Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja piekę bez termoobiegu .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/12/#findComment-549654
Udostępnij na innych stronach

jak złapie 70° to kończę pieczenie.

 

A ja kończę pieczenie z termoobiegiem jak pasztet ma z wierzchu przypieczoną skórkę.Do pieczenia na wierzch pasztetu kładę cienkie ( 2-3) plasterki słoniny.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/12/#findComment-549656
Udostępnij na innych stronach

Ja piekę z termoobiegiem w temp 180 stopni 50 min.Dzisiejszy.

post-43626-0-04925100-1493469518_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/12/#findComment-549662
Udostępnij na innych stronach

Proszę przepis po modyfikacji  :) 

Pasztet Halusi

-1 kg podgarla
-1 kg fileta z piersi kurczaka ( mogą być udka)
- 40 dkg wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 5 jaj
- 2 bułki czerstwe
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól kamienna , pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- można dodać łyżeczkę Vegety… ja dodaję suszone warzywka własnej roboty do wody .. podczas gotowania.

-Podgardle, filet ugotować do miękkości razem z cebulą., liściem laurowym zielem i suszonymi warzywkami lub ze świeżymi. 
Osobno parzymy wątróbkę.
Ugotowane składniki wraz z cebulą mielimy na najmniejszym sitku (makówka). 
Bułki namoczyć w rosole po gotowanym mięsie… i również zmielić.
Wszystko wrzucamy do miski… dodajemy pieprz, sól, jajka i gałkę. 
Dobrze łączymy i ja to wszystko blenduję do uzyskania gładkiej konsystencji. Gęstość farszu regulujemy wywarem w którym gotowały się wszystkie składniki. Uważać by nie przesadzić… 
Gotowe przekładamy do foremek i pieczemy 50 min w temp 180 stopni.
Jeśli chodzi o dodatki to można dodać żurawinę.. odgotowane grzybki. 

  • Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/12/#findComment-549831
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie dodatek wątroby wieprzowe (+ oczywiście drobiowa) wzbogaca smak pasztet. Ja dodaje tak 1/3 drobiowej Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/12/#findComment-549909
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie tylko wątróbka drobiowa gdyż jest to pasztet bazie drobiu.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/12/#findComment-549916
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie .... na smak bo "na pałę" to będzie piekło ... ;)

A tak na poważnie masa na pasztet powinna byc przed pieczeniem lekko za mało słona wtedy powinno być OK po upieczeniu ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/12/#findComment-551336
Udostępnij na innych stronach

A sól,pieprz i gałkę dodajemy  "na  pałę" ?

 

Nic na pałę.

1.sól -10 g/kg masy bez jajek

2.Pieprz -1 g/kg masy bez jajek

3.Gałka - 3g/kg masy bez jajek (gałka oczywiście cała tarta tuż przed dodaniem)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/12/#findComment-551339
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dzisiejszy, jeszcze gorący :)

 

PASZTET HALUSI

 
 
-1 kg podgarla
-1 kg fileta z piersi kurczaka ( mogą być udka)
- 40 dkg wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 5 jaj
- 2 bułki czerstwe
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól kamienna , pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- można dodać łyżeczkę Vegety… ja dodaję suszone warzywka własnej roboty do wody .. podczas gotowania.
-Podgardle, filet ugotować do miękkości razem z cebulą., liściem laurowym zielem i suszonymi warzywkami lub ze świeżymi. 
Osobno parzymy wątróbkę.
Ugotowane składniki wraz z cebulą mielimy na najmniejszym sitku (makówka). 
Bułki namoczyć w rosole po gotowanym mięsie… i również zmielić.
Wszystko wrzucamy do miski… dodajemy pieprz, sól, jajka i gałkę. 
Dobrze łączymy i ja to wszystko blenduję do uzyskania gładkiej konsystencji. Gęstość farszu regulujemy wywarem w którym gotowały się wszystkie składniki. Uważać by nie przesadzić… 
Gotowe przekładamy do foremek i pieczemy 50 min w temp 180 stopni.
Jeśli chodzi o dodatki to można dodać żurawinę.. odgotowane grzybki.
post-43626-0-70695200-1500409553_thumb.jpgpost-43626-0-87270000-1500409562_thumb.jpg
 
 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/12/#findComment-559566
Udostępnij na innych stronach

Ja też myślałem, że to ciasto.........super wygląda i napewno też tak smakuje... :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/12/#findComment-559590
Udostępnij na innych stronach

O kochana , to mi smaku narobiłaś :).  Muszę w takim razie i ja keksa ukręcić ;) . Jak żonie fotki pokazałem to mówi - że to ciasta jakieś  :laugh: 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/12/#findComment-559620
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ten plaster słoniny czy coś w nosi do smaku?

 

Smaku nie zmienia , ale pasztet w czasie pieczenia się tak mocno nie wysusza.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/12/#findComment-559624
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Faktycznie, jak ciasto wygląda Halinko powiedz czy smarowałaś czymś te foremki przed włożeniem masy ?

 

Absolutnie nie Januszu, są to foremki jednorazowe , nie ma potrzeby smarowania.

Natomiast można zrobić w zwykłej keksówce z tym że wykładam papierem do pieczenia.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/12/#findComment-561388
Udostępnij na innych stronach

Halinko poniewaz u mnie nie dostane podgardla czy mozna go czyms zastapic = tlusty boczek ?..chociaz o taki tez trudno 

I jeszcze jedno pytanko Twoj pasztet mozna wyjac z foremki w calosci? czy jest raczej z tych bardziej smarownych?

My pieczemy pasztety ale nasze mozna kroic i glownie takie robie lub takie sloikow ..a ze ja jestem paszteto zerca to bym skosztowala takiego z  Twojego  przepisu :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/12/#findComment-561416
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.