Jakub Jewuła Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Lipca 2021 Ps. Żeberka z grilla przygotowuję przez 48h w temp. 62stC Wszyscy, którzy je jedzą zgodnie mówią, że to najlepsze żeberka jakie jedli w życiu Pośpiech jest kiepskim doradcą J. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-716367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Lipca 2021 Ps. Żeberka z grilla przygotowuję przez 48h w temp. 62stC Wszyscy, którzy je jedzą zgodnie mówią, że to najlepsze żeberka jakie jedli w życiu Pośpiech jest kiepskim doradcą J.Jak to robisz na grillu? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-716368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Lipca 2021 Ps. Żeberka z grilla przygotowuję przez 48h w temp. 62stC Wszyscy, którzy je jedzą zgodnie mówią, że to najlepsze żeberka jakie jedli w życiu A jak długo przetrzymujesz je poza lodówką zanim zostaną zjedzone? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-716379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Lipca 2021 Jak to robisz na grillu? Żeberka możliwie dobrze osuszam - normalną ścierką bawełnianą, grill gazowy odpalam chwilę wcześniej,tak żeby ustabilizowała się temperatura <> 200stC. Mięso na ruszt, smaruję sosem BBQ, gdy sos "obeschnie"obracam, znowu sos itd. Zazwyczaj smaruję po dwa razy z obu stron. Całość "pieczenia" na grillu zajmujekilka minut, może do 10. Uważać trzeba na tłuszcz kapiący z żeberek - łatwo się zapala na aromatyzerach. Z tego powodu będę wymieniałaromatyzery na węższe i bardziej pionowe, tak żeby tłuszcz szybko spadał w dół nie rozgrzewając się i nie zapalając... J.[Dodano: 29 lip 2021 - 11:39] A jak długo przetrzymujesz je poza lodówką zanim zostaną zjedzone? Chwilkę. Ludożerka od razu rzuca się na nie i zjada do ostatniego kawałeczka. J. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-716384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Lipca 2021 (edytowane) Ps. Żeberka z grilla przygotowuję przez 48h w temp. 62stC Całość "pieczenia" na grillu zajmuje kilka minut, może do 10. to ja juz calkiem nie rozumiem Edytowane 29 Lipca 2021 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-716386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Lipca 2021 Kolega zastosował duży skrót myślowy i wyszło, że trzyma żeberka na grillu 48h w temperaturze 62 stopnie. Zapomniał dodać, że to czas i temperatura gotowania sous vide, a potem dopiero piecze na grillu. Chwilkę. Ludożerka od razu rzuca się na nie i zjada do ostatniego kawałeczka.Pytałem, bo podajesz ten przykład w temacie o pasteryzowaniu konserw. Myślałem, że przygotowujesz tak żeberka, a potem one leżą na półce w worku w którym się gotowały i czekają aż będziesz robił grilla Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-716392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Lipca 2021 A ja myślałem że najpierw podpieka 10min na grillu następnie do worka i 48h w 62'C.Czekałem kiedy to wyciągnie z worka i przełoży do słoika Ale może ta ludożerka przechwytuje to dobro w transporcie do słoika Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-716419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Lipca 2021 (edytowane) Ja w sumie nie wiem po co kosci wsadzac wogole do sloika Ja jak mam chec na grylowana karkowke to robie wiecej ,gryluje i zamrazam ..ostatnio tak zrobilam bo susza u nas straszna i czekalam tylko ze zaraz bedzie zakaz grylowania .....Teraz natomiast przyszly ulewy to tez mam jak znalaz Edytowane 29 Lipca 2021 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-716422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Lipca 2021 Electro i jak rozmrażasz/podgrzewasz to mięso?Kurcze zaśmiecamy fajny temat Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-716424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Lipca 2021 @wróbel75, wkladam zamrozone do pieca na jakies 160 st. jak cieple wyjmuje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-716428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Lipca 2021 Jakub twoje żeberka są robione w klasyczny sposób sous vide a następnie zewnętrzną powłokę żeberka przypiekasz na grillu i świetnie mniam możesz to samo zrobić na patelni po wyjęciu z worka. Ponadto nie zgodzę się z Twoim stwierdzeniem : Dodatkowo stek będzie jednakowy w całym przekroju, a nie z wierzchu twardy a w środku krwisty.Steki to zupełnie inna bajka jak masz trochę pojęcia w tym temacie to wiesz o czym piszę. Ponadto żeberka wykonane metodą sous vide nic nie maja wspólnego z konserwą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-716429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Lipca 2021 @wróbel75, wkladam zamrozone do pieca na jakies 160 st. jak cieple wyjmuje Wypróbuję na pewno możesz to samo zrobić na patelni po wyjęciu z worka. Albo użyć palnika A następnie ... włożyć do słoika i pasteryzować 1h w 95'C aby ... Maxell nie wyrzucił tematu do kosza Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-716444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Lipca 2021 Ja pytałem jak to robisz na grillu? Ps. Żeberka z grilla przygotowuję przez 48h w temp. 62stC Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-716535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Ja tez sie doszkalam filet z kurczaka bez skory 60 St C 1,5h . Ja glownie ustawiam sie na kaczke i wolowinei jak co to jescze filety indyk i kurczak Edytowane 23 Grudnia 2021 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-739558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Grudnia 2021 im dłużej tym soczyściej czy na odwrót? Czas jest zależny od temperatury - robiliśmy boczek w Zakopanem 36 godzin 55 st. Wydłużenie czasu o godzinę czy dwie przy temperaturach poniżej 60 st nie jest problemem w soczystości. Porównawczo- Ot takie nasze wędzenie do koloru a nie na czas . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-739570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Jak @Maxell stworzy odrębny dział poświęcony gotowaniu Sous Vide o którym wspominał to podam link do największego na świecie zasobu przepisów tej metody gotowania,oczywiscie praktycznych. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-739572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Grudnia 2021 podam link do największego na świecie zasobu przepisów tej metody gotowania,oczywiscie praktycznych. Możesz przecież teraz dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-739578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 23 Grudnia 2021 podam link do największego na świecie zasobu przepisów tej metody gotowania,oczywiscie praktycznych. Możesz przecież teraz dodać. Zaginie w czeluściach postów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-739579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Jest aplikacja na telefon którą ja używam nazywa się ANOVA ,jest tam multum różnorakich przepisów z opisem ,zdjęciami. Jest to aplikacja dodawana do cyrkulatora za pomocą jej można sterować urządzeniem .Jest też aplikacja z przepisami JOULE. Aplikacje te nie są po polsku. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez lobo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-739594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) ANOVA ,jest tam multum różnorakich przepisów To o stronie Anovy pisałem.Mam nadzieję że jak powstanie dział poświęcony Sous Vide to link będzie wklejony.https://recipes.anovaculinary.com/Jezeli ktoś korzysta z tel.to proponuję nie instalować apk.bo nie będzie możliwości tłumaczenia stron. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-739599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 23 Grudnia 2021 No właśnie, ja myślałem że ideą Sous Vide są mięsa gotowane godzinami, a tu kurczaczek 1,5-3h i myk na talerz. Muszę przeprosić swój cyrkulator Jak @Maxell stworzy odrębny dział poświęcony gotowaniu Sous Vide Musimy mu jakoś tą dobę rozciągnąć bo w 24h się nie wyrabia Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-739605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 23 Grudnia 2021 A czy tą grzałką można normalnie parzyć wędzonki, może śmieszne pytanie ale nie wiem? :-)[Dodano: 23 gru 2021 - 11:22]bez próżni Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-739611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Możesz, ale ... tylko w workach.Więc bez próżnie się nie da. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-739612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 23 Grudnia 2021 a dlaczego się nie da, na jakiej zasadzie to działa, myślałem że woda jest ogrzewana? Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-739636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Woda jest ogrzewana i tu by się dało lecz dodatkowo jest wiatraczek/śmigło który/e wprowadza wodę w obieg i tu jest pies pogrzebany Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/2/#findComment-739638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.