rarytasik Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Ojej, sami święci ! Jacy wszyscy grzeczni ! Dobra, wykrzyczałem się Dostałem burę. Możemy wrócić do normalności ? Pytam o dziwne rzeczy może dla Was, ponieważ na forum nie znajduję odpowiedzi na moje wątpliwości, ale powoli zaczynam rozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-554484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Jacy wszyscy grzeczni Żeby pełnia szczęścia to może to Ci jeszcze pomoże.? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14381-azotynowa-s%C3%B3l-pekluj%C4%85ca-peklos%C3%B3l-a-zdrowie/?do=findComment&comment=554477 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-554485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Pytam o dziwne rzeczy może dla Was, Pytasz czyli myślisz nie kopiując bezwiednie "złych" przepisów których pełno w sieci....i to bardzo mnie cieszy. ponieważ na forum nie znajduję odpowiedzi na moje wątpliwości, ale powoli zaczynam rozumieć I tego się trzymaj....tego forum i ludzi którzy wiedzą co robią.Możesz iść w kierunku obniżenia azotynu w wędlinie, ale to ryzykowana zabawa, a przy błędzie może okazać się tragiczna w skutkach.Na takie eksperymenty pozwolisz sobie za jakiś czas, kiedy już dobrze poznasz czym jest wyrób wędlin.....ale to też tylko na własne ryzyko. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-554488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 13 Czerwca 2017 arkadiusz, spoko, o wątrobę dbam nazbyt dobrze Ma co robić, nie nudzi się Miro, ja jestem cienki w temacie wędlin, ale przepisy z sieci ... nie, nie trawię tego. Jestem za tym, aby trzymać się ludzi którzy wiedzą co robią Tylko niech mi ktoś powie dlaczego 100 g na kg, a nie 200 ani 50. Wiem, tabela, ale co powoduje że ta tabela ma być wyznacznikiem. Dla jasności, ja tego nie neguję. Może z racji tego, że w życiu prywatnym potrzebuję podstawy prawnej na każde działanie, dlatego też drążę tutaj. Po prostu chcę wiedzieć dlaczego tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-554489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Bo tak wynika z doświadczenia ludzi którzy tematem zajmują się od dziesiątków lat.A jakis dobry człowiek zebrał te doświadczenia, porobił tabele i udostępnił maluczkim.Trochę zaufania do ludzi. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-554493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Tylko niech mi ktoś powie dlaczego 100 g na kg, a nie 200 ani 50. Wiem, tabela, ale co powoduje że ta tabela ma być wyznacznikiem. D Podałem Tobie "linke" gdzie min. było napisane : Azotyn sodowy w stężeniu 0,02% hamuje w mięsie funkcje życiowe C. botulinum, a także niektórych innych beztlenowych bakterii gnilnych. Skuteczność hamującego działania azotynu sodowego w stosunku do spor C. botulinum zależy od ich liczby w mięsie. Stężenie 0,02'% azotynu tworzy układ bezpieczny wtedy, gdy liczba spor C. botulinum wynosi od 10 do 90 spor/g mięsa [66]. Przy silniejszym zanieczyszczeniu stężenie to staje się niewystarczające i przy obecności 5000 spor/g toksyna botulinowa pojawia się nawet w obecności 0,04w/o azotynu, zaś stężenie hamujące jest na poziomie 0,05% azotynu [66]. Bo tak wynika z doświadczenia ludzi którzy tematem zajmują się od dziesiątków lat. To nie tylko o doświadczenie chodzi, ale o wiele badań naukowych związanych z opracowaniem "złotego środka". Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-554518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Tylko niech mi ktoś powie dlaczego 100 g na kg, a nie 200 ani 50. Dlaczego 100 a nie 200 czy 50?Dlatego że 100 to tyle ile trzeba wg dzisiejszej wiedzy o skutecznej ilości potrzebnego azotynu do zabicia drobnoustrojów. 200 będzie za dużo i nie zdrowo, bo azotyn zdrowy nie jest a więcej nie znaczy że zabijesz skuteczniej, ponieważ już 100 je zabiło na amen. 50 będzie za mało, bo część szalenie sprytnych przez doświadczenie życiowe drobnoustrojów dalej sobie w mięsie hasa....i cieszy się niezmiernie że chciałeś byś sprytniejszy sądząc że połowa dawki je zabije... Jeśli napisałem zbyt zawile napisze prościej. Żeby dobrze zapić mordeczkę wystarczy na przeciętnego Kowalskiego 0,5 litra trunku 40% i leży trupem.Jak mu postawisz kielona, to łyknie i rozrabia dalej.Jak wleje w dupę litra, to padnie a na drugi dzień zdycha ...a przecież 0,5 w zupełności zgasiło by jego pragnienie... Za mało, źle ..za dużo też źle.....a 0,5 na łepka powinno w zupełności starczyć. Ot i cała podstawa naukowa... