BonAir Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 29 Listopada 2007 Gdzie ma być błąd? No tak! Chwila nieuwagi i ubzdurałem sobie na moment, że klasy posortowane są od najlepszej do najgorszej wg słowa SUPER, a nie SEUROP :lol: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-23732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 30 Listopada 2007 Nie ma błędu.Kiedyś było EUROP a teraz w związku z pojawieniem się coraz bardziej mięsnych ras mamy SEUROP. A to dla zainteresowanych:KLASY JAKOŚCI HANDLOWEJ TUSZ1) klasa S - o zawartości mięsa w tuszy 60 % i większej2) klasa E - o zawartości mięsa w tuszy 55 % i większej, ale mniejszej niż 60 %3) klasa U - o zawartości mięsa w tuszy 50 % i większej, ale mniejszej niż 55 %4) klasa R - o zawartości mięsa w tuszy 45 % i większej, ale mniejszej niż 50 %5) klasa O - o zawartości mięsa w tuszy 40 % i większej, ale mniejszej niż 45 %6) klasa P - o zawartości mięsa w tuszy poniżej 40 %Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-23777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Czy zaobserwował ktoś spadek cen drobiu ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Żywiec w granicach 3,50zł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 11 Grudnia 2007 W którym miejscu przebiega linia podziału pomiędzy ćwierćtuszą wieprzową przednią i tylną ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 11 Grudnia 2007 za łopatką lub przed szynką środek dla masarza :grin: :grin: :grin: u nas w Auchanie podzielili na trzy :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 11 Grudnia 2007 w Auchanie Nie przytaczaj tej nazwy ! :tongue: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 11 Grudnia 2007 u nas w Auchanie podzielili na trzy :lol: Trzy połowy, jak mam rozumieć :grin: Dobrze, że jeszcze nie napisali większa lub mniejsza połowa :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 11 Grudnia 2007 bo była połowa przednia ,środkowa i tylnia :tongue: :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Witam DZIADEK potwierdził prawidłowe przecięcie półtuszy Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 11 Grudnia 2007 andrzej k - z pewnością to jest prawidłowe przecięcie, ale stosowane podczas rozbioru półtuszy. Przecięcie półtuszy z kolei na dwie ćwiartki musi być "gdzieś w środku" tak, żeby każda z ćwierćtusz zawierała trochę schabu itp. Tak sobie myślę. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 11 Grudnia 2007 BonAir - ćwiartka tylna zawiera szynkę :lol: żebra, boczek i schab - w całości, tak mi mówiono Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Czyli sugerujesz, że "ćwierćtusza" tylna jest dużo cięższa od przedniej ? Tak jak na tym zdjęciu ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Witam Ja jak kupuję tylną ćwiartkę w ubojni to jest przecięta na pół zaraz jak kończy się polędwiczka i zaczynają się żebra tak chyba na trzecim żeberku od tyłu, boczku z tylnej ćwiartki jest nie dużo.Jest za to tylny schab, polędwiczka, cała szynka, golonka, biodrówka.Bardziej mi się opłaca tylna ćwiartka niż przednia nie mam tylko karczku.No i jak ktoś robi salcesony i inne podrobowe to nie ma łba.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Witam . Może nie w temacie ale blisko tego o czym rozmawiamy . Gdy sprzedawałem w rożnie kurczaki i ktoś prosił ćwiartkę to połówkę kurczaka rozcinało się na połowę i wychodziła nóżka i pierś lub skrzydełko tak się mówiło . Problem był jednak w tym że większość chciała nóżkę a skrzydełka zostawały . Moim zdaniem ćwiartka świniaka jest ćwiartką tylko przednia i tylna a wszystko zależy od tego co sprzedaje . W ubojni tam gdzie ja kupuję, sprzedaje się tylko półtusze i problemu nie ma . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Ja kupuję w kilku ubojniach, ale zwykle tną połówki na ćwiartki. Podział jest podobny do tego, o jakim pisał Wosiu.Osatnio trafiła mi się połówka świniodzika z uboju gospodarczego. Niech ten co bił cieszy się dobrym zdrowiem, bo jak tak dalej będzie to robił, to trafi na kogoś kto go tego zdrowia pozbawi.Ja płaciłem za 1kg po 7.50zł ale w ostatecznym wyliczeniu wyszło po 8.00zł . (powiedziały jaskółki, że niedobre są spółki) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Niech ten co bił cieszy się dobrym zdrowiem, bo jak tak dalej będzie to robił, to trafi na kogoś kto go tego zdrowia pozbawi. JZP! Opowiadaj! Bardzo jestem ciekaw sytuacji. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Na bawolej skórze nie spisać. Gostek źle zabił i sporo krwi zostało w środku. Całe podgardle przekrwione i część karkówki. Połówki rozrąbane tak,że część schabu poszła do drugiej połówki. Podzielone na ćwiartki tak, że schab środkowy rozrąbany w 1/3 i poszarpany. W środku źle wyczyszczone i sporo różnych flaczków zostało przy kręgosłupie i sadle. i.t.d i.t.d :devil: :devil: :devil:Poza tym łeb odrąbany tak, że zostało przy nim sporo karczku i podgardla Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Ciekawe ile miał promili ? :devil: ...oczywiście rzeźnik, a nie świniodzik :wink: :tongue: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Rzeźnika nie wzięli sami z sąsiadem zabili i takie są tego efekty. Rzeźnik bierze 50zł za zabicie i sprawienie, ale robi to bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Wosiu- napisał o podziale półtuszy zgodnie z prawdą, czyli półtusz wieprzowa została podzielona po połowie. Niektórzy dzielą jeszcze głowę na pół, wówczas nabywcy mogą zrobić sobie salceson. Właśnie w tym miejscu występuje środek półtuszy, dlatego przy ocenie klasyfikacyjnej półtusz pomiar jest dokonywany pomiędzy 13 a 14 żebrem co daje, pozostawienie w ćwiarce tylnej trzech żeber, z reguły jest 16 żeber w półtuszy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Andrzeju masz świętą rację. W moim przypadku kupowałem półtuszę bezpośrednio od producenta, który niestety nie stanął na wysokości zadania i poskąpił 50zł na rzeźnika. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Niektórzy dzielą jeszcze głowę na pół, A ogon ? :rolleyes: .......dla lewicy, czy prawicy ? :sad: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 11 Grudnia 2007 A ogon ? .......dla lewicy, czy prawicy ?Zawsze zostaje u gospodarza. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Rzeźnika nie wzięli sami z sąsiadem zabili i takie są tego efektyTrzeba było im pokazać płytkę technologiczną z I Zlotu :grin: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.