Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W takich przypadkach jedynie możemy zmniejszyć intensywność zapachu po przez zastąpienie go aromatem ulubionej przyprawy na przykład zastosowanie ziela angielskiego i liścia laurowego w większej ilości. Ja stosuję gdy świnka miała ruję ,coś trochę pomaga. Czasem zajmuję się przerobem dziczyzny jeśli ustrzelony był knur to bardzo dobrze robi zalewa (liść laur , ziele ang ,sól) 3-4 doby i jest dobrze.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-43630
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Dobrym rozwiązaniem byłoby stopniowe przerobienie mięsa z mięsem normalnym, ale chyba jest to w opisanej sytuacji niemożliwe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-43632
Udostępnij na innych stronach

W przypadku baraniny aby pozbyć się zapachu lanoliny moczy się mięso w słabym roztworze octu. Jednak czy w tej sytuacji to pomoże, :rolleyes: nie wiem.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-43633
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedzi . Została wybrana jedna słuszna droga która zagwarantuje że kiełbasy będą smaczne .Co zostało zrobione -oto jest pytanie. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-43717
Udostępnij na innych stronach

Co zostało zrobione -oto jest pytanie.

Likwidacja niedobrego mięsa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-43734
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiście nigdy nie miałem tego problemu, ale PONOĆ mleko i moczenie w nim pomaga. Nie pamiętam jedynie czy to mleko nie było czasem rozcieńczane z wodą

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-43735
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedzi . Została wybrana jedna słuszna droga która zagwarantuje że kiełbasy będą smaczne .Co zostało zrobione -oto jest pytanie. Pozdrawiam

Z tego co pamiętam, to jak mieszkaliśmy na majątku pod Wrocławiem, to w takich przypadkach mięso się klasyfikowało i do zamrażarki na dwa, trzy tygodnie (a nawet i dłużej). Mróz raczej wyciągał. Potem dodawało się go jako czwarta część do kiełbas. Ale to było jak łebkiem byłem więc pamiętam jak przez mgłę.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-43745
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska będzie dobra, bo najlepszym sposobem by taka była, było przekazanie półtusz z wnętra gospodarzowi by na tym mięsie gotował sobie kapustę a miał jej całą beczkę . Po konsultacjach wyprowadził trzeciego wieprzka do nie planowego uboju i tak w prosty sposób został rozwiązany problem. Szczepan ma rację żadne zabiegi nic by nie dały. Jak człowiek załapie temat a chce go doprowadzić do końca to wszystko wyjaśni .A udział w wyjaśnianiu brali oprócz pasjonatów z forum. dwaj lekarze weterynarii. masarz który na życzenie robił gospodarzowi z takiego mięsa wędliny i kilka innych osób którym trafił się wnęter. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-43767
Udostępnij na innych stronach

Zdarza się to rzadko ale jednak -wnęter

Co to za wada Dziadku?

Juz wiem, że brzydko pachnie, ale jaka jest tego przyczyna?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-43781
Udostępnij na innych stronach

za czasów jak pracowałem w zakladzie mieso z wnętrów trafiało do tzw.tanich

jatek w których sprzedawało sie mieso niepełnowartościowe,z starszych osobników

lub po przebytych chorobach,jakoś znajdowali klientów,teraz nie spotkałem sie i

niesłyszałem o takim sklepie,moze zabronili,może kto wie co sie z nimi stało?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-43813
Udostępnij na innych stronach

Nie zabronili tylko po prostu sprzedają je jako pełnowartościowe, bo po co sprzedawać za pół ceny jak można normalnie zamieszać z dobrym mięsem i idzie :shock:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-43816
Udostępnij na innych stronach

może kto wie co sie z nimi stało?

