Rzerzol Posted January 3, 2007 Report Share #1 Posted January 3, 2007 Szanowni Wędliniarze, gdzie można kupić krew suszoną do kaszaneczki ?? Quote Rzerzol Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/ Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 3, 2007 Report Share #2 Posted January 3, 2007 Hurtownie z zaopatrzeniem dla masarni, ale na początek warto spytać na targu - zawsze znajdzie się osoba sprzedająca dodatki, Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6564 Share on other sites More sharing options...
SZCZEPAN Posted January 3, 2007 Report Share #3 Posted January 3, 2007 WitamRzerzol , polecam świeżą krew kupisz w każdej najbliższej ubojniPozdrawiam Quote Pozdrawiam! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6569 Share on other sites More sharing options...
Rzerzol Posted January 3, 2007 Author Report Share #4 Posted January 3, 2007 polecam świeżą krewczy krew taką mogę zamrozić?? :question: Quote Rzerzol Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6578 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 3, 2007 Report Share #5 Posted January 3, 2007 Tak - zerknij na ten post https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=6699#6699 Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6579 Share on other sites More sharing options...
Rzerzol Posted January 4, 2007 Author Report Share #6 Posted January 4, 2007 Dostałem w hurtowni suchą krew do kaszaneczki :tongue: .Według sprzedającego dawkowanie jest następujące :-1 część krwi na sześć części płynu .Nie wiem czy rozpuszcza się ją w rosole czy wodzie ,w ciepłym czy zimnym ???POMOCY ! Quote Rzerzol Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6587 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 4, 2007 Report Share #7 Posted January 4, 2007 zimny płyn - będzie troszkę ciężko rozmieszać, więc się nie zrażaj :lol: ,ważne aby dobrze rozetrzeć lub roztrzepać Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6589 Share on other sites More sharing options...
Rzerzol Posted January 4, 2007 Author Report Share #8 Posted January 4, 2007 Ponieważ kupno świeżej krwi w mieście bez zakładu mięsnego nie jest takie proste zdecydowałem się na użycie krwi suszonej.Mam przygotowane :- 1kg masek wp.- 1kg podgardla- 0,2 skórek wp.- 0,3 wątroby wp.- kilka pytań ????????????- ile krwi suszonej użyć- czy sól przeliczać na mięso czy na wyrób gotowy- czy można zaparzać kaszankę w poliamidzie , jak długo i w jakiej temperaturze Quote Rzerzol Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6623 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 4, 2007 Report Share #9 Posted January 4, 2007 Przydałyby się jeszcze płuca no i oczywiście dasz zapewne jakieś kilo kaszy, czyli stosując tradycyjną metodę powinieneś dać kilo krwi. aby z podanego przez Ciebie dawkowania uzyskać tenże właśnie kilogram należy użyć: 1000/7 = ~ 143g suszu 1000-143 = 857g płynu sól - w recepturze na stronie jest 230g na 14 kg masy, co daje około 16,5 g soli na kilogram masy jak wiadomo sól jest sprawą indywidualną , ja np daję 200g i mi odpowiada choć na zimno może ciut mało słona ale tu znowu problem bo zależy jak będzie spożywana - na ciepło wszystkie smaki się potęgują najlepiej mieszając farsz doprawiać go kontrolując smak na bierząco Co do osłonki to zapewne można - nie wiem nie robiłem, a czas parzenia taki sam jak przy zwykłych jelitach (zależnie od średnicy) Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6627 Share on other sites More sharing options...
Rzerzol Posted January 5, 2007 Author Report Share #10 Posted January 5, 2007 .....niestety kupno płuc graniczy z cudem. w poliamidzie fi 70 parzenie powinno podobno trwać (technolog z zakładu ,w którym pracuję) 115 minut w teperaturze 80 stopni C. Jutro ruszam do boju (mięska mam już pogotowane). O wynikach zamelduję. :rolleyes: Quote Rzerzol Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6636 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 5, 2007 Report Share #11 Posted January 5, 2007 Salceson w żołądkach tyle sie parzy albo i krócej , kaszankę w kątnicach wp parzylo się kiedyś 60-70 min i ten czas wystarczy na Twoją kaszankę warunek temp musi być 80 st C Nie może dojść do takiej sytuacji że powlozeniu kaszanki temp . spada do ok70stC i dopiero za pół godz, uzyskasz prawidłową temp. Masz dobrze technolog w pobliżu . Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6641 Share on other sites More sharing options...
Rzerzol Posted January 5, 2007 Author Report Share #12 Posted January 5, 2007 Szanowny Dziadku,po przeczytaniu twojego postu zadzwoniłem do tego technologa z prośbą o wyjaśnienie.Okazało sie , że młodzieniec się pomylił - czs parzenia to 75 minut a nie 115!!!!!Widocznie "ich"godzina ma 100 minut. DZIADKU - uratowałeś moją kaszaneczkę> DZIĘKI!!! Pozdrawiam- Quote Rzerzol Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6642 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 6, 2007 Report Share #13 Posted January 6, 2007 .....niestety kupno płuc graniczy z cudem.kurde, chyba żartujesz :shock: nie wierzę że tak jest - może nie tym razem ale następnym postaraj się lepiej poszukać, spróbuj na targu, albo w jakimś sklepie co to sprzedaje swoje wyroby, naet jak nie mają w sprzedaży bieżącej to na pewno da się zamówić ...zadzwoniłem do tego technologa ... młodzieniec się pomylił - czas parzenia to 75 minut a nie 115niestety tak to już jest z tymi technologami - bardzo często są to osoby które nie mają pojęcia o swojej profesji bo na studiach za dużo balangowały a egzaminy kupili w necie :devil: Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6644 Share on other sites More sharing options...
