Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Obróbka termiczna mięsa sous vide (gotowanie w próżni)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#21 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9364 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 lut 2019 - 17:33

chcę przygotować 1 kg karkówki wp. metodą sous vide, to ile mam dać soli na ten kawałek mięsa?

Jeżeli ma to być kawałek kulinarny to ja daję 10g/kg.

Dobrze jest nasolić i dać przyprawy wcześniej, min. dobę.

Dodaję jeszcze np. kieliszeczek nalewki na czosnku niedźwiedzim lub innych ziołach i trochę octu jabłkowego.



#22 kozieradka

kozieradka

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 mar 2019 - 12:34

Bardzo polubiłem Sous vide. Można przygotować wiele wspaniałych potraw wędlin które nie absorbują naszego cennego czasu. Choć wstępne lub docelowe przygotowanie jest długotrwałe to jednak nie wymaga naszej kontroli.
Jednym z ulubionych moich dań jest udo kaczki. Po wstępnym wolnym gotowaniu SV (8h/68.st.C). Jest od razu krótko podpiekane w piekarniku (20-30 min. W 130 st.C) do uzyskania chrupiącej skórki. Samo mięso pięknie odchodzi od kości i jest super soczyste.
Polecam
PS. Kwestie samego doprawienia udek pozostawiam waszej inwencji twórczej. 0ef665eefe55b474fb9c565925a2834b.jpga768ca795ef82b8ced041468696d90db.jpg75c2323c15bae52efaedea5575d4aa90.jpg08c50fa99a8a80a5d24d8618ef0ed6be.jpgcb03e0bef1ce1576d5f4cd6730c45e84.jpg80c1b5182c67c7ea345fddcd5d3bc912.jpg

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

#23 Smakoszek

Smakoszek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 187 postów
  • MiejscowośćPOland

Napisano 20 sie 2019 - 05:04

https://www.komputro...-sprzet-wybrac/ Znalazłem sklep mięsny w którym mają pakowaczkę próżniową i zrobię próbę z gotowaniem wieprzowiny domowym sposobem, bez kupowania drogich urządzeń.

#24 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9364 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 sie 2019 - 05:15

zrobię próbę z gotowaniem wieprzowiny domowym sposobem, bez kupowania drogich urządzeń.

Co masz na myśli?

Przeniosłam Twój post  bo był w nieodpowiednim temacie.



#25 Smakoszek

Smakoszek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 187 postów
  • MiejscowośćPOland

Napisano 20 sie 2019 - 05:38

Znalazłem sklep mięsny z pakowaczką próżniową i będę robił próby z gotowaniem mięsa metodą "sous vide". Bez kupowania drogich urządzeń do tego. Jak macie już doświadczenia z metodą sous vide to piszcie. Czy mięso trzeba jakoś przyprawić przed próżniowym zapakowaniem??

#26 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9364 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 sie 2019 - 05:53

Jak macie już doświadczenia z metodą sous vide to piszcie.

Ty się dopiero obudziłeś @Smakoszek?

Temat jest od dawna poruszany na forum i to w różnych wątkach. 



#27 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9364 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 wrz 2019 - 09:33

Mięsień dwugłowy z szynki dzika.

 

W ramach wymiany informacji podaję czas i temp. obróbki metoda sous vide mięśni dwugłowych dzika:

  • temperatura - 58 st.C.
  • czas - 22 h. (mogło być 20h).

Zostały zastosowane przyprawy: zielony rozmaryn, pieprz, nalewka na czosnku niedźwiedzim, słoninka zimnowędzona (kilka plasterków), sól kłodawska w dawce 10g/kg

A oto efekt: 

 

Załączony plik  IMG_20190922_170759.jpg   62,26 KB   4 Ilość pobrań

 

Ten sposób obróbki zagwarantował niezwykłą miękkość, delikatność i soczystość mięśnia, który w tradycyjnej obróbce bywa suchawy.

Proszę zwrócić uwagę na różowy kolor mięsa.

Wyciek, przyprawy i słoninka po zmiksowaniu z gęstą śmietaną + świeże, duszone maślaki dały luksusowy sos.

 



#28 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1660 postów

Napisano 25 wrz 2019 - 09:53

sposób obróbki zagwarantował niezwykłą miękkość, delikatność i soczystość mięśnia,

Smakowicie wygląda  :thumbsup:  :clap: 

Pozdrowienia 



#29 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7152 postów

Napisano 25 wrz 2019 - 10:10

Ten sposób obróbki zagwarantował niezwykłą miękkość, delikatność i soczystość mięśnia, który w tradycyjnej obróbce bywa suchawy.
Świetny pomysł - kupuję  a sos na maślakach i śmietanie  :thumbsup:  :thumbsup:  :thumbsup:  :clap: 

#30 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 354 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 25 wrz 2019 - 11:16

Nie posiadając cyrkulatora (czy jak to urządzenie się nazywa), zastanawiam się czy gdybym przerobił odpowiednio wolnowar (teraz ma tylko ustawienia temperatury na Low, Med i High) - to znaczy podłączył bym go do termostatu z sondą, to mogłoby to zadziałać? Inna rzecz, że z cyrkulatorem prawdopodobnie histereza, jeśli w ogóle występuje, to jest na minimalnym poziomie. Przy powyższym rozwiązaniu to by było co najmniej +/- 2 st. C, nawet jak bym ustawił histerezę na termostacie na 0,1 st. C. 



#31 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7152 postów

Napisano 25 wrz 2019 - 11:21

Cyrkulator jak też nazwa wskazuje - ma za zadanie oprócz utrzymania temperatury  mieszać wode do jej równomiernego utrzymania temperatury 



#32 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9364 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 wrz 2019 - 11:31

Nie posiadając cyrkulatora

Warto zainwestować w cyrkulator.

Nie żałuję ani złotówki na niego wydanej. 

Grzeję w pojemniku lodówki turystycznej z dorobioną pokrywą ze styropianu.

Straty energii są minimalne, ponieważ układ jest dobrze izolowany.

Mieszanie wody wiatraczkiem cyrkulatora jest bardzo istotne.

Często wkładam  kilka opakowań mięsa a nie muszę się martwić o rozkład temperatury.



#33 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 354 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 25 wrz 2019 - 12:10

No to trzeba będzie odłożyć trochę kasy. Na szybko przeglądnąłem znany portal aukcyjny i okolice. Rozpiętość cenowa duża od paruset złotych do kilku tysięcy. Czy za ok. 500 zł dostanę coś sensownego?

 

Widzę jakieś low cost Royal, Hendy, Caso itp. one są OK?



#34 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7152 postów

Napisano 25 wrz 2019 - 12:18

Myślę że tak -  Lidlowskim staja wiatraczki ( pompki) ale mają 3 lata gwarancji . i te sa tanie ok 200-250 zł. patrz na gwaranta :yes:



#35 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9364 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 wrz 2019 - 12:37

Lidlowskim staja wiatraczki ( pompki) ale mają 3 lata gwarancji

Mój jest z Lidla właśnie.

 W pierwszej partii psuły się wiatraczki, po wymianie pracuje bez zastrzeżeń. 

Wymiana sprawna, całkowicie na koszt dostawcy.



#36 Kalinosiu

Kalinosiu

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćSosnowiec

Napisano 25 wrz 2019 - 12:44

Lidl już nie prowadzi sprzedaży cyrkulatorów. Swój oddałem do naprawy i zrócili pieniądze.

#37 grim_reefer

grim_reefer

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 59 postów

Napisano 26 wrz 2019 - 06:59

 

Nie posiadając cyrkulatora

Warto zainwestować w cyrkulator.

Nie żałuję ani złotówki na niego wydanej. 

Grzeję w pojemniku lodówki turystycznej z dorobioną pokrywą ze styropianu.

Straty energii są minimalne, ponieważ układ jest dobrze izolowany.

Mieszanie wody wiatraczkiem cyrkulatora jest bardzo istotne.

Często wkładam  kilka opakowań mięsa a nie muszę się martwić o rozkład temperatury.

 

 

Też używam curkulatora i jako "garnek" stosuję lodówkę turystyczną.

Oprócz mniejszych strat energii zmniejszone jest także parowanie wody - ma to znaczenie przy długich czasach gotowania.

 

https://wedlinydomow...-vide/?p=628395

 

 

No to trzeba będzie odłożyć trochę kasy. Na szybko przeglądnąłem znany portal aukcyjny i okolice. Rozpiętość cenowa duża od paruset złotych do kilku tysięcy. Czy za ok. 500 zł dostanę coś sensownego?

 

Widzę jakieś low cost Royal, Hendy, Caso itp. one są OK?

 

 

Kiedyś Tusiaczek pisał, że najlepszy cyrkulator jaki miał do tej pory to Klarstein Quickstick.

 

Od jakiegoś czasu niektóre rzeczy typu polędwice czy wołowinę na Pastrami parzę za pomocą cyrkulatora do sous vide. Polecam przeglądanie portali z ogłoszeniami... Najczęściej używam cyrkulatora Klarstein, kupiłem go chyba jakieś dwa lata temu i mimo że mam jeszcze dwa inne ten moim zdaniem jest nie do pobicia. 

 

 

Ten cyrkulator da się kupić w naprawdę dobrych pieniądzach - o ile jest się cierpliwym.

Często wystawione są powystawowe egzemplarze, gdzie cena licytacji zaczyna się od 1 zł. Sam taki kupiłem w licytacji poniżej 100 zł.

 

Tak na szybko znalazłem dwa do licytacji, gdzie aktualna cena jest poniżej 100 zł.

https://allegro.pl/o...iowe-8520509680

 

https://allegro.pl/o...wego-8497115456



#38 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 354 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 26 wrz 2019 - 07:20

Bardzo serdecznie dziękuję za podpowiedzi i nakierowanie. 



#39 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1524 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 26 wrz 2019 - 13:09

Twonek, opis wprowadza w błąd a chodzi chyba o komplet garnek i cylkulator ( ale doczytaj sobie bo ja tak po łebku spojrzałem)

https://allegro.pl/o...-min-8516301763

Jak chcesz za małe pieniądze na razie tylko na spróbowanie, to warto popilnować. Jak się spodoba, to kupisz pomału to co chcesz.

Ja wydałem coś koło 50zł i z braku czasu raz wypróbowany na szybko.


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 26 wrz 2019 - 13:10


#40 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 354 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 26 wrz 2019 - 14:08

Dzięki Wróbel75.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych