Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ojej, sami święci ! Jacy wszyscy grzeczni ! Dobra, wykrzyczałem się  :)  Dostałem burę. Możemy wrócić do normalności ? Pytam o dziwne rzeczy może dla Was, ponieważ na forum nie znajduję odpowiedzi na moje wątpliwości, ale powoli zaczynam rozumieć  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-554484
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 263
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jacy wszyscy grzeczni

 

 

Żeby pełnia szczęścia to może to Ci jeszcze pomoże.?

 

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14381-azotynowa-s%C3%B3l-pekluj%C4%85ca-peklos%C3%B3l-a-zdrowie/?do=findComment&comment=554477

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-554485
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pytam o dziwne rzeczy może dla Was,

Pytasz czyli myślisz nie kopiując bezwiednie "złych" przepisów których pełno w sieci....i to bardzo mnie cieszy.

 

 

 

ponieważ na forum nie znajduję odpowiedzi na moje wątpliwości, ale powoli zaczynam rozumieć 

I tego się trzymaj....tego forum i ludzi którzy wiedzą co robią.

Możesz iść w kierunku obniżenia azotynu w wędlinie, ale to ryzykowana zabawa, a przy błędzie może okazać się tragiczna w skutkach.

Na takie eksperymenty pozwolisz sobie za jakiś czas, kiedy już dobrze poznasz czym jest wyrób wędlin.....ale to też tylko na własne ryzyko.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-554488
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, spoko, o wątrobę dbam nazbyt dobrze  ;)  Ma co robić, nie nudzi się  :)  Miro, ja jestem cienki w temacie wędlin, ale przepisy z sieci  ... nie, nie trawię tego. Jestem za tym, aby trzymać się ludzi którzy wiedzą co robią  :) Tylko niech mi ktoś powie dlaczego 100 g na kg, a nie 200 ani 50. Wiem, tabela, ale co powoduje że ta tabela ma być wyznacznikiem. Dla jasności, ja tego nie neguję. Może z racji tego, że w życiu prywatnym potrzebuję podstawy prawnej na każde działanie, dlatego też drążę tutaj. Po prostu chcę wiedzieć dlaczego tak ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-554489
Udostępnij na innych stronach

Bo tak wynika z doświadczenia ludzi którzy tematem zajmują się od dziesiątków lat.

A jakis dobry człowiek zebrał te doświadczenia, porobił tabele i udostępnił maluczkim.

Trochę zaufania do ludzi.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-554493
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko niech mi ktoś powie dlaczego 100 g na kg, a nie 200 ani 50. Wiem, tabela, ale co powoduje że ta tabela ma być wyznacznikiem. D
 

 

Podałem Tobie "linke"  gdzie min. było napisane :

 

Azotyn sodowy w stężeniu 0,02% hamuje w mięsie funkcje życiowe C. botulinum, a także niektórych innych beztlenowych bakterii gnilnych. Skuteczność hamującego działania azotynu sodowego w stosunku do spor C. botulinum zależy od ich liczby w mięsie. Stężenie 0,02'% azotynu tworzy układ bezpieczny wtedy, gdy liczba spor C. botulinum wynosi od 10 do 90 spor/g mięsa [66]. Przy silniejszym zanieczyszczeniu stężenie to staje się niewystarczające i przy obecności 5000 spor/g toksyna botulinowa pojawia się nawet w obecności 0,04w/o azotynu, zaś stężenie hamujące jest na poziomie 0,05% azotynu [66].

 

 

 

 

Bo tak wynika z doświadczenia ludzi którzy tematem zajmują się od dziesiątków lat.

 

To nie tylko o doświadczenie chodzi, ale o  wiele  badań  naukowych związanych z  opracowaniem "złotego środka".

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-554518
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko niech mi ktoś powie dlaczego 100 g na kg, a nie 200 ani 50.

Dlaczego 100 a nie 200 czy 50?

Dlatego że 100 to tyle ile trzeba wg dzisiejszej wiedzy o skutecznej ilości potrzebnego azotynu do zabicia drobnoustrojów.

 

200 będzie za dużo i nie zdrowo, bo azotyn zdrowy nie jest a więcej nie znaczy że zabijesz skuteczniej, ponieważ już 100 je zabiło na amen.

 

50 będzie za mało, bo część szalenie sprytnych przez doświadczenie życiowe drobnoustrojów dalej sobie w mięsie hasa....i cieszy się niezmiernie że chciałeś byś sprytniejszy sądząc że połowa dawki je zabije...

