekwencje swoich n ie odpowiedzialnych i nieświadomych "eksperymentów" niestety napisałem ostro ale taka jest brutalna prawda i my (szczególnie jako administracja) nie możemy pozwolić na propagowanie takich tez...tym bardziej że jest okres przedświąteczny i wchodzą na forum różne "gorące głowy" niekoniecznie potrafiące odróżnić ziarno od plew.... naczyta się taki na łapu capu weźmie za robotę a potem nieszczęście gotowe Edytowane 18 Grudnia 2014 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-391419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1887 Opublikowano 18 Grudnia 2014 to co piszę przeczytałem tak gdzie mówiłem i nie dotyczyło to wyrobu rozdrobnionego tylko procesu produkcji kolegi redzed'a dotyczącego SZYNKI COPPA. Jest to na 3 stronie w "redzed robi". Przeczytaj zatem jeszcze raz całą recepturę wykonania tej karkówki i zwróć proszę uwagę na fakt w jakich warunkach dojrzewała oraz na to, że szlachetna pleśń przeniosła się na nią z innych wyrobów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-391427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1888 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Dywagujemy o obmywaniu lub nie, a nie o pleśni skąd do kąd się przeniosła! Co w Ciebie jest narażaniem rodziny? To że po 24 godzinach zmyłem cukier z polędwicy wodą? Proszę Cię Wiesz co jest bardziej niebezpieczne!!! Wczoraj będąc u moich rodziców dostałem do obejżenia hiszpańską szynkę dojrzewającą zdobytą w Lidlu po bojach z innymi emertami. Ku mojemu przerażeniu szynka pod folią poktyta była zieloną pleśnią!!! Czego moji rodzice nie zauważyli z racji wieku i słabszego wzroku. Po małej dyskusji nad wykrawaniem wylądowało to g...o w śmieciach. To są niebezpieczne eksperymenty na ludziach. Anie to czy ja obmyje winem czy nie obmyje. Polędwicy oczywiście Moje dzieciaki od najmłodszych lat uczone są że jeść trzeba wszystko. Wiedzą także że nawet najdziwniejszych rzeczy można spróbować. Najwyżej się wypluje. Jest kilka produktów, których dzieciaki nie powinny jeść lub jeść w bardzo ograniczonym stopniu ale to napewno wiesz kolego Abratek. Piszę w swoim imieniu i nie odpowiadam za to co robi ktoś inny. Napisałem co zrobiłem. Jak zrobiłem. Jak wyszło. Zjadłem i żyję. Dzieci zresztą też Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-391445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1889 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Piszę w swoim imieniu i nie odpowiadam za to co robi ktoś inny. Napisałem co zrobiłem. Jak zrobiłem. Jak wyszło. Zjadłem i żyję. I bardzo dobrze, ale wody raczej unikać, a z czerwonym winem przy marynowaniu czy peklowaniu na sucho warto popróbować.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-391466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1890 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Nie chce za bardzo się tutaj wtrącać, ponieważ nie wykonuję wyrobów właśnie sposobem dyskutowanym na tych prawie setce stron, ale mycie winem włoskich wyrobów surowo dojrzewających tj. coppa, lonzino, guanciale, cuatello, jest rzeczą normalną. Większość przepisów na te wyroby ten krok podkreśla. Wino dodaje zapach, zawiera kwas i alkohol który chroni przed nieprzyjaznymi bakteriami i neutralizuje dużą ilość soli na powierzchni mięsa. Jest to sposób mycia mięsa winem a nie moczenia w winie. Jak robię włoskie wyroby to wolę robić jak włosi robią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-391492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1891 Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Co w Ciebie jest narażaniem rodziny?nieświadome "eksperymenty"... tylko tyle.... i aż tyle....doskonale wiesz że nie pisałem tu o winie jako grzechu bo jak zwróciłem uwagę w swoim poście a kolega redzed to jakby potwierdził, wino to nie woda .. woda, za pomocą której możesz wprowadzić na powierzchnię wyrobu wszelakie bakterie, np E.coli i tym doprowadzić do poważnego zatrucia które nie zawsze kończy się tylko na oddziale zakaźnym....To jest jedzenie i tu trzeba mieć świadomość tego co się czyni.... a szczególnie z wyrobami surowymi... Tak jak pisałem, My jako administracja nie możemy pozwolić aby posty tego typu, sprawiały wrażenie na nowych użytkownikach że są "wyrocznią" ...,a twierdzenie że jakieś osoby "mają doświadczenie" bo zrobiły dwa czy trzy razy wyrób (co gorsza bez żadnej wiedzy merytorycznej a na zasadzie "się uda") to co najmniej nadużycie i kwalifikuje się to do kasacji..... PSJako moderator zostawiam to tylko dlatego aby kolejne osoby mogły wyciągnąć właściwe wnioski (mam nadzieję) a nie pozostać na łasce nieodpowiedzialnych teorii - przynajmniej do czasu powstania obiecanego tematu opisującego podstawy wędlin dojrzewających i fermentujących (choć dla chcących takie artykuły są dostępne na Stronie Głównej Edytowane 19 Grudnia 2014 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-391679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1892 Opublikowano 25 Grudnia 2014 No i kolejna moja próba - nie podoba mi się ...Jest po 7 dniach "solenia" i 14 dniach w skarpecie.Do soli "zwykłej", dodałem 1 łyżeczkę peklosoli.W przekroju błyszczy się kolorami tęczy (jak te ze sklepu) i to mi się nie podoba.Ponadto jest cholernie słona.Jak osobiście lubię przysolone i bardzo mocno przyprawione wędliny, tak ta wędlina to nawet dla mnie przesada.I need help ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-393058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1893 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Mycie wyrobów podsuszanych, suszonych czy dojrzewających to nieporozumienie czyli profanacja Troche polędwic i karkówek zrobiem, nigdy ich nie mylem i nie dodawalem cukru. A mycie czerwonym winem Glupota ja bym wino wypil Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-393099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1894 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Jest po 7 dniach "solenia" A któż to proponował 7 dni solenia Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-393119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1895 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Mycie wyrobów podsuszanych, suszonych czy dojrzewających to nieporozumienie czyli profanacja Troche polędwic i karkówek zrobiem, nigdy ich nie mylem i nie dodawalem cukru. A mycie czerwonym winem Glupota ja bym wino wypil Właśnie głupotą jest to mętne oświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-393130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1896 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Jest po 7 dniach "solenia"A któż to proponował 7 dni solenia 2 dni mi się wydłużyło, ale nie sądzę, żeby aż tak drastycznie podniosło to słoność wędlinki:http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=560&Itemid=4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-393139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1897 Opublikowano 26 Grudnia 2014 2 dni mi się wydłużyło, ale nie sądzę, żeby aż tak drastycznie podniosło to słoność wędlinki: http://www.wedlinydo...id=560&Itemid=4 Jeśli solisz "na oko" to ja bym trzymał w soli 24 godziny i już, jeżeli chcesz trzymać 5 dni to ilość soli powinna być odmierzona np 20g/kg mięsa I "będzie pani zadowolona" jak mawia koleaga ginekolog. Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-393148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1898 Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Jeśli solisz "na oko" to ja bym trzymał w soli 24 godziny i już, jeżeli chcesz trzymać 5 dni to ilość soli powinna być odmierzona np 20g/kg mięsa I "będzie pani zadowolona" jak mawia koleaga ginekolog. Ciekawy jestem na jakiej podstawie technologicznej jest to oparte? Może kol. poda nam cytat albo skierowanie do odpowiednich źródeł? Edytowane 26 Grudnia 2014 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-393162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1899 Opublikowano 26 Grudnia 2014 jeżeli chcesz trzymać 5 dni to ilość soli powinna być odmierzona np 20g/kg mięsa I "będzie pani zadowolona" jak mawia koleaga ginekolog. Ciekawy jestem na jakiej podstawie technologicznej jest to oparte? Może kol. poda nam cytat albo skierowanie do odpowiednich źródeł? Ta ilość soli do tego wyrobu - 20 g - trochę mało.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-393182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 26 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1900 Opublikowano 26 Grudnia 2014 #15 Kazik55 (Kyzimol)PasjonatKlub Przyjaciół Prosiaczka567 postówMiejscowośćAleksandrów ŁódzkiNapisano 27 lis 2008 - 20:22Robiłem schab zgodnie z ww przepisem i dałem dokładnie 20 g na 1 kg schabu ( na zjeździe warmińsko-mazurskim), było za mało - była lekko wyczuwalna sól. Wszystko zależy od smaku , ja następnym razem dam 25 g i jak na mój smak wystarczy. Co do 30 g na 1 kg. obawiam się ,że sól będzie zbyt dominującym smakiem w wyrobie. fentelWeteranDyskusyjny Klub Absolwentów SDM1382 postówMiejscowośćRadomskoNapisano 27 lis 2008 - 18:13CytatJa robię na okoCytatpodobnie jak Oli..na okoCytatI ja podobnie czyli na okoCytatA ja też na oko....yyyyy ...i wszystko jasne ....fentel Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/76/#findComment-393187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.