EAnna Opublikowano 29 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2251 Opublikowano 29 Października 2022 Gdzie Ty taki zestaw słoninowo-polędwicowy znalazłeś?Toż to prawdziwy rarytas.Jak ktoś nie docenia to jego strata !!!Ile warstw folii zastosowałeś?Dla mnie miarą skuteczności folii jest lewa, chuda strona wyrobu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2252 Opublikowano 29 Października 2022 (edytowane) Nooo, i doczekać się nie mogąc, wyjąłem z lodówki tą 5 tygodniową polędwicę ze słoniną, !!! tyle że chyba jednak bez słoninki smakuje może nieco bardziej szlachetnie ? Zdecydowanie nie „oleogustus”Ostatnio podczas szykowania mięsiwa na spotkanie z przyjaciółmi dorżnąłem końcówkę poniżej załączonego cukierka, gdyby nie tłuszcz nie byłoby tego efektu smaku. Trudno jest napisać o co chodzi jak się nie spróbuje wyrobu. Jarek jeśli udało by się przetrzymać polędwice dłuższy czas żeby nie uległa popsuciu, wtedy zrozumiesz co mam na myśli. Edytowane 29 Października 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 30 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2253 Opublikowano 30 Października 2022 błogi żywot emeryta Czyli nic nie musisz.To tak jak ja.Witamy w klubie. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2254 Opublikowano 30 Października 2022 Gdzie Ty taki zestaw słoninowo-polędwicowy znalazłeś?Toż to prawdziwy rarytas.Ile warstw folii zastosowałeś?Dla mnie miarą skuteczności folii jest lewa, chuda strona wyrobu. Miło mi EAnno że Tobie również się mięsiwko podoba. Otóż polędwica tego typu, ze słoniną, jest kawałkiem mięsa bardzo w Szwecji popularnym. Do kupienia przeważnie w każdym sklepie który posiada dział sprzedaży tzw. "delikatesowej", czyli zza lady, często bywa jeszcze ze skórą, aby móc skórkę ponacinać w kratkę, i piec na chrupiąco w piekarniku. Mięsiwko oczywiście wstępnie ręcznie uformowałem, okręciłem sznurkiem wędliniarskim, i dopiero wtedy w sól, przyprawy, folię i siatkę .Folii nawinąłem na mięsiwko dwie warstwy, o czym wcześniej wspominałem, i wygląda na to że wszystko jest bardzo Ok.Cieszy mnie że się udało, oraz że fotka cieszy również Twoje oko Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 30 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2255 Opublikowano 30 Października 2022 (edytowane) Jarek jeśli udało by się przetrzymać polędwice dłuższy czas żeby nie uległa popsuciu, A jak polecasz przechowywać?Jak długo, można przechowywać polędwicę a^la parmeńską np.w woreczku próżniowym, po trzecim etapie? Edytowane 30 Października 2022 przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2256 Opublikowano 30 Października 2022 Grzegorz jest specjalistą więc na pewno wie więcej, i odpowie bardziej precyzyjnie, ale mnie się wydaje że w woreczkach z dobrą próżnią, to co najmniej kilka miesięcy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2257 Opublikowano 30 Października 2022 to co najmniej kilka miesięcy . Ja mam taką prawie roczną i jest jadalna. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2258 Opublikowano 30 Października 2022 Ja mam taką prawie roczną i jest jadalna. To właśnie miałem na myśli. Przecież w wędlinach dojrzewających, np "Coppa", sam czas dojrzewania wynosi kilka miesięcy (5 mies.) , tak samo jeśli mowa o szynkach (Prosciutto Crudo 10 mies.), a co dopiero przechowywanie w odpowiednich warunkach . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 30 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2259 Opublikowano 30 Października 2022 Przy samym odwijaniu było może nieco pracy, ponieważ nieomal "przyrosła" do mięsiwka Owiń pojedynczym zwojem gazą.Dalej oczywiście folia.Pojedyncza warstwa gazy przepuszcza powietrze,więc w niczym nie bedzie przeszkadzać. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2260 Opublikowano 30 Października 2022 A jak polecasz przechowywać? Masz dwie metody jedna to zamrozić mięso druga pakowanie próżniowe. Jak długo, można przechowywać polędwicę a^la parmeńską np.w woreczku próżniowym, po trzecim etapie Na Twoje pytanie jednoznacznie nie odpowiem ponieważ metoda wyrobu powyżej opisana jest dla mnie jednym wielkim eksperymentem a jak wiesz eksperymenty kończą się różnie. Produkty wykonane w powyższy sposób mają krótki okres ważności jak krótki lub jak długi tego nie wiem. Żeby odpowiednio zabezpieczyć produkt celem dłuższego przechowywania muszą być spełnione warunki : zastosowanie odpowiedniej dawki peklosoli, zastosowanie pożądanych pleśni, odpowiednie obniżenie Aw, zastosowanie bakterii LAB, zastosowanie odpowiedniego procesu dojrzewania i inne warunki w zależności jaki produkt chcemy otrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2261 Opublikowano 30 Października 2022 Owiń pojedynczym zwojem gazą.Dalej oczywiście folia.Pojedyncza warstwa gazy przepuszcza powietrze,więc w niczym nie będzie przeszkadzać.Wydaje się to całkiem nie głupim pomysłem, trzeba będzie spróbować . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2262 Opublikowano 2 Listopada 2022 Moja polędwica tak wyszła: Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2263 Opublikowano 2 Listopada 2022 Pięknie wygląda ta Twoja polędwica, o smak nie pytam ? Folia spożywcza jak widać z powodzeniem zastąpiła skarpety, pończochy, czy rajstopy na zawsze, chyba ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2264 Opublikowano 2 Listopada 2022 Gdzie dojrzewają Wasze wyroby? Ostatnio próbuję wykonać schab a'la parmeński i pojawiają się zaczątki pleśni. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2265 Opublikowano 2 Listopada 2022 Moja polędwica tak wyszła Super.Nawet nie ma charakterystycznej ciemnej obwódki .Napisz coś więcej ,w czym,jak długo i w jakiej temperaturze przetrzymywałeś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2266 Opublikowano 2 Listopada 2022 Tytan i Wojs, nieco wcześniej opisałem cały eksperyment dosyć dokładnie, gdzie trzymam, czym i ile razy owijam, oraz jaką mam w "kanciapie" temperaturę i wilgotność . Musieliście chyba przegapić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2267 Opublikowano 2 Listopada 2022 (edytowane) Bije się w piersi, przeczytałem kilka ostaniach stron, poszedłem na łatwiznę, przeraziło mnie 114 stron. Wstyd mi. Edytowane 2 Listopada 2022 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2268 Opublikowano 2 Listopada 2022 Wstyd mi. Spokojnie Wojas, nie masz czego, w najlepszej rodzinie się zdarza . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-794989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2269 Opublikowano 2 Listopada 2022 Tytan i Wojs, nieco wcześniej opisałem cały eksperyment dosyć dokładnie Ja wiem i czytałem.Ale ta polędwica emka24 wygląda inaczej (przynajmniej na foto), te co robiłem do tej pory (bez tłuszczyku) zawsze miały taką ciemniejszą obwódkęna około,a u kolegi tego nie ma,stąd pytałem o warunki w jakich była trzymana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-795000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2270 Opublikowano 2 Listopada 2022 Nooo, skoro o to pytasz, to trzeba było od razu wyjaśnić bliżej co miałeś na myśli, ale skoro u Ciebie była twarda i ciemna obwódka, to podaj swoje warunki w jakich prowadziłeś proces, wtedy będzie można dokonać ew. porównań ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-795005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2271 Opublikowano 2 Listopada 2022 @tytan58, Robiłem tak jak opisywał @sverige2, .Pierwszy i trzeci etap w zapakowany próżniowo i trzymane w lodówce. Drugi etap , w pomieszczeniu pracowni pszczelarskiej (nieogrzewana i uchylony lufcik) w temp.16-18 st. i wilg. ok. 65-70%. W drugim etapie wystąpiły "przygody" (pisałem o tym wyżej).. Wyrób wygląda jak na zdjęciu , smakuje bardzo ale porad raczej nie powinienem udzielać. Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-795006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2272 Opublikowano 2 Listopada 2022 To warunki w pszczelarni miałeś prawie idealne. Temperatura prawie, a wilgotność w punkt. Fajnie że smakowo również jesteś zadowolony z wyrobu, bo optycznie polędwica wygląda znakomicie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-795008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2273 Opublikowano 4 Listopada 2022 Suszona karkówka w folii kolagenowej. Utrata wagi 35%.Jestem zadowolony - smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-795301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2274 Opublikowano 4 Listopada 2022 Nooo Soliera, "tłuściuchna ci una je", pogratulować . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-795308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #2275 Opublikowano 4 Listopada 2022 U mnie też właśnie dziś minął dwutygodniowy pobyt wyrobu w lodówce wg. zaleceń 'Mistrza Grzegorza", i karkóweczka a,la Coppa, łączny czas cyklu przygotowania wytrzymała (z trudem) całe sześć tygodni . I tak oto teraz się ona prezentuje : Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/91/#findComment-795318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.