Zbój Madej Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Konieczne nie jest. Ot tak się przypomniało jak to kiedyś pisu dymił. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-633283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 16 Czerwca 2019 nie zadymiam. I to jest dobra (dla Ciebie) decyzja.Rozumiem ciekawość smaku podwędzonego wyrobu.Staram się zawsze podwędzać a szczególnie pasztetówki bo takie uwielbiam.Jednak salceson jest dodatkowo wymagający, ponieważ:zawiera galaretkę, która łatwo popłynie produkt robiony w warunkach domowych nie ma zapewnionego ciągu chłodniczego w okresie letnim ilość bakterii w środowisku jest zmultiplikowana w porównaniu z sezonem zimowymWojtku, jesteś otwarty na szczere, dobre rady i za to m. inn. Cię cenię Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-633284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Wojtku, jesteś otwarty na szczere, dobre rady i za to m. inn. Cię cenię EAniu :D Popakowane i do mrożenia Nigdy długo w lodówce podrobowych nie trzymam, ale chcę dwa kawałki niemrożone zostawić w lodówce na zaś.Zapakowane próżniowo, ile mogą w lodówce poleżeć?Temp. w lodówce to 5-6st.C Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-633313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Z tego co wiem, to bardzo krótko. Aby sie nie zepsuly, to adres do mnie znasz... :D Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-633314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Temp. w lodówce to 5-6st.C Gdybyś miał komorę zerową to do 10 dni.W 5-6 st to myślę, że krótko.Zostaw jeden kawałek w lodówce a drugi daj do zamrażarki. Obserwuj, czy w folii nie zbiera się gaz. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-633315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Aby sie nie zepsuly, to adres do mnie znasz Oczywiście, że znam :D Gdybyś miał komorę zerową to do 10 dni. Dwa mniejsze zostawię, do Soboty muszą doczekać, resztę mrożę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-633316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Wojtek śmiało doczekają..... A tak na wszelki wypadek możesz uwędzić sobie soli. Zawsze trochę smak zmienisz..możesz jeszcze potraktować płynem wędzarniczym...... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-633322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 17 Czerwca 2019 możesz jeszcze potraktować płynem wędzarniczym To ja już wolę takie tylko parzone :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-633325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Ja tylko wspomniałem........ na tą chwilkę wybieram wędzone w wędzarni.... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-633329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 6 Września 2019 Od polskiego kawioru lepsze są tylko golonka dymiono/parzona i salceson głowa wp - 2 połówkipodgardle - jakieś 70 dagskórki wp - nieco ponad kilowątroba wp - 1 kgkasza jęczmienna gruba - 1.5 kgrosół z gotowania towaru - 3L, do zaparzenia kaszycebula - 42 dag. krojona w kostkę i podsmażonakrew wp - prawie litr sól - 18g/kgpieprz cz. - 2.5g/kgmajeranek - 2g/kgpieprz ziołowy - 1g/kgjelita wp - 30/32 Podgardle, skórki i głowy gotowałem na maciupkim ogniu 2 godz. pyrkało jak rosół. Po oddzieleniu kości, wsio zmielone przez siatkę 4 mm.Wątrobę parzyłem 10 min. prawie w temp. wrzenia, ale się nie gotowała. Wątroba krojona w drobną kostkę.Rosół z gotowania towaru zagotowałem raz jeszcze, wsypałem kaszę, jak zaczęło się gotować to pogotowałem z minutkę, zawinąłem w gruby ręcznik, potrzymałem tak 15 minut, kaszę przemieszałem i dalej w ręcznik na 30 min.Na towar mięsny wyłożyłem gorącą kaszę, a na gorącą kaszę wylałem krew, wsio wymieszałem z przyprawami, nadziałem w jelita i do gara z wodą o temp. 80st.C.Kaszanki parzyłem w temp. około 75st.C przez 30 minut.Po wyjęciu z gara kaszanka poszła najpierw pod letnią wodę, a następnie zimną na 10, może 15 min.Po studzeniu wodą powiesiłem na kije w spiżarni.Obeschło i do całkowitego wystudzenia do lodówki na noc.Dziś pakowanie próżniowe i do zamrażarki na zaś Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-639961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 6 Września 2019 Ładna porcyjka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-639964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 6 Października 2021 Tzw. "Polski kawior" ???? Kaszanka Pobiedziska Połowa głowy jedno podgardle 3 kg skórek 0,5 kg nerek 0,6 kg wątroby 1,5kg kaszy jęczmiennej grubej 0,5kg kaszy gryczanej 1 litr krwi surowejJelita wp 30/32 lub 28/30 Wątroba sparzona , reszta "ugotowana" prawie do miękkości . Wątroba i nerki pokrojone w kostkę 1 x1 cm - niespodzianki , reszta zmielona sitko 3,5 mm . Sól 18g / kgPieprz 2,5 g/kg Majeranek 2g/kg Ziołowy 1g/kg 3 duże cebule pokrojone i podsmażone na smalcu i zmielone razem z mięsem . Pisownia Andrzeja K.:Mięsa i skórki gotowałem na maluśkim ogniu do prawie miękkości, wątrobę parzyłem 10min., nerki gotowałem 1 godz. Obie kasze razem zalałem gotującym się rosołem i szybko mieszałem doprowadzając tą mieszankę do wrzenia, jak się kasze tylko zagotowały to garnek przykryłem pokrywką i zawinąłem w ręczniki, po 15 min. zamieszałem kasze raz jeszcze i zawinąłem znowu i tak kasze trzymałem jakąś godzinkę. Krew rozmroziła mi się przez noc. Wątrobę i nerki pokroiłem w kosteczkę, pozostały "towar" zmieliłem, do mieszanki mięsnej dodałem odważone przyprawy i wymieszałem dobrze, a na końcu dodałem krew i też dobrze wymieszałem, nadziałem w jelitka wp 28/30 akurat takie miałem. Gotowe kaszaneczki wkładałem do gara z wodą o temp 80st.C, temp. spadła i parzyłem w temp. 71-74st.C. przez 25min., może być i 30 min. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-725579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 6 Października 2021 Kaszanka Pobiedziska Jak to mówią : wczoraj uczeń - dzisiaj MISTRZ Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-725591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 7 Października 2021 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zboja/?p=725579 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-725647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 7 Października 2021 Obie kasze razem zalałem gotującym się rosołem Ile dajesz tego rosołu na 1kg kaszy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-725768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 7 Października 2021 rosołu na 1kg kaszy? 2 razy tyle co kaszy. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-725771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 7 Października 2021 Popakowane, gotowe do mrożenia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-725788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 8 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 8 Października 2021 Kiszka kaszana pierwsza liga 3 kg skórekAż tyle? Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-725861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 8 Października 2021 Aż tyle? Też coś napisałem na ten temat, ale przyszedł szogun i usunął. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-725873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 8 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 8 Października 2021 Latem możemy dać troszkę mniej rosołu, zobaczcie ile było skórek.Wojtek robiłeś może kaszankę w słoiku ?Kiedyś robiłem kaszankę do zamrożenia mieszając na zimno i była lepsza w smaku od parzonej.Wojtuś smaczniasta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-725878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 8 Października 2021 Aż tyle? Taki przepis Andrzej stworzył. Ja teraz dałem 1.5 kg.Poza tym każdy daj ile mu pasuje Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-725975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 8 Października 2021 Zbóju piękna kaszaneczka aż ślinka cieknie Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-725978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 6 Lutego 2023 (edytowane) Było dziś dreptane, 11.5 kg Na podstawie przepisu "Kaszanka Pobiedziska" wg śp. Andrzeja k. Edytowane 6 Lutego 2023 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-813527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 7 Lutego 2023 Czarne złoto Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-813616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 8 Marca 2023 Przed Niedzielą zrobiliśmy. Towaru bez kości było 6.72 kg + rosół z parzenia i przyprawy Fotki bez lampy i z lampą.Po lewej stronie na desce kątnica wp, a po prawej kątnica wołowa. "Salceson wg Zbója"Przepis powstał przy poradach śp. Andrzeja K. głowa wp – pół lub dwie połówkiserca wp – 2, ale niekoniecznietylne golonki wp – 2, może być jedna, lub ze trzy przednieuszy wp - 4-6 sztskórki wp - 1 kg mielone na siatce 4mmozory wp – 3-4, ale niekonieczniemięso z całej kości karkowej mielone na siatce 4 mmReszta krojona w kostkęRosół z gotowania mięs - dodaję tyle, żeby prawie zakryło mięsa w pojemniku, w którym będę wsio mieszał peklosól:ja daję 110g p-soli na litr wody na kg składników z kością przyprawy:pieprz - 2.5g/kgkminek - 3g/kgczosnek - 10g/kgmajeranek - 1g/kg Składniki w solance pływają 4 doby, ozorów nie nastrzykuję, głowę rozcinam na policzkach, myślę, że lepiej solanka "wchodzi", serce nacięte na pół. Ja osobiście po wyjęciu z zalewy wsio zagotowuję i gotuję na maluśkim ogniu około 2.5 godz. Woda w garze pyrka tak jak rosół Można parzyć jak zalecają prawidła, ale czas parzenia jest dłuższy. Mi pasuje maluśkie gotowanie. Jakbym miał podgardle to bym dodał. Oprócz skóry i mięsa z karku, które jest mielona, pozostały towar kroję w kostkę różnej wielkości, tak, żeby swobodnie farsz wchodził do kątnicy. Mięsa u mnie ważyły 4.67 kg. I do tego dodałem około 2.25L rosołu z gotowania składników.Po "nadzianiu" kątnic wkładam je do garów z wodą o temp. 80-85st.C. Staram się trzymać temp. parzenia 80st.C i tak parzę, w zależności od wielkości kątnic, jakieś 75-90 min. Podczas parzenia, gdy batony zaczną wypływać na powierzchnię, to biorę wykałaczkę i wykłuwam powietrze, jedno ukłucie raczej załatwia sprawę, a jak jeszcze pływa to w innym miejscu nakłuć. Po parzeniu kątnice idę pod bieżącą wodę, ALE nie odrazu zimną, najpierw lekko ciepła, lekko letnia i dopiero zimna, tak coby kątnice nie popękały. Pod bieżącą wodą trzymam 10-15 min. Następnie wynoszę do chłodnego pomieszczenia. Salcesony przewracam co kilkanaście minut, celem bardziej równomiernego ułożenia się składników w kątnicy. Przewracam tak kilka razy, aż zacznie salceson dobrze tężeć. Pod koniec przyciskam deską, "czymś" obciążam i do lodówki do całkowitego wystudzenia.Na drugi dzień można jeść.Przepisów na salcesony mnóstwo, dodawane są różne składniki. Dla mnie osobiście najważniejsze są głowa, uszy wp i duuuużo kminku. To co napisałem to nie każdemu musi się podobać. To jest wyrób ze składników, które akurat miałem pod ręką i do których miałem dostęp w sklepie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/19/#findComment-819836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.