Maxell Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Czerwca 2011 http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1028/1/1/jak-grillowac-mieso-.html Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo132 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Czerwca 2011 Artykuł ciekawy, ale nie konsekwentny. Najpierw piszą: Trzeba pamiętać tylko o jednej zasadzie - nie wolno grillować mięsa peklowanego ani wędzonego. a potem Na grillu przyrządza się smaczne potrawy z mięs, drobiu, ryb oraz kiełbas średniorozdrobnionych (np. podwawelska, zwyczajna)... Cytuj Pozdrawiamgonzo132 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-164334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Tez to czytalem i jakies bzdury powypisywane nawet do polowy nie dojechalem.Pisza aby nie grilowac peklowanego i wedzonego bo nie wiadomo kiedy bylo przyzadzane i wedzone.Te pismaki nieraz pisza takie bzdury wyssane z palca ze wlos sie na glowie jezy!!!! Ale tak z drugiej strony to ciekawi mnie co oni pija ze takie odloty w tych artykulach miewaja.he he :grin: Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-164375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Marca 2012 Co do peklowanego, to mają absolutną rację Co do wędzonego ... hmmmm ... gdzieś tam słyszałem, że kiełbasa grillowana niezdrowa .... ale czy ja się tym aż tak bardzo przejmę w dniu jutrzejszym, który to będzie rozpoczęciem sezonu grillowego ...? Hmmm.... wątpię Jutro tzw. DZIEŃ CELONY, mięcho, piwo, mięcho, piwo i nie ma to, tamto Szwagier przywozi "TELEWIZOR" piwka, znaczy się karton 24 sztuki, ja naważyłem swojskiego 20 litrów ... myślę, że nie zbraknie właśnie dzisiaj skończyłem mój balkonik wykładać drewnem, więc jutro testy Czy miękki, wygodny i w ogóle Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-209109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Nie można grillować peklowanego i wędzonego, skromnie zapytam, co jest podstawą każdej grillowej uczty? Moim zdaniem najważniejsze o czym należy pamiętam przy grillowaniu, min. po to by uniknąć/ograniczyć powstawanie heterocyklicznych amin to: -używanie tacek, które zapobiegają powstawaniu spływaniu tłuszczu na żar oraz chronią przed bezpośrednim kontaktem żywności z płomieniami-zawijanie w folie -ew. wcześniejsze podgrzewanie w mikrofalówce- następuje rozłożenie kreatyny i kreatyniny a to one są prekursorami reakcji powstawania heterocyklicznych amin. -Co do peklowanych tj. ukochanych kiełbas, wszystko jest dla ludzi, jeżeli nie jest ona w ogniu i zjadamy jej od czasu do czasu to możemy zejść z tego świata mają koło 100-tki na karku i nie wiedzieć, że coś złego pojawiło się w naszej kiełbasce. PS.Proszę bierzcie pod uwagę, że art. na różnych portalach czy też kolorowych gazetach nie piszą znawcy w danej dziedzinie a redaktorzy, którzy jednego dnia piszą o peklowanej kiełbasie a na drugi dzień o wyższości diesla na gazem w samochodzie a potem w gazecie można wyczytać, że za trwałość whisky odpowiada przygotowywanie zacieru w kadziach z "kwasówki". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-212984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 ew. wcześniejsze podgrzewanie w mikrofalówce- następuje rozłożenie kreatyny i kreatyniny a to one są prekursorami reakcji powstawania heterocyklicznych amin.Czy spowodowane jest to samym podgrzaniem (niezależnie od źródła) czy też działaniem mikrofal? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-213585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Mikrofale nie mają bezpośredniego wpływu na rozkład kretyny i kreatyniny, chodzi o efekt ich działania podgrzanie które jest łagodne, nie powoduje nagłego wzrostu temp jak w przypadku smażenia czy działania ogniem z ogniska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-213596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Maja 2012 A oto mój dzisiejszy dzionek http://img688.imageshack.us/img688/2952/p5050106.th.jpghttp://img528.imageshack.us/img528/7928/p5050108.th.jpghttp://img85.imageshack.us/img85/3382/p5050105.th.jpg Grillek, zimna pianka, słoneczko ... i taki widoczek z mego balkoniku [ Dodano: Sob 05 Maj, 2012 19:00 ]A na grillllku jako pierwsze wylądowały warzywka - cukinia, cebulka, kalafior, brokuł, marchewka Z mięs podudzia z kurczaka, udziec barani ... a już teraz doszły skrzydełka ... do tego zimna piana i jest 'KANADA" [ Dodano: Sob 05 Maj, 2012 19:00 ]a... i słodkie ziemniaczki Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-216496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Maja 2012 myth, Na foto nr 2 na horyzoncie to wygląda jak po pożarze! Co to jest? Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-216505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Maja 2012 myth , jak u Ciebie jest przeraźliwie nostalgicznie - w porównaniu Texas to prawie centrum Londynuwypijam 1 piwo za Ciebie Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-216546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Maja 2012 myth, Na foto nr 2 na horyzoncie to wygląda jak po pożarze! Co to jest?chyba pole lawowe albo sandr Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-216566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Podepnę się pod temat bo chyba nie ma co nowego tematu zakładać. Chciałem pokazać ciekawe urządzenie do rozpalania węgla ( brykietu) go grilla. Coś dla tych co mają dość stania i machania rożnego rodzaju wachlarzami lub dmuchania pompkami i czekania na odpowiedni żar. Kiedyś widziałem już te urządzenia na filmikach o grillowaniu, ale nie mogłem ich nigdzie dostać . Już myślałem by wykona takie samodzielnie, ale w tym roku udało mi się je kupić. Polecam naprawdę bo bez problemy uzyskuję się żar po kilkunastu minutach bez żadnego wysiłku. Rozpalarka jest to rura do której wsypujemy brykiet a przepływające jak w kominie powietrze robi za nas całą robotę. Na początku nie wierzyłem w to urządzenie ale po kilku razach wiem, że nie chce nic innego do rozpalania grilla. Wystarczy da na spód 2 małe kostki rozpałki i zasypać - po kilkunastu minutach można grillować. A tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-224393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerycho Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Fajne urządzenie.Opłaca się to kupić czy zrobić. Cytuj jerycho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-224397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zależy czy masz sprzęt, chęci i zdolności do robótek czy wolisz wydać trochę pieniędzy. Ja za moją rozpalarkę dałem 29 zł w Tesco. jest wykonana z cienkiej blachy i pewnie się szybko przepali i wtedy sobie zrobię z grubej nierdzewki bo ta po 2 tyg już zardzewiała. Widziałem takie same urządzenia za ponad 100 zł na aukcjach internetowych i myślę ze tamte są lepiej wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-224400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerycho Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Dzięki, chyba jednak zrobię z czegoś grubszego. Cytuj jerycho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-224401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Te urzadzenia widzalem od lat w skandynawi , wydaje mi sie ze lepiej kupic , nie ze wzgledu , ze nie wierze w mozliwosci wykonacow . ale wydaje mi sie ze , uzyty material to blachy zarododporne , gdyz po kilku miesiecnej eksp[latacji , nie widzialem na tych urzadzeniach odksztalcen matreialu od zaru , a moze wynika tyo z grubosci blachy uzytej do wykonania , uzycie balchy zwyklej ST 0 nie odpowiedniej grubosci spsoduje po pewnym czasie deformacje dna , chyba ze uzyjemy rury o grubej sciance , ale znowu wzrosnie ciezar ,Na zdjeciu widac dosc duze otwory , w pododbnych urzadzenbiach , ktore widzioalem bylo ich wiecej o mniejszych srednicach - nie wypadaj wtedy mniejsze kaawalki zaru ,Urzadzenie napewno warte polecenia .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-224405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Całkowicie potwierdzam opinię kolegi. Urządzenie do rozpalania grilla działa fantastycznie i niezawodnie. W Szwecji do kupienia w prawie każdym markecie za kilkadziesiąt skr. ale każdemu majsterkowiczowi zrobienie go z większej puszki po konserwach nie sprawi żadnego problemu i będzie działać z takim samym skutkiem. Jak się puszka przepali to wyrzucimy na złom i zrobimy błyskawicznie następne. Tylko uchwyt można sobie zrobić porządny wymienny nawet z grubszego drutu, aby wystarczył na dłużej. Te szwedzkie rozpalarki to najzwyklejsza czarna blacha o gr. 0.5mm. Szwedzi dosyć często wymieniają grillowy sprzęt na nowy, i nawet mocno drogie grille są u nich wymieniane po 2 - 3 sezonach na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-224410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Czerwca 2012 majsterkowiczowi zrobienie go z większej puszki po konserwach nie sprawi żadnego problemu i będzie działać z takim samym skutkiem. Jak się puszka przepali to wyrzucimy na złom i zrobimy błyskawicznie następne.Najprostszy sposób to kawałek rury metalowej/np.pozostałości po zakładaniu rynien/postawiony w charakterze kominka na kupce węgla lub brykietu.Po rozpaleniu szczypcami do grillowania usuwamy z żaru i po sprawie.Oczywiście takie wersje z uchwytem to już elegancja i kultura :grin: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-224456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Mysle ,ze sposob przedstawiny prze kolege jest efektowny - prawie ze "polski - bo to jest prawdziwa improwizacja " wydaje mi sie ze jednak ,w zarze moga pozostac nastepujae materialy : lut z rynien ktory bedzie parowal , pozostalosci kwasow lub plynow lutowniczych , ponadto cynk takze ulegnie stopieniu i dostanie sie do zaru , wiec bediemy mieli co najmnie dwa metale w postaci oparow ,Ponadto juz sobie wyorazam , jak w wyniku gwaltownego zrzucania rury z grila , ulegnie poparzeniu jego uczstnik ,za tak rure niema jak chwycic .Uwazam ze forum to takze przyklad dla ososb o mniejszym doswiadczeniu , ktore chcialby sie czegos nauczyc lub tez znalezc dobra droge .Wiec prosze sie nie gniewac , za moj wpis , ale przy pewenym doswiadczeniu zyciowym trzeba wskazywac wlasciwa droge.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-224520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woldemord Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Wystarczy dospawać pręty z nakładką drewnianą jako rączki i możesz już chwycić Cytuj Emaks - sprzęt gastronomiczny, frytownice, bemary, płyty grillowe Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-231340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Cytat: Trzeba pamiętać tylko o jednej zasadzie - nie wolno grillować mięsa peklowanego ani wędzonego. Są to bzdury!. Każde marynowanie mięsa (z dodatkiem soli) przed grilowaniem jest de facto pewnym peklowaniem. Jedyna zasada może być taka, że do takiego peklowania nie używamy peklosoli (z azotynem sodu) czy też soli z saletrą (azotanem sodu). Peklowanie samą solą (czy też z przyprawami) w niczym nie przeszkadza. Z reguły stężenie soli przy peklowaniu (marynowaniu) mięsa do grilowania winno być niższe niż w tradycyjnym peklowaniu przed wędzeniem. Podczas grilowania wyparowuje woda i mięso takie może być trochę za słone (a to i tak kwestia gustu i smaku).. Artykuły te piszą laicy w danej dziedzinie (może są dobrzy z polonistyki) - podobny temat to skażenie upraw przydrożnych ołowiem z benzyny, który co roku powraca na łamy prasy. Ołowiu (czteroetylenku ołowiu) w benzynie nie stosuje sie już od dawna. Ale takie tematy są chwytliwe i na czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-231359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Peklowanie samą solą (czy też z przyprawami) w niczym nie przeszkadza.Tylko jedno nasuwa się pytanie - czy kolega wie o czym pisze. Czy wie co to jest peklowanie czym się różni od solenia Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-231362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 DZIADEK, chyba nie wie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-231363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Sorry Dziadku,nie piszę o soleniu tylko o peklowaniu samą zalewą solankową bez dodatku azotanu czy azotynu sodu (lub innych soli) dla uzyskania de facto "ładniejszego" koloru mięsa. Jest to także peklowanie. I to także jest w Waszych artukułach na forum WB. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-231364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 peklowaniu samą zalewą solankowąTo jest również solenie. Prawdopodobnie utożsamiasz marynowanie z peklowaniem. Na naszym forum wyraźnie to rozróżniamy bo zachodzą inne procesy fizykochemiczne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-231365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.