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-554524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 14 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 14 Czerwca 2017 Dziękuję za obszerne wyjaśnienia, teraz nie mam wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-554558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 23 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 23 Czerwca 2017 Ja również się skusiłem na boczek Halusi i przy okazji jeszcze na swojską.Halusia, Twój boczuś smakuje rewelacyjnie, a to efekty pokusy Pozdrawiam Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 23 Czerwca 2017 Halusia, Twój boczuś smakuje rewelacyjnie, a to efekty pokusy Witt cała przyjemność po mojej stronie . Boczek wygląda fajnie a że smakuje wierzę na słowo Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 23 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 23 Czerwca 2017 Dziękuję Halusiu,zrobiłem dwa rodzaje: jeden do jajecznicy, a drugi na chlebek.Jeszcze raz duże dzięki za przepis. Pozdrawiam Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Ja zawsze robię na dwa sposoby..... i podpiekany i parzony..... jeden do jajecznicy a drugi na "zakąskę" !! A jak się robi boczek do jajecznicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 25 Czerwca 2017 A jak się robi boczek do jajecznicy ? Jak kto lubi, ale na pewno wędzony.Może być bez obróbki termicznej , ale może być też parzony lub podpiekany. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Wędzony, ale co z peklowaniem ? Azotynów raczej nie smażymy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 25 Czerwca 2017 (edytowane) A kiełbasę z grilla peklowaną, wędzona jesz.?.Nie przesadzajmy z tymi azotynami. Edytowane 25 Czerwca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 25 Czerwca 2017 A kiełbasę z grilla peklowaną, wędzona jesz.?.Nie przesadzajmy z tymi azotynami. Jem Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Arkadiusz, nie denerwuj się, kolega chyba nie zrozumiał tematu o azotynach.Ja akurat do jajecznicy, boczku nie obrabiam termicznie tylko wędzę 2 razy i na koniec podpiekam w wędzarni.Pozdrowienia[Dodano: 25 cze 2017 - 14:35]Przepraszam, tego do jajecznicy nie podpiekam tylko wędzę 2 razy. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 25 Czerwca 2017 A kiełbasę z grilla peklowaną, wędzona jesz.?.Nie przesadzajmy z tymi azotynami. Dokładnie.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Boczek do jajecznicy moim zdaniem wystarczy że jest wędzony po co dwa razy smażyć? Przecież smażymy w takiej temperaturze by tłuszcz się nie palił.....więc po co te obawy??????? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Produktów peklowanych dla bezpieczeństwa nie powinno się poddawać obróbce termicznej powyżej 170 st.C.(smażenie, pieczenie, grillowanie w wys. temp.) ze względu na powstawanie szkodliwych nitrozamin. Myślałem że zmierzam w dobrym kierunku, a tu lipa [Dodano: 25 cze 2017 - 20:06] Boczek do jajecznicy moim zdaniem wystarczy że jest wędzony po co dwa razy smażyć? To jak, z lodówki do jajecznicy bez smażenia ? Nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 25 Czerwca 2017 To jak, z lodówki do jajecznicy bez smażenia ? Nie rozumiem Miałem na myśli boczek podpiekany w wędzarni ...... który ma być przeznaczony do smażenia jajecznicy na boczku . Moim zdaniem do jajecznicy wystarczy boczek wędzony . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Oczywiście - tylko wędzony surowy - zetnie się po kilku sekundach na patelni - a jaki smaczek. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-555876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 10 Grudnia 2017 I tak na zakończenie pracowitego weekendu Boczek, peklowany na sucho i podpiekany . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-579180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 10 Grudnia 2017 I tak na zakończenie pracowitego weekendu Boczek, peklowany na sucho i podpiekany . Ładny bodzio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-579183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Halusiu, co za piękności wytworzyłaś!Możesz trochę dokładniej przybliżyć sposób wykonania, coś o peklowaniu i wędzeniu- w jakich temperaturach i jakie czasy zastosowałaś. Przepraszam, że tyle pytam, ale sama jesteś temu winna. Te fotki powalają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/6/#findComment-579189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.