Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Macie może sprawdzone solenie pasztetu do pieczenia ????

Tak jak do innych mięs wagowo na kilogram, właśnie robię pasztet i nie wiem jak solić żeby było dobrze a notatek nigdy nie robiłem z pasztetów :(

Kiedyś pamiętam wyszedł mi lekko słony, mięs do parzenia nie soliłem wcale, teraz po dodaniu  mięs, wątróbki, bułek, jajek, wywaru mamy jakąś tam wagę i ile solić na kilogram gotowego farszu ???

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-481692
Udostępnij na innych stronach

Ja dosalam Pasztet Halusi smakowo po dodaniu jajek. Poszczególne dodatki solę podczas przygotowywania.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-481694
Udostępnij na innych stronach

 

 

Macie może sprawdzone solenie pasztetu do pieczenia ???

 

Bodziu... ja doprawiam na oko...po połączeniu wszystkich składników traktuje wszystko blenderem , oczywiście po uprzednim zmieleniu. Tak się jakoś składa że przyprawy wraz z solą sypię raz.. chyba mam dobre oko. Wiem że ta odpowiedz Ciebie nie zadowoli, ale pasztet to jedyny wyrób który w ten sposób doprawiam :)

Ale nic nie stoi na przeszkodzie byś zważył całość i dodał sól w/g Twojej słoności.. 17 g lub 18g /kg...lub mniej... :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-481697
Udostępnij na innych stronach

Ja tez daje tak na smak..zawsze probuje  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-481700
Udostępnij na innych stronach

Macie może sprawdzone solenie pasztetu do pieczenia ????

 

Żeby pasztet był powtarzalny to u mnie  po kilku próbach wygląda to tak:

 

1.Sól - 10 g/kg masy bez jajek

2.Pieprz - 1,5 g /kg masy bez jajek

3.Gałka - 3 g/kg masy bez jajek

4.Majeranek -1,5 g/kg (opcjonalnie)

Mięsa oczywiście niesolone  i gotujemy mięsa bez soli

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-481709
Udostępnij na innych stronach

Pasztet siedzi już w piekarniku :)

Przed przeczytaniem postu Arkadiusza odmierzyłem sobie 17 g/kg i dodawałem do smaku.

Po dodaniu wszystkich składników łącznie z jajkami odważyłem przyprawy.

Soli oczywiście nie dawałem  od razu w całości, tylko stopniowo. Jak odczytałem post Arkadiusza to tej soli wydawało mi się mało, zdziwiłem się jak zważyłem pozostałą sól i odjąłem od całej soli, podzieliłem przez ilość wagę farszu to wyszło mi 9,96g/kg po dodaniu jajek  :w00t: , chyba mamy podobny próg słoności :)

Zobaczymy jak będzie smakować po upieczeniu :)

Dziękuję wam za porady 

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-481714
Udostępnij na innych stronach

 

 

3.Gałka - 3 g/kg masy bez jajek

A nie 0,3g ???? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-481863
Udostępnij na innych stronach

Pasztet wyszedł wzorowy z przypraw dałem :

10g/kg sól

2g /kg pieprz

0,6g/kg gałka muszkatołowa

2 łyżki majeranku na cały farsz, czyli na 2,5 kg

 

Przyprawy mam spisane i wpisane  do kajetu :)

 

Dziękuję Wam jeszcze raz za porady.

 

Halinko przepraszam,że to u Ciebie w wątku ale pomyślałem sobie,że przy okazji pasztetu......

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-481903
Udostępnij na innych stronach

A nie 0,3g ???? 

 

Nie.3 g/kg tam nie ma błędu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-482040
Udostępnij na innych stronach

 

 

dużo tego, ale pewnie pyszny więc szybko pójdzie :)

W rodzinie się rozejdzie i zlot przede mną :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-482346
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale sama chyba nie zjesz Halinko ...... :D

No pewnie że nie Andrzejku :D:rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-482371
Udostępnij na innych stronach

Pasztet jak zawsze wzorowo wygląda :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-482508
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pasztet jak zawsze wzorowo wygląda :)

Dziękuję. A Tobie jak wyszedł pasztet bo wiem że ostatnio robiłeś :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-482524
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam, właśnie biorę się za pasztet z królika ze strony głównej http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/1674-pasztet-z-krolika-wg-tinka W przepisie jest podgardle, niestety nie dostałem więc kupiłem słoninę . W przepisie jest napisane, żeby podgardle dusić z resztą mięsa. Moje pytanie czy słoninę też mogę włożyć od razu do duszenia, czy później? - nie roztopi mi się ta słonina? (żebym dostał podgardle nie byłoby problemu :facepalm:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-549587
Udostępnij na innych stronach

Trudno mi powiedzieć, nigdy nie dodawałm słoniny. Jeśli nie udało się kupić podgarla, dodawałam boczek.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-549591
Udostępnij na innych stronach

Podgardle zastąpiłbym tłuszczem drobnym ewentualnie tłustym boczkiem I jeszcze jedna uwaga.W przepisie jest powiedziane że mięso wkłada się do zimnej wody i gotuję do miękkości. Proponowałbym jednak mięso włożyć do wody o odpowiedniej temperaturze parzenia,żeby smaku mięsa za mocno nie wygotować. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-549595
Udostępnij na innych stronach

No w przepisie był boczek i go dałem. Szukałem po innych przepisach na pasztet i znalazłem  takie ze słoniną ( napisane jest tam , żeby słoninę gotować po wyjęciu mięsa z wywaru przez 10 min. Tak też uczynię po wyjęciu mięsa z parzenia włożę słoninę.) Nie mam jej dużo - 0,55kg., do tego 1kg wątroby,  1,1 kg chudego boczku i królik 1.3kg.  Mięso włożyłem do 80° i tak parzę  :) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-549600
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie dawałem słoniny do pasztetu ;)

To wbrew pozorom szlachetny i wcale nie tani wyrób ... mimo że powstał z biedy ;)

Arek dobrze prawi z temperaturą to nie rosół.

 

Królik suchy ... boczek chudy ... no widzę że ta słonina to próba ratowania ;)

Daj zmielone warzywa z gotowania ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-549607
Udostępnij na innych stronach

Zaraz będę się brał za pieczenie pasztetu (wczoraj tylko sparzyłem mięso i już było późnawo na dalsze prace)  . Powiedzcie jak pieczecie pasztety, to używacie termoobieg w piekarniku ,  czy bez  ?  Bo temp. ustawię na 180 i na 1 godz. (kontrolnie wbiję w jedno korytko termometr - jak złapie 70° to kończę pieczenie.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-549649
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.