Guest ChefPaul Posted January 6, 2007 Report Share #14 Posted January 6, 2007 .....niestety kupno płuc graniczy z cudem. ............ ... i całe szczęście ... moim zdaniem kaszaneczka bez płucek jest o wiele lepsza (ale to kwestia smaku) ... dodatkowo kaszankę można "owędzić" zimnym dymem ... ("owędzona" kaszanka była ostatnio naszym "przebojem" na Betlejem Poznańskim przed Świętami) pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6649 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted January 6, 2007 Report Share #15 Posted January 6, 2007 czs parzenia to 75 minut a nie 115!!!!!Dla kaszanki z dodatkiem krwi suszonej proponuję tylko 40 min. przy fi 70 średnicy osłonki i temp. 80C. Przy dodatku krwi surowej i nie zaparzonej wcześniej zostaw czas parzenia 75min. Dla własnej ciekawości zrób próbę (krótki 10-15 cm baton) przy podanych parametrach parzenia 40min.,80 C. Po całkowitym ostudzeniu przetnij baton i porównaj z innymi. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6662 Share on other sites More sharing options...
Rzerzol Posted January 6, 2007 Author Report Share #16 Posted January 6, 2007 abratek, okazało się,że krew suszona którą kupiłem rozpuściła się w wodzie idealnie po 3 minutowym mieszaniu. :lol: Quote Rzerzol Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6678 Share on other sites More sharing options...
Rzerzol Posted January 6, 2007 Author Report Share #17 Posted January 6, 2007 Bagno, niestety wiadomość otrzymałem za póżno. Sprawdzę przy następnym parzeniu. Czas parzenia ( 75 minut) mam od technologa z zakladu, w którym pracuję . Używamy w nim również krwi suszonej. Niestety w nowym zakładzie nie prowadzimy uboju. Kaszanka studzi się czekając porannej degustacji. Nie ma to jak kaszówa na śniadanie - mniam!!! :tongue: Quote Rzerzol Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6680 Share on other sites More sharing options...
Rzerzol Posted January 8, 2007 Author Report Share #18 Posted January 8, 2007 Kaszaneczka istne CUDO!!! :lol: Następna produkcja pójdzie już do naturalnego jelita.Dziękuję wszystkim za dobre rady!! Pozdrawiam - Quote Rzerzol Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6700 Share on other sites More sharing options...
kornelia Posted March 30, 2007 Report Share #19 Posted March 30, 2007 Kupiłam w sklepiku, który polecacie suszoną krew.Powiedzcie jak długo i w jakichwarunkach mogę ją przechować.Kupiłam też jelita wieprzowe.Czy przeleżą spokojniew lodówce do środy.Są oryginalnie zapakowane, tak jak przyszły. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-10749 Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted March 30, 2007 Report Share #20 Posted March 30, 2007 Witaj Kornelia jelita trzymam w szufladzie na dole lodówki a kupuję zawsze dużą paczkę bo to się lepiej opłaca i wyjmuję z zasolonego pęczka tyle ile potrzebuję :grin: i moczę wydaje mi się , że szuszoną krew możesz trzymać spokojnie w szafce byle suchej a jak długo nie wiem ale tak od razu Ci się nie zepsuje :grin: chyba nie zamierzasz trzymać całe wieki :grin: pozdrawiam Quote Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-10762 Share on other sites More sharing options...
kornelia Posted March 30, 2007 Report Share #21 Posted March 30, 2007 Dzięki,bułczankę będę robić dopiero po świętach.Włożę krew do szafki,chyba,że jakiś wampir się do niej dobierze. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-10767 Share on other sites More sharing options...
Rzerzol Posted March 30, 2007 Author Report Share #22 Posted March 30, 2007 Kornelio, krew suszoną możesz spokojnie przechowywać w suchym , chłodnym i ciemnym miejscudo roku. Jelita lepiej przełóż do słoika i zasól - wytrzymają 2 - 3 miesiące. Pozdrawiam - Quote Rzerzol Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-10770 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 23, 2009 Report Share #23 Posted May 23, 2009 Witam.Czytając tutejsze posty zaczołem mieć wątpliwości co do proporcji krwi suszonej do wody.Niektórzy podają stosunek 1:7 a mnie w hurtowni powiedziana ,że krew suszoną rozpuszcza się w stosunku 1:14 czyli 1 kg krwi 14l wody.Czy można prosić o szybką odpowiedź bo właśnie jestem w trakcie robienia kaszanki i trochę zgłupiałem.Potrzebuję otrzymać 1kg krwi.Pozdrawiam Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-69243 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 23, 2009 Report Share #24 Posted May 23, 2009 Śmiem twierdzić że kupowałeś krew w Nadarzynie - jeśli tam Ci tak powiedzieli to tak zrób, kiedyś mieli dwie wersje: na 10litrów i na 14....ja robiłem właśnie z tej 1:14 czyli aby uzyskać 1litr, potrzebujesz ok.70 gram suchej masy Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-69244 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 23, 2009 Report Share #25 Posted May 23, 2009 Dzięki za podpowiedź, ale nadeszła za późno.Krew rzeczywiście z Nadarzyna /a skąd wiesz :wink:/ .Dodałem wg. 1:7.Zobaczymy co wyjdzie.Jutro degustacja.Jak próbowałem przed nabiciem nie byłą zła.A oto efekt. Pozdrawiam. P.S Gonzo nie bardzo łapię. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-69252 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.