sverige2 Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 7 Lipca 2014 W 95% przypadków używam tylko tej soli Kłodawskiej o której wspominasz EAnno, Zabieram zawsze ze sobą jej spory zapas do Szwecji. Uważam że jest po prostu najlepsza. Do pewnych spraw używam też morskiej , ale ta ma minimalną zawartość jodu, używam też niejodowanej szwedzkiej soli http://www.auchandirect.pl/sklep/artykuly/1157_1196_1393/96500980/Spozywcze/Oliwa-przyprawy/Sol-Pieprz/Sol-kamienna-niejodowana-3-kghttp://www.superbest.dk/produkt/groft-havsalthttp://www.mathem.se/varor/salt-grovt/grovt-salt-utan-jod-800g-jozo To są sole których tylko i wyłącznie używam. Jeżeli potrzebuję do czegoś soli miałkiej to mielę ją w młynku do przypraw, lub do kawy, w zależności od sytuacji. Miarę 1 szklanki (250 ml. na 1 l. wody) do "sała", biorę zawsze gruboziarnistą kłodawską . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-360667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 7 Lipca 2014 Sverige2 czy tylko ja uwazam ze szwedzka sol jest mniej slona niz polska? chodzi mi o zwykla sol z jodem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-360669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 7 Lipca 2014 Electro myślę że ta drobnoziarnista Jozo czy Falk są podobnie słone, lecz tak naprawdę nie będę pewnie obiektywny i miarodajny gdyż właściwie nigdy ich nie używam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-360675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 7 Lipca 2014 No i zrobiło się zamieszanie i ożyła dyskusja .Ja grzecznie podziękowałem za przepis,boczek bardzo mi smakował,napisałem że następnym razem też tak zrobię tylko nie dam kucharka i dam mniej soli.Boczek był dość gruby i tłusty oczywiście to jest pojęcie względne. Sól jaką użyłem to Kłodawska kaminna sól sporzywcza jodowana.Nie za bardzo miałka ale nie tak gruboziarnista jak morska.EAnna dziękuje za uświadomienie jak różnie potrafi ważyć szklanka soli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-360677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 7 Lipca 2014 Masz rację Boniek. Kucharek był przyczyną całego zamieszania, bo nie dosyć że zawiera sól,to jeszcze zawiera wzmacniacz smaku, czyli glutaminian sodu."Kucharka" powinieneś sobie robić sam, na kłodawskiej soli właśnie, lecz bez glutaminianu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-360682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredd00 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Boczuś mógłby być troszkę bardziej słony ale następnym razem zrobie ściśle w/g tabeli DZIADKA na 1 kg mięsa- 58g peklosoli- 0.4 l wody Za mało słony, wg mnie to wyszedł słony niczym solanka z Ciechocinka, ale co kto lubi..... Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez Fredd00 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-418234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 @halusia@, dnia 31 Paź 2010 - 18:06, napisał: Boczuś mógłby być troszkę bardziej słony ale następnym razem zrobie ściśle w/g tabeli DZIADKA na 1 kg mięsa- 58g peklosoli - 0.4 l wody Za mało słony, wg mnie to wyszedł słony niczym solanka z Ciechocinka, ale co kto lubi..... Tej solanki z Ciechocinka to bym nie chciała ale słoność każdy reguluje w/g własnego smaku i gustu Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-418258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 1 Czerwca 2015 (edytowane) Jeszcze ciepły... peklowany na sucho. Dziękuję Grzesiu Dzisiaj udało mi się uzyskać w Borniaku 90 stopni więc boczek jest podpiekany . Edytowane 1 Czerwca 2015 przez chudziak Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-428434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Halusiu boczek wygląda imponująco,jak na miękkość masełko,czy ciągutek?pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-428442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Halusiu boczek wygląda imponująco,jak na miękkość masełko,czy ciągutek? Raczej masełko... musi ostygnąć to jutro ocenię Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-428444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 1 Czerwca 2015 musi ostygnąć to jutro ocenię No to zostaw kawałek do Chłapowa :D Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-428447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 1 Czerwca 2015 No to zostaw kawałek do Chłapowa Tak zrobię Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-428448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Halusiu boczek wygląda imponująco,jak na miękkość masełko,czy ciągutek? Raczej masełko... musi ostygnąć to jutro ocenię No to z Waldkiem musimy rozważyć przyjazd do Inowrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-428450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Podpiekany to raczej będzie ciągutek długo parzony wychodzi jak masełko Chyba będzie trzeba poczynić bo zapasy się skończyły...Bardzo ładnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-428452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Jeszcze ciepły... peklowany na sucho. Dziękuję Grzesiu Dzisiaj udało mi się uzyskać w Borniaku 90 stopni więc boczek jest podpiekany .Wygląda pięknie kurcze znowu nie będę miał okazji spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-428454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Halus, czy peklowalas metoda El Gregor'a? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-428462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Halus, czy peklowalas metoda El Gregor'a? Tak Aniu Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-428463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 1 Czerwca 2015 JA dosc czesto tak robie na sucho tylko ,roznica taka, ze nie daje tej mieszanki jaka Grzegorz podal. Chyba trzeba bedzie nastepnym razem mieszanka potraktowac boczek Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-428464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Podpiekany to raczej będzie ciągutek długo parzony wychodzi jak masełko Wszystko zależy od podejścia do obróbki termicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-428520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 5 Lipca 2015 Wczorajsze wedzenie..Boczek peklowany na sucho☺ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-434123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 5 Lipca 2015 @@halusia@,a pieczesz pozniej czy pazysz bo wczoraj tez uwedzilam kawalek i wlanie zastanawiam sie co dalej ,kiedys parzylam to jakis taki anemiczny w smaku byl Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-434126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 5 Lipca 2015 ElectrA. . Tylko wēdze bez parzenia. Podpiekam w temp 90 stopni 30 - 40 Min. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-434147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 5 Lipca 2015 dziekuje podpieke ,a nawet taki tylko wedzony super choc troszke "ciagutek" ale smak super Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-434158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 5 Lipca 2015 Halusiu chyba lubicie boczek .... nawet bardzo ,bo trochę go uwędziłaś pewnie smakuje tak jak wygląda to w mig opędzlujecie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-434170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 21 Lipca 2015 Wczorajsze wedzenie..Boczek peklowany na sucho☺ Halusia kompanie wojska żywisz Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-436109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.