Teraz juz wiem, o czym piszecie. Dwa razy kupiłam takie mięso. Pierwszy raz był to boczek wędzony. Było to bardzo dawno temu, ponieważ byłam wtedy w ciąży i miałam przewrażliwiony węch więc od razu była jazda "do Rygi". Pamięć tamtego zapachu prześladuje mnie do dzisiaj. Zupełnie niedawno zakupiłam kawałak szynki (mięso) i po spróbowaniu od razu poczułam ten zapach. Wszystko oddałam zwierzętom. Mięso było kupione na hali mięsnej a sprzedawca powiedział później, że należało odać mięso to wymieniłby na inne. Wcale nie był zaskoczony ani zdziwiony.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-43817
Udostępnij na innych stronach

witaj Aniu ,dlatego kupując na halach targowych należy być bardziej czujnym,

oczywiście nie wszyscy sprzedawcy są nierzetelni,wystarczy powiedzieć i gra

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-43821
Udostępnij na innych stronach

Czy mogę prosić o opisanie tego "zapachu" bo jakoś udało mi się nie spotkać ze śmierdzącym mięsem, a dobrze by było wiedzieć do czego to jest podobne i jak intesywny on jest. Czy jest wyczuwalny w mięsie surowym czy też objawia się dopiero w trakcie obróbki cieplnej.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-43860
Udostępnij na innych stronach

Witam to jest tak jakbyś jadł mięso duszone w moczu !!!!!!!!!! śmierdzi sikami. Nie żebym kiedykolwiek próbował dusić mięso w moczu ale z tym mi się kojarzy ten zapach :mad:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-43861
Udostępnij na innych stronach

Kończąc temat wnętra jest to źle wykastrowany wieprz. Przeważnie pozostaje nie wycięte jedno jądro które usadowiło się wewnątrz jamy brzusznej najczęściej w pachwinie w tym przypadku tak było . Znawcy odróżnią jego w stadzie a przeważnie ci w skupach po jego zachowaniu które charakteryzować się może pianą w pysku jak również wrodzonym instyktem skakania po innych sztukach. Z tego co się dowiedziałem są różne sposoby by to mięso użyć do produkcji ale zapachu się nie pozbędziemy .Tak więc jednym ze z sposobów było zdjęcie od razu skóry i tłuszczu z przeznaczeniem jego na utylizację. Mięso po wychłodzeniu w małych ilościach było dodawane do tanich wędlin . Drugim sposobem było jego zagospodarowanie na tanią jatkę . Trzecim sposobem sztuka taka kierowana była do chłodni i po 24 godz. robione były próby zapachowe polegające na smażeniu mięsa . W przypadku lekkiego posmaku mięsa dodawane były w nie wielkich ilościach do dobrych mięs na wędliny . W przypadku intensywnego zapachu przeznaczone na utylizację .I jeszcze jedno najbardziej posmak uwydatnia się przy smażeniu mięs tłustych i tłuszczu skórki są do wyrzucenia. Kolega opowiadał mi że zdarzył się jemu jeden wnęter przy uboju dwóch sztuk który na życzenie gospodarza został zagospodarowany do wędlin razem ze sztuką dobrą . Było to zmarnowanie mięsa z dwóch sztuk . W czasie parzenia kiełbas od wody w której się parzyły unosił się charakterystyczny zapaszek. Po jakimś czasie zapytany chłop kręcąc głową odpowiedział - a jakoś się to zjadło. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-44212
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Tłuszczu i słoniny będzie cała taczka. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-48365
Udostępnij na innych stronach

Święta nadchodzą czas uboje zaczynać na początek wieprzek 240kg

Ciężka sztuka wykorzystano najnowocześniejszy sprzęt rolniczy. By nie przykryła swym ciężarem pozostało zdjęcie z cyklopa w częściach

Na dokładkę cielak zdjęcie skóry również z wykorzystaniem sprzętu.

W miarę otrzymywania zdjęć będę przypominał że świniobicia czas. Na drugim zdjęciu jest wycięta pewna część ciała jak nazywa się fachowo .Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-48455
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Nie wiem czy w tym dziale powinienem zadać to pytanie,ale trudno,naraże się Maxellowi.Od jakiegoś czasu zaopatruję się w mięso u wiejskich masarzy pod Lublinem.Jeden kupuje półtusze w ubojni i te mają na skórze pieczątki lekarza weterynarii.Drugi bije świnie sam i tam nigdy nie widziałem pieczątek weterynarza.Czy mam przez to rozumieć że mięso nie było badane?Czy istnieje jakieś inne oznakowanie?Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/4/#findComment-51179
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.