soliera Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2101 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Czyli dobrze pamiętałem. Dlaczego nie dawać peklosoli?Zawsze do tych 35g dorzucałem mniej więcej łyżeczkę peklosoli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-535059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2102 Opublikowano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Dlaczego nie dawać peklosoli? Nie ma potrzeby, ale jak się bardzo upierasz to możesz dodać.Nie zaszkodzi. Edytowane 7 Stycznia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-535060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2103 Opublikowano 7 Stycznia 2017 A po co Ci peklosól jeśli tego nie wędzisz. NOX maja za zadanie dać kolor wedlinie. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-535061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2104 Opublikowano 7 Stycznia 2017 OK, to nie dodam. Jeszcze jedna sprawa, "solił ktoś śchabik" w różowej soli himalajskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-535062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2105 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Jeśli nie jodowana to możesz brać. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-535063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2106 Opublikowano 7 Stycznia 2017 NOX maja za zadanie dać kolor wedlinie. To akurat jest sprawa ważna, ale nie najważniejsza w stosowaniu peklosoli.Zabezpieczenie bakteriologiczne jest moim zdaniem ważniejsze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-535070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2107 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Nie mam wątpliwości co do etapu I.Jeżeli jednak faktycznie bohater tego wątku jest wyrobem tylko suszonym (co parę wpisów w tym wątku sugeruje) a nie (choć z lekka) dojrzewającym / fermentowanym to dlaczego: - w etapie II pojawią się pomysły utrzymywania go (przynajmniej na początku 24-48h lub nawet przez cały czas) w temperaturze 'pokojowej' - chyba bardziej typowej dla fermentacji niż obsuszania ? - czy w etapie II nie byłoby więc słuszniej od początku zapewnić +/- 13 stopni i +/- 75% wilgotności aby sobie spokojnie wysychał - jeżeli tylko to ma się z nim dziać ? - co zmienia etap III i dlaczego obniżamy w nim tak drastycznie temperaturę - co ma się wtedy szansę wydarzyć i zmienić ? Moje doświadczenie mikre, wiedza niewielka więc jeżeli pytania poniżej poziomu - wybaczcie :-)W sumie kolega zadał ciekawe pytania, ale utknęło , dlatego podbijam. Też jestem ciekaw . Tak w skrócie - skoro polędwice "ala" są produktami suszonymi , to po co stwarzać im w II etapie warunki jak do fermentacji??? A ja dołożę od siebie. A jeżeli są produktami dojrzewającymi to może szczepić jakąś kulturę bakterii? Ewentualnie jaką najlepiej? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-548367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2108 Opublikowano 6 Lutego 2022 Mam takie pytanie, ciekawi mnie czy robiąc tą "Polędwicę a,la Parmeńska", można by zamiast podkolanówki czy pończochy, użyć do ostatniej fazy "Suszenie - dojrzewanie", przezroczystej folii celulozowej którą używamy do wędzenia. Owinąć najpierw 2-3 krotnie w folię, a następnie w siatkę wędzarniczą i do dojrzewalni. Czyli postąpić dokładnie tak samo jak z wędlinami do wędzarni ? Wydaje mi się że skoro w wędzarni folia jako bariera jest Ok. to i w dojrzewalni z polędwicą Parmeńską powinno być podobnie. Nigdy jednak tego nie robiłem w ten sposób, i stąd moje pytanie do SiB-ów ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-749633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 7 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2109 Opublikowano 7 Lutego 2022 Czas spróbować Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-749715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2110 Opublikowano 7 Lutego 2022 ostatniej fazy "Suszenie - dojrzewanie", przezroczystej folii celulozowej którą używamy do wędzenia. Owinąć najpierw 2-3 krotnie w folię Jeżeli zastosujesz folię to zrób rękaw i włóż do niego produkt, nie owija 3 krotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-749737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2111 Opublikowano 7 Lutego 2022 Tak zrobię Grzegorzu i Jarku, ale tak czy inaczej, wg. mnie oczywista, taka bariera foliowa powinna być pod każdym względem bardziej "apetyczna" i bardziej dedykowana do tej fazy wyrobu, bo w połączeniu z tak luksusowym wyrobem jak "Polędwica a,la Parmeńska" , kojarzy się zdecydowanie bardziej smakowicie i apetycznie, niż skarpeta czy pończocha, jednak i tak dobrze że nie onuca ? Osobiście dotychczas miałem od dawna odpowiedni kawałek syntetycznej dosyć gęstej tkaniny, którą owijałem polędwicę, a następnie umieszczałem ją w siatce wędliniarskiej. Po każdym takim użyciu tkanina była skutecznie prana i wygotowywana. Myślę jednak że folia jest bardziej predestynowana do tego celu, i "drugą razą", na pewno ten sposób wypróbuję . