anerka Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Odebraliśmy świnkę z ubojni i mamy świeżą krew potrzebną do kaszanki. Jak ją zabezpieczyć ? Kaszanka nie będzie dzisiaj robiona a boję się zmarnować krwi. Nie pamiętam jak to się robiło /sól, ocet?/. Proszę o pomoc. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Troszkę posolić i zamrozić ,lub wlać w osłonkę poliamidową ugotować i zamrozić . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-135105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Grudnia 2010 DZIADEK, Bardzo dziękuję za szybką odpowiedż. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-135106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinerno1 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Marca 2011 skoro tu jest mowa o krwi, to moze ja dopytam. Spotkalem sie z produktem "Krew suszona", czy w pelni nadaje sie to do domowej kaszanki? Mieszkam w Szkocji i mam problemy z pozyskaniem swiezej krwi, a bylaby to wspaniala alternatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-149882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Marca 2011 Witaj skinerno1 i poczytaj tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1830&highlight=krew+suszona Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-149886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Marca 2011 Oczywiście. Na opakowaniu powinna być instrukacja i sposób użycia. Takiej suszonej krwi używamy w naszej SDM. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-149887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Marca 2011 "Krew suszona", czy w pelni nadaje sie to do domowej kaszanki?Nadaje się w zupełności.Co prawda to nie jest krew świeża ale z braku laku i ........... Śmiało używaj (chodzi o krew suszoną ) i się nie przejmuj.Pownno być dobrze. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-149893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinerno1 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Marca 2011 dziekuje :grin: Szukalem na forum, ale nic nie moglem znalezc, to tak na usprawiedliwienie :blush: Rozgladam sie dookola i nie moge uwierzyc, ze taka stronka istnieje i ma aktywnych moderatorow :clap: chyba znow zaczne usmiechac sie do ludzi :grin: jeszcze raz dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-149894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Marca 2011 chyba znow zaczne usmiechac sie do ludziUśmiechaj się :grin: Nie ma w tym nic zdrożnego. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-149898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Troszke starszy temat.. Jak sprawa nabycia suchej krwi wyglada w Polsce ? Jest ogólno dostepna ? Jak dluga jest waznosc tego produktu ? Dzieki i pozdrawiam :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Troszke starszy temat.. Krew w proszku w niemczech jest kontrowersyjnym tematem..Bardzo ciezko jest kupic ten prearat a o swiezej juz nie wspomne..Nie mam tez w poblizu ubojni.. Jak sprawa nabycia suchej krwi wyglada w Polsce ? Jest ogólno dostepna ? Jak dluga jest waznosc tego produktu ? Dzieki i pozdrawiam :wink: Krew suszona jest w Polsce dostępna bez większych problemów, znajdziesz ją również w moim sklepie. http://www.wyroby-domowe.pl/dodatki-funkcjonalne-c-25.html Co do terminu ważności to jest dość długi bo ok 2 lata. Dlaczego w Niemczech krew suszona jest kontrowersyjnym tematem ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Krew jest doskonałą pożywką dla bakterii.W czasie upałów nie powinno się robić kaszanki,dotyczy to świeżej krwi.Nie znam produkcji krwi suszonej,ale musi być ona pozyskiwana w warunkach higienicznych . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Gregtom napisał/a: Troszke starszy temat.. Krew w proszku w niemczech jest kontrowersyjnym tematem..Bardzo ciezko jest kupic ten prearat a o swiezej juz nie wspomne..Nie mam tez w poblizu ubojni.. Jak sprawa nabycia suchej krwi wyglada w Polsce ? Jest ogólno dostepna ? Jak dluga jest waznosc tego produktu ? Przepraszam..Moja wina.. Opieralem sie na artykulach opisanych z 2009 roku , kiedy to pryszczyca i grypa swinska zaniepokoily niemcow.. Przepraszam jeszcze raz..A co do proszku to znalazlem teraz preparat sprzedawany na aukcjach.. 1 Kg. kosztuje z przesylka ok.17 Euro i starczy go na zrobienie 6 L krwi do wyrobow.. pozdro Dzieki i pozdrawiam Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Krew suszoną rozcieńcza się w stosunku 1kg krwi na 14 l wody. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Krew jest doskonałą pożywką dla bakterii. To prawda, zreszta jak wiele innych pożywek. W czasie upałów nie powinno się robić kaszanki,dotyczy to świeżej krwi. Zrobiłem, krew stała w lodówce 24 godziny, była przed dolaniem elegancka, wyglądała krwiście i przyjemnie, kaszanka już prawie zjedzona, objawów chorobowych brak. Wniosek - krew świeża w czasie upałów nadaje się do kaszanki. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Krew suszoną rozcieńcza się....Arkadiuszu.... po pierwsze nie każdą bo nawet w Nadarzynie kiedyś mieli dwa rodzaje 1:14 i 1:10 (to 1:14 nazywają hemoglobin) a po drugie Gregtom pisze o produkcie dostępnym w Niemczech.... :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpol Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Kochany Dziadku 20cm krwi w osłonkach poliamidowych ile to jest wagowo oczywiśćie w przyblizeniu nie mam zielonego pojęcia. Twoje rady na temat wędzarni przekonały mnie, będzie taka. Bardzo dziękuje i pozdrawiam do spotkania we wrzesniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Tak jak Abratek napisal.. Sa napewno sterzenia , koncentracje wiekrze albo i mniejsze.. Ten co sprzedaje na Ebay , pisze ze jego produkt odpowiada normom UE.. W opisie podaje ze : ... 1 Kg krwi suchej + 5 L zimnej wody daje 6 L krwi.. Chcialbym zamuwic u Miro w sklepie ale doczytalem ze nie wysylaja poza granice PL. A szkoda :-( Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Jaki rozmiar osłonek .Dla ułatwienia Ciężar właściwy krwi wynosi ok. 1,055-1,060 g/cm3Oblicz pojemność pomnóż i będziesz wiedział. Myślę że 1kg na pewno. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Czerwca 2011 a po drugie Gregtom pisze o produkcie dostępnym w Niemczech.... A to przepraszam :blush: .Ja pisałem o hemoglobinie bo taka używam .A tak na marginesie to po co się stresować tą krwią jak można zrobić kaszankę na biało.Zapewniam ,że jest bardzo dobra. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Arku Ty i ja robiliśmy salceson brunszwicki i wiadomo :thumbsup: Ja też nie mam dostępu do świeżej krwi i myślałem nad tym by zrobić białą , ale dodać do niej wątrobę zmieloną tak jak do salcesonu . Wiadomo nie wyjdzie kaszana krwista ale namiastka takiej .Co Ty na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Wątrobę zmielić surową siatka 3-5 mm zmieszać z ugotowaną gorącą kaszą .Troszkę doda koloru . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Co Ty na to ?A ja na to ,że można tak jak pisze Dziadek ,ale ja do kaszanki wolę wątrobę w kawałkach i też dodaję surową. [ Dodano: Pią 10 Cze, 2011 19:44 ] Troszkę doda koloruI smaku. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-162836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kertoipg Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Witam.Gdzie można kupić krew w mazowieckim? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-264917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Witam. Gdzie można kupić krew w mazowieckim? też bym chciała znać takie żródło-w mazowieckim to nie problem ale w Warszawie to już gorzej :mellow: maży mi się taka prawdziwa kszaneczka a nie tylko z tą suszoną krwią :devil: Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4850-krew-do-kaszanki-przechowywanie/#findComment-264987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.