Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Hurtownie z zaopatrzeniem dla masarni, ale na początek warto spytać na targu - zawsze znajdzie się osoba sprzedająca dodatki,
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6564
Udostępnij na innych stronach

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6579
Udostępnij na innych stronach

Dostałem w hurtowni suchą krew do kaszaneczki :tongue: .Według sprzedającego dawkowanie jest następujące :

-1 część krwi na sześć części płynu .

Nie wiem czy rozpuszcza się ją w rosole czy wodzie ,w ciepłym czy zimnym ???

POMOCY !

Rzerzol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6587
Udostępnij na innych stronach

zimny płyn - będzie troszkę ciężko rozmieszać, więc się nie zrażaj :lol: ,

ważne aby dobrze rozetrzeć lub roztrzepać

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6589
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ kupno świeżej krwi w mieście bez zakładu mięsnego nie jest takie proste zdecydowałem się na użycie krwi suszonej.

Mam przygotowane :

- 1kg masek wp.

- 1kg podgardla

- 0,2 skórek wp.

- 0,3 wątroby wp.

- kilka pytań ????????????

- ile krwi suszonej użyć

- czy sól przeliczać na mięso czy na wyrób gotowy

- czy można zaparzać kaszankę w poliamidzie , jak długo i w jakiej temperaturze

Rzerzol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6623
Udostępnij na innych stronach

Przydałyby się jeszcze płuca :cool:

 

no i oczywiście dasz zapewne jakieś kilo kaszy, czyli stosując tradycyjną metodę powinieneś dać kilo krwi.

aby z podanego przez Ciebie dawkowania uzyskać tenże właśnie kilogram należy użyć:

1000/7 = ~ 143g suszu

1000-143 = 857g płynu

 

sól - w recepturze na stronie jest 230g na 14 kg masy, co daje około 16,5 g soli na kilogram masy

jak wiadomo sól jest sprawą indywidualną , ja np daję 200g i mi odpowiada choć na zimno może ciut mało słona ale tu znowu problem bo zależy jak będzie spożywana - na ciepło wszystkie smaki się potęgują

najlepiej mieszając farsz doprawiać go kontrolując smak na bierząco

 

Co do osłonki to zapewne można - nie wiem nie robiłem, a czas parzenia taki sam jak przy zwykłych jelitach (zależnie od średnicy)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6627
Udostępnij na innych stronach

.....niestety kupno płuc graniczy z cudem.

 

w poliamidzie fi 70 parzenie powinno podobno trwać (technolog z zakładu ,w którym pracuję) 115 minut w teperaturze 80 stopni C.

 

Jutro ruszam do boju (mięska mam już pogotowane).

 

O wynikach zamelduję. :rolleyes:

Rzerzol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6636
Udostępnij na innych stronach

Salceson w żołądkach tyle sie parzy albo i krócej , kaszankę w kątnicach wp parzylo się kiedyś 60-70 min i ten czas wystarczy na Twoją kaszankę warunek temp musi być 80 st C Nie może dojść do takiej sytuacji że powlozeniu kaszanki temp . spada do ok70stC i dopiero za pół godz, uzyskasz prawidłową temp. Masz dobrze technolog w pobliżu . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6641
Udostępnij na innych stronach

Szanowny Dziadku,

po przeczytaniu twojego postu zadzwoniłem do tego technologa z prośbą o wyjaśnienie.

Okazało sie , że młodzieniec się pomylił - czs parzenia to 75 minut a nie 115!!!!!

Widocznie "ich"godzina ma 100 minut.

 

DZIADKU - uratowałeś moją kaszaneczkę> DZIĘKI!!!

 

Pozdrawiam-

Rzerzol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6642
Udostępnij na innych stronach

.....niestety kupno płuc graniczy z cudem.

kurde, chyba żartujesz :shock: nie wierzę że tak jest - może nie tym razem ale następnym postaraj się lepiej poszukać,

spróbuj na targu, albo w jakimś sklepie co to sprzedaje swoje wyroby, naet jak nie mają w sprzedaży bieżącej to na pewno da się zamówić

 

...zadzwoniłem do tego technologa ... młodzieniec się pomylił - czas parzenia to 75 minut a nie 115

niestety tak to już jest z tymi technologami - bardzo często są to osoby które nie mają pojęcia o swojej profesji bo na studiach za dużo balangowały a egzaminy kupili w necie :devil:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6644
Udostępnij na innych stronach

.....niestety kupno płuc graniczy z cudem.

............

 

... i całe szczęście :) ... moim zdaniem kaszaneczka bez płucek jest o wiele lepsza (ale to kwestia smaku) :)

... dodatkowo kaszankę można "owędzić" zimnym dymem ... ("owędzona" kaszanka była ostatnio naszym "przebojem" na Betlejem Poznańskim przed Świętami) :)

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6649
Udostępnij na innych stronach

czs parzenia to 75 minut a nie 115!!!!!

Dla kaszanki z dodatkiem krwi suszonej proponuję tylko 40 min. przy fi 70 średnicy osłonki i temp. 80C.

Przy dodatku krwi surowej i nie zaparzonej wcześniej zostaw czas parzenia 75min.

Dla własnej ciekawości zrób próbę (krótki 10-15 cm baton) przy podanych parametrach parzenia 40min.,80 C. Po całkowitym ostudzeniu przetnij baton i porównaj z innymi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6662
Udostępnij na innych stronach

Bagno,

niestety wiadomość otrzymałem za póżno.

Sprawdzę przy następnym parzeniu.

Czas parzenia ( 75 minut) mam od technologa z zakladu, w którym pracuję .

Używamy w nim również krwi suszonej.

Niestety w nowym zakładzie nie prowadzimy uboju.

Kaszanka studzi się czekając porannej degustacji.

Nie ma to jak kaszówa na śniadanie - mniam!!! :tongue:

Rzerzol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6680
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Kupiłam w sklepiku, który polecacie suszoną krew.Powiedzcie jak długo i w jakich

warunkach mogę ją przechować.Kupiłam też jelita wieprzowe.Czy przeleżą spokojnie

w lodówce do środy.Są oryginalnie zapakowane, tak jak przyszły.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-10749
Udostępnij na innych stronach

Witaj Kornelia jelita trzymam w szufladzie na dole lodówki a kupuję zawsze dużą paczkę bo to się lepiej opłaca i wyjmuję z zasolonego pęczka tyle ile potrzebuję :grin: i moczę wydaje mi się , że szuszoną krew możesz trzymać spokojnie w szafce byle suchej a jak długo nie wiem ale tak od razu Ci się nie zepsuje :grin: chyba nie zamierzasz trzymać całe wieki :grin:

pozdrawiam

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-10762
Udostępnij na innych stronach

Kornelio,

 

krew suszoną możesz spokojnie przechowywać w suchym , chłodnym i ciemnym miejscu

do roku.

 

Jelita lepiej przełóż do słoika i zasól - wytrzymają 2 - 3 miesiące.

 

Pozdrawiam -

Rzerzol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-10770
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
Witam.Czytając tutejsze posty zaczołem mieć wątpliwości co do proporcji krwi suszonej do wody.Niektórzy podają stosunek 1:7 a mnie w hurtowni powiedziana ,że krew suszoną rozpuszcza się w stosunku 1:14 czyli 1 kg krwi 14l wody.Czy można prosić o szybką odpowiedź bo właśnie jestem w trakcie robienia kaszanki i trochę zgłupiałem.Potrzebuję otrzymać 1kg krwi.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-69243
Udostępnij na innych stronach

Śmiem twierdzić że kupowałeś krew w Nadarzynie :cool: - jeśli tam Ci tak powiedzieli to tak zrób, kiedyś mieli dwie wersje: na 10litrów i na 14....

ja robiłem właśnie z tej 1:14 czyli aby uzyskać 1litr, potrzebujesz ok.70 gram suchej masy

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-69244
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedź, ale nadeszła za późno.Krew rzeczywiście z Nadarzyna /a skąd wiesz :wink:/ .Dodałem wg. 1:7.Zobaczymy co wyjdzie.Jutro degustacja.Jak próbowałem przed nabiciem nie byłą zła.A oto efekt.

Pozdrawiam.

 

P.S

Gonzo nie bardzo łapię.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-69252
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.