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-749749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2112 Opublikowano 7 Lutego 2022 (edytowane) Mimo wszystko niezależnie od skojarzeń skarpeciano onucowych myślę, że folia to zbyt szczelna bariera do tego wyrobu...Nie wiem o jakiej tkaninie piszesz, myślę że to była tzw gaza młynska i to jest OK Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Lutego 2022 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-749841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2113 Opublikowano 7 Lutego 2022 (edytowane) Ja stosowałem gaze zwykła nie jałowa do dostania w każdej aptece za grosze . Myślę że z folią jeszcze kilka razy owinięcie + gaza będzie przekonbinowane. Edytowane 7 Lutego 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-749849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz Opublikowano 7 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2114 Opublikowano 7 Lutego 2022 Ja stosowałem gaze zwykła nie jałowa do dostania w każdej aptece za grosze . Gaza (1 metr kwadratowy) dzielona na połowę! Sprawdza się znakomicie ! Bez sensu jest stosowanie jakichś tam skarpet czy pończoch! Polecam nadto mieszankę peklującą w składzie: 35 gram peklosoli + 2 gramy cukru na 1 kilogram mięsa (polędwica, karkówka, boczek). To jest skład opracowany przez któregoś forumowicza ! Ja go stosuję i zadowolony jestem ! Cytuj Z wyrazami szacunku Stanisław Leszczyński Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-749868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2115 Opublikowano 7 Lutego 2022 W takim razie zawinę tylko pojedynczą warstwą folii jak radzi Grzegorz. Przecież jeżeli wierzyć w to co producent podaje, to folia jest oddychająca. Do wędzenia używam jej i doskonale się sprawdza. Nic mnie to w takim razie ten eksperyment nie kosztuje, oprócz ew. ceny zakupu kawałka polędwicy , folię mam, a głównym założeniem jest przecież uproszczenie procesu, tak aby po upływie odpowiedniego czasu niczego nie prać, i nie przechowywać otuliny, tylko produkt odwinąć, folię wyrzucić, siatkę zwinąć do następnego razu, bo czysta, a polędwicę konsumować, i delektować się jej smakiem. Całe ryzyko to jak pisałem, kawałek polędwicy za parę groszy, więc koszt praktycznie żaden, a gra na pewno warta świeczki, bo byłoby estetycznie, bezpiecznie, prosto i wygodnie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-749875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2116 Opublikowano 7 Lutego 2022 Skoro tak uważasz to tylko spróbować.Podziel sie wynikami. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-749893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2117 Opublikowano 7 Lutego 2022 Skoro tak uważasz to tylko spróbować.Podziel sie wynikami. Ależ oczywiście Maćku, jak zawsze ze wszystkim co robię, w przyszłym tygodniu zaczynam eksperyment . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-749898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2118 Opublikowano 8 Lutego 2022 Mam takie pytanie, ciekawi mnie czy robiąc tą "Polędwicę a,la Parmeńska", można by zamiast podkolanówki czy pończochy, użyć do ostatniej fazy "Suszenie - dojrzewanie", przezroczystej folii celulozowej którą używamy do wędzenia. Ja już tej folii nawet owijanej 1 raz do wędzenia nie wezmę, bo polędwica i polędwiczki (z ubiegłorocznego dzika) pomimo 3-godzinnego wędzenia w temp. 50 - 55 st.C w moim przypadku były praktycznie bez zapachu dymu Za to ostatnio gołe, ale wędzone w zimnym dymie polędwice sarny - pachną pięknie Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-750117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2119 Opublikowano 8 Lutego 2022 Ja już tej folii nawet owijanej 1 raz do wędzenia nie wezmę, bo polędwica i polędwiczki (z ubiegłorocznego dzika) pomimo 3-godzinnego wędzenia w temp. 50 - 55 st.C w moim przypadku były praktycznie bez zapachu dymu Jak to rozumieć, że polędwicę ala parmeńską wędziłeś na ciepło owiniętą w folię? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-750153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2120 Opublikowano 8 Lutego 2022 Jak to rozumieć, że polędwicę ala parmeńską wędziłeś na ciepło owiniętą w folię? To tylko moja uwaga "przy okazji" o złudnej (w moim przypadku) przepuszczalności folii celulozowej. Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-750204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2121 Opublikowano 9 Lutego 2022 Jenak co by tam nie mówić Siwydmku, to produkty zawinięte w folię celulozową wysychają, więc zrobienie testu uważam za jak najbardziej zasadne, bo gdyby pomysł wypalił, to odpadły by wszelkie pończochy, skarpety czy onuce. Byłoby prosto, łatwo, estetycznie i higienicznie, a więc same niezaprzeczalne zalety . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-750247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2122 Opublikowano 9 Lutego 2022 ... prosto, łatwo, estetycznie i higienicznie, a więc same niezaprzeczalne zalety . Dlaczego więc nie stosujesz gazy opatrunkowej? Ma wyłącznie zalety! Jest "prosto, latwo, estetycznie i higienicznie"! Cytuj Z wyrazami szacunku Stanisław Leszczyński Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-750340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2123 Opublikowano 9 Lutego 2022 (edytowane) Ponieważ stosowałem coś równie dobrego jak gaza, przez wiele lat. Folia celulozowa jednak ogólnie bardziej mi się podoba iż "szmatki", o jej walorach napisałem i wyjaśniłem czemu chcę to zrobić, więc jeżeli pomysł wypali, to odejdę od "szmacianych akcesoriów" . Edytowane 9 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-750341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #2124 Opublikowano 21 Września 2022 Tak jak już wcześniej pisałem, tak też i zrobiłem. Polędwica o wadze 1.1 kg. po tygodniowym pobycie w lodówce z solą, peklosolą i przyprawami, została zapakowana w folię, a następnie w siatkę wędzarniczą, i tak zapakowana powędrowała na kolejne 7 dni do kanciapy, czyli pomieszczenia gdzie będzie sobie spokojnie wisieć, dojrzewać, podsychać, i ogólnie nabierać "mocy urzędowej", aby na końcu znowu na 5 dni wylądować w lodówce celem wyrównania smaków . Wygląda to według mej oceny bardzo fajnie, zobaczymy tylko jaki będzie efekt końcowy. Jednak jaki by on nie był, to opiszę i pokażę, a na razie wygląda to tak . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-788296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #2125 Opublikowano 21 Września 2022 Jestem ciekaw końcowego efektu i smaku.... nie zapomnij pochwalić się i pokazać przekrój. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/85/#findComment-788343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.