Rzerzol Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Stycznia 2007 Szanowni Wędliniarze, gdzie można kupić krew suszoną do kaszaneczki ?? Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Stycznia 2007 Hurtownie z zaopatrzeniem dla masarni, ale na początek warto spytać na targu - zawsze znajdzie się osoba sprzedająca dodatki, Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Stycznia 2007 WitamRzerzol , polecam świeżą krew kupisz w każdej najbliższej ubojniPozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 3 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Stycznia 2007 polecam świeżą krewczy krew taką mogę zamrozić?? :question: Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Stycznia 2007 Tak - zerknij na ten post https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=6699#6699 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 4 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Dostałem w hurtowni suchą krew do kaszaneczki :tongue: .Według sprzedającego dawkowanie jest następujące :-1 część krwi na sześć części płynu .Nie wiem czy rozpuszcza się ją w rosole czy wodzie ,w ciepłym czy zimnym ???POMOCY ! Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Stycznia 2007 zimny płyn - będzie troszkę ciężko rozmieszać, więc się nie zrażaj :lol: ,ważne aby dobrze rozetrzeć lub roztrzepać Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 4 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Ponieważ kupno świeżej krwi w mieście bez zakładu mięsnego nie jest takie proste zdecydowałem się na użycie krwi suszonej.Mam przygotowane :- 1kg masek wp.- 1kg podgardla- 0,2 skórek wp.- 0,3 wątroby wp.- kilka pytań ????????????- ile krwi suszonej użyć- czy sól przeliczać na mięso czy na wyrób gotowy- czy można zaparzać kaszankę w poliamidzie , jak długo i w jakiej temperaturze Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Przydałyby się jeszcze płuca no i oczywiście dasz zapewne jakieś kilo kaszy, czyli stosując tradycyjną metodę powinieneś dać kilo krwi. aby z podanego przez Ciebie dawkowania uzyskać tenże właśnie kilogram należy użyć: 1000/7 = ~ 143g suszu 1000-143 = 857g płynu sól - w recepturze na stronie jest 230g na 14 kg masy, co daje około 16,5 g soli na kilogram masy jak wiadomo sól jest sprawą indywidualną , ja np daję 200g i mi odpowiada choć na zimno może ciut mało słona ale tu znowu problem bo zależy jak będzie spożywana - na ciepło wszystkie smaki się potęgują najlepiej mieszając farsz doprawiać go kontrolując smak na bierząco Co do osłonki to zapewne można - nie wiem nie robiłem, a czas parzenia taki sam jak przy zwykłych jelitach (zależnie od średnicy) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 5 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Stycznia 2007 .....niestety kupno płuc graniczy z cudem. w poliamidzie fi 70 parzenie powinno podobno trwać (technolog z zakładu ,w którym pracuję) 115 minut w teperaturze 80 stopni C. Jutro ruszam do boju (mięska mam już pogotowane). O wynikach zamelduję. :rolleyes: Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Salceson w żołądkach tyle sie parzy albo i krócej , kaszankę w kątnicach wp parzylo się kiedyś 60-70 min i ten czas wystarczy na Twoją kaszankę warunek temp musi być 80 st C Nie może dojść do takiej sytuacji że powlozeniu kaszanki temp . spada do ok70stC i dopiero za pół godz, uzyskasz prawidłową temp. Masz dobrze technolog w pobliżu . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 5 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Szanowny Dziadku,po przeczytaniu twojego postu zadzwoniłem do tego technologa z prośbą o wyjaśnienie.Okazało sie , że młodzieniec się pomylił - czs parzenia to 75 minut a nie 115!!!!!Widocznie "ich"godzina ma 100 minut. DZIADKU - uratowałeś moją kaszaneczkę> DZIĘKI!!! Pozdrawiam- Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Stycznia 2007 .....niestety kupno płuc graniczy z cudem.kurde, chyba żartujesz :shock: nie wierzę że tak jest - może nie tym razem ale następnym postaraj się lepiej poszukać, spróbuj na targu, albo w jakimś sklepie co to sprzedaje swoje wyroby, naet jak nie mają w sprzedaży bieżącej to na pewno da się zamówić ...zadzwoniłem do tego technologa ... młodzieniec się pomylił - czas parzenia to 75 minut a nie 115niestety tak to już jest z tymi technologami - bardzo często są to osoby które nie mają pojęcia o swojej profesji bo na studiach za dużo balangowały a egzaminy kupili w necie :devil: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Stycznia 2007 .....niestety kupno płuc graniczy z cudem. ............ ... i całe szczęście ... moim zdaniem kaszaneczka bez płucek jest o wiele lepsza (ale to kwestia smaku) ... dodatkowo kaszankę można "owędzić" zimnym dymem ... ("owędzona" kaszanka była ostatnio naszym "przebojem" na Betlejem Poznańskim przed Świętami) pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Stycznia 2007 czs parzenia to 75 minut a nie 115!!!!!Dla kaszanki z dodatkiem krwi suszonej proponuję tylko 40 min. przy fi 70 średnicy osłonki i temp. 80C. Przy dodatku krwi surowej i nie zaparzonej wcześniej zostaw czas parzenia 75min. Dla własnej ciekawości zrób próbę (krótki 10-15 cm baton) przy podanych parametrach parzenia 40min.,80 C. Po całkowitym ostudzeniu przetnij baton i porównaj z innymi. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 6 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Stycznia 2007 abratek, okazało się,że krew suszona którą kupiłem rozpuściła się w wodzie idealnie po 3 minutowym mieszaniu. :lol: Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 6 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Bagno, niestety wiadomość otrzymałem za póżno. Sprawdzę przy następnym parzeniu. Czas parzenia ( 75 minut) mam od technologa z zakladu, w którym pracuję . Używamy w nim również krwi suszonej. Niestety w nowym zakładzie nie prowadzimy uboju. Kaszanka studzi się czekając porannej degustacji. Nie ma to jak kaszówa na śniadanie - mniam!!! :tongue: Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Stycznia 2007 Kaszaneczka istne CUDO!!! :lol: Następna produkcja pójdzie już do naturalnego jelita.Dziękuję wszystkim za dobre rady!! Pozdrawiam - Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-6700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornelia Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Marca 2007 Kupiłam w sklepiku, który polecacie suszoną krew.Powiedzcie jak długo i w jakichwarunkach mogę ją przechować.Kupiłam też jelita wieprzowe.Czy przeleżą spokojniew lodówce do środy.Są oryginalnie zapakowane, tak jak przyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-10749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Marca 2007 Witaj Kornelia jelita trzymam w szufladzie na dole lodówki a kupuję zawsze dużą paczkę bo to się lepiej opłaca i wyjmuję z zasolonego pęczka tyle ile potrzebuję :grin: i moczę wydaje mi się , że szuszoną krew możesz trzymać spokojnie w szafce byle suchej a jak długo nie wiem ale tak od razu Ci się nie zepsuje :grin: chyba nie zamierzasz trzymać całe wieki :grin: pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-10762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornelia Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Marca 2007 Dzięki,bułczankę będę robić dopiero po świętach.Włożę krew do szafki,chyba,że jakiś wampir się do niej dobierze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-10767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 30 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Marca 2007 Kornelio, krew suszoną możesz spokojnie przechowywać w suchym , chłodnym i ciemnym miejscudo roku. Jelita lepiej przełóż do słoika i zasól - wytrzymają 2 - 3 miesiące. Pozdrawiam - Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-10770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Maja 2009 Witam.Czytając tutejsze posty zaczołem mieć wątpliwości co do proporcji krwi suszonej do wody.Niektórzy podają stosunek 1:7 a mnie w hurtowni powiedziana ,że krew suszoną rozpuszcza się w stosunku 1:14 czyli 1 kg krwi 14l wody.Czy można prosić o szybką odpowiedź bo właśnie jestem w trakcie robienia kaszanki i trochę zgłupiałem.Potrzebuję otrzymać 1kg krwi.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-69243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Maja 2009 Śmiem twierdzić że kupowałeś krew w Nadarzynie - jeśli tam Ci tak powiedzieli to tak zrób, kiedyś mieli dwie wersje: na 10litrów i na 14....ja robiłem właśnie z tej 1:14 czyli aby uzyskać 1litr, potrzebujesz ok.70 gram suchej masy Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-69244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Maja 2009 Dzięki za podpowiedź, ale nadeszła za późno.Krew rzeczywiście z Nadarzyna /a skąd wiesz :wink:/ .Dodałem wg. 1:7.Zobaczymy co wyjdzie.Jutro degustacja.Jak próbowałem przed nabiciem nie byłą zła.A oto efekt. Pozdrawiam. P.S Gonzo nie bardzo łapię. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/#findComment-69252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.