boggi Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 3 Marca 2016 Macie może sprawdzone solenie pasztetu do pieczenia ????Tak jak do innych mięs wagowo na kilogram, właśnie robię pasztet i nie wiem jak solić żeby było dobrze a notatek nigdy nie robiłem z pasztetów Kiedyś pamiętam wyszedł mi lekko słony, mięs do parzenia nie soliłem wcale, teraz po dodaniu mięs, wątróbki, bułek, jajek, wywaru mamy jakąś tam wagę i ile solić na kilogram gotowego farszu ??? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-481692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 3 Marca 2016 Ja dosalam Pasztet Halusi smakowo po dodaniu jajek. Poszczególne dodatki solę podczas przygotowywania. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-481694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 3 Marca 2016 Macie może sprawdzone solenie pasztetu do pieczenia ??? Bodziu... ja doprawiam na oko...po połączeniu wszystkich składników traktuje wszystko blenderem , oczywiście po uprzednim zmieleniu. Tak się jakoś składa że przyprawy wraz z solą sypię raz.. chyba mam dobre oko. Wiem że ta odpowiedz Ciebie nie zadowoli, ale pasztet to jedyny wyrób który w ten sposób doprawiam Ale nic nie stoi na przeszkodzie byś zważył całość i dodał sól w/g Twojej słoności.. 17 g lub 18g /kg...lub mniej... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-481697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 3 Marca 2016 Ja tez daje tak na smak..zawsze probuje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-481700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) Macie może sprawdzone solenie pasztetu do pieczenia ???? Żeby pasztet był powtarzalny to u mnie po kilku próbach wygląda to tak: 1.Sól - 10 g/kg masy bez jajek2.Pieprz - 1,5 g /kg masy bez jajek3.Gałka - 3 g/kg masy bez jajek4.Majeranek -1,5 g/kg (opcjonalnie)Mięsa oczywiście niesolone i gotujemy mięsa bez soli Edytowane 3 Marca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-481709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 3 Marca 2016 Pasztet siedzi już w piekarniku Przed przeczytaniem postu Arkadiusza odmierzyłem sobie 17 g/kg i dodawałem do smaku.Po dodaniu wszystkich składników łącznie z jajkami odważyłem przyprawy.Soli oczywiście nie dawałem od razu w całości, tylko stopniowo. Jak odczytałem post Arkadiusza to tej soli wydawało mi się mało, zdziwiłem się jak zważyłem pozostałą sól i odjąłem od całej soli, podzieliłem przez ilość wagę farszu to wyszło mi 9,96g/kg po dodaniu jajek , chyba mamy podobny próg słoności Zobaczymy jak będzie smakować po upieczeniu Dziękuję wam za porady Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-481714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 3 Marca 2016 3.Gałka - 3 g/kg masy bez jajek A nie 0,3g ???? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-481863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 4 Marca 2016 Pasztet wyszedł wzorowy z przypraw dałem :10g/kg sól2g /kg pieprz0,6g/kg gałka muszkatołowa2 łyżki majeranku na cały farsz, czyli na 2,5 kg Przyprawy mam spisane i wpisane do kajetu Dziękuję Wam jeszcze raz za porady. Halinko przepraszam,że to u Ciebie w wątku ale pomyślałem sobie,że przy okazji pasztetu...... Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-481903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) A nie 0,3g ???? Nie.3 g/kg tam nie ma błędu. Edytowane 4 Marca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-482040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 5 Marca 2016 U mnie dzisiaj Pasztetowo... doprawiałam na oko Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-482295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 5 Marca 2016 dużo tego, ale pewnie pyszny więc szybko pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-482317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 5 Marca 2016 Mega ???? Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-482320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 5 Marca 2016 dużo tego, ale pewnie pyszny więc szybko pójdzie W rodzinie się rozejdzie i zlot przede mną Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-482346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 5 Marca 2016 i zlot przede mną Ale sama chyba nie zjesz Halinko ...... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-482370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 5 Marca 2016 Ale sama chyba nie zjesz Halinko ...... No pewnie że nie Andrzejku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-482371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 5 Marca 2016 Halinko pasztet wzorcowy Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-482375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 6 Marca 2016 Pasztet jak zawsze wzorowo wygląda Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-482508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 6 Marca 2016 Pasztet jak zawsze wzorowo wygląda Dziękuję. A Tobie jak wyszedł pasztet bo wiem że ostatnio robiłeś Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-482524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Witam, właśnie biorę się za pasztet z królika ze strony głównej http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/1674-pasztet-z-krolika-wg-tinka W przepisie jest podgardle, niestety nie dostałem więc kupiłem słoninę . W przepisie jest napisane, żeby podgardle dusić z resztą mięsa. Moje pytanie czy słoninę też mogę włożyć od razu do duszenia, czy później? - nie roztopi mi się ta słonina? (żebym dostał podgardle nie byłoby problemu ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-549587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Trudno mi powiedzieć, nigdy nie dodawałm słoniny. Jeśli nie udało się kupić podgarla, dodawałam boczek. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-549591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Podgardle zastąpiłbym tłuszczem drobnym ewentualnie tłustym boczkiem I jeszcze jedna uwaga.W przepisie jest powiedziane że mięso wkłada się do zimnej wody i gotuję do miękkości. Proponowałbym jednak mięso włożyć do wody o odpowiedniej temperaturze parzenia,żeby smaku mięsa za mocno nie wygotować. Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-549595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 No w przepisie był boczek i go dałem. Szukałem po innych przepisach na pasztet i znalazłem takie ze słoniną ( napisane jest tam , żeby słoninę gotować po wyjęciu mięsa z wywaru przez 10 min. Tak też uczynię po wyjęciu mięsa z parzenia włożę słoninę.) Nie mam jej dużo - 0,55kg., do tego 1kg wątroby, 1,1 kg chudego boczku i królik 1.3kg. Mięso włożyłem do 80° i tak parzę Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-549600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) Nigdy nie dawałem słoniny do pasztetu To wbrew pozorom szlachetny i wcale nie tani wyrób ... mimo że powstał z biedy Arek dobrze prawi z temperaturą to nie rosół. Królik suchy ... boczek chudy ... no widzę że ta słonina to próba ratowania Daj zmielone warzywa z gotowania Tapniete z Tapatalk Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-549607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Dzięki jeszcze raz Roger Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-549610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zaraz będę się brał za pieczenie pasztetu (wczoraj tylko sparzyłem mięso i już było późnawo na dalsze prace) . Powiedzcie jak pieczecie pasztety, to używacie termoobieg w piekarniku , czy bez ? Bo temp. ustawię na 180 i na 1 godz. (kontrolnie wbiję w jedno korytko termometr - jak złapie 70° to kończę pieczenie. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/11/#findComment-549649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.