Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Obróbka termiczna mięsa sous vide (gotowanie w próżni)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#21 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 lut 2019 - 17:33

chcę przygotować 1 kg karkówki wp. metodą sous vide, to ile mam dać soli na ten kawałek mięsa?

Jeżeli ma to być kawałek kulinarny to ja daję 10g/kg.

Dobrze jest nasolić i dać przyprawy wcześniej, min. dobę.

Dodaję jeszcze np. kieliszeczek nalewki na czosnku niedźwiedzim lub innych ziołach i trochę octu jabłkowego.



#22 kozieradka

kozieradka

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 mar 2019 - 12:34

Bardzo polubiłem Sous vide. Można przygotować wiele wspaniałych potraw wędlin które nie absorbują naszego cennego czasu. Choć wstępne lub docelowe przygotowanie jest długotrwałe to jednak nie wymaga naszej kontroli.
Jednym z ulubionych moich dań jest udo kaczki. Po wstępnym wolnym gotowaniu SV (8h/68.st.C). Jest od razu krótko podpiekane w piekarniku (20-30 min. W 130 st.C) do uzyskania chrupiącej skórki. Samo mięso pięknie odchodzi od kości i jest super soczyste.
Polecam
PS. Kwestie samego doprawienia udek pozostawiam waszej inwencji twórczej. 0ef665eefe55b474fb9c565925a2834b.jpga768ca795ef82b8ced041468696d90db.jpg75c2323c15bae52efaedea5575d4aa90.jpg08c50fa99a8a80a5d24d8618ef0ed6be.jpgcb03e0bef1ce1576d5f4cd6730c45e84.jpg80c1b5182c67c7ea345fddcd5d3bc912.jpg

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

#23 Smakoszek

Smakoszek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 187 postów
  • MiejscowośćPOland

Napisano 20 sie 2019 - 05:04

https://www.komputro...-sprzet-wybrac/ Znalazłem sklep mięsny w którym mają pakowaczkę próżniową i zrobię próbę z gotowaniem wieprzowiny domowym sposobem, bez kupowania drogich urządzeń.

#24 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 sie 2019 - 05:15

zrobię próbę z gotowaniem wieprzowiny domowym sposobem, bez kupowania drogich urządzeń.

Co masz na myśli?

Przeniosłam Twój post  bo był w nieodpowiednim temacie.



#25 Smakoszek

Smakoszek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 187 postów
  • MiejscowośćPOland

Napisano 20 sie 2019 - 05:38

Znalazłem sklep mięsny z pakowaczką próżniową i będę robił próby z gotowaniem mięsa metodą "sous vide". Bez kupowania drogich urządzeń do tego. Jak macie już doświadczenia z metodą sous vide to piszcie. Czy mięso trzeba jakoś przyprawić przed próżniowym zapakowaniem??

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#26 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 sie 2019 - 05:53

Jak macie już doświadczenia z metodą sous vide to piszcie.

Ty się dopiero obudziłeś @Smakoszek?

Temat jest od dawna poruszany na forum i to w różnych wątkach. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych