wosiu Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Wszystkie jelita nadziewa się na lejek przy lekko wysuniętym farszu i jelito zawsze na samym końcu lejka.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-143465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 26 Stycznia 2011 boggi, tak właśnie powinno się postępować. Dodam jeszcze, że dłonie również powinno się co jakiś czas zanurzać w wodzie, by w trakcie nadziewania były mokre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-143466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Tak tak , z tym smarowaniem , nie chodziło mi do końca że samą wodą , ale woda też pomaga.Tez wysuwam odrobinkę farszu Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-143467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Hallo!!!! Powodem klejenia jes podcisnienie ktore powstaje w jelicie podczas nadziewania.Ja nakluwam jelito naciagniete na lejku no i jak troche zassie przed lejkie by wyrownac cisnienie. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-143474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 30 Stycznia 2011 witam serdecznie tak się składa że dziś od samego rana wędzę polędwicę łososiową według wyżej wymienionego przepisu o 20 stej będzie 12 godzin wędzenia zimnym olchowym dymem kolorek posiada super zapach też tylko chciałbym się dowiedzieć czy wystarczy wędzić jeden dzień czy muszę jutro też wędzić wędzę w drewnianej wędzarni??? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-144203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 30 Stycznia 2011 W zupełności wystarczy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-144205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 31 Stycznia 2011 no już jestem po degustacji polędwica piękna różowiutka bardzo krucha nie za słona tylko przyznam się że nie potrafię wkleić fotek ale jytro poproszę syna żeby mi pomógł łatwiej mi się obsługuje wędzarnię niż komputer Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-144336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 16 Października 2011 witam, na dniach mam zamiar zrobić poledwice łososiową. Bardzo proszę o wskazówki odnosnie przygotowania zalewy w ilości 1L na 1kg mięska. Ile dać soli/peklosoli na 1L wody i ile trzymać w tej zalewie mięso. Preferuję wyżej podane proporcje zalewa/mięsko gdyż łatwiej mi poprostu poukładać wszystko w naczyniu tak aby było odpowiednio zanurzone. Przy normalnym wędzeniu stosuje 2 - krotny nastrzyk i 24 w zalewie. Przy łososiowej wolę bez nastrzyku i kilku dniowe peklowanie. Proszę o wskazówki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 16 Października 2011 . Bardzo proszę o wskazówki odnosnie przygotowania zalewy w ilości 1L na 1kg mięska. A to tak dla kaprysu ..czy jak??? :rolleyes: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 16 Października 2011 witam, na dniach mam zamiar zrobić poledwice łososiową. Bardzo proszę o wskazówki odnosnie przygotowania zalewy w ilości 1L na 1kg mięska. Ile dać soli/peklosoli na 1L wody i ile trzymać w tej zalewie mięso. Preferuję wyżej podane proporcje zalewa/mięsko gdyż łatwiej mi poprostu poukładać wszystko w naczyniu tak aby było odpowiednio zanurzone. Przy normalnym wędzeniu stosuje 2 - krotny nastrzyk i 24 w zalewie. Przy łososiowej wolę bez nastrzyku i kilku dniowe peklowanie. Proszę o wskazówki i pozdrawiam Kokos Już raz się o to pytałeś, po co piszesz powtórnie to samo? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 18 Października 2011 Biotit, oczywiście, że pytam drugi raz gdyż w temacie który wskazaleś mi za 1-szym razem nie jest napisane czy zalewa jest dawana w proporcji 1L:1KG mięsa. Jeżeli to wiesz, a domniemam, że raczej napewno obserwując Twoje dokonania na polu, że tak powiem "wędliniarsko-mięsnym" to poprostu udziel mi merytorycznej wskazówki i nie bawmy się w "linkowanie" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 18 Października 2011 Zalewę używa się w stosunku 0,4l/kg przy peklowaniu Dziadkowym przy Szczepanowym 1l/kg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 18 Października 2011 arkadiusz, dzięki wielkie za wskazówkę bo kiedyś wiedziałem o tabeli DZIADKA i SZCZEPANA, ale nie korzystałem z nich i poprostu uciekło z głowy. Niestety poszukiwania na forum tebeli SZCZEPANA nie przyniosły pozytywnych rezultatów. Bez problemu można znaleść, ale teblę DZIADKA. Może ktoś podpowie gdzie mogę znaleść tebelę SZCZEPANA w której są podane proporcje 1L zalewy na 1KG mięsa, a właśnie takie mnie interesują. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 18 Października 2011 Może ktoś podpowie gdzie mogę znaleść tebelę SZCZEPANA Proszę bardzo http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=32189#32189 Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 18 Października 2011 Dziękuję bardzo frapio, ale myslałem, że sposób peklowania podany przez SZCZEPANA bedzie bez nastrzyku. Ogólnie wiem już co i jak więc dalej coś wykombinuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 19 Października 2011 Zrób taką Stężenie solanki 8-9 %. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 19 Października 2011 To jak to jest , ja polędwice "sopocką" robię już ze trzy lata ,wszystkim smakuje, a tu okazuje się że ja nie robię sopockiej :blush: :devil:Dziadku co to jest - Tomofan ? Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 19 Października 2011 Tomofan to młodszy brat celofanu :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-180562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Nogę, a raczej szynkę z kością peklowałem 3 dni 7% r-rem peklosoli z 15% nastrzykiem. Potem była wędzona w wędzarni z paleniskiem pod nią, nie była lakierowana, a po parzeniu wyszła tak: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-188520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Bardzo ładny kolor.Jakim drzewem była wędzona i jak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-188553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Wędziłem olszyną , w sumie około 8h, gorącym dymem. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-188562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 2 Grudnia 2011 KOL. Biotit dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-188565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Peklowane 4 dni 6% solanką z 10% nastrzykiem, wędzone ciepłym/gorącym dymem 5h, temp<45 C wędzonki jeszcze nie były parzone Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-189207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 7 Grudnia 2011 A tak wyglądają po parzeniu, jutro przekroję jak ostygną Jak więc widać, dla chcącego, nic trudnego. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-189345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Biotit, wędzonki wyglądają bardzo apetycznie i zapewne smakują wyśmienicie Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/5/#findComment-189347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.