Skocz do zawartości

Giełda cen mięsa


Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie ma być błąd?

No tak!

Chwila nieuwagi i ubzdurałem sobie na moment, że klasy posortowane są od najlepszej do najgorszej wg słowa SUPER, a nie SEUROP :lol:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-23732
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie ma błędu.

Kiedyś było EUROP a teraz w związku z pojawieniem się coraz bardziej mięsnych ras mamy SEUROP. A to dla zainteresowanych:

KLASY JAKOŚCI HANDLOWEJ TUSZ

1) klasa S - o zawartości mięsa w tuszy 60 % i większej

2) klasa E - o zawartości mięsa w tuszy 55 % i większej, ale mniejszej niż 60 %

3) klasa U - o zawartości mięsa w tuszy 50 % i większej, ale mniejszej niż 55 %

4) klasa R - o zawartości mięsa w tuszy 45 % i większej, ale mniejszej niż 50 %

5) klasa O - o zawartości mięsa w tuszy 40 % i większej, ale mniejszej niż 45 %

6) klasa P - o zawartości mięsa w tuszy poniżej 40 %

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-23777
Udostępnij na innych stronach

W którym miejscu przebiega linia podziału pomiędzy ćwierćtuszą wieprzową przednią i tylną ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24703
Udostępnij na innych stronach

za łopatką lub przed szynką środek dla masarza :grin: :grin: :grin:

u nas w Auchanie podzielili na trzy :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24705
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

DZIADEK potwierdził prawidłowe przecięcie półtuszy

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24715
Udostępnij na innych stronach

andrzej k - z pewnością to jest prawidłowe przecięcie, ale stosowane podczas rozbioru półtuszy.

 

Przecięcie półtuszy z kolei na dwie ćwiartki musi być "gdzieś w środku" tak, żeby każda z ćwierćtusz zawierała trochę schabu itp.

Tak sobie myślę.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24725
Udostępnij na innych stronach

BonAir - ćwiartka tylna zawiera szynkę :lol: żebra, boczek i schab - w całości, tak mi mówiono :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24726
Udostępnij na innych stronach

Czyli sugerujesz, że "ćwierćtusza" tylna jest dużo cięższa od przedniej ?

Tak jak na tym zdjęciu ?

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24728
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja jak kupuję tylną ćwiartkę w ubojni to jest przecięta na pół zaraz jak kończy się polędwiczka i zaczynają się żebra tak chyba na trzecim żeberku od tyłu, boczku z tylnej ćwiartki jest nie dużo.Jest za to tylny schab, polędwiczka, cała szynka, golonka, biodrówka.Bardziej mi się opłaca tylna ćwiartka niż przednia nie mam tylko karczku.No i jak ktoś robi salcesony i inne podrobowe to nie ma łba.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24730
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

Może nie w temacie ale blisko tego o czym rozmawiamy . Gdy sprzedawałem w rożnie kurczaki i ktoś prosił ćwiartkę to połówkę kurczaka rozcinało się na połowę i wychodziła nóżka i pierś lub skrzydełko tak się mówiło . Problem był jednak w tym że większość chciała nóżkę a skrzydełka zostawały . Moim zdaniem ćwiartka świniaka jest ćwiartką tylko przednia i tylna a wszystko zależy od tego co sprzedaje . W ubojni tam gdzie ja kupuję, sprzedaje się tylko półtusze i problemu nie ma .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24735
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Ja kupuję w kilku ubojniach, ale zwykle tną połówki na ćwiartki. Podział jest podobny do tego, o jakim pisał Wosiu.

Osatnio trafiła mi się połówka świniodzika z uboju gospodarczego. Niech ten co bił cieszy się dobrym zdrowiem, bo jak tak dalej będzie to robił, to trafi na kogoś kto go tego zdrowia pozbawi.

Ja płaciłem za 1kg po 7.50zł ale w ostatecznym wyliczeniu wyszło po 8.00zł . (powiedziały jaskółki, że niedobre są spółki) :cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24741
Udostępnij na innych stronach

Niech ten co bił cieszy się dobrym zdrowiem, bo jak tak dalej będzie to robił, to trafi na kogoś kto go tego zdrowia pozbawi.

JZP!

Opowiadaj! Bardzo jestem ciekaw sytuacji.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24742
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Na bawolej skórze nie spisać. Gostek źle zabił i sporo krwi zostało w środku. Całe podgardle przekrwione i część karkówki. Połówki rozrąbane tak,że część schabu poszła do drugiej połówki. Podzielone na ćwiartki tak, że schab środkowy rozrąbany w 1/3 i poszarpany. W środku źle wyczyszczone i sporo różnych flaczków zostało przy kręgosłupie i sadle. i.t.d i.t.d :devil: :devil: :devil:

Poza tym łeb odrąbany tak, że zostało przy nim sporo karczku i podgardla :cry::cry::cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24743
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe ile miał promili ? :devil:

...oczywiście rzeźnik, a nie świniodzik :wink: :tongue:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24750
Udostępnij na innych stronach

Wosiu- napisał o podziale półtuszy zgodnie z prawdą, czyli półtusz wieprzowa została podzielona po połowie. Niektórzy dzielą jeszcze głowę na pół, wówczas nabywcy mogą zrobić sobie salceson.

Właśnie w tym miejscu występuje środek półtuszy, dlatego przy ocenie klasyfikacyjnej półtusz pomiar jest dokonywany pomiędzy 13 a 14 żebrem co daje, pozostawienie w ćwiarce tylnej trzech żeber, z reguły jest 16 żeber w półtuszy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24757
Udostępnij na innych stronach

Niektórzy dzielą jeszcze głowę na pół,

A ogon ? :rolleyes: .......dla lewicy, czy prawicy ? :sad:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24762
Udostępnij na innych stronach

A ogon ? .......dla lewicy, czy prawicy ?

Zawsze zostaje u gospodarza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24763
Udostępnij na innych stronach

Rzeźnika nie wzięli sami z sąsiadem zabili i takie są tego efekty

Trzeba było im pokazać płytkę technologiczną z I Zlotu :grin:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/4/#findComment-24764
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.