Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 279
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

boggi, tak właśnie powinno się postępować. Dodam jeszcze, że dłonie również powinno się co jakiś czas zanurzać w wodzie, by w trakcie nadziewania były mokre.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-143466
Udostępnij na innych stronach

Tak tak , z tym smarowaniem , nie chodziło mi do końca że samą wodą , ale woda też pomaga.

Tez wysuwam odrobinkę farszu :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-143467
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

Powodem klejenia jes podcisnienie ktore powstaje w jelicie podczas nadziewania.

Ja nakluwam jelito naciagniete na lejku no i jak troche zassie przed lejkie by wyrownac cisnienie.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-143474
Udostępnij na innych stronach

witam serdecznie tak się składa że dziś od samego rana wędzę polędwicę łososiową według wyżej wymienionego przepisu o 20 stej będzie 12 godzin wędzenia zimnym olchowym dymem kolorek posiada super zapach też tylko chciałbym się dowiedzieć czy wystarczy wędzić jeden dzień czy muszę jutro też wędzić wędzę w drewnianej wędzarni???
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-144203
Udostępnij na innych stronach

W zupełności wystarczy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-144205
Udostępnij na innych stronach

no już jestem po degustacji polędwica piękna różowiutka bardzo krucha nie za słona tylko przyznam się że nie potrafię wkleić fotek ale jytro poproszę syna żeby mi pomógł łatwiej mi się obsługuje wędzarnię niż komputer
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-144336
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

witam, na dniach mam zamiar zrobić poledwice łososiową. Bardzo proszę o wskazówki odnosnie przygotowania zalewy w ilości 1L na 1kg mięska.

Ile dać soli/peklosoli na 1L wody i ile trzymać w tej zalewie mięso. Preferuję wyżej podane proporcje zalewa/mięsko gdyż łatwiej mi poprostu poukładać wszystko w naczyniu tak aby było odpowiednio zanurzone.

Przy normalnym wędzeniu stosuje 2 - krotny nastrzyk i 24 w zalewie. Przy łososiowej wolę bez nastrzyku i kilku dniowe peklowanie. Proszę o wskazówki i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180223
Udostępnij na innych stronach

. Bardzo proszę o wskazówki odnosnie przygotowania zalewy w ilości 1L na 1kg mięska.

 

A to tak dla kaprysu ..czy jak??? :rolleyes:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180224
Udostępnij na innych stronach

witam, na dniach mam zamiar zrobić poledwice łososiową. Bardzo proszę o wskazówki odnosnie przygotowania zalewy w ilości 1L na 1kg mięska.

Ile dać soli/peklosoli na 1L wody i ile trzymać w tej zalewie mięso. Preferuję wyżej podane proporcje zalewa/mięsko gdyż łatwiej mi poprostu poukładać wszystko w naczyniu tak aby było odpowiednio zanurzone.

Przy normalnym wędzeniu stosuje 2 - krotny nastrzyk i 24 w zalewie. Przy łososiowej wolę bez nastrzyku i kilku dniowe peklowanie. Proszę o wskazówki i pozdrawiam

Kokos

Już raz się o to pytałeś, po co piszesz powtórnie to samo?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180225
Udostępnij na innych stronach

Biotit, oczywiście, że pytam drugi raz gdyż w temacie który wskazaleś mi za 1-szym razem nie jest napisane czy zalewa jest dawana w proporcji 1L:1KG mięsa.

Jeżeli to wiesz, a domniemam, że raczej napewno obserwując Twoje dokonania na polu, że tak powiem "wędliniarsko-mięsnym" to poprostu udziel mi merytorycznej wskazówki i nie bawmy się w "linkowanie" Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180369
Udostępnij na innych stronach

Zalewę używa się w stosunku 0,4l/kg przy peklowaniu Dziadkowym przy Szczepanowym 1l/kg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180370
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, dzięki wielkie za wskazówkę bo kiedyś wiedziałem o tabeli DZIADKA i SZCZEPANA, ale nie korzystałem z nich i poprostu uciekło z głowy. Niestety poszukiwania na forum tebeli SZCZEPANA nie przyniosły pozytywnych rezultatów. Bez problemu można znaleść, ale teblę DZIADKA. Może ktoś podpowie gdzie mogę znaleść tebelę SZCZEPANA w której są podane proporcje 1L zalewy na 1KG mięsa, a właśnie takie mnie interesują. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180433
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś podpowie gdzie mogę znaleść tebelę SZCZEPANA

Proszę bardzo http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=32189#32189
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180448
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo frapio, ale myslałem, że sposób peklowania podany przez SZCZEPANA bedzie bez nastrzyku. Ogólnie wiem już co i jak więc dalej coś wykombinuje. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180476
Udostępnij na innych stronach

Zrób taką

Stężenie solanki 8-9 %. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180556
Udostępnij na innych stronach

To jak to jest , ja polędwice "sopocką" robię już ze trzy lata ,wszystkim smakuje, a tu okazuje się że ja nie robię sopockiej :blush: :devil:

Dziadku co to jest - Tomofan ?

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180560
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nogę, a raczej szynkę z kością peklowałem 3 dni 7% r-rem peklosoli z 15% nastrzykiem.

 

Potem była wędzona w wędzarni z paleniskiem pod nią, nie była lakierowana, a po parzeniu wyszła tak:

 

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-188520
Udostępnij na innych stronach

Peklowane 4 dni 6% solanką z 10% nastrzykiem, wędzone ciepłym/gorącym dymem 5h, temp<45 C

 

wędzonki jeszcze nie były parzone

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-189207
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.