 

Jeśli napisałem zbyt zawile napisze prościej.

 

Żeby dobrze zapić mordeczkę wystarczy na przeciętnego Kowalskiego 0,5 litra trunku 40% i leży trupem.

Jak mu postawisz kielona, to łyknie i rozrabia dalej.

Jak wleje w dupę litra, to padnie a na drugi dzień zdycha ...a przecież 0,5 w zupełności zgasiło by jego pragnienie...

 

Za mało, źle ..za dużo też źle.....a 0,5 na łepka powinno w zupełności starczyć. :D

Ot i cała podstawa naukowa... :facepalm:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-554524
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja również się skusiłem na boczek Halusi i przy okazji jeszcze na swojską.

Halusia, Twój boczuś smakuje rewelacyjnie, a to efekty pokusy :thumbsup:

Pozdrawiam

post-86407-0-12352000-1498215405_thumb.jpg

post-86407-0-63402700-1498215475_thumb.jpg

post-86407-0-26157300-1498215531_thumb.jpg

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555542
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia, Twój boczuś smakuje rewelacyjnie, a to efekty pokusy

 

Witt  cała przyjemność po mojej stronie . Boczek wygląda fajnie a że smakuje wierzę na słowo :clap:  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555555
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Halusiu,

zrobiłem dwa rodzaje: jeden do jajecznicy, a drugi na chlebek.

Jeszcze raz duże dzięki za przepis. :clap:

Pozdrawiam

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555560
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja zawsze robię na dwa sposoby..... i podpiekany i parzony..... jeden do jajecznicy a drugi na "zakąskę" !!

A jak się robi boczek do jajecznicy ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555790
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jak się robi boczek do jajecznicy ? 

 

Jak kto lubi, ale na pewno wędzony.Może być  bez obróbki termicznej , ale może być też parzony lub podpiekany.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555792
Udostępnij na innych stronach

A kiełbasę z grilla peklowaną,  wędzona jesz.?.Nie przesadzajmy z tymi azotynami.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555796
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz, nie denerwuj się, kolega chyba nie zrozumiał tematu o azotynach.

Ja akurat do jajecznicy, boczku nie obrabiam termicznie tylko wędzę 2 razy i na koniec podpiekam w wędzarni.

Pozdrowienia


[Dodano: 25 cze 2017 - 14:35]

Przepraszam, :rolleyes: tego do jajecznicy nie podpiekam tylko wędzę 2 razy.

 

Pozdrowienia :)

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555802
Udostępnij na innych stronach

 

 

A kiełbasę z grilla peklowaną,  wędzona jesz.?.Nie przesadzajmy z tymi azotynami.

Dokładnie....  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555803
Udostępnij na innych stronach

Boczek do jajecznicy moim zdaniem wystarczy że jest wędzony po co dwa razy smażyć? Przecież smażymy w takiej temperaturze by tłuszcz się nie palił.....więc po co te obawy???????

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555810
Udostępnij na innych stronach

 

 

Produktów peklowanych  dla  bezpieczeństwa  nie powinno się  poddawać  obróbce termicznej powyżej  170 st.C.(smażenie, pieczenie, grillowanie w wys. temp.) ze względu na powstawanie  szkodliwych nitrozamin.

Myślałem że zmierzam w dobrym kierunku, a tu lipa :(  


[Dodano: 25 cze 2017 - 20:06]

 

 

Boczek do jajecznicy moim zdaniem wystarczy że jest wędzony po co dwa razy smażyć?

To jak, z lodówki do jajecznicy bez smażenia ? Nie rozumiem :(  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555848
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jak, z lodówki do jajecznicy bez smażenia ? Nie rozumiem :(

 

 

Miałem na myśli boczek podpiekany w wędzarni ...... który ma być przeznaczony do smażenia jajecznicy na boczku .  Moim zdaniem  do jajecznicy wystarczy boczek  wędzony . :D

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555868
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

I tak na zakończenie pracowitego weekendu Boczek, peklowany na sucho i podpiekany .

 

post-43626-0-35874700-1512920594_thumb.jpg

post-43626-0-94877300-1512920495_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-579180
Udostępnij na innych stronach

Halusiu, co za piękności wytworzyłaś!

Możesz trochę dokładniej przybliżyć sposób wykonania, coś o peklowaniu i wędzeniu- w jakich temperaturach i jakie czasy zastosowałaś. Przepraszam, że tyle pytam, ale sama jesteś temu winna. Te fotki powalają.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-579189
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.