Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W 95% przypadków używam tylko tej soli Kłodawskiej o której wspominasz EAnno, Zabieram zawsze ze sobą jej spory zapas do Szwecji. Uważam że jest po prostu najlepsza. Do pewnych spraw używam też morskiej , ale ta ma minimalną zawartość jodu, używam też niejodowanej szwedzkiej soli

 

http://www.auchandirect.pl/sklep/artykuly/1157_1196_1393/96500980/Spozywcze/Oliwa-przyprawy/Sol-Pieprz/Sol-kamienna-niejodowana-3-kg

http://www.superbest.dk/produkt/groft-havsalt

http://www.mathem.se/varor/salt-grovt/grovt-salt-utan-jod-800g-jozo

 

To są sole których tylko i wyłącznie używam. Jeżeli potrzebuję do czegoś soli miałkiej to mielę ją w młynku do przypraw, lub do kawy, w zależności od sytuacji.

 

Miarę 1 szklanki (250 ml. na 1 l. wody)  do "sała", biorę zawsze gruboziarnistą kłodawską :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-360667
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 263
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sverige2 czy tylko ja uwazam ze szwedzka sol jest mniej slona niz polska? chodzi mi o zwykla sol z jodem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-360669
Udostępnij na innych stronach

Electro myślę że ta drobnoziarnista Jozo czy Falk są podobnie słone, lecz tak naprawdę nie będę pewnie obiektywny i miarodajny gdyż właściwie nigdy ich nie używam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-360675
Udostępnij na innych stronach

No i zrobiło się zamieszanie i ożyła dyskusja :D .Ja grzecznie podziękowałem za przepis,boczek bardzo mi smakował,napisałem że  następnym razem też tak zrobię tylko nie dam kucharka i dam mniej soli.Boczek był dość gruby i tłusty oczywiście to jest pojęcie względne. Sól jaką użyłem to Kłodawska kaminna sól sporzywcza jodowana.Nie za bardzo miałka ale nie tak gruboziarnista jak morska.EAnna dziękuje za uświadomienie jak różnie potrafi ważyć szklanka soli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-360677
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Boniek. Kucharek był przyczyną całego zamieszania, bo nie dosyć że zawiera sól,to jeszcze zawiera wzmacniacz smaku, czyli glutaminian sodu.

"Kucharka" powinieneś sobie robić sam, na kłodawskiej soli właśnie, lecz bez glutaminianu :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-360682
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

 

Boczuś mógłby być troszkę bardziej słony ale następnym razem zrobie ściśle w/g tabeli DZIADKA

 

na 1 kg mięsa- 58g peklosoli

- 0.4 l wody

 

Za mało słony, wg mnie to wyszedł słony niczym solanka z Ciechocinka, ale co kto lubi.....

Edytowane przez Fredd00
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-418234
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 31 Paź 2010 - 18:06, napisał:   Boczuś mógłby być troszkę bardziej słony ale następnym razem zrobie ściśle w/g tabeli DZIADKA na 1 kg mięsa- 58g peklosoli - 0.4 l wody   Za mało słony, wg mnie to wyszedł słony niczym solanka z Ciechocinka, ale co kto lubi.....
 

Tej solanki z Ciechocinka to bym nie chciała  :) ale słoność każdy reguluje w/g własnego smaku i gustu  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-418258
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jeszcze ciepły...  peklowany na sucho. Dziękuję Grzesiu  :)

Dzisiaj udało mi się uzyskać w Borniaku 90 stopni więc boczek jest podpiekany .

post-43626-0-91081700-1433187017_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-428434
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusiu boczek wygląda imponująco,jak na miękkość masełko,czy ciągutek?
 

Raczej masełko... musi ostygnąć to jutro ocenię  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-428444
Udostępnij na innych stronach

 

Halusiu boczek wygląda imponująco,jak na miękkość masełko,czy ciągutek?
 

Raczej masełko... musi ostygnąć to jutro ocenię  :)

 

No to z Waldkiem musimy rozważyć przyjazd do Inowrocławia :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-428450
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze ciepły...  peklowany na sucho. Dziękuję Grzesiu  :)

Dzisiaj udało mi się uzyskać w Borniaku 90 stopni więc boczek jest podpiekany .

Wygląda pięknie :) kurcze znowu nie będę miał okazji spróbować ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-428454
Udostępnij na innych stronach

JA dosc czesto tak robie na sucho tylko ,roznica taka, ze nie daje tej mieszanki jaka Grzegorz podal. Chyba trzeba bedzie nastepnym razem mieszanka potraktowac boczek 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-428464
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

@@halusia@,a pieczesz pozniej czy  pazysz bo wczoraj tez uwedzilam kawalek i wlanie zastanawiam sie co dalej ,kiedys parzylam to jakis taki anemiczny w smaku byl ;)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-434126
Udostępnij na innych stronach

ElectrA. . Tylko wēdze bez parzenia. Podpiekam w temp 90 stopni 30 - 40 Min.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-434147
Udostępnij na innych stronach

dziekuje  :) podpieke ,a nawet taki tylko wedzony super choc troszke "ciagutek" ale smak super 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-